ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Κ.Π.Ε. ΓΙΑ ΤΟ 16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ο.Κ.Ο.Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Κ.Π.Ε.
ΓΙΑ ΤΟ 16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ο.Κ.Ο.Ε.

                       ΕΝΣΤΑΣΗ ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ




Προς                                                                                                                                     15/03/2019

την Εφορευτική Επιτροπή της Ε.Κ.Ε.



Δεδομένου ότι ο Εσωτερικός, Κανονισμός της Ο.Κ.Ο.Ε. αναφέρει ότι για την διενέργεια των κοινών εκλογών των σωματείων της Αττικής για εκλογή εκπροσώπων για το Συνέδριο της Ο.Κ.Ο.Ε. απαιτούνται οι εξής προϋποθέσεις:
ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
Για την καλύτερη οργάνωση των εκλογικών διαδικασιών των διάφορων οργάνων που προβλέπει το καταστατικό διευκρινίζεται ότι:
·         Σε όσες γεωγραφικές ενότητες (νομούς) θα υπάρχουν πέραν του ενός πλήρη σωματεία-μέλη, με μέριμνα του Κ.Σ. της Ο.Κ.Ο.Ε. θα διοργανώνεται κοινή εκλογική διαδικασία με κοινή κάλπη, κοινή εφορευτική επιτροπή, κοινούς εκλογικούς καταλόγους για την εκλογή των αντιπροσώπων στο Συνέδριο της Ο.Κ.Ο.Ε. με το σύστημα της απλής αναλογικής όπως προβλέπει το Καταστατικό της Ο.Κ.Ο.Ε. (Η κοινή Εφορευτική Επιτροπή θα απαρτίζεται από το σύνολο των Εφορευτικών Επιτροπών των συμμετεχόντων σωματείων).

σας ενημερώνουμε τον κατάλογο των ατόμων που απαρτίζουν την Εφορευτική Επιτροπή της Ε.Κ.Π.Ε. η οποία με την Εφορευτική Επιτροπή της Ε.Κ.Ε. πρέπει να απαρτίζει την κοινή Εφορευτική Επιτροπή.
1.      Γιώργος Χαραλάμπους
2.      Πέτρος Πέτρου
3.      Ανδρέας Μάτολης
Αναπλ. Αργυρώ Χαραλάμπους.
Σε περίπτωση μη αποδοχής της πρότασης μας υποβάλουμε ένσταση αναρμοδιότητας της Εφορευτικής Επιτροπής της Ε.Κ.Ε. να διεξάγει αποκλειστικά τις αρχαιρεσίες των σωματείων της Αττικής για εκλογή εκπροσώπων για το Συνέδριο της Ο.Κ.Ο.Ε.
                                                      Το Δ.Σ. της Ε.Κ.Π.Ε.                
 




               ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ                                                          
 Αθήνα 18 Μαρτίου 2019



Προς : τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κ.Σ. της Ο.Κ.Ο.Ε.



ΘΕΜΑ: Εκλογές για ανάδειξη αντιπροσώπων στο προσεχές συνέδριο της Ο.Κ.Ο.Ε.


Αγαπητοί συνάδελφοι,

   Η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος 74” (πλήρες και ιδρυτικό μέλος της Ο.Κ.Ο.Ε.) διαμαρτύρεται έντονα για τον αυθαίρετο αποκλεισμό της από τις κοινές εκλογικές διαδικασίες της 17ης Μαρτίου στην Αθήνα και επιφυλάσσεται παντός δικαιώματός της για τα περαιτέρω.
  Οι ακατανόητες και αντιδημοκρατικές αυθαίρετες αποφάσεις του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ε., της γραμματείας του Κ.Σ. της Ο.Κ.Ο.Ε. και της εφορευτικής επιτροπής της Ε.Κ.Ε. ήταν:
1.      Η μη αποδοχή του καταλόγου των μελών του σωματείου μας, όπως έχει διαμορφωθεί με την πάροδο των χρόνων και μετά την επαναδραστηριοποίησή του. (Τονίζουμε ότι η Ο.Κ.Ο.Ε. δεν έχει καταστατικά δικαίωμα επέμβασης σε οποιοδήποτε πρωτοβάθμιο σωματείο σε αυτό το θέμα, όπως έκανε με την απόφαση της 6ης συνεδρίασης του Κ.Σ. της Ο.Κ.Ο.Ε. στις 02/02/2019, θεωρώντας τον κατάλογο κλειστό). Εμείς σας στείλαμε συγκριτικό κατάλογο της προηγούμενης διετίας και τωρινό με τα νέα μέλη μας.
2.      Η μη αποδοχή συμμετοχής εκπροσώπων του σωματείου μας στην κοινή εφορευτική επιτροπή των σωματείων της Αττικής για εκλογή αντιπροσώπων της Ο.Κ.Ο.Ε. (παρά την ρητή αναφορά στο θέμα στον εσωτερικό κανονισμό της Ο.Κ.Ο.Ε.). Σας τονίζουμε ότι σας είχαμε αποστείλει την πρόταση μας για τα μέλη της Εφ. Επιτροπής του σωματείου μας που θα πλαισίωναν την κοινή εφορευτική επιτροπή.
3.      Η άρνηση αποδοχής μελών μας ως παρατηρητών στις αρχαιρεσίες προς το 16ο Συνέδριο της Ο.Κ.Ο.Ε.
   Δεν αναφερόμαστε σε πλείστες τόσες παραβιάσεις στις προθεσμίες κοινοποίησης των εκλογικών διαδικασιών, ούτε στη βασική καταστρατήγηση του Καταστατικού που προβλέπει όλες οι εκλογές να γίνονται με σύστημα απλής αναλογικής.
   Μετά από αυτά, και την επίσης ακατανόητη και προσβλητική θέση σας ότι δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα των μελών του σωματείου μας να επαναδραστηριοποιηθούν μετά τη σχετική δικαστική απόφαση, θεωρούμε ότι η εκπροσώπηση της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος 74” έχει ουσιαστικά υπονομευθεί αυθαίρετα και αντικανονικά και η εκπροσώπησή της από αντιπροσώπους που εξελέγησαν στις 17 Μαρτίου, είναι ελλιπής, μη αντιπροσωπευτική και προβληματική. Θα εξετάσουμε το όλο θέμα και επιφυλασσόμαστε παντός νόμιμου δικαιώματος μας.
                                                      Το Δ.Σ. της Ε.Κ.Π.Ε.                   




                                                                                                                 Αθήνα   10 Μαΐου 2019

ΓΙΑΤΙ  ΜΑΣ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΑΤΕ  ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ  Ο.Κ.Ο.Ε;

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,   
      Η Ένωση Κυπρίων  Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος 74” καταγγέλλει  τον αποκλεισμό της από τις εκλογικές διαδικασίες του 16ου συνεδρίου της Ο.Κ.Ο.Ε. και ζητά την απολογία της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κεντρικού Συμβουλίου. Ενός σωματείου που υπήρξε ιδρυτικό της Ο.Κ.Ο.Ε. με ιδιαίτερο συμβολισμό και ρόλο.

Αντικανονικές  και αντικαταστατικές παρεμβάσεις της Ε.Γ. της Ο.Κ.Ο.Ε..
1)     Δεν  έγινε αποδεκτός ο κατάλογος μελών του σωματείου, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι  τον Μάρτιο 2019.
2)     Δεν έγινε αποδεκτή η εκπροσώπηση του σωματείου στην Εφορευτική Επιτροπή που διενήργησε  τις εκλογές εκπροσώπων της Ο.Κ.Ο.Ε. στην Αττική.
3)     Δεν έγιναν  αποδεκτά μέλη του σωματείου ως εκπρόσωποι της Ο.Κ.Ο.Ε. για επιτήρηση-εποπτεία ή ως  παρατηρητές  των εκλογικών διαδικασιών σε συλλόγους της Βόρειας Ελλάδας.   

      Εκτός όμως από τον αποκλεισμό του σωματείου μας από τις εκλογικές διαδικασίες του 16ου συνεδρίου καταγγέλλουμε και τον αποκλεισμό του σωματείου μας από κάθε κοινή δραστηριότητα με την Ο.Κ.Ο.Ε. και την αντιπαραθετική και εχθρική στάση απέναντί μας. Όλα αυτά είναι αντικαταστατικά και έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τους σκοπούς της Ο.Κ.Ο.Ε.

      Ενημερωτικά σας αναφέρουμε ότι η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος 74” επαναδραστηριοποιήθηκε το 2018 μετά από την εκλογή νέου Δ.Σ. μέσα από νόμιμες διαδικασίες του Δ.Σ, που όρισε με απόφαση το Πρωτοδικείο Αθηνών.

       Τη χρονιά  που  πέρασε και το 2019,  η Ένωση Κυπρίων  Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος 74” ανέπτυξε αξιοζήλευτη πολιτική, πολιτιστική και εκδοτική  δραστηριότητα.
1)    Διοργάνωσε εκδήλωση στο Σπίτι της Κύπρου το Μάρτιο 2018 με θέμα: «Προσφυγική πολιτική – Ισότιμη μεταχείριση αποδήμων προσφύγων», με συμμετοχή του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Θεοδόση Τσιόλα, της Προέδρου της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Σκεύης Κουκουμά και εκπροσώπων της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων.
2)     Διοργάνωσε πολιτική εκδήλωση στο Σπίτι της Κύπρου το Ιούνιο 2018 με θέμα: «Προοπτική επίλυσης του Κυπριακού» με συμμετοχή του Αντιπροέδρου του ΔΗ.ΣΥ. κ. Γιώργου Γεωργίου, το μέλος του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ, κ. Στέφανου Στεφάνου και του καθηγητή του Πανεπιστημίου  Κύπρου  κ. Niyazi Kizilyurek.
3)     Διοργάνωσε δυο εκδηλώσεις  στο Σπίτι της Κύπρου για τις κατεχόμενες περιοχές Μόρφου και Κυθρέας  με ομιλητές τους  Δημάρχους Μόρφου και Κυθρέας κ.κ. Βίκτωρα Χατζηαβράαμ και Πέτρο Καρεκλά και τους  εκπροσώπους των κοινοταρχών των περιοχών αυτών κ.κ. Λευτέρη Αντωνίου  και Χρήστο Λαμπρία, και έπονται νέα οδοιπορικά.
4)     Διοργάνωσε ανοιχτή μαζική αντικατοχική  εκδήλωση στην Πλατεία Κύπρου στην Καλλιθέα στις 19 Ιουλίου 2018 με ομιλητές την Αναπλ. Κυβερνητική Εκπρόσωπο κ. Κλέλια Βασιλείου και τον Πρόεδρο  της Ένωσης Δήμων Κύπρου κ. Ανδρέα Βύρα.
5)     Εκπρόσωποι του Σωματείου μας προσκλήθηκαν σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής των αντιπροσώπων  και παρουσίασαν τις προτάσεις μας  για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόδημοι πρόσφυγες με αιχμή  το ζήτημα ισοτιμίας  τους ως Κυπρίων πολιτών  και προσφύγων.
6)     Εξέδωσε  τέσσερα τεύχη του περιοδικού «Προσφυγική φωνή», τα οποία κυκλοφόρησαν σε ολόκληρο τον απόδημο προσφυγικό κόσμο. Διατηρεί ιστοσελίδα και δραστηριοποιείται στο Facebook.
7)     Είχε στενή συνεργασία με την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων, τις Ενώσεις κατεχόμενων Κοινοτήτων, το Υπουργείο Εσωτερικών και Εξωτερικών για την καλύτερη δυνατή προβολή του Κυπριακού στον Ελλαδικό χώρο και την επίλυση των προβλημάτων των προσφύγων.
8)     Αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στον τομέα αυτοοργάνωσης των προσφύγων και τη δημιουργία ενιαίου κινήματος προσφύγων στην Κύπρο, με στόχο  την παρέμβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
   
      Είμαστε υπερήφανοι διότι καταφέραμε τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο και ευελπιστούμε ότι θα κάνουμε περισσότερα με την ανάπτυξη του σωματείου μας αυτή τη χρονιά.

     Καλούμε όλους τους πρόσφυγες συμπατριώτες μας να πυκνώσουν τις τάξεις μας  και να αναπτύξουν δραστηριότητα σε όλη την επικράτεια.

                                                      Το Δ.Σ. της Ε.Κ.Π.Ε.                 



                                                                                                               Αθήνα,  14 Μαΐου 2019

ΑΝΤΙΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ  ΜΕΝΟΣ

       Η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος 74” καταγγέλλει την απαράδεκτη, αντιδεολογική  στάση μερικών συνέδρων «προσφύγων του Νότου» (από τη Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο) να φιμώσουν, να αδρανοποιήσουν και να διαλύσουν το σωματείο μας, επειδή διαφωνούν  πολιτικά μαζί του.
      Η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος 74” βρίσκεται μπροστά στον αγώνα για Απελευθέρωση, εφικτή, δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική Λύση του Κυπριακού και Επιστροφή, πάνω στη  συμφωνημένη βάση της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας και τις αρχές & αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ, και παραστέκεται στο πλευρό της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας μας για επανέναρξη των συνομιλιών με βάση το πλαίσιο  Γκουτιέρες από εκεί που διακόπηκαν στο Crans Montana.
     Οι συγκεκριμένοι «πρόσφυγες του Νότου» στην Ο.Κ.Ο.Ε. συμπορευόμενοι με το απορριπτικό περιθώριο της Κύπρου, αρέσκονται σε μεγαλόστομες εθνικιστικές διακηρύξεις, (συναγωνισμός και διαγκωνισμός μεταξύ τους για την πιο ακραία τοποθέτηση στο 16ο Συνέδριο της Ο.Κ.Ο.Ε.) και απαρνούνται τη συμφωνημένη βάση και την πολιτική και των επτά Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιχειρούν να σύρουν  σε επικίνδυνες  ατραπούς το Κυπριακό.
     Για αυτούς «η μη λύση είναι λύση» ευελπιστώντας ότι έτσι διασφαλίζονται τα κεκτημένα τους, χωρίς να βλέπουν τον κίνδυνο που ελλοχεύει για ολόκληρη την Κύπρο από την παράταση της κατοχής και την βουλιμία της Τουρκίας, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην οριστική διχοτόμηση, και αυξάνει τον κίνδυνο για ολοκληρωτική Τουρκοποίηση. Εμείς διαφωνούμε με τη λογική τους και ζητούμε λύση ει δυνατόν από χθες.
      Η διολίσθηση του 16ου συνεδρίου της Ο.Κ.Ο.Ε. σε επικίνδυνες εθνικιστικές διακηρύξεις, η αθέτηση των διαχρονικών πολιτικών της θέσεων και ψηφισμάτων που στήριζαν τις διακηρυγμένες πολιτειακές θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η εναρμόνισή τους με απορριπτικές πολιτικές του πολιτικού περιθωρίου της Κύπρου, καθιστά την Ο.Κ.Ο.Ε. ουραγό των πολιτικών εξελίξεων και υπονομευτή της προσπάθειας των προσφύγων για επιστροφή.
       Είναι γι΄ αυτό το λόγο που προσπάθησαν να ζητήσουν την «αδρανοποίηση» ή «αυτοδιάλυση» του δεύτερου μεγαλύτερου παροικιακού σωματείου με άνω από 1.800 μέλη, προβάλλοντας ψευδείς ισχυρισμούς για δήθεν «συμφωνία των 5 σωματείων της Αττικής να αδρανοποιηθούν», ενώ η μόνη καταγεγραμμένη συμφωνία είναι αυτή που έγινε  ομόφωνα  δεκτή  στον Εσωτερικό Κανονισμό της Ο.Κ.Ο.Ε.  και είναι του 2005 για διενέργεια κοινών αρχαιρεσιών των 5 σωματείων της Αττικής για εκλογή αντιπροσώπων στα Συνέδρια της Ο.Κ.Ο.Ε. (με όρους και παραμέτρους που παραβιάστηκαν  στις εκλογικές διαδικασίες για το 16ο Συνέδριο , σε βάρος του σωματείου μας). Εάν υπήρχε τέτοια συμφωνία γιατί έγιναν το 2006 και Δεκέμβριο 2007 εκλογές για το ΔΣ του σωματείου των Προσφύγων; Γιατί διοργανώνονταν εκδηλώσεις από κοινού με την Ο.Κ.Ο.Ε. το 2006, 2008, 2009 και 2010; Γιατί ψεύδονται ως προς την «ημερομηνία ανακοίνωσης της αναδιοργάνωσης του σωματείου με προσφυγή στο Πρωτοδικείο», όταν αυτή ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Επιστροφή (τεύχος 4 – Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2017) που είναι πριν τις αντίστοιχες αρχαιρεσίες στην Αττική (12 Μαρτίου 2017) και το 15ο συνέδριο της Ο.Κ.Ο.Ε. (21-22 Μαΐου 2017);
       Ο προσφυγικός κόσμος αισθάνεται την ανάγκη της αυτοοργάνωσης, της άρθρωσης σταθερού και υπεύθυνου πολιτικού λόγου για το μέλλον των παιδιών του,  της πατρίδας, των πόλεων και των χωριών του και της περιουσίας του.
      Οι πρόσφυγες πρέπει να διεκδικήσουν αυτόνομα κάθε πολιτικό, οικονομικό, στεγαστικό και άλλο δικαίωμα και να μην περιμένουν να τους τα προσφέρουν οι άλλοι.
      Μ΄ αυτό το πνεύμα πολιτεύεται η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος 74”, για αυτό ενοχλεί όσους ωφελήθηκαν ή βολεύτηκαν από την κατοχή, όσους αισθάνονται ότι μπορούν να κηδεμονεύουν και να ποδηγετούν  τους πρόσφυγες και όσοι τους εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά, τους  παθόντες του 1974 και τους αγνοούμενους.
     Η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος 74” θα συνεχίσει αυτόνομα να δίνει τη  μάχη για δίκαιη λύση, βιώσιμη, λειτουργική και επιστροφή, για εξυγίανση και αναδιοργάνωση του παροικιακού κινήματος, για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες.
    Η δραστηριότητα μας θα είναι ακόμα πιο έντονη, πιο δυνατή και η ανάπτυξη του  σωματείου θα είναι συνεχής και επίμονη.
   Καλούμε τον προσφυγικό κόσμο της Κύπρου να προωθήσει άμεσα την πρόταση για συγκρότηση Ενιαίου Κινήματος Προσφύγων, προκειμένου να ασκήσει τον παρεμβατικό του ρόλο στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, τόσο για την επίλυση του Κυπριακού, όσο και στην εφαρμογή μιας δίκαιης προσφυγικής πολιτικής στην Κύπρο.  
                                                      Το Δ.Σ. της Ε.Κ.Π.Ε.    


_______________________________________________________________________

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ    ΤΕΥΧΟΣ     ΑΡ. 49 ΤΗΣ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ    ΑΠΟΨΗΣ                                     ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ  ...

Το νέο blogspot μας - Αρχείο Τευχών "Δημοκρατικής Άποψης":