ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ - Ο ρεβανσιμός και η εχθρότητα είναι το πρόγραμμα τους

ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ
Ο ρεβανσιμός και η εχθρότητα είναι το πρόγραμμα τους

Περίληψη:
Το αφήγημα των κατάλοιπων της 7ετίας (που σήμερα αποτελούν
την διοίκηση της παροικιακής παράταξης ΕΛΛΑΣ) ότι «διεξήγαγαν αντιχουντικό αγώνα» καταρρίπτεται από τις ίδιες τις ανακοινώσεις τους και πράξεις
στη διάρκεια της επταετίας, μερικές των οποίων αναρτούμε.
Αποκαλυπτικό και το άρθρο του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη.
Η εμπλοκή τους στις ενδοχουντικές διαμάχες και η απέλαση κάποιων
από αυτούς από το δικτάτορα Παπαδόπουλο, απαντιέται από τους
ίδιους με τη στήριξη που προσέφεραν στον δικτάτορα Ιωαννίδη.

Το αφήγημα τους ακόμα καταρρίπτεται από την απόφαση
της Ελληνικής Δικαιοσύνης που προσέφυγαν οι
απελαθέντες κατά της Εφημερίδας Ελευθεροτυπίας επικαλούμενοι
συκοφαντική δυσφήμηση.  Η απόφαση απέρριψε
τις αιτιάσεις τους.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  



 Με αφορμή το άρθρο μας :
ΚΡΕΣΕΝΤΟ   ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ  ΚΑΙ  ΣΩΒΙΝΙΣΜΟΥ  ΑΠΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ  ΚΥΚΛΟΥΣ  ΣΤΗΝ  ΚΥΠΡΟ  ΚΑΙ  ΤΗΝ  ΕΥΡΩΠΗ.
ΑΠΟ  ΔΙΠΛΑ  ΚΑΙ ΟΙ ΑΚΡΑΙΟΙ  ΤΗΣ  ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ
πήραμε την παρακάτω επιστολή από τον κ. Ν. Παπακλεοβούλου.
Την παραθέτουμε αυτούσια:

Νίκος Παπακλεοβούλου

Προς: Εφημερίδα Δημοκρατική Συνεργασία- Ηλεκτρονική έκδοση
ΘΕΜΑ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ  ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ  31 ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ  ΣΑΣ ΠΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΑ
Αγαπητοί συμπατριώτες,

Διαμαρτύρομαι έντονα για τη δημοσίευση στο τεύχος 31 της εφημερίδας σας στο οποίο γίνεται αναφορά σε ομιλία μου στο φιλολογικό μνημόσυνο του Διγενή. Κάτω από το άρθρο για το οποίο βέβαια νοιώθω υπερήφανος τεχνιέντως και δολίως αναρτάτε φωτογραφία του Διγενή με το δικτάτορα Παπαδόπουλο καθώς και φωτογραφία του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Στην ομιλία μου ήμουνα καταπέλτης εναντίον του δικτάτορα γεγονός που παραλείπετε να το γράψετε.
Είστε απαράδεκτοι λασπολόγοι και συκοφάντες. Σας ενημερώνω ότι όντας φοιτητής μετά τη προδοτική ανάκληση της μεραρχίας από τη Κύπρο, με εντολή του Διγενή αρχίσαμε πόλεμο εναντίον της Χούντας. Είχαμε γεμίσει με συνθήματα την Αθηνα που έγραφαν « ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ», «ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ», «ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ» κλπ. Στο διαμέρισμα μου στον οδό Κρατερού στα Ιλίσσια έκρυβα εκρηκτικές ύλες τύπου ΤΝΤ που χρησιμοποιούντο σε δολιοφθορές εναντίον της Χούντας και συνελήφθηκα και κρατήθηκα πολλές φορές από το δικτατορικό καθεστώς. Αποκορύφωμα της δράσης μου ήταν η απαγόρευση από τη Χούντα της είσοδου μου στην Ελλάδα, απόφαση που αφορούσε όλο το Δ.Σ της ΕΦΕΚ, του οποίου ήμουνα μέλος.
Αμέσως με τη Τουρκική εισβολή φρόντισα και  επιστρατεύτηκε το πλοίο ΡΕΘΥΜΝΟ και επιχειρήσαμε να βρεθούμε στο μέτωπο, ενέργεια που δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε αφού κάποιοι προδότες μας γύρισαν πίσω ενώ βρισκόμαστε 10 μίλια απόσταση από τη Λεμεσό.
Μετά το γυρισμό δεν σταμάτησα τις ενέργειες για να πάμε στη Κύπρο και να την υπερασπιστούμε. Φρόντισα κατά τη διάρκεια τη εκεχειρίας και ναυλώθηκε το πλοίο ΙΑΣΩΝ με το οποίο μαζί με άλλους περίπου 400 συναγωνιστές κατεβήκαμε στη Κύπρο και βρεθήκαμε στο μέτωπο στη δεύτερη φάση της εισβολής, όπου 40 άτομα σκοτωθήκανε. Και όλα αυτά ενώ η πλειονότητα των συμπατριωτών μας παρέμειναν στην Ελλάδα και εκ του ασφαλούς έκαναν συναυλίες για τις οποίες παρατηρήθηκαν μεγάλης έκτασης οικονομικές ατασθαλίες.
Αγαπητοί συμπατριώτες αυτός είναι ο Νίκος Παπακλεοβούλου τον οποίον λασπολογείτε χάριν μικροκομματικών συμφερόντων.
Και κάτι τελευταίο. Αναρτήσατε φωτογραφία του Διγενή με το δικτάτορα Παπαδόπουλο.
Υπάρχει πληθώρα φωτογραφιών του δικτάτορα Παπαδόπουλου με πολλούς πολιτικούς συμπεριλαμβανομένου και του αείμνηστου Μακαρίου. Τί σημαίνει αυτό;
Όσον αφορά το χαρακτηρισμό μου ως ακροδεξιού σας τον επιστρέφω. Δυστυχώς η απαράδεκτη συμπεριφορά σας και το άρθρα σας το αποδεικνύουν
Ολοκληρώνοντας σας καλώ να δημοσιεύσετε τα πιο πάνω ως απάντηση στο άρθρο σας.
Νίκος Παπακλεοβούλου

Στη συνέχεια αναδημοσιεύουμε αυτούσιο το άρθρο του κ. Ν. Παπακλεοβούλου όπως κυκλοφόρησε στο περιοδικό Κοινόν Κυπρίων της ΕΚΕ, όπου και φαίνεται ότι δεν υπάρχουν όσα αναφέρει ότι “ήταν καταπέλτης κατά του δικτάτορα”.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Επειδή πολλά έχουν ειπωθεί για τη δήθεν αντιχουντική  δράση των μελών του ΔΡΑΣΙΣ στην 7ετία παραθέτουμε παρακάτω άρθρο του έγκριτου δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη για το θέμα.:
ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

"Ταξίαρχε είμεθα παρά το πλευρό σας!"
Μύθος ο αντιχουντικός αγώνας των Κυπρίων φοιτητών
Η Ομοσπονδία Εθνικών Φοιτητικών Ενώσεων Κυπρίων (ΟΕΦΕΚ), εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία ζητούσε την αποκατάσταση των ακαδημαϊκών ελευθεριών στη χώρα:
"Ημείς οι Κύπριοι φοιτηταί αξιούμεν την άμεσον διεξαγωγήν εκλογών. Αναλαμβάνομεν τον ανένδοτον αγώνα για την αποκατάστασιν των ακαδημαϊκών ελευθεριών. Εις τον δημοκρατικόν και φιλελεύθερον τούτον αγώνα μας έχομεν συμπαραστάτες τόσον τον φοιτητικόν κόσμον της Ελλάδος, όσο και του εξωτερικού".
Αντιδρώντας, η χούντα διέταξε την απέλαση, στις 13 Μαΐου, έξι φοιτητών οι οποίοι ήταν μέλη του κεντρικού κλιμακίου της Ομοσπονδίας Εθνικών Φοιτητικών Ενώσεων Κυπρίων (ΟΕΦΕΚ). Επίσης, απαγόρευσε την είσοδο στην Ελλάδα των μελών του Δ.Σ. της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (ΕΦΕΚ) Αθηνών. Η ΟΕΦΕΚ και η ΕΦΕΚ Αθηνών ήταν στην ουσία το ίδιο και το αυτό. Το διοικητικό συμβούλιο της ΟΕΦΕΚ διοριζόταν από την ΕΦΕΚ, η οποία, από το 1968, ελεγχόταν πλήρως από τη φοιτητική οργάνωση Δράσις, που πρόσκειτο στον Γεώργιο Γρίβα.
Η ανακοίνωση της ΟΕΦΕΚ κατά της δικτατορίας και η απέλαση των φοιτητών πέρασε εν μέρει στην ιστοριογραφία ως η πρώτη φοιτητική αντιστασιακή δράση και προπομπός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Όπως έγραψε ο Σόλων Ν. Γρηγοριάδης στην "Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας" "το πρώτο ρήγμα στο τείχος που έκτιζε το καθεστώς γύρω από τον φοιτητικό κόσμο για να τον κρατά απομονωμένο από την πολιτική πραγματικότητα, τον άνοιξαν οι Κύπριοι φοιτητές της Ε.Φ.Ε.Κ.". Ανάλογη αναφορά γίνεται και στο βιβλίο του Φ. Καββαδία "Εδώ Πολυτεχνείο". Ακόμη, η φοιτητική κίνηση Δράσις - ΚΕΣ, η οποία αποτελεί συνέχεια της Δράσις, καταγράφει το γεγονός αυτό ως απόδειξη της αντιδικτατορικής της δράσης. Στην ιστοσελίδα της Δράσις - ΚΕΣ, η απέλαση των φοιτητών περιγράφεται σαν τη φλόγα που "είχε ανάψει και θα φούντωνε στο Πολυτεχνείο".


Ενδοχουντικές προστριβές
Η πραγματικότητα ωστόσο είναι εντελώς διαφορετική, αφού καθ' όλη τη διάρκεια της δικτατορίας, η ΟΕΦΕΚ και η ΕΦΕΚ ήταν όργανα του καθεστώτος.
Η ανακοίνωση της ΟΕΦΕΚ, που προκάλεσε την απέλαση των φοιτητών, ήταν μια πράξη αντιπολίτευσης στον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Η αιτία ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ Παπαδόπουλου και Γρίβα, που άρχισε να εκδηλώνεται την άνοιξη του 1972 και κορυφώθηκε το καλοκαίρι του 1973. Τότε, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο οποίος συμπορεύθηκε με τον Μακάριο, είχε καλέσει δημόσια τον Γρίβα, ο οποίος βρισκόταν παράνομα στην Κύπρο και ηγείτο της ΕΟΚΑ Β, να τερματίσει την ένοπλη δράση και να διαλύσει την οργάνωσή του. Όπως αποδεικνύει η ιστορική έρευνα, η στάση αυτή του Παπαδόπουλου ήταν μια από τις κύριες αιτίες της ανατροπής του, από τον Ιωαννίδη, στις 25 Νοεμβρίου 1973.



Έγγραφα από το αρχείο της ΕΦΕΚ (τμήμα του οποίου είναι στη διάθεσή μας) αποδεικνύει ότι το κυπριακό φοιτητικό κίνημα, καθ' όλη τη διάρκεια της δικτατορίας, είχε υπηρετήσει με αφοσίωση το καθεστώς. Ευθύς αμέσως μετά την επικράτηση του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, ο στρατιωτικός διοικητής Αθηνών καθαίρεσε το εκλεγμένο Συμβούλιο της ΕΦΕΚ, μέλος του οποίου ήταν και ο Γιάννος Κρανιδιώτης. Το καθεστώς διόρισε άλλα συμβούλια τόσο στην ΕΦΕΚ όσο και στην ΟΕΦΕΚ, αποτελούμενα από έμπιστους της χούντας. Ισχυρότερος παράγοντας της ΟΕΦΕΚ ήταν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, αρχηγός της ΕΟΚΑ Β μετά το θάνατο του Γρίβα, τον Ιανουάριο του 1974.
Ρουφιανιές
Για το ρόλο της ελεγχόμενης από τη χούντα ΟΕΦΕΚ, αναφέρεται ο ίδιος ο Λευτέρης Παπαδόπουλοος, σε έκθεσή του, ημερομηνίας 28 Μαρτίου 1969, που υπέβαλε στο τοπικό κλιμάκιο της ελληνικής ΚΥΠ  στη Λευκωσία. Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, αφού περιγράφει τις σχέσεις και τις διασυνδέσεις του με τον πρώην διοικητή της ΚΥΠ  και αρχηγό του ΙΔΕΑ Αλέξανδρο Νάτσινα, με σκοπό τον έλεγχο του φοιτητικού κινήματος, αναφέρει τα εξής:
"Εκδηλωθείσης της επαναστάσεως της 21ης Απριλίου ετέθην αυθημερόν εις την διάθεσιν της. Και ούτω:
Την 28/4/67 το 7ον ΕΓ/ΓΕΣ μοι διέθεσεν λεωφορείον, σίτισιν και διαμονήν εις στρατιωτικούς καταυλισμούς διά τριακονταμελή ομάδα Κυπρίων φοιτητών. Περιωδεύσαμεν επί πενθήμερον συνθηματολογούντες υπέρ της Επαναστάσεως".
Μεταξύ των επιτευγμάτων του, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, περιγράφει στην έκθεση του και το εξής: "Κατά την αυτήν περίοδον παρέδωσα εις το 2ον ΕΓ/ΣΔΑ τα αρχεία των ΟΕΦΕΚ-ΕΦΕΚ, παρέχων ταυτοχρόνως πάσαν δυνατήν εξυπηρέτησιν προς εκκαθάρισιν των". Η Στρατιωτική Διοίκηση Αθηνών "εκτιμώσα τας παντοειδείς προς την Επανάστασιν υπηρεσίας" του, του παραχώρησε "δελτίον ταυτότητος του 2ου ΕΓ/ΣΔΑ υπ' αριθμόν 16 δι' ου εκαλούντο "Άπασαι αι Πολιτικαί, Στρατιωτικαί και Αστυνομικαί Αρχαί όπως μοι παρέχωσι πάσαν δυνατήν εξυπηρέτησιν προς επιτυχίαν του έργου μου"".
Ο Λ. Παπαδόπουλος παραχώρησε στην ασφάλεια ονομαστικό κατάλογο των Κυπρίων φοιτητών στις ανατολικές χώρες. Παραχώρησε επίσης στο 2ο Γραφείο της Στρατιωτικής Διοίκησης Αθηνών τους αριθμούς 200 διαβατηρίων Κυπρίων φοιτητών, στις πιο πάνω χώρες.
Το κίνημα Γρίβα
Το 1968 ο Γρίβας δοκίμασε να οργανώσει στην Αθήνα φιλοβασιλικό κίνημα και να εκπαιδεύσει αντάρτικές ομάδες. Το εγχείρημα απέτυχε και το καθεστώς συνέλαβε μερικούς από τους πρωταγωνιστές. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος(!), ο οποίος απελάθηκε στην Κύπρο. Από τον πυρήνα αυτού του κινήματος ορισμένοι κατέληξαν στη φυλακή και βασανίστηκαν (Ν. Λύτρας, Σ. Μουστακλής) και οι περισσότεροι στην ομάδα του Δημήτριου Ιωαννίδη, στους κόλπους της χούντας. Οι τελευταίοι αποτέλεσαν αργότερα τον πυρήνα της ΕΟΚΑ Β. Μεταξύ αυτών και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο οποίος, με προσωπική επιστολή του προς τον Γεώργιο Παπαδόπουλο (23/1/1969), εκλιπαρούσε να του επιτραπεί η επιστροφή στην Ελλάδα, επικαλούμενος τους αγώνες του υπέρ της επανάστασης.
Σύμφωνα με το αρχείο της ΕΦΕΚ, ο Λ. Παπαδόπουλος, από τη Λεμεσό όπου διέμενε, διαδραμάτιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στις δραστηριότητες του φοιτητικού κινήματος. Το 1968 ιδρύθηκε η Δράσις, που είχε πρόεδρο τον Στέλιο Χρηστίδη, στέλεχος αργότερα της ΕΟΚΑ Β. Η Δράσις, με τη βοήθεια του καθεστώτος, επιβλήθηκε ως η κύρια φοιτητική κίνηση και ήλεγχε τόσο την ΕΦΕΚ όσο και την ΟΕΦΕΚ, μέχρι το 1974.

Παρά τις κατά καιρούς διαφωνίες της ΕΦΕΚ και της ΟΕΦΕΚ με τον Παπαδόπουλο, κυρίως λόγω των φιλοβασιλικών φρονημάτων του Γρίβα, οι φοιτητικές οργανώσεις βρίσκονταν σε στενή επαφή με το καθεστώς, από το οποίο έπαιρναν οικονομική βοήθεια, είτε απευθείας, είτε από τον Ασλανίδη μέσω του ΠΡΟ-ΠΟ, είτε από τον εφοπλιστή Ανδρέα Ποταμιάνο, ο οποίος υπήρξε βασικός χρηματοδότης της ΕΟΚΑ Β.
Το 1972 καταγράφηκε η ανοιχτή ρήξη της ΕΦΕΚ με το καθεστώς, η οποία είχε να κάνει περισσότερο με την υπόγεια αντιπαράθεση μεταξύ των ομάδων του Ιωαννίδη και του Παπαδόπουλου εντός της χούντας, παρά με τις δημοκρατικές ευαισθησίες της ΕΦΕΚ.
Η "καλή συμπεριφορά"
Ύστερα από τις απελάσεις, η ΕΦΕΚ ζήτησε κατ' επανάληψη εμμέσως συγγνώμη από το καθεστώς. Ενδεικτικά παραδείγματα:
Στις 16 Μαΐου 1973 εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις απελάσεις και ζητούσε να τους επιτραπεί να επιστρέψουν: "Η όλη στάσις των απελαθέντων έδειξε τον υγιή χαρακτήρα των, την εθνικήν των συνείδησιν και ότι κάθε άλλον παρά αποβλητέα στοιχεία εκ του εθνικού κορμού είναι". Η "καλή συμπεριφορά" της ΕΦΕΚ επιβεβαιώθηκε και από την πλήρη απουσία της από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Στις 28 Νοεμβρίου 1973, τρεις μέρες μετά το πραξικόπημα του Ιωαννίδη, η ΟΕΦΕΚ συνεχάρη το νέο καθεστώς. Την ίδια μέρα τα μέλη της ΕΦΕΚ που είχαν απελαθεί απέστειλαν τηλεγράφημα, προσωπικά, στον Ιωαννίδη:
"Ημείς οι απελαθέντες Κύπριοι φοιτηταί, μέλη των Δ.Σ. της ΕΦΕΚ και ΟΕΦΕΚ σας συγχαίρομεν ολοψύχως διά την υπό την ηγεσίαν σας επιτυχίαν της νέας επαναστάσεως". Αφού επέκριναν τον Παπαδόπουλο, ο οποίος τους απέλασε, έκλεισαν το τηλεγράφημά τους, ως εξής:
"Ταξίαρχε,
Είμεθα παρά το πλευρόν σας. Οι απανταχού της γης Έλληνες Κύπριοι φοιτηταί τους οποίους εμείς εκπροσωπούμεν σας συμπαρίστανται ολοψήχως. Ζήτω το Έθνος, Ζήτω η Ένωσις".
Σε άλλο τηλεγράφημα προς τους Γκιζίκη, Ανδρουτσόπουλο και Μπονάνο, οι απελαθέντες φοιτητές, έγραφαν:
"Απηλάθημεν διότι ακριβώς πιστεύομεν εις τα ίδια ιδανικά και αγωνιζόμεθα διά τους ίδιους σκοπούς της νέας Επαναστάσεως".
Στις 11 Ιανουαρίου 1974 το καθεστώς Ιωαννίδη ανακοίνωσε την άρση της απαγόρευσης εισόδου στην Ελλάδα του διοικητικού συμβουλίου της ΕΦΕΚ. Στις 22 Ιανουαρίου ήρθη και το μέτρο της απέλασης του Δ.Σ. της ΟΕΦΕΚ, οι οποίοι μπορούσαν πλέον να επιστρέψουν ελεύθερα στην Ελλάδα. Εκπρόσωποι των φοιτητών έδωσαν συνέντευξη τύπου στη Λευκωσία και ευχαρίστησαν δημόσια το καθεστώς για την απόφασή του.
Όπως προκύπτει από τα πιο πάνω στοιχεία, πέραν της ανακοίνωσης της 23ς Μαΐου 1972, που όπως αποδείχθηκε δεν είχε ουσιώδη σχέση με δημοκρατικές ευαισθησίες, δεν υπήρξε καμιά άλλη αντιδικτατορική δράση. Το συμπέρασμα ότι η ΕΦΕΚ άνοιξε το δρόμο προς το Πολυτεχνείο είναι παντελώς ανυπόστατο. Αυτόν τον ανυπόστατο ισχυρισμό, ο οποίος δια της επανάληψης τείνει να εδραιωθεί ως ιστορική πραγματικότητα, αξιοποίησαν στελέχη του φοιτητικού κινήματος της εποχής, και ιδιαίτερα αυτοί που έκαναν πολιτική καριέρα, οι οποίοι, ενώ υπηρέτησαν τη χούντα, καταγράφουν στα βιογραφικά τους σημειώματα αντιδικτατορική δράση που δεν είχαν, οικειοποιούμενοι τους αγώνες άλλων.
Μακάριος Δρουσιώτης (Εφημ. Πολίτης - 17/11/2004)


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Τα κατορθώματα του ΔΡΑΣΙΣ ΚΕΣ στην ΕΦΕΚ της επταετίας: 

15 Ιουλίου 1974: "Η ΕΦΕΚ χαιρετίζει την επελθούσα επαναστατική αλλαγή εις Κύπρο. Λαός και στρατός ανέτρεψαν το σαθρό κατεστημένον της Λευκωσίας" (περιοδικό του Δρασις-Κες 1998)
Σήμερα οι ακροδεξιοί επίγονοι τους δραστηριοποιούνται στην παροικία (ΕΛΛΑΣ). 

Να θυμίσουμε ποιοι αποτελούσαν το ΔΣ την περίοδο που στέλναν το τηλεγράφημα στον "Πρόεδρο Ν. Σαμψων"; ή μπορείτε να το δείτε από τις ανακοίνωσεις στο τύπο της εποχής; (Σημείωση ο Χρ. Παπαχριστοφόρου μόλις αντελήφθηκε, δηλ. από τον Μάιο 1974, ότι επίκειται πραξικόπημα στην Κύπρο παραιτήθηκε από Πρόεδρος της ΕΦΕΚ).



Και το κερασάκι στη τούρτα: με πρόταση του κ. Μασσοστασή Προέδρου της Ε.Κ.Ε. (και με τη σύμπραξη της ακροδεξιάς ΕΛΛΑΣ και των Συλλούρη - Αλ. Κωνσταντίνου) στις  17/4/2018 αφαιρεί χωρίς δικαιολογία (και χωρίς να έχει διαπραχθεί οιαδήποτε παράβαση του Καταστατικού, Εσωτερικού Κανονισμού και αποφάσεων του Δ.Σ. και της Γ.Σ. της Ε.Κ.Ε.) από τον τότε γραμματέα της Ε.Κ.Ε.  Γ. Μιχαηλίδη η ευθύνη για χειρισμό της ιστοσελίδας της Ε.Κ.Ε. και την αναθέτει στον .... Ν. Παπακλεοβούλου, μη μέλος του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ε.  Βέβαια στα γνωστα πλαίσια του ρεβανσισμού και εκδίκητικότητας σε όσους ασκούν κριτική. Και επιβράβευσης στα ακροδεξιά κατάλοιπα της επταετίας για την καινούργια επιτευχθείσα συνεργασία.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΙΛΙΣΙΑ

Πολλά έχουν γραφτεί για τους «μαντηλάτους» (αυτούς που κουνούσαν το μαντήλι στον Πειραιά σε όσους επιβίβασαν στο Ο/Γ Ρέθυμνο για να πάνε να πολεμήσουν τον Αττίλα, λέγοντας τους ότι έρχονται με το επόμενο πλοίο για να οργανώσουν την επόμενη κάθοδο).

Το μόνο σίγουρο είναι ότι έδωσαν την μάχη από του Ζωγράφου και τα Ιλίσια.

Κάποιοι άλλοι που βρέθηκαν στην Κύπρο, αντί να παρουσιαστούν στην επιστράτευση, μοίραζαν προσκλητήρια για το γάμο τους. Και κάποιοι άλλοι ως έφεδροι φρουρούσαν πολιτικούς κρατούμενους (Μακαριακούς και Αριστερούς) από τις 15 Ιουλίου 1974.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

ΨΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ 

ΤΗΣ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974

Ν. Σαμψών – Φ. Παπαφώτης: Καραμανλής και Μακάριος οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος της Κύπρου
  
Σπ. Παπαγεωργίου: Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

ΚΟΥΪΖ - Η ΛΗΘΗ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

1.   Μήπως γνωρίζετε ποιοι, φοιτητές τότε, πρωτοστάτησαν σε προπηλακισμούς και ξυλοφόρτωσαν επί χούντας δημοκρατικούς φοιτητές σε εκλογές της ΕΦΕΚ, και επιδιώκουν από τότε πρώτο ρόλο στην παροικία; Ποιοι, Κύπριοι φοιτητές τότε, συνεργάζονταν με το «φοιτητικό» της ασφάλειας Αττικής επί Χούντας;

2.      Μήπως γνωρίζετε για πιο λόγο και ποιοι φοιτητές τότε, και σημερινά εμφανιζόμενα στελέχη του παροικιακού κινήματος συνεργαζόταν στενά με Χίτη, έμπιστο  συνεργάτη του Γρίβα;

3.  Μήπως γνωρίζετε για πιο συγκεκριμένο λόγο και ποιοι τότε φοιτητές και σημερινά εμφανιζόμενα στελέχη της παροικίας προσπάθησαν να απαγάγουν τον Πρέσβη Νίκο Κρανιδιώτη κατά την περίοδο της χούντας, και ποιοι τους έδωσαν τις εντολές;

4.    Μήπως γνωρίζετε τι δράση και ποιο ρόλο είχαν, τότε φοιτητές και σημερινά εμφανιζόμενα στελέχη της παροικίας, προ και κατά τη διάρκεια του κρίσιμου πενθημέρου του προδοτικού Πραξικοπήματος 15-20 Ιουλίου 1974 στην Κύπρο. (Φυσικά δεν εννοούμε αυτούς που έχυναν κροκοδείλια δάκρυα στον Πειραιά, μπροστά στην αποτυχημένης έμπνευσης τους ιδέα, να στείλουν καράβι με Κύπριους φοιτητές στην Κύπρο για να πολεμήσουν. Αυτοί μόνο να κουνούν το μαντήλι ήξεραν – αποκτώντας επάξια τον τίτλο οι μαντηλάτοι).

5.      Μήπως γνωρίζετε ποιοι κρατούσαν την Ε.Κ.Ε. επί δεκαετίες «κλειστό κλαμπ» μη εγκρίνοντας την εγγραφή εκατοντάδων δημοκρατικών Κυπρίων;

6.   Μήπως γνωρίζετε ποιοί φοιτητές τότε και σημερινά εμφανιζόμενα στελέχη της παροικίας συμμετείχαν με σχετική εντολή ως ομάδα απόκρυψης των απαγωγέων του γιού του Προέδρου Σπύρου Κυπριανού, Αχιλλέα Κυπριανού που υπηρετούσε στην Εθνική Φρουρά;

7.      Μήπως γνωρίζετε ποιο στέλεχος του παροικιακού κινήματος σήμερα, συμμετείχε στην κλοπή των όπλων από το στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς, στο Τρίκωμο, υπήρξε συνεργάτης σκληρού τομεάρχη της ΕΟΚΑ-Β, την περίοδο 1973-1974 και υπήρξε καταζητούμενος από τις Κυπριακές αρχές;

8. Μήπως γνωρίζετε ποιοί όντας φοιτητές και εφεδροι, παρουσιάστηκαν αυτοβούλως και κατατάχθηκαν στις 15 Ιουλίου 1974, χωρίς να έχει κληθεί επιστράτευση;

9.      Μήπως γνωρίζετε ποιοι έβαλαν φωτιά στην πόρτα της Ε.Κ.Ε. όταν έχασαν για πρώτη φορά τις εκλογές και ανέλαβε δημοκρατική διοίκηση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Όλοι αυτοί υπήρξαν στενοί συνεργάτες της επτάχρονης τυραννίας, της εγκληματικής ΕΟΚΑ Β’ και αποτελούν σήμερα την εμπροσθοφυλακή της προσπάθειας για ιστορική δικαίωση της προδοσίας και οριστικοποίηση της διχοτόμησης.

Αυτά για να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι και για να τα μάθουν οι νεότεροι, γιατί η λήθη εγκυμονεί κινδύνους.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΕ Η ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΑΣ «ΚΡΕΣΕΝΤΟ   ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ  ΚΑΙ  ΣΩΒΙΝΙΣΜΟΥ  ΑΠΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ  ΚΥΚΛΟΥΣ  ΣΤΗΝ  ΚΥΠΡΟ  ΚΑΙ  ΤΗΝ  ΕΥΡΩΠΗ. ΑΠΟ  ΔΙΠΛΑ  ΚΑΙ ΟΙ ΑΚΡΑΙΟΙ  ΤΗΣ  ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ»

Σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΕ ενοχλήθηκε από το παραπάνω δημοσίευμα και εξέδωσε δημοσίευση:
ΑΤΟΠΗΜΑ 1:      Το δημοσίευμα μας αναφέρεται στο φαινόμενο της ανόδου του νέο-ναζισμού, νέο-φασισμού,  ξενοφοβίας.
                              Τι τους ενόχλησε;  Φαίνεται ταυτίζονται με κάποια από αυτά.
ΑΤΟΠΗΜΑ 2:      Το άρθρο δεν αναφέρεται στη Ε.Κ.Ε. αλλά στις προεκτάσεις  σε κάποιους συνδυασμούς και πολιτικούς φορείς της παροικίας. Η Ε.Κ.Ε. γιατί απαντά;
ΑΤΟΠΗΜΑ 3:      Ο Λεωνίδας Μασσοστασής και ο συνδυασμός του (Αγωνιστική Κίνηση), γιατί ενοχλήθηκε; Δεν συμφωνεί με την διαπίστωση ότι η ακροδεξιά και τα  νέο-ναζιστικά φαινόμενα στην Ευρώπη και την Κύπρο απειλούν την Δημοκρατία και την Ευρώπη;  Διαφωνεί με τα όσα παρουσιάζουμε για τα ακραία και ακροδεξιά αφηγήματα των σημερινών συνεργατών του στην Ε.Κ.Ε.;
Και για να προλάβουμε  την αντίδραση του για το άλλο άρθρο μας: «ΔΙΟΛΙΣΘΗΣΗ ΣΤΑ ΚΕΛΕΥΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ»
https://demokratiki-synergasia-cy-gr.blogspot.com/2018/09/blog-post_18.html   ρωτάμε, με το να συνταχθεί με την ακροδεξιά ΕΛΛΑΣ και τους ακραίους των Συλλούρη – Κωνσταντίνου δεν αποδεικνύει ότι διολισθαίνει σε αυτούς;

Στο Δ.Σ. της Ε.Κ.Ε. αποφασίζουν να απαντήσουν στα δημοσιεύματα στο blogspot της Δημοκρατικής Συνεργασίας:
Δεν τους νοιάζει αν αυτό αφορά την Ε.Κ.Ε. (που δεν την αφορά) αλλά ασκεί κριτική στα κακώς κείμενα από στελέχη της παροικίας που οδήγησαν στην διάλυση της μέχρι προ τινός συναινετικής διαδικασίας.
Αυτοί ειναι και οι μόνοι που φορούν παραμορφωτικά ματογυάλια

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Κάποιοι έχουν καταντήσει γραφικοί.

Δεν αντέχουν την κριτική.
Δεν θέλουν να γράφονται αλήθειες.
Και επιδίδονται σε στερεότυπα επαναλαμβανόμενες «καταγγελίες», ψεύδη και παραπλανητικές ψιθύρους.
Ακολουθούν την ίδια μέθοδο όπως με τον δημοσιογράφο Κασογκί. Στην δική μου την περίπτωση τεμαχίζουν την τιμή και υπόληψη μου.
Νομίζουν ότι έτσι θα σιγάσουν οι φωνές που παρουσιάζουν τα ατοπήματα τους.
Γεώργιος Μιχαηλίδης

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΝΟΧΛΗΘΟΥΝ 
ΜΕ ΟΣΑ ΛΕΕΙ και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας: «Ο αγώνας του Ρήγα Φεραίου υπέρ της Ελευθερίας παραμένει εξαιρετικά επίκαιρος»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εγκαινιάζοντας την έκθεση «Ρήγας και Επανάσταση», τόνισε πως «ο αγώνας του Ρήγα Φεραίου υπέρ της Ελευθερίας παραμένει εξαιρετικά επίκαιρος διαχρονικώς, και ιδίως στο πλαίσιο της σημερινής κρίσιμης συγκυρίας, όταν επιπροσθέτως συνειδητοποιούμε ότι ο Ρήγας Φεραίος αγωνίσθηκε για την Ελευθερία κάθε υπόδουλου Έθνους και Λαού». Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, «την επικαιρότητα αυτή αναδεικνύουν, σ’ όλη της την έκταση, οι συνθήκες που επικρατούν, δυστυχώς, κατ’ εξοχήν εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται από αδίστακτα μορφώματα λαϊκισμού, που φθάνουν στο όριο του φασισμού και του ναζισμού και που έχουν ως στόχο την κατεδάφιση αυτού τούτου του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος». Και πρόσθεσε με έμφαση: «Κατά τούτο ο ‘‘Θούριος’’ του Ρήγα πρέπει ν’ αποτελεί, και για κάθε συνειδητοποιημένο Ευρωπαίο, πηγή έμπνευσης και θάρρους για την απάντηση που πρέπει να δώσουμε, όλοι μαζί και αποφασισμένοι, στους ύπουλους εχθρούς της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και, εν τέλει, αυτού τούτου του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού».

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Η ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜΙΣΜΕΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ:

·          Είναι άραγε ενότητα η εγκατάλειψη του ομόφωνου κοινού προγράμματος με βάση την οποία για πρώτη φορά συγκροτήθηκε με ομοφωνία το ΔΣ της ΕΚΕ το 2017;
·          Είναι άραγε ενότητα η καταπάτηση της διαπαραταξιακής συμφωνίας για ενωτικό προεδρείο (ομόφωνο ψήφισμα για το Κυπριακό, κοινό πρόγραμμα δράσης, ομόφωνη κατανομή αρμοδιοτήτων, Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας, κλπ) και η αθέτηση των υποσχέσεων τους για εξυγίανση και εκδημοκρατισμό της Ο.Κ.Ο.Ε. αφού συναλλάχτηκαν πολιτικά, για να εξασφαλίσουν στην Ε.Κ.Ε και την Ο.Κ.Ο.Ε. θώκους.
·          Είναι άραγε ενότητα η  λειτουργία τους σαν μέτωπο, αντιπαραθετικά με τα άλλα πέντε μέλη του Δ.Σ. δημιουργώντας πολωτικό κλίμα και ακολουθώντας αντιδημοκρατικές και ετσιθελικές πρακτικές, συχνά παραβιάζοντας το Καταστατικό, τον Εσωτερικό Κανονισμό, τις ομόφωνες αποφάσεις και πλαίσιο βάσει του οποίου αρχικά συγκροτήθηκε το ενωτικό προεδρείο.
·          Ο ρεβανσισμός και η εχθρότητα που αποτέλεσαν το πρόγραμμα τους, είναι άραγε ΕΝΟΤΗΤΑ;

ΑΣ ΜΗ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΙΚΙΑ!!!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟΣ


Στο Δ.Σ. της Ε.Κ.Ε. της 17/04/2018 εκφράστηκε ερώτημα γιατί  χαρακτηρίζονται οι ενέργειες της ΕΛΛΑΣ και των εκπροσώπων της τυχοδιωκτικές ;

Πολύ απλά:
  1. Τι άλλο είναι όταν δηλώνεις για τις καταγγελλόμενες πράξεις νοθείας (Ν.Παπακλεοβούλου & Ομ. Παπασάββας - υπάρχει στα πρακτικά του 15ου συνεδρίου της Ο.Κ.Ο.Ε.) ότι "πρέπει να γίνει προσφυγή στη δικαιοσύνη", και στην πορεία όταν έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή με τους καρεκλο-κεντρικούς Συλλούρη, Μασσοστασή / Κωνσταντινίδη και Σταματάρη να τα ξεχνάς και να ακολουθεί κυβίσθιση  ;;;;;
  2. Τι άλλο είναι κ. Παπασάββα όταν επανειλημμένα δηλώνεις ότι "ποτέ δεν θα ψηφίσω τον Μασσοσταση Πρόεδρο"  και μετά να ... τον ψηφίζεις ;;;;
Θα λέγαμε ψέματα αν ισχυριζόμασταν ότι περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τα απορριπτικά και ακροδεξιά κατάλοιπα της επταετίας.

Τυχοδιωκτισμό βέβαια επέδειξαν και οι νεόκοποι συνεργάτες τους του λεγόμενου "ενδιάμεσου χώρου" (Συλλούρης και Μασσοστασής).
  1.  Παραβιάζοντας τα ομόφωνα πλαίσια και ψηφίσματα αφού τα βρήκαν με την ακροδεξιά ΚΟΙΝΟ ΤΟΠΟ:  τον Απορριπτισμό και την Αγάπη της Καρέκλας.
  2. Ο Συλλούρης ακόμα που ξέχασε τους χαρακτηρισμούς που εξαπόλυε κατά των ακροδεξιών ως "ερπετά".
  3.  Ο Μασσοστασής και ο Κωνσταντινίδης που ξέχασαν το προοδευτικό πρόσημο τους και τα δεινά που υπέστησαν ως "σοσιαλιστές ΕΔΕΚιτες" από την ΕΟΚΑ-Β και την ακροδεξιά και συμπλέουν μαζί τους.
Κοντολογίς Διολίσθηση στα κελεύσματα της Ακροδεξιάς. ΕΛΑΜοποίηση των ενδιάμεσων. 
 
Όλα αυτά για να βγάζουν λόγίδρια με απορριπτικές ατάκες σε εκδηλώσεις της "προσκολήσεως" (δηλ. μαζί με την Πρεσβεία, το Σπίτι της Κύπρου και το Ίδρυμα Κακογιάννη) με το μονότονο μοτίβο: Χαιρετισμός του Προέδρου της Ο.Κ.Ο.Ε. και Χαιρετισμός του Προέδρου της Ε.Κ.Ε.


Αυτά είναι ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟΣ !!!!

_______________________________________________________________________________

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ    ΤΕΥΧΟΣ     ΑΡ. 49 ΤΗΣ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ    ΑΠΟΨΗΣ                                     ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ  ...

Το νέο blogspot μας - Αρχείο Τευχών "Δημοκρατικής Άποψης":