Η ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ

Η ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ  - ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΛΟΓΩΝ  ΚΑΙ  ΕΡΓΩΝ 



Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΑ        
Διαχρονική θέση του συνδυασμού μας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ήταν και είναι η προσφορά με ανιδιοτέλεια με δράσεις προς όφελος της Παροικίας και του Τόπου μας.       
Με βάση αυτή την αντίληψη, την τελευταία διετία (2015-17) τόσο στην Ε.Κ.Ε. όσο και την Ο.Κ.Ο.Ε. έγιναν πλήθος δράσεων και δραστηριοτήτων, με την ενεργό συμβολή και συμμετοχή των στελεχών του συνδυασμού μας. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται τα οδοιπορικά στις κατεχόμενες περιοχές, εκδηλώσεις για τα προβλήματα της παροικίας όπως το προσφυγικό και το συνταξιοδοτικό, η ανελλιπής έκδοση του Ενημερωτικού Δελτίου και η συχνή ενημέρωση από την αναβαθμισμένη ιστοσελίδα και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, οι ενημερωτικές συζητήσεις και ο προβληματισμός για τις εξελίξεις στις διακοινοτικές συνομιλίες, οι μουσικές και κινηματογραφικές βραδιές, η προβολή και προώθηση του παραδοσιακού πολιτισμού, η ενίσχυση της συμμετοχής των μελών της παροικίας σε πολιτιστικά σχήματα, θεατρικό και χορευτικό, η δράση της Νεολαίας, κ.ά. 
Συνεισφορά που αναγνωρίστηκε από φίλους και «αντιπάλους».

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΗΣ 
Η Λογική αυτή πρυτάνευσε και μετά τις αρχαιρεσίες της 12ης Μαρτίου 2017 στην Ε.Κ.Ε. Τονίσαμε ότι για μας προέχει συμφωνία και δραστηριοποίηση σε ένα Πλαίσιο Πραγματισμού Δράσης (http://www.enosikyprionelladas.gr/article/2725) και όχι η κατανομή θέσεων και καρεκλών. Είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια, και αφού υπήρξε θετική αντίκριση στο Πλαίσιο Πραγματισμού Δράσης, ένα ομόφωνο ψήφισμα στο Κυπριακό, ομόφωνη κατανομή αρμοδιοτήτων, έγκριση Εσωτερικού Κανονισμού, που συμφωνήσαμε σε μια οικουμενική σύνθεση του Δ.Σ. με συμμετοχή όλων των συνδυασμών για πρώτη φορά με ΟΜΟΦΩΝΙΑ. 


Για μας παρέμεινε καθαρό ότι ίσχυαν κάποιες βασικές προϋποθέσεις:
  • Στο Κυπριακό θα ακολουθιόταν με την ευρύτερη έννοια, η συμφωνία που έγινε το 1989 μεταξύ των παροικιακών σωματείων και των συνδυασμών της Ε.Κ.Ε., με τον τότε Πρέσβη κ. Φρίξο Κολώτα. Συμφωνία που άνοιξε την Ε.Κ.Ε. σε όλους τους Κύπριους της Αττικής χωρίς αποκλεισμούς και οδήγησε στην ίδρυση της Ο.Κ.Ο.Ε. Τότε συμφωνήθηκε ότι η Κυπριακή Παροικία της Ελλάδας, όπως κάνουν όλες οι άλλες παροικίες στο εξωτερικό, (ανεξάρτητα από τις απόψεις καθενός) θα στήριζε την πολιτική της εκάστοτε δημοκρατικά εκλεγμένης κυπριακής κυβέρνησης και του Εθνικού Συμβουλίου (όπως αυτό αργότερα κωδικοποίησε τις αποφάσεις του με την ομόφωνη απόφαση του 2009).
  • Σε σχέση με τις διακοινοτικές συνομιλίες – δημοψηφίσματος θα ακολουθιόταν μια πλουραλιστική πολιτική ενημέρωσης ώστε: «να μπορούν τα μέλη της παροικίας να ασκήσουν το ατομικό τους δικαίωμα ενημερωμένα». 
  • Σε σχέση με τις επικείμενες Προεδρικές εκλογές του 2018: θα ακολουθιόταν μια πλουραλιστική πολιτική ενημέρωσης και ότι η Ε.Κ.Ε. και η Ο.Κ.Ο.Ε. «θα είναι ουδέτερη, και δεν θα συναχθεί με κανένα υποψήφιο».
  • Σε σχέση με την Ο.Κ.Ο.Ε. θα εργαζόμασταν για την αντιμετώπιση σειράς Καταστατικών και άλλων παραβάσεων που έγιναν σε σχέση με τις διαδικασίες των σωματείων για εκλογή αντιπρόσωπων στο 15ο Συνέδριο, που αλλοίωσαν τη σύνθεση του. Ιδιαίτερα θα προωθούνταν εκείνες οι αλλαγές στο Καταστατικό και στον Εσωτερικό Κανονισμό που θα κατοχύρωναν το αδιάβλητο, τη δημοκρατική και διαφανή της λειτουργία. 
Ειδικά ακόμα για το συνδυασμό μας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, βασική αρχή ήταν και θα είναι, η αποτροπή των προσπαθειών ακροδεξιών στοιχείων που θέλουν να δικαιώσουν επιλογές που κατάστρεψαν την Κύπρο. Να αναβιώνουν το αφήγημα της «Ένωσης» και να αναθεωρήσουν την ιστορία με σκοπό να ωραιοποιήσουν το θλιβερό τους ρόλου και τις επιλογές τους το 1974.

Όπως επίσης να σταθούμε ενάντια σε αυτούς που «ονειρεύονται» μεσσιανικές αντιλήψεις για την Κύπρο για να «σώσουν» πάλι την Κύπρο. Σε αυτούς εντάσσουμε και τις δυνάμεις που με τον ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΣΜΟ τους στην επιδιωκόμενη λύση και διαδικασία, οδηγούν την Κύπρο και το Λαό της στην Διχοτόμηση, με απρόβλεπτες συνέπειες.

ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ 
Δυστυχώς διαπιστώσαμε ολιγωρία και ποντιοπιλατισμό κυρίως από μέρους των συνδυασμών ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ (του Γιώργου Συλλούρη & Αλέξη Κωνσταντίνου) και ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ (του Λεωνίδα Μασσοστασή, Λευτέρη Κωνσταντινίδη & Γρηγόρη Κουνναμά). 

Βασική έννοια τους η εξασφάλιση οφίκιων στην Ε.Κ.Ε. (εκλογή Γιώργου Συλλούρη ως Προέδρου και εναλλαγή του με τον Λεωνίδα Μασσοστασή) και μεταπήδηση του Γιώργου Συλλούρη στην Προεδρεία της Ο.Κ.Ο.Ε. Να συμφωνούν στα λόγια και το Πλαίσιο Πραγματισμού Δράσης, και μετά την εξασφάλιση των οφικίων να καταπατούν τις συμφωνίες. 


Αυτή η ολιγωρία και ο ποντιοπιλατισμός συνίσταται στα εξής:
  • Άρνηση να τηρηθούν οι συμφωνίες σε σχέση με τις διακοινοτικές συνομιλίες – δημοψηφίσματος και τις επικείμενες Προεδρικές εκλογές του 2018: όπου η Ε.Κ.Ε. και Ο.Κ.Ο.Ε. «θα είναι ουδέτερη και θα λειτουργήσει απέναντι στην παροικία ενημερωτικά και πλουραλιστικά»
  • Στην ουσία πρόκειται για την προώθηση των ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΩΝ τους ΑΠΟΨΕΩΝ τόσο στο Κυπριακό, όσο και στην κοινή επιλογή τους στην Προεδρικές εκλογές: ΝΙΚΟΛΑΣ 2018. Έτσι οι δύο αυτοί συνδυασμοί που εκπροσωπούν την μειοψηφία στην παροικία, δηλ. μόλις το 16,5% των αντιπροσώπων στην Ο.Κ.Ο.Ε. (368 ψηφίσαντες από φερόμενο σύνολο 2.254 ψηφισάντων) να θέλουν να χρησιμοποιούν τα οφίκια για τις κομματικές τους επιλογές (αυτό έγινε με την άρνηση τους να δεχθούν Ομοφωνία στα θέματα αυτά πάνω στη βάση των ομόφωνων ψηφισμάτων-αποφάσεων των Ε.Κ.Ε. και Ο.Κ.Ο.Ε.).
  • Άρνηση να πάρουν θέση στις αιτιολογημένες και αποδεδειγμένες παρατυπίες και αντικαταστατικές ενέργειες που έγιναν στην Ο.Κ.Ο.Ε. Και παρότι στα λόγια διαπίστωσαν παραβιάσεις (σ.σ. οι Γ. Συλλούρης και Αλ. Κωνσταντίνου είναι και δικηγόροι), δεν πήραν κανένα μέτρο που προβλεπόταν στο Καταστατικό (με σκοπό να χτίσουν γέφυρες και να εμπλακούν σε συναλλαγή όπως άλλωστε φάνηκε με την φερόμενη πλευρά που έκανε τις παρατυπίες).
  • Άρνηση να γίνει η όποια συζήτηση για αλλαγές στο Καταστατικό και τον Εσωτερικό Κανονισμό της Ο.Κ.Ο.Ε. (παρότι αυτές είχαν συμφωνηθεί στην Επιτροπή Καταστατικού και Κανονισμών της οποίας προέδρευε ο Γ. Συλλούρης).
  • Από τη μια να υπόσχονται εξυγίανση στην Ο.Κ.Ο.Ε. για να επιτευχθεί η οικουμενική συναίνεση στη Ε.Κ.Ε. και Ο.Κ.Ο.Ε., και από την άλλη να μας ζητούν … να ψάξουμε θεραπεία …. σε δύο χρόνια, αφού «πανηγυρικά» αλώσουν τα οφίκια. Δηλαδή η μόνη εξυγίανση … «είναι εκλέξετε με Πρόεδρο».
  • Από την προσφιλή διπρόσωπη τακτική, με βάση την οποία ο μεν Γ. Συλλούρης να μιλά για το «ακομμάτιστο» του συνδυασμού του, ο δε υπαρχηγός του Αλ. Κωνσταντίνου να εκπροσωπεί το περιθωριακό κόμμα της «Αλληλεγγύης» (της Ελένης Θεοχάρους και του Δημήτρη Συλλούρη).  Ή π.χ. ακόμα ο μεν Γ. Συλλούρης να συμφωνεί σε αλλαγές στον Εσωτερικό Κανονισμό της Ο.Κ.Ο.Ε. (και την ώρα της συζήτησης να παίρνει τον … αέρα του στο μπαλκόνι της Κυπριακής Εστίας) ο δε Δρ. Αλ. Κωνσταντίνου de juris παρ΄ Αρείω Πάγω, να τις τορπιλίζει με … «νομικίστικα τερτίπια».
Κλασικά παραδείγματα διάστασης Λόγων και Έργων.


Επειδή παραβιάστηκε η οικουμενική συναινετική συμφωνία που συνάψαμε, ΟΛΑ ΑΥΤΑ μας οδήγησαν να δηλώσουμε ότι δεν δεσμευόμαστε πλέον από την συμφωνία (που άλλοι καταρράκωσαν πρώτοι) για την συγκρότηση συναινετικής και οικουμενικής συνεργασίας στο Δ.Σ. της Ε.Κ.Ε. Η θέση του συνδυασμού μας είναι ότι από εδώ και πέρα θα προκρίνουμε την κάθε πρόταση για δράση στην Ε.Κ.Ε. εφόσον είναι μέρος του συμφωνηθέντος ομόφωνου Πλαισίου Προγραμματισμού Δράσης, και θα προσφέρουμε βοήθεια και εργασία για την υλοποίηση σε όσα είναι σύμφωνα με αυτό. Όλα τα άλλα θα μας βρουν κατηγορηματικά αντίθετους.

__________________________________________________________________________________


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ  ΤΗΣ  Ε.Κ.Ε. ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΗΣ Ε.Κ.Ε. ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΔΡΑΣΗΣ 2017-2018

 
__________________________________________________________________________________

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ    ΤΕΥΧΟΣ     ΑΡ. 49 ΤΗΣ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ    ΑΠΟΨΗΣ                                     ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ  ...

Το νέο blogspot μας - Αρχείο Τευχών "Δημοκρατικής Άποψης":