ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΚΑΒΑΖΟΓΛΟΥ - ΜΙΣΙΑΟΥΛΗΣ ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 1965

ΑΦΙΕΡΩΜΑ:
ΚΑΒΑΖΟΓΛΟΥ  -  ΜΙΣΙΑΟΥΛΗΣ
ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΚΟΙΝΗ  ΠΑΤΡΙΔΑ
11  ΑΠΡΙΛΙΟΥ,  1965






Η θυσία τους φάρος επανένωσης

Στις 11 Απριλίου 1965 – πέρασαν αγκαλιασμένοι στην αθανασία οι ηρωομάρτυρες της ελληνο-τουρκικής φιλίας Αλί Ντερβίς Καβάζογλου και Κώστας Μισιαούλης, δολοφονημένοι από σωβινιστές της ΤΜΤ. Η δολοφονία του Καβάζογλου αποτελεί κρίκο στη μακρά αλυσίδα πολιτικών δολοφονιών Τουρκοκυπρίων πατριωτών, που στήριζαν και αγωνίζονταν για τη φιλία και συνεργασία των δυο Κοινοτήτων στην Κύπρο.

Ο διαχωρισμός του λαού μας και οι συγκρούσεις μεταξύ Ε/κ και Τ/κ εξυπηρετούσαν τα αντικυπριακά σχέδια ξένων κέντρων, που επιδίωκαν με κάθε τίμημα την κατάργηση του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους και τη μετατροπή του νησιού μας σε αβύθιστο νατοϊκό αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών ραδιουργιών και σχεδιασμών συνέβαλαν με πράξεις και έργα ακραίοι εθνικιστικοί και σοβινιστικοί κύκλοι και στις δυο Κοινότητες.

Η δολοφονία των στελεχών του ΑΚΕΛ - Καβάζογλου και Μισιαούλη μέσα σ’ εκείνη την κρίσιμη για την Κύπρο περίοδο αποτελούσε προσπάθεια φίμωσης κάθε φωνής, που μιλούσε ενάντια στο διαχωρισμό, τη μισαλλοδοξία και την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

Η θυσία των ηρωομαρτύρων Καβάζογλου και Μισιαούλη πάντα είχε διαχρονική σημασία στον αγώνα του λαού για επανένωση της πατρίδας μας, υπέρβασης του αναχρονιστικού διαχωρισμού και της ντε φάκτο διχοτόμησης, που επιβλήθηκε με το ιμπεριαλιστικό έγκλημα του 1974 – το φασιστικό πραξικόπημα της αθηναϊκής Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ και της τούρκικης εισβολής και κατοχής που ακολούθησαν.
Σήμερα, όταν η ακροδεξιά ένθεν και ένθεν της κατοχικής διαχωριστικής γραμμής ανασηκώνει κεφάλι και αρχίζει πάλι να απειλεί υπέρτατο καθήκον του κάθε Κύπριου πατριώτη – Ε/κ και Τ/κ είναι η κοινή πάλη για το σπάσιμο των αδιεξόδων και τη σωτηρία της πατρίδας μας, για την επανένωση του λαού μας, για δημιουργία προϋποθέσεων ειρηνικής συμβίωσης και ισότιμης οικονομικής ανέλιξης μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και αλληλοσεβασμού.

Ενάντια σε εθνικιστικές εξάρσεις και σοβινιστικές μισαλλοδοξίες η Αριστερά, πιστή στα ιδανικά της ειρηνικής συμβίωσης των δυο Κοινοτήτων συνεχίζει να αγωνίζεται για τη δικαίωση της Κύπρου και του λαού μας, για την επανένωση του Κράτους, για απαλλαγή από τους όποιους προστάτες, για μια πατρίδα ευημερούσα για όλους της τους πολίτες.






Καβάζογλου – Μισιαούλης: Σύμβολο αγώνα για την ελληνοτουρκική φιλία

Φασιστικά στοιχεία έγραψαν εθνικιστικά συνθήματα στο Δάλι (εικόνες)

Η δική μας Κύπρος

ΕΔΟΝ για δολοφονίες Καβάζογλου – Μισιαούλη: Η θυσία τους πυξίδα του αγώνα για λύση και επανένωση



ΒΙΝΤΕΟ:

Ομιλία Ντερβίς Α. Καβαζογλου - 2:51 ''
Ντερβίς Αλί Καβάζογλου, Κώστας Μισιαούλης - 45:52 "
ΝΤΕΡΒΙΣ Α. ΚΑΒΑΖΟΓΛΟΥ ΚΑΙ Κ. ΜΙΣΙΑΟΥΛΗΣ – 1:34:05 "
https://www.youtube.com/watch?v=X8YxUDh81RM

Η δολοφονία του Ντ. Καβάζογλου και Κ. Μισιαούλη – 21:28 "
Derviş Ali Kavazoğlu anısına - 2:51 "
Derviş Ali Kavazoğlu kendi sesinden - 3:31 "

 Κατάθεση από την Πλατφόρμα 
 Ενωμένη Κύπρος των Αποδήμων
 


 __________________________________________________________________________________

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ    ΤΕΥΧΟΣ     ΑΡ. 49 ΤΗΣ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ    ΑΠΟΨΗΣ                                     ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ  ...

Το νέο blogspot μας - Αρχείο Τευχών "Δημοκρατικής Άποψης":