Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ο.Κ.Ο.Ε.


Η  ΑΛΗΘΕΙΑ  ΓΙΑ  ΤΟ 16ο  ΣΥΝΕΔΡΙΟ  ΤΗΣ  Ο.Κ.Ο.Ε. 

Το 16ο συνέδριο της Ο.Κ.Ο.Ε. έληξε και καταγράφηκε ως το χειρότερο στην τριαντάχρονη ζωή της Ο.Κ.Ο.Ε. Ήταν το συνέδριο που γύρισε την Ο.Κ.Ο.Ε. στην προ της ίδρυσης της περίοδο, που ταλανιζόταν από τις διαμάχες στην παροικία με την ακροδεξιά και τα κατάλοιπα της επταετίας. Μια εθνικιστική ακροδεξιά που επέμενε να κρατά σωματεία κλειστά, και να προσπαθεί να δικαιώσει τις ένοχες επιλογές της το 1974 (*1) + (*2).
Παρά την σκηνοθετημένη φιέστα κατά την έναρξη του (με άνωθεν εξωτερική βοήθεια), η ουσιαστική προσφορά του 16ου Συνεδρίου στο πρόβλημα της Κύπρου και στα ζητήματα που αφορούν την εξυγίανση – αναδιοργάνωση της Ο.Κ.Ο.Ε. και την επίλυση των προβλημάτων της παροικίας, ήταν ουσιαστικά αρνητική.
 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Για πρώτη φορά στην 30χρονη παρουσία και δράση της Ο.Κ.Ο.Ε. υιοθετήθηκε απόφαση για το Κυπριακό που ξεφεύγει από την στήριξη στην διακηρυγμένη πολιτειακή πολιτική του Κυπριακού Κράτους και του Εθνικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα απουσιάζουν από την απόφαση όσα περιέχονταν διαχρονικά στα ψηφίσματα της Ο.Κ.Ο.Ε. και της Π.ΟΜ.Α.Κ. που αφορούν στην επιδιωκόμενη λύση διζωνικής-δικοινοτικής Ομοσπονδίας και την ειρηνική επίλυση του μέσα από συνομιλίες υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε. (Στο παράρτημα οι προτάσεις που απορρίφθηκαν: *3).

Δόθηκε μόνο έμφαση στην εξωτερική πτυχή του Κυπριακού τονίζοντας (κάτι που άλλωστε είναι αποδεκτό από όλους) ότι: «Η λύση απαιτείται να προβλέπει τον τερματισμό της κατοχής και την αποχώρηση των τούρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις».

Η μη αποδοχή των παραπάνω προτάσεων επιβεβαιώνουν την διολίσθηση σε απορριπτικές θέσεις αντίθετες των πάγιων Πολιτειακών θέσεων της Κυπριακής  Δημοκρατίας και των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου του 2009. Κάτι που φάνηκε από τις παρεμβάσεις στη συζήτηση για το Κυπριακό, των εκπροσώπων τριών συνδυασμών Γ. Συλλούρης (Ενωτική Δημοκρατική Πορεία) πρόσκειται στο κόμμα της «Αλληλεγγύης» της Ελ. Θεοχάρους, Νίκος Παπακλεοβούλου (ΕΛΛ.Α.Σ.) από την απορριπτική και εθνικιστική ακροδεξιά, και Λευτέρης Κωνσταντινίδης (Αγωνιστική Κίνηση) που πρόσκειται στην ΕΔΕΚ. Η τέταρτη συνιστώσα (ομάδα Κώστα Σταματάρη – δεν τοποθετήθηκε καθόλου, για να μη «δυσαρεστήσει» τους υπόλοιπους, παρ’  ότι μέχρι τώρα διεκήρυσσε ότι στηρίζει την διακηρυγμένη πολιτειακή θέση για το Κυπριακό, και την Δ.Δ. Ομοσπονδία).
  

ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΣΜΟΣ
Στο 16ο συνέδριο κυριάρχησε η εθνικιστική και απορριπτική ρητορεία, η υπαναχώρηση από τις πάγιες θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη λύση του  Κυπριακού  και η εναρμόνιση της Ο.Κ.Ο.Ε. με τον πολιτικό λόγο του εθνικιστικού και απορριπτικού περιθωρίου της Κυπριακής  σκηνής.

Η παντελής έλλειψη αναφοράς στην Ομοσπονδία, την οποία επίσημα η Κυπριακή πολιτεία διακηρύσσει, δεν αποτελεί τίποτα λιγότερο από μια πολιτική ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΣΜΟΥ, που επίσημα για πρώτη φορά υιοθετείται από την Ο.Κ.Ο.Ε. (Σε μια προσπάθεια δικαιολόγησης της στάσης αυτής ο Λευτέρης Κωνσταντινίδης, Γ.Γ. της Ο.Κ.Ο.Ε. αναφέρει: «δεν θα πάμε σε συνομιλίες και μάλιστα για Ομοσπονδία την ώρα που η Τουρκία παραβιάζει την ΑΟΖ μας»).


Η συμπόρευση των  συνδικαλιστών της ακραίας και  απορριπτικής δεξιάς και κατάλοιπων της επταετίας της ΕΛΛ.Α.Σ, με τους συνδικαλιστές της σοσιαλιστικής Ε.Δ.Ε.Κ. και του κόμματος της  «Αλληλεγγύης» της κ. Θεοχάρους, και της ομάδας Σταματάρη, οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα και επιβεβαιώνουν την λαϊκιστική, ακροδεξιά εκτροπή, ρητορεία και διολίσθηση σε θέσεις κάποιων κομματικών σχηματισμών στην Κύπρο, προεξαρχούντος και του φιλοναζιστικού ΕΛΑΜ.

Σε ένα κρεσέντο εθνικισμού διάφοροι σύνεδροι μεταξύ αυτών από την Λάρισα, Ξάνθη, Ήπειρο, ο Αλέξης Κωνσταντίνου, ΓΓ της Ε.Κ.Ε. κλπ διαγκωνίζονταν σε ακραίες εθνικιστικές κορώνες και υστερίες τις οποίες οι συνεργάτες τους από το χώρο της Ε.Δ.Ε.Κ. και των άλλων ενδιάμεσων δεν απάντησαν και άφησαν να εξελιχθούν (για να μη χαλάσει η συμπόρευση). Χαρακτηριστική η ρήση σύνεδρου από την Βόρεια Ελλάδα που συνεπαρμένος από το κλίμα αναφώνησε «εμείς στο Πανεπιστήμιο δέρναμε τους ΚΝιτες». 

Ενθυμούμενοι την προσφιλή ρητορική του Γ. Συλλούρη περί «οπαδών της όποιας λύσης» βγαίνει αβίαστα ότι το νέο συνονθύλευμα έχει περιέλθει σε θέσεις «οπαδών της μη λύσης».
 

Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ 16ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ (*4)
Η νομιμότητα του 16ου Συνεδρίου είχε εξαρχής αμφισβητηθεί καθόσον το Κεντρικό Συμβούλιο (Κ.Σ.) της Ο.Κ.Ο.Ε. το οποίο εκλέχθηκε από το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο βρίσκεται υπό δικαστική αγωγή για αντικαταστατικές παραβιάσεις, φερόμενες πράξεις νοθείας και αντιδημοκρατικές  διαδικασίες  όπου ακολουθήθηκαν το 2017 και οι  οποίες αλλοίωσαν τη σύνθεση του 15ου Συνεδρίου. Η απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης δεν έχει ακόμη εκδοθεί αν και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα πέραν του έτους από την ημερομηνία εκδίκασης. Σε περίπτωση έκδοσης θετικής απόφασης στην αγωγή, το απερχόμενο Κ.Σ. στερείται νομιμοποίησης, πολύ δε περισσότερο στο να διοργανώσει νέες αρχαιρεσίες και Συνέδριο. Όλες οι πράξεις του, όλες οι διαδικασίες που δρομολογήθηκαν, οι αποφάσεις που πάρθηκαν και οι δαπάνες που έκανε δεν θα είναι  νόμιμες, και κατά συνέπεια η προκήρυξη του 16ου Συνεδρίου. Ζητήθηκε από το Κ.Σ. να αναβάλει το 16ο Συνέδριο σε αναμονή της απόφασης της Δικαιοσύνης, που δεν έγινε αποδεκτό.

Όταν  το Κ.Σ. αποφάσισε να αρχίσει τις διαδικασίες για το 16ο Συνέδριο ζητήθηκε να διασφαλισθεί μια δημοκρατική, αδιάβλητη και διαφανής διαδικασία. Μεταξύ άλλων τονίσθηκε η ανάγκη (*5):
1)      Για εφαρμογή της υποχρεωτικής καταστατικής διάταξης της απλής αναλογικής. Κατατέθηκαν προτάσεις όπου θα υπήρχε ένα ψηφοδέλτιο να ισχύσει περιορισμένη σταυροδοσία (ανάλογα του αριθμού μελών) που θα κατοχύρωνε την καταστατική πρόνοια ως σύστημα, την απλή αναλογική.
2)      Για την αρχή της έγκαιρης κοινοποίησης στα μέλη του Κ.Σ. των ημερομηνιών διοργάνωσης αρχαιρεσιών και την απρόσκοπτη διπλή εποπτεία ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο.
3)      Την καθολική χρήση δικαστικού εκπροσώπου για να διεξάγει τις αρχαιρεσίες.
Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και δεν εφαρμόστηκαν τα παραπάνω, ολοκληρωτικά στο πρώτο σημείο και επιλεκτικά στο δεύτερο και τρίτο.

Το αποτέλεσμα εξ αιτίας των παραπάνω, ήταν να γίνονται αντιδημοκρατικές, αντικαταστατικές ενέργειες στις αρχαιρεσίες για το 16ο συνέδριο, που οδήγησαν σε πλήθος παραβιάσεων, παρατυπιών και φερόμενες πράξεις νόθευσης του αποτελέσματος των αρχαιρεσιών, έτσι ώστε το σώμα του 16ου Συνεδρίου να μην είναι αντιπροσωπευτικό. Ακόμα καταγράφηκαν μεταξύ άλλων:
·         Νοθεία που έγινε στο σωματείο της Χαλκίδας (και παρά την απαίτηση να διαβαστεί στο Συνέδριο η έκθεση του παρατηρητή, ο Λευτέρης Κωνσταντινίδης, Γ.Γ. της Ο.Κ.Ο.Ε. δεν το έπραξε)
·         Συστηματικός αποκλεισμός ως παρατηρητών εκπρόσωπών της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας. (*6)
·         Παραβίαση των διαδικασιών ως προς τις αρχαιρεσίες των σωματείων της Αττικής, αφού δεν τηρήθηκαν ως προς την Ε.Κ.Π.Ε. τα όσα προβλέπονται στον εσωτερικό κανονισμό: «Σε όσες γεωγραφικές ενότητες (νομούς) θα υπάρχουν πέραν του ενός πλήρη σωματεία-μέλη, με μέριμνα του Κ.Σ. της Ο.Κ.Ο.Ε. θα διοργανώνεται κοινή εκλογική διαδικασία με κοινή κάλπη, κοινή εφορευτική επιτροπή, κοινούς εκλογικούς καταλόγους για την εκλογή των αντιπροσώπων στο Συνέδριο της Ο.Κ.Ο.Ε. με το σύστημα της απλής αναλογικής όπως προβλέπει το Καταστατικό της Ο.Κ.Ο.Ε. (Η κοινή Εφορευτική Επιτροπή θα απαρτίζεται από το σύνολο των Εφορευτικών Επιτροπών των συμμετεχόντων σωματείων)». (*7)
·         Έωλες εκλογικές διαδικασίες στις Σέρρες, αφού δεν είχε ορισθεί από το πρωτοδικείο προσωρινό Δ.Σ. για να διεξάγει αρχαιρεσίες. Ποιο Δ.Σ. συγκάλεσε τη Γ.Σ. και τις αρχαιρεσίες για Δ.Σ. και αντιπροσώπους για την Ο.Κ.Ο.Ε.; Υπενθυμίζουμε το προηγούμενο Δ.Σ. παραιτήθηκε το 2017 σε ένδειξη διαμαρτυρίας και αηδίας για τις παρεμβάσεις τις οποίες δεχόταν από συγκεκριμένα ηγετικά μέλη του Κ.Σ. της Ο.Κ.Ο.Ε. Για να δικαιολογηθεί ο φερόμενος ως σύνεδρος των Σερρών ανάφερε ότι «έβγαλαν νέο ΑΦΜ».
(ΟΙ  ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ  ΓΙΑ  ΤΙΣ  ΕΚΛΟΓΕΣ  ΣΤΗΝ  Ο.Κ.Ο.Ε.:

Ακόμα και αν η Δικαστική απόφαση δεν θα είναι σύμφωνα με τους ενάγοντες η ουσία παραμένει. Χρησιμοποιείται η «πλειοψηφία» στο Κ.Σ. για να γίνονται σωρεία παραβιάσεων καταστατικού και κανονισμών, να εμποδίζεται η διαφανής και δημοκρατική διεξαγωγή των αρχαιρεσιών, και να αναπαράγονται πράξεις νόθευσης της βούλησης της παροικίας. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτή προέρχεται από την μειοψηφία της παροικίας (οι αλλεπάλληλες πολιτειακές εκλογές: βουλευτικές, προεδρικές, ευρωεκλογές επιβεβαιώνουν την απήχηση των δυνάμεων αυτών).

ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ
Τελευταίο αλλά όχι έσχατο. Ο ρεβανσισμός στο μεγαλείο του. Επιχείρησαν να ακυρώσουν αντικαταστατικά την υποβληθείσα με επιφυλάξεις υποψηφιότητα του συνδυασμού της «Δημοκρατικής Συνεργασίας» για το νέο Κ.Σ. της Ο.Κ.Ο.Ε. με βάση το ότι το Κ.Σ. έχει υποχρέωση (άρθρο 10 δ του Καταστατικού) να ελέγξει τις υποβληθείσες υποψηφιότητες.

Δικαιολογία: υπάρχουν και αναπληρωματικοί στο ψηφοδέλτιο (αγνοώντας το άρθρο 10 α του καταστατικού που προβλέπει ότι και ισάριθμοι αναπληρωματικοί θεωρούνται «εκλεγέντες» σύνεδροι).

Ακόμα και αν γινόταν αποδεκτό το αφήγημα τους (ότι οι αναπληρωματικοί δεν έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα), το επιχείρησαν χωρίς να ρωτήσουν αν οι περιλαμβανόμενοι θα είναι τακτικοί σύνεδροι μετά από παραίτηση ή εξουσιοδότηση (όπως επίσης προβλέπεται στο Καταστατικό) και το οποίο γίνεται με την εγγραφή στο Συνέδριο δηλ. 7 μέρες μετά από την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων. Έτσι επιχείρησαν να ακυρώνουν ένα ολόκληρο συνδυασμό που περιλαμβάνει Τακτικούς σύνεδρους, χωρίς να ζητήσουν διευκρινήσεις  για τους υπόλοιπους.

Ιδιαίτερα όταν ο Λευτέρης Κωνσταντινίδης ΓΓ της Ο.Κ.Ο.Ε. που έκανε αυτή τη προσπάθεια ήταν από εκείνους που στο πρώτο συνέδριο της Ο.Κ.Ο.Ε. επέμεναν και επέβαλαν την υποψηφιότητα του ΓΙΑΝΝΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ που δεν ήταν καν σύνεδρος, (αφού στο καταστατικό πουθενά δεν αναφέρεται ότι οι υποψήφιοι για το Κ.Σ. πρέπει να είναι σύνεδροι). Ο αείμνηστος ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ τότε εξελέγη στο Κ.Σ. και έγινε και Γενικός Γραμματέας της Ο.Κ.Ο.Ε.

Αλήθεια έχουν αντιληφθεί ότι όλα αυτά θυμίζουν άλλου τύπουκαθεστωτικές αντιλήψεις !!!!     

ΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου κ. Λεωνίδας Μασσοστασής, (Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε.) που πρόσκειται στην Ε.Δ.Ε.Κ. χαρακτηριζόταν από αυταρχικές παρεμβάσεις που έφταναν τα όρια της αντιδημοκρατικότητας:
Έτσι, μεταξύ άλλων:
·         Επανειλημμένα διέκοπτε ομιλητές όταν δεν συμφωνούσε με τα λεγόμενα τους,
·         Επέτρεψε μια πρωτοφανή πράξη ρεβανσισμού, και μετά από πρόταση 16 συνέδρων (!!!), που διάβασαν ο Κ. Σταματάρης και Ν. Παπακλεοβούλου, να ζητηθεί από την Ε.Κ.Π.Ε. να διαλυθεί και να ενταχθεί στην Ε.Κ.Ε. και την ανύπαρκτη «Επιτροπή Προσφύγων» της Ε.Κ.Ε.. Τα ονόματα των 14 από τους 16 παραμένει «επτασφράγιστο» μυστικό, παρότι επίμονα ζητήθηκε να ανακοινωθούν.(*8)
Βέβαια καμιά ευαισθησία στην αρχή του σεβασμού της αυτοτέλειας των σωματείων μελών και μη επέμβασης στα εσωτερικά τους.

ΚΑΡΕΚΛΟΛΑΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΦΕΤΕΡΙΣΤΕΣ
Πέραν του ιστορικού αναθεωρητισμού και απορριπτισμού (που για κάποιους από αυτούς αγγίζει την καταστροφική για την Κύπρο μας ενωσιολογία), όλα τα παραπάνω έγιναν κατορθωτά με μεθοδεύσεις που είχαν ένα ακόμα κοινό παρονομαστή. Την καρεκλοθεσία και αμετροέπεια που επέδειξαν για να γίνουν: ο Γιώργος Συλλούρης Πρόεδρος της Ο.Κ.Ο.Ε., ο Λεωνίδας Μασσοστασής Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε., ο Κώστας Σταματάρης Αναπλ. Πρόεδρος της Ο.Κ.Ο.Ε. και ο Νίκος Παπακλεοβούλου Α’ Αντιπρόεδρος της Ο.Κ.Ο.Ε. Το συνονθύλευμα αυτών των ετερόκλητων δυνάμεων πέραν από τον απορριπτισμό και την καρεκλολατρία οδήγησε στον εκτροχιασμό των Ο.Κ.Ο.Ε. και Ε.Κ.Ε. σε απαράδεκτες εθνικιστικές και απορριπτικές θέσεις. Και με εργαλείο τη μη τήρηση των καταστατικών και κανονιστικών διατάξεων (που οδήγησαν στις φερόμενες πράξεις νοθείας και αλλοίωσης της αντιπροσωπευτικότητας του παροικιακού κινήματος) οδηγηθήκαν στο σφετερισμό της εξουσίας των κορυφαίων παροικιακών φορέων.

Δεν θα μπορούσε βέβαια αυτό να υλοποιηθεί αν δεν υπήρχε και μια διακριτή άνωθεν βοήθεια και συμπαράσταση, η οποία τους παρέχει πλουσιοπάροχα τη δυνατότητα να κάνουν «εκδηλώσεις της προσκολλήσεως» αφού μόνοι τους για μεγάλο διάστημα ουδέν έπραξαν μιας και έχουν αποξενωθεί από την παροικία. Ακόμα τους παρέχει κάλυψη στον απορριπτισμό τους (αγνοώντας τις πάγιες πολιτειακές θέσεις). Και δεν χάνει την ευκαιρία να καλεί διάφορους μεσολαβητές να μας ζητήσουν να αποσυρθεί η αγωγή.  Χωρίς όμως να παράλληλα να ζητά να παρθούν μέτρα αναγέννησης και ανασυγκρότησης του παροικιακού κινήματος πάνω σε δημοκρατικές βάσεις και αρχές, όπως επανειλημμένα ζητήσαμε για να αποσυρθεί η αγωγή.

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Ο.Κ.Ο.Ε.
Σε αντίθεση με προηγούμενα έτη και συνέδρια, το 16ο συνέδριο δεν υιοθέτησε καμία απόφαση για τα προβλήματα της παροικίας, την λειτουργία και πρόγραμμα της. Ένα αλυσιτελές σχέδιο απόφασης για τα προβλήματα των προσφύγων που παρουσιάστηκε, δεν συζητήθηκε και δεν τέθηκε προς έγκριση. Άρα για πρώτη φορά η Ο.Κ.Ο.Ε. βρίσκεται χωρίς πυξίδα στο τομέα αυτό, προφανώς για να αυτοσχεδιάζει το έωλο νέο Κ.Σ.


(Κάτι ανάλογο έγινε στο Συνέδριο της Νεολαίας Ο.Κ.Ο.Ε. το 2018, που δεν συζήτησε τα προτεινόμενα Ψηφίσματα για το Κυπριακό και το Σχέδιο απόφασης για τα προβλήματα της Νεολαίας και τη δράση της Νεολαίας Ο.Κ.Ο.Ε. Εξάλλου τι να τα κάνει, αφού στερείται παντελώς δράσεων, και ο στόχος της παρέμβασης του Κ.Σ. της Ο.Κ.Ο.Ε. ήταν να καταλάβει θώκους για τους εκλεκτούς του).
ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ Ο.Κ.Ο.Ε. ΣΤΟ 16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ από μέλος του Κ.Σ. της Νεολαίας Ο.Κ.Ο.Ε.:



Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Ο.Κ.Ο.Ε.: Η ΜΙΚΡΟΨΥΧΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ
Συνεπακόλουθο της εκτροπής και το παρακάτω:

Όταν καταρτίζαμε την κατάσταση με τους Κυπρίους και Κυπριακής καταγωγής υποψηφίους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα για να ενημερωθεί η παροικία, ανταλλάχθηκαν πληροφορίες με διάφορα μέλη της παροικίας, ώστε να μπορεί πιο ολοκληρωμένα να ενημερωθεί η παροικία. Αυτά βρίσκονται στην βασική κατάσταση που έχει αναρτηθεί στο link:
https://drive.google.com/file/d/1ILocfVfbxCr6sQUPoToV3UzmwExmtpVu/ 



(Η κατάσταση αυτή συμπληρώθηκε με στοιχεία που μας έδωσαν μεταξύ άλλων και άτομα που πρόσκεινται στη σημερινή διοίκηση της Ο.Κ.Ο.Ε. Και φυσικά στα οποία στείλαμε όσα στοιχεία είχαμε συλλέξει.
Δυστυχώς διαπιστώσαμε στην κατάσταση που δημοσίευσε η Ο.Κ.Ο.Ε. να λείπουν πολλά άτομα που δεν πρόσκεινται στο συνονθύλευμα που διοικεί την Ο.Κ.Ο.Ε. Επέλεξαν κυρίως άτομα που πρόσκεινται σε αυτούς. Η λίστα της ντροπής που κυκλοφόρησε η Ο.Κ.Ο.Ε. στο link:

H ΜΙΚΡΟΨΥΧΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ, ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ
Είναι οι μόνοι χαρακτηρισμοί που μπορούν να δοθούν στην παρέμβαση της ακραίας και απορριπτικής ηγεσίας της Ο.Κ.Ο.Ε. η οποία επέλεξε να διαχωρίσει τους Κύπριους υποψήφιους των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην Ελλάδα σε αρεστούς σ’ αυτήν και ανεπιθύμητους.  Ντροπή και πάλι ντροπή σ’ όσους διχάζουν και διαχωρίζουν τους Κύπριους σε διαλεκτούς και μη.

Ντροπή σ’ αυτούς που καπηλεύονται την ευκαιριακή θέση τους για να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά συμφέροντα και μωροφιλοδοξίες.

Ντροπή σ’ αυτούς που προβάλλουν το «εγώ» αντί του «εμείς» και υπονομεύουν στην πράξη την ενότητα και τον αγώνα των Κυπρίων.

Ντροπή στους μικρόψυχους και ιδιοτελείς που έδειξαν άλλη μια φορά τον χαρακτήρα και τις επιδιώξεις τους.


ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ:

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»

«ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΥΠΡΙΩΝ


______________________________________________
 (*1)            =    Στην Ελλάδα σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κυπριακές παροικίες που από το 1976 συγκρότησαν την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων (Π.ΟΜ.Α.Κ.), οι διαμάχες με την ένοχη ακροδεξιά και τα κατάλοιπα της επταετίας δεν επέτρεψαν την ίδρυση Ομοσπονδίας των παροικιακών σωματείων. Με παρέμβαση του τότε Πρέσβη κ. Φρίξου Κολώτα, αυτό έγινε δυνατό στη βάση συμφωνίας που προέβλεπε:
·         Άνοιγμα όλων των σωματείων και εγγραφή μελών. Διεξαγωγή εκλογών με  σύστημα της απλής αναλογικής
·         Συμφωνία ότι η πολιτική που θα ακολουθεί το παροικιακό κίνημα στο Κυπριακό (όπως κάνουν άλλωστε όλες οι άλλες 7 Ομοσπονδίες της Π.ΟΜ.Α.Κ. και τα σωματεία τους) ξεπερνώντας τις επί μέρους απόψεις και αντιλήψεις τους, να στηρίζουν την διακηρυγμένη πολιτική του Κυπριακού Κράτους και του Εθνικού Συμβουλίου και τις προσπάθειες για λύση της εκάστοτε δημοκρατικά εκλεγμένης διακυβέρνησης.

(*2)             = Στελέχη της ΕΛΛ.Α.Σ. είχαν διακεκριμένο ρόλο στο ΔΡΑΣΙΣ της ΕΦΕΚ Αθήνας στην 7ετία. Παραθέτουμε αποκόμματα εφημερίδων: 

ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ:

(ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΘΥΤΕΣ ΠΟΥ ΔΡΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΦΕΚ/ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΟΣΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ:



(*3)             Αποφασίστηκε να παραλειφτούν από το ψήφισμα οι παρακάτω αναφορές που υπήρχαν ως τώρα στα ψηφίσματα της Ο.Κ.Ο.Ε. και Π.ΟΜ.Α.Κ.:
-          Τονίζουμε ότι το κυπριακό πρόβλημα θα λυθεί με πολιτική βούληση για διαπραγμάτευση με βάση τις αρχές και το δίκαιο. Ο έντιμος συμβιβασμός είναι θεμιτός με το σύνοικο Τ/Κ στοιχείο για την επίτευξη ικανοποιητικού και αμοιβαία αποδεκτού πλαισίου για την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού προβλήματος.
-          Εκφράζουμε την αγωνία μας για την στασιμότητα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο Ηγέτη, κ. Μουσταφά Ακιντζί, στη βάση της Κοινής Διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου 2014, και ζητάμε  την επανέναρξη της  διαπραγματευτικής διαδικασίας από εκεί που διακόπηκε στον Κρανς Μοντάνα και σύμφωνα με τις  παραμέτρους του  Πλαισίου του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες.
ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ στην εξεύρεση λύσης η οποία:
1.       Θα είναι μια συμφωνημένη λύση, με στόχο την επανένωση της Κύπρου, όπως καθορίζεται από τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ην. Εθνών, μια πραγματική ομοσπονδία, με βάση τις αρχές που ισχύουν παγκοσμίως για τα ομοσπονδιακά συστήματα διακυβέρνησης, σε αντιδιαστολή με τα συνομοσπονδιακά συστήματα ή ενώσεις κρατών,  με ισχυρή κεντρική κυβέρνηση και με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, για μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
2.       Μια λύση χωρίς επιδιαιτησίες και ξένες παρεμβάσεις για μια Κύπρο με μια διεθνή προσωπικότητα, μία αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια, που θα συνάδει με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η επίτευξη λύσης για ένα κράτος όπου θα διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι τέσσερεις βασικές ελευθερίες (διακίνηση, εγκατάσταση, ιδιοκτησία, ενάσκηση επαγγέλματος) του κάθε πολίτη και της κάθε κοινότητας χωρίς διακρίσεις με βάση τη φυλετική καταγωγή ή τη θρησκεία, μία λύση η οποία θα αποκλείει τη διχοτόμηση, τη λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδία, την προσάρτηση τμήματος ή του συνόλου της Κύπρου με οποιοδήποτε κράτος.
3.       Θα τεθεί υπό την κρίση του συνόλου του Κυπριακού Λαού (όλων των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας), σε ένα απολύτως ελεύθερο δημοψήφισμα στο οποίο θα συμμετέχουν και οι απόδημοι Κύπριοι, πολλοί από τους οποίους είναι πρόσφυγες.
4.       Η λύση απαιτείται να προβλέπει τον τερματισμό της κατοχής και την αποχώρηση των τούρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις.

(*4)       =          ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ 16ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Ο.Κ.Ο.Ε.:

(*5)       =          ΠΡΟΟΙΩΝΙΖΕΤΑΙ ΝΕΑ ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΗΝ Ο.Κ.Ο.Ε. ;

(*6)       =          Ε.Κ.Π.Ε.-ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ:

(*7)       =          Ε.Κ.Π.Ε.-ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΑΤΕ ;


(8)        =          Ε.Κ.Π.Ε. – ΑΝΤΙΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΜΕΝΟΣ:
                        https://drive.google.com/open?id=1ezUY2aDmH_SIfbbcZUiRDVnlCresd1NQ
 



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ»:
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΔΙΟΛΙΣΘΗΣΗ ΣΤΟ 16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ο.Κ.Ο.Ε.



________________________________________________________________________________

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ    ΤΕΥΧΟΣ     ΑΡ. 49 ΤΗΣ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ    ΑΠΟΨΗΣ                                     ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ  ...

Το νέο blogspot μας - Αρχείο Τευχών "Δημοκρατικής Άποψης":