ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ: Κατάφωρη πρόκληση σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού η απόφαση των ΗΠΑ - Ισραήλ - Λίβανος

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ:  Κατάφωρη  πρόκληση  σε  βάρος  του Παλαιστινιακού  λαού η  απόφαση  των  ΗΠΑ
Ισραήλ - Λίβανος

- - - - - - - - - - - - - - - - -

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ


 - - - - - * 
Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία και Ιορδανία προειδοποιούν το Ισραήλ να μην προχωρήσει στην προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης



 
Η αγάπη για τη γη σου δεν ξεπερνιέται
   





- - - - - - - - - - - - - - - - - 

Μη έγκριση ψηφίσματος για καταδίκη παράνομων Ισραηλινών εποικισμών
ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ (ΕΔΕΚ αποχή) έστειλαν στις ελληνικές καλένδες την έγκριση ψηφίσματος της Βουλής για καταδίκη των παράνομων ισραηλινών εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη, όπως προέβλεπε η πρόταση του ΑΚΕΛ.

Κατά τα άλλα συνεχώς διαλαλούν, ότι ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου. Σκεφτείτε ότι εποικισμό έχουμε και στη μισή μας Κύπρο. Φαίνεται … άλλος είναι ο εποικισμός του Ισραήλ και άλλος της Τουρκίας;
 
 - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ο Πρόεδρος Τραμπ αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Καταδικάζουμε τη δολοφονική βία των ισραηλινών δυνάμεων που πυροβολούν στο ψαχνό και σκοτώνουν κατά δεκάδες άμαχους Παλαιστίνιους διαδηλωτές. Οι Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν με την αφορμή της συμπλήρωσης 70 χρόνων από το ξεριζωμό τους αλλά και ενάντια στην απόφαση των ΗΠΑ για μεταφορά στην Ιερουσαλήμ της πρεσβείας τους. Μόνο σήμερα, οι νεκροί έχουν φτάσει μέχρι αυτή τη στιγμή στους 41 και οι τραυματίες τις 2 χιλιάδες.

  Ο παραπληγικός που δολοφονήθηκε

Η απόφαση των ΗΠΑ για μεταφορά της πρεσβείας τους, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, συνιστά μια ακόμη κατάφωρη πρόκληση σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών Ψηφισμάτων και Αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία θεωρούν άκυρα όλα «τα μέτρα και τις ενέργειες που το Ισραήλ έλαβε ως δύναμη κατοχής και που μετέβαλαν ή προσπάθησαν να μεταβάλουν το χαρακτήρα και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ».

Η κυβέρνηση Τραμπ, πατώντας πάνω στη διαχρονική πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, προχωρά σε ακόμα πιο προκλητικές και επιθετικές ενέργειες τόσο σε σχέση με την πρεσβεία τους στο Ισραήλ όσο και με την μονομερή απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο Τραμπ έριξε τη μάσκα από το πρόσωπο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού ο οποίος εδώ και δεκαετίες -στο βωμό των γεωπολιτικών τους σχεδιασμών και των κερδών των πολεμικών βιομηχανιών- έχει μετατρέψει τη Μέση Ανατολή σε μια περιοχή ατέλειωτου αιματοκυλίσματος και ολέθρου. Η αναγγελθείσα διακοπή χρηματοδότησης στην UNWRA την υπηρεσία αρωγής στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες είναι ακόμα ένα βήμα στην κατεύθυνση αυτή.

Πισώπλατη δολοφονία νοσοκόμας

Διατρανώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη του προς τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό που αντιστέκεται μαχητικά στα νέα τετελεσμένα σε βάρος του. Όμως οι λαοί του κόσμου γνωρίζουν ότι ο παλαιστινιακός λαός δε λύγισε και δεν θα λυγίσει ούτε από τη βία της κατοχικής δύναμης ούτε από τους συμμάχους της, μέχρι τη μέρα της ανακήρυξης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του. 

Η 16χρονη Ahed συλλαμβάνεται και εκτίει ποινή
φυλάκισης 6 μηνών για «αντίσταση κατά της αρχής»
 


Γιατί η κυβέρνηση ψήφισε ενάντια στη δημιουργία μηχανισμού για τη διεθνή προστασία των αμάχων Παλαιστινίων;

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη προχώρησε χθες σε μια πρωτοφανή ενέργεια για την εξωτερική πολιτική της Κύπρου. Κατά τη ψεσινή ψηφοφορία στη ΓΣ του ΟΗΕ, η Κύπρος επέλεξε να τηρήσει αποχή από το Ψήφισμα που καλεί να δημιουργηθεί μηχανισμός για τη διεθνή προστασία των άμαχων Παλαιστινίων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και το οποίο καταδικάζει τις πρόσφατες ενέργειες του ισραηλινού στρατού στην αποκλεισμένη Γάζα.

Σε αντίθεση με τη στάση της χώρας μας που δεν ήθελε τη δημιουργία μηχανισμού προστασίας των άμαχων Παλαιστίνιων, το Ψήφισμα εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (120 υπέρ, 8 κατά και 45 αποχές). Η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένεκα των επιλογών της κυβέρνησης Αναστασιάδη, αποτελεί ντροπή για τη χώρα μας.

Η εμμονή της κυβέρνησης Αναστασιάδη να συντάσσεται με την αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ και την ισραηλινή κυβέρνηση Νετανιάχου στο κρίσιμο ζήτημα του Μεσανατολικού, οδηγεί σε παραγνώριση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Η στάση αυτή είναι αντίθετη με τη διαχρονική στάση αρχών και αλληλεγγύης της Κύπρου –και όλων των κυπριακών κυβερνήσεων- προς τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό. Είναι στάση υποτέλειας στην υπονομευτική για την ειρήνη πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ στη Μέση Ανατολή.

Είναι ταυτόχρονα ζημιογόνα για την Κύπρο αφού δεν προστατεύει τις παραδοσιακές σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα κράτη της περιοχής και τον αραβικό κόσμο.

Τα σχολεία … ξανα-άνοιξαν


___________________________________________________________________________



Καταδίκη της διακοπής της αμερικάνικης χρηματοδότησης στην UNRWA

Καταδικάζουμε την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να διακόψει τη χρηματοδότηση στην UNRWA «Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή», της υπηρεσίας δηλαδή που εδώ και εβδομήντα χρόνια παρέχει στέγαση, περίθαλψη και εκπαίδευση στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που ζουν στα κατεχόμενα εδάφη και στις γειτονικές χώρες.

Πρόσφυγες από το 1948 


Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά εμπρηστικών ενεργειών των ΗΠΑ και της κυβέρνησης Τραμπ στο Μεσανατολικό, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το Ισραήλ και να αναγκαστούν οι Παλαιστίνιοι σε συνθηκολόγηση με την κατοχή και τον εποικισμό της πατρίδας τους. Ως γνωστό έχει προηγηθεί η αποχώρηση των ΗΠΑ από την UNESCO και αργότερα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ γιατί τάχα είναι «προκατειλημμένο αρνητικά ενάντια στο Ισραήλ» ενώ, πάλι κατ’ απαίτηση του Ισραήλ, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους, μεταφέροντας εκεί την πρεσβεία τους, κατά παράβαση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Βαθύτερη επιδίωξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ με την διακοπή χρηματοδότησης της UNRWA είναι να υπονομευθεί το δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους. Το Ισραήλ αμφισβητεί τον αριθμό των προσφύγων που έχουν δικαίωμα αρωγής από την UNRWA αλλά και το δικαίωμα των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στις εστίες του, κάτι βέβαια που αποτελεί αξίωση του ίδιου του ΟΗΕ, με το Ψήφισμα 194.

Σχολεία, νοσοκομεία, προσφυγικοί οικισμοί, εκπαιδευτικά ιδρύματα, προγράμματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που ανακουφίζουν πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες είναι πλέον στο στόχαστρο των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Ενώνουμε την φωνή μας με το παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης που στέκεται στο πλευρό του ηρωϊκού λαού της Παλαιστίνης, ο οποίος δεν θα λυγίσει ούτε από τη νέα πρόκληση των ΗΠΑ. 

- - - - - - - - - - - - - - - - -
___________________________________________________________________________


ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ    ΤΕΥΧΟΣ     ΑΡ. 49 ΤΗΣ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ    ΑΠΟΨΗΣ                                     ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ  ...

Το νέο blogspot μας - Αρχείο Τευχών "Δημοκρατικής Άποψης":