ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ ΟΙ ΦΑΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ ΟΙ ΦΑΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ  ΙΔΕΕΣ  ΤΟΥ  ΠΡΟΕΔΡΟΥ
 
Με αυτά που ζητά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακυρώνει τους ισχυρισμούς του περί της ετοιμότητάς του για συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που έμειναν.

 «Ενώ στα λόγια υποστηρίζει επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που παρέμειναν στο Κρανς Μοντανά, στην πράξη με αυτά που ζητά ακυρώνει αυτή τη θέση», ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις ο Στέφανος Στεφάνου. Ο Σ. Στεφάνου αναφερόταν στο περιεχόμενο της επιστολής του Προέδρου προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, όπως διέρρευσε στον Τύπο, και η οποία επιβεβαίωσε φόβους.


Ο Πρόεδρος λέει ουσιαστικά στην επιστολή «είτε να γίνει μια συνάντηση του ίδιου και του Τ/κ ηγέτη με την κ. Λουτ είτε μια άτυπη διάσκεψη, τύπου Κρανς Μοντανά, όχι για να συνεχίσουμε απ’ εκεί που μείναμε, αλλά για να συζητηθούν οι όροι αναφοράς και οι νέες ιδέες του» αναφέρει ο Σ. Στεφάνου, ο οποίος επαναλαμβάνει πως αυτές είναι εκτός του Πλαισίου Γκουτέρες και συνεπώς ακυρώνουν τις σχετικές συγκλίσεις.

Χαρακτηριστικά ο Στέφανος Στεφάνου αναφέρει πως η θέση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία ουσιαστικά σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση των ομοσπονδιακών αρμοδιοτήτων, οι οποίες είναι συμφωνημένες και γι’ αυτό δεν περιλαμβάνονται στο πλαίσιο του Γ.Γ. Η θέση για κοινοβουλευτικό πολίτευμα ουσιαστικά επανανοίγει το ζήτημα του πολιτεύματος. Τέλος, η εμμονή του ΠτΔ να συρρικνώσει τη μία θετική ψήφο στο Υπουργικό Συμβούλιο αναιρεί τη σχετική σύγκλιση που έχει επιτευχθεί.

Αυτές «είναι και λανθασμένες» αναφέρει ο ίδιος παραπέμποντας στις αδυναμίες σχηματισμού κυβερνήσεων υπό τις συνθήκες της Κύπρου σε περίπτωση κοινοβουλευτικού συστήματος. Τόνισε πως η θέση για συρρίκνωση της μιας θετικής ψήφου στο Υπουργικό, παραπέμπει σε σχέση πλειοψηφίας – μειονότητας και ως τέτοια δεν θα γίνει αποδεκτή ούτε από την τουρκοκυπριακή κοινότητα ούτε και από τη διεθνή κοινότητα.


«Δεσμεύτηκε» στον ΓΓ ο Πρόεδρος
Το γάντι σήκωσε από την πλευρά της Κυβέρνησης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος σε μια μακροσκελή γραπτή του απάντηση επανέλαβε επί λέξη την αναφορά του Προέδρου για «δέσμευσή μου στη διαδικασία και για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό, από το σημείο που αυτές διακόπηκαν στη Διάσκεψη του Κρανς Μοντανά».

Ο κ. Προδρόμου είπε πως ο Πρόεδρος δεν θέτει όρους και προϋποθέσεις, αλλά ανέφερε πως οι νέες ιδέες του Προέδρου κατατέθηκαν «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη δυσκολία με την υπαναχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς από προηγούμενη σύγκλιση στα θέματα άσκησης της διακυβέρνησης» και θετικής ψήφου. Επιβεβαίωσε έτσι εμμέσως την απομάκρυνση Αναστασιάδη από την σύγκλιση. Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε σε «στενή λογική αντιπολίτευσης».


Παλινωδίες του Προέδρου
Ο Άντρος Κυπριανού Γ.Γ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν είναι αισιόδοξος για τις εξελίξεις στο κυπριακό, γιατί οι θέσεις που κατατίθενται και από τις 2 πλευρές χάλασαν το κλίμα.
 
Τόνισε ότι δεν είναι σοβαρή η προσέγγιση του Προέδρου Αναστασιάδη ο οποίος αρχικά μίλησε σε πολλούς για λύση 2 κρατών, ενώ στην συνέχεια χωρίς να ενημερώσει το εθνικό συμβούλιο και χωρίς να έχει επεξεργαστεί την πρόταση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία την κατέθεσε στον Τούρκο ΥΠΕΞ. Πρόσθεσε δε ότι σήμερα ο κύριος Αναστασιάδης μιλά για κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Ο Άντρος Κυπριανού τόνισε ότι η Τουρκία είναι δύσκολος αντίπαλος, είναι αδιάλλακτη στο κυπριακό, είναι επιθετική και για να μπορέσει κανείς να την αντιμετωπίσει πρέπει να είναι σταθερός στις θέσεις και τις αρχές του, αλλά ο Νίκος Αναστασιάδη κάνει ακριβώς το αντίθετο.
Ο Άντρος Κυπριανού σημείωσε ότι κάποιοι φαίνεται να κρύβονται πίσω από τους σχεδιασμούς του Νίκου Αναστασιάδη.

Αναφέρθηκε στην πολιτική του Ντόναλτ Τράμπ στην περιοχή, σε συνεργασία με το Ισραήλ, και φαίνεται ότι έχει αποφασιστεί ότι πρέπει να μείνει εκτός η Τουρκία και οι τουρκοκύπριοι από τους σχεδιασμούς για τα ενεργειακά.

Ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι είναι αφέλεια να νομίζει κανείς ότι μπορούν να συνεχίζονται και να αναβαθμίζονται οι τριμερείς συνεργασίες στην περιοχή και να μένει έξω η Τουρκία από τους σχεδιασμούς.

Χαρακτήρισε επίσης ως τυχοδιωκτική αυτή την προσέγγιση και εκτίμησε ότι θα θέσει την Κύπρο ενώπιον πολλών κινδύνων.

Επίσης, τόνισε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υποσκάπτει με αυτόν τον τρόπο τον Μουσταφά Ακιντζί, που είναι ο πολιτικός ηγέτης που επιμένει στη λύση όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δυο κοινοτήτων

Ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι πρέπει να σταλεί το μήνυμα στην Τουρκία ότι οφείλει να συνεργαστεί για να λύσει τα προβλήματα στην περιοχή και έτσι να αποτελέσει μέρος του διαλόγου.
___________________________________________________________________________

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ    ΤΕΥΧΟΣ     ΑΡ. 49 ΤΗΣ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ    ΑΠΟΨΗΣ                                     ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ  ...

Το νέο blogspot μας - Αρχείο Τευχών "Δημοκρατικής Άποψης":