ΤΣΙΕΛΕΠΗΣ: Η κυβέρνηση ψάχνει αφορμές να μην επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό

ΤΣΙΕΛΕΠΗΣ:  Η κυβέρνηση  ψάχνει  αφορμές  να  μην  επαναρχίσει  ο  διάλογος  για  το Κυπριακό

 

Αδήριτη ανάγκη αποτελεί η επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, τόνισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσελεπής.
 

Εξήγησε ότι δεν οδηγεί πουθενά το να προβάλλει η κάθε πλευρά μια από τις έξι παραμέτρους που προνοεί το πλαίσιο Γκουτέρες, καθώς ο γενικός γραμματέας έχει ξεκαθαρίσει ότι για να προχωρήσει η διαδικασία πρέπει να γίνουν όλα τα σημεία του πλαισίου αποδεκτά.

Αν δεν επιλυθεί το θέμα της ασφάλειας δεν μπορεί να επιλυθεί και το θέμα της πολιτικής ισότητας και αντίστροφά, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κύριος Τσελεπής ξεκαθάρισε ακόμα ότι ένα είναι το έγγραφο του γενικού γραμματέα και ότι ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι που κατατέθηκε στις 30 Ιουνίου, και με βάση αυτό έδωσε και ο κύριος Γκουτέρες επεξηγήσεις που αφορούν την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων και την κατάργηση των στρατευμάτων με μόνο να εκκρεμούν κάποιοι μικροί αριθμοί από τις δυο δυνάμεις.

Δεν έχει νόημα και περιεχόμενο η συζήτηση που γίνεται πάνω σε αυτό, τόνισε και πρόσθεσε ότι στέλνεται το μήνυμα ότι γυρεύουμε αφορμές για να μην επαναρχίσει ο διάλογος. Το να ψάχνουμε χαμένα πρακτικά των συζητήσεων στο Κρανς Μοντανά δεν εξυπηρετεί κανένα, ανέφερε.

 

https://dialogos.com.cy/tsielepis-an-den-epilythei-to-thema-tis-asfaleias-den-mporei-na-epilythei-kai-to-thema-tis-politikis-isotitas-kai-antistrofa/

 



Τσελεπής: Υπήρξε σύγκλιση στις βασικές εξουσίες, τώρα, ο ΠτΔ δεν το αποδέχεται

Είναι ολοφάνερο ότι με τις δηλώσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο είναι αδύνατον να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς στο κυπριακό και η προσπάθεια της Τζέιν Χολ Λουτ πνέει τα λοίσθια, εκτίμησε στον Άστρα ο επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσελεπής.

Αναφερόμενος στο θέμα της πολιτικής ισότητας, είπε ότι υπήρξε συμφωνία και αυτό περιλαμβάνεται στο πλαίσιο Γκουτέρες, όπως περιλαμβάνεται και η αναφορά ότι απορρίπτεται η λήψη αποφάσεων με την συμμετοχή των Τ/κυπρίων σε θέματα χαμηλής πολιτικής.

Σε ότι αφορά τα μεγάλα θέματα, ο κ. Τσελεπής είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούν οι Τ/κ να λαμβάνει αποφάσεις η πλειοψηφία των Ε/κυπρίων υπουργών, αν δεν εξασφαλίσουν μία θετική ψήφο.

Υπογράμμισε στις βασικές εξουσίες όπως στην εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία υπήρχε σύγκλιση στον τρόπο λειτουργίας τους, κάτι το οποίο ο πρόεδρος Αναστασιάδης, τώρα, δεν αποδέχεται. Αναφορικά με τις προτάσεις Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη ομοσπονδία και κοινοβουλευτική Δημοκρατία ο Τουμάζος Τσελεπής εκτίμησε ότι αυτές οδηγούν σε αδιέξοδο, αφού κι αυτά τα θέματα ήταν συμφωνημένα και τα επανανοίγει ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Επιπλέον, πρόσθεσε, είναι εκτός πλαισίου Γκουτέρες και διερωτήθηκε πώς ο πρόεδρος επικαλείται το πλαίσιο του Γ.Γ. όταν οι προτάσεις που καταθέτει είναι εκτός του πλαισίου αυτού.

Ο κ. Τσελεπής τόνισε ότι αν συνεχιστούν αυτές οι συμπεριφορές και από τις δύο πλευρές, θα τερματιστούν οι διαπραγματεύσεις και ο Γ.Γ. στην έκθεση του θα επιρρίψει πλέον ευθύνες.

Σε ότι αφορά την Τουρκία υπογράμμισε ότι αυτή έχει τις δικές της ευθύνες, οι οποίες όμως επισκιάζονται από τις ενέργειες των δύο πλευρών στην Κύπρο.





Συγχαίρει Αναστασιάδη η Θεοχάρους – «Εφιάλτης» το κοινό όραμα

Συγχαίρει τον Πρόεδρο η κα Θεοχάρους -η οποία παλαιότερα είχε δηλώσει ότι «αν πρέπει να αυτοπυρποληθεί κάποιος για να πραγματοποιηθεί η Ένωσις της Κύπρου με την Ελλάδα, αυτή θα είμαι εγώ»-, για τη στάση του απέναντι στον Ακιντζί, ενώ δηλώνει πως τη στάση αυτή, οι ίδιοι την τήρησαν διαχρονικά.


Αυτούσια η ανακοίνωση

Συγχαίρουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη σκληρή στάση που τήρησε απέναντι στον ανεκδιήγητο Ακιντζί.

Είναι η στάση την οποία εμείς τηρήσαμε διαχρονικά.

Διαπιστώνουμε ότι επιτέλους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατανόησε πως το «κοινό όραμα» που μοιραζόταν με τον Ακιντζί, για εμάς ήταν εφιάλτης, και για τον Ακιντζί ένας πολύ ρεαλιστικός σχεδιασμός με ακρίβεια στη στόχευση.





Παλινδρομήσεις, «νέες ιδεές» και υπαναχωρήσεις ΠτΔ για το Κυπριακό

Την ώρα που στενεύουν τα περιθώρια για κατάληξη σε όρους αναφοράς στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, άλλη μια παλινδρόμηση του κ. Αναστασιάδη έρχεται να επιφέρει πλήγμα στην προοπτική της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.


Ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαιώνει κατ’ επανάληψη ότι θέλει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά. Ωστόσο, κάθε «νέα ιδέα» που υποβάλλει μάς απομακρύνει ολοένα και περισσότερο από το Πλαίσιο Γκουτέρες.

Ενδεικτικά απαριθμούμε ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις.
·        Η πρόταση Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη ομοσπονδία έχει να κάνει με τις ομοσπονδιακές αρμοδιότητες οι οποίες ήταν συμφωνημένες και για αυτό δεν περιλήφθηκαν στο Πλαίσιο από το Γενικό Γραμματέα.
·        Στη συνέχεια ο Πρόεδρος υπαναχώρησε και από τη σύγκλιση για μία θετική ψήφο στο Υπουργικό Συμβούλιο, που και πάλι είχε επαναβεβαιωθεί στο Κρανς Μοντανά. Πρόκειται για μια σύγκλιση μείζονος σημασίας, η αμφισβήτηση της οποίας συνιστά κατά την τουρκοκυπριακή πλευρά παραβίαση της πολιτικής ισότητας. Υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγω σύγκλιση αντικαθιστούσε τα άκαμπτα βέτο της Ζυρίχης.
·        Τώρα, ο κ. Αναστασιάδης όψιμα προτείνει κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Ανατρέπει δηλαδή άλλη μια σύγκλιση, αυτήν για προεδρικό σύστημα, την οποία ο ίδιος είχε επαναβεβαιώσει στο Κρανς Μοντανά.

Τα γεγονότα βοούν και οι παλινδρομήσεις του κ. Αναστασιάδη πληθαίνουν. Ο κίνδυνος να μην καταλήξουμε στους όρους αναφοράς, αλλά και να θεωρηθεί η πλευρά μας τουλάχιστον συνυπεύθυνη για τις όποιες δυσμενείς εξελίξεις, είναι πέραν από ορατός.

__________________________________________________________________

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ    ΤΕΥΧΟΣ     ΑΡ. 49 ΤΗΣ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ    ΑΠΟΨΗΣ                                     ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ  ...

Το νέο blogspot μας - Αρχείο Τευχών "Δημοκρατικής Άποψης":