ΙΔΟΥ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ Ε.Κ.Ε.

ΙΔΟΥ  ΓΙΑΤΙ  ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ  ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ  ΤΗΣ  Ε.Κ.Ε.

Η «Ανανεωτική – Αγωνιστική», η «Δημοκρατική Συνεργασία» και η «εναλλακτική πρωτοβουλία κυπρίων Αλληλεγγύη» επικοινωνούν μαζί σας σήμερα προκειμένου να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους καταψήφισαν για πρώτη φορά τον απολογισμό του αταίριαστου και ευκαιριακού απορριπτικού συνασπισμού των Μασσοστασή (Αγωνιστική Κίνηση Κυπρίων), Συλλούρη ("Ενωτική" Δημοκρατική Πορεία), Παπασάββα (ΕΛΛΑΣ) που συναποτέλεσαν το προεδρείο της Ε.Κ.Ε. το δεύτερο μισό της περασμένης διετίας. 

1.      Καταπάτησαν την διαπαραταξιακή συμφωνία για ενωτικό προεδρείο (ομόφωνο ψήφισμα για το Κυπριακό, κοινό πρόγραμμα δράσης, ομόφωνη κατανομή αρμοδιοτήτων, Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας, κλπ) και αθέτησαν τις υποσχέσεις τους για εξυγίανση και εκδημοκρατισμό της Ο.Κ.Ο.Ε. αφού συναλλάχτηκαν πολιτικά, για να εξασφαλίσουν στην Ε.Κ.Ε και την Ο.Κ.Ο.Ε. θώκους.
2.      Λειτούργησαν σαν μέτωπο, αντιπαραθετικά με τα άλλα πέντε μέλη του Δ.Σ. δημιουργώντας πολωτικό κλίμα και ακολουθώντας αντιδημοκρατικές και ετσιθελικές πρακτικές, συχνά παραβιάζοντας το Καταστατικό, τον Εσωτερικό Κανονισμό, τις ομόφωνες αποφάσεις και πλαίσιο βάσει του οποίου αρχικά συγκροτήθηκε το ενωτικό προεδρείο. Ο ρεβανσισμός και η εχθρότητα αποτέλεσαν το πρόγραμμα τους.
3.  Ακολούθησαν πιστά την γραμμή του Απορριπτικού Μετώπου της Κύπρου (ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, ΕΛΑΜ κλπ), ορθώνοντας πολιτικά αναχώματα στην προσπάθεια για εφικτή και δίκαιη λύση του Κυπριακού. Παρά την ρητή και ομόφωνη απόφαση να γίνονται εκδηλώσεις με πλουραλιστικό περιεχόμενο και διάλογο ιδεών, απέκλεισαν κάθε άλλη άποψη. Συχνά έφερναν προτάσεις για έγκριση, αφού ήδη είχε ετοιμασθεί η πρόσκληση.
4.      Η πολιτική γραμμή του απορριπτισμού που ακολούθησαν βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την εκπεφρασμένη βούληση του ελληνικού κυπριακού λαού στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, όπου σε ποσοστό 65% ενέκρινε την βάση λύσης του Κυπριακού και την ακολουθούμενη επί δεκαετίες προσπάθεια λύσης.

5.   Αντιμάχονται την σώφρονα πολιτική του εφικτού και του έντιμου συμβιβασμού που ακολουθούν διαχρονικά επτά Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο σημερινός Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και τα μεγάλα κόμματα της Κύπρου για λύση, επανένωση, επιστροφή.
6. Η ουσιαστική συνεισφορά τους στην κυπριακή παροικία ήταν μηδενική, αφού δεν προσπάθησαν να αναδείξουν ή να προωθήσουν για επίλυση κανένα απολύτως πρόβλημα της παροικίας. Δεν ασχολήθηκαν έτσι με τα χρονίζοντα προβλήματα της παροικίας, πλην μόνο με παραπλανητικές ανακοινώσεις τύπου Μαυρογιαλλούρου: «αν έχετε έστω και ένα χρόνο ασφάλισης στην Κύπρο, ελάτε σας βγάλουμε σύνταξη εκεί».
7.    Μοναδική τους επιδίωξη ήταν η δημιουργία δημοσίων σχέσεων και η προσωπική τους προβολή.
8.      Δεν έκαναν παρά ελάχιστες πρωτογενείς εκδηλώσεις σαν Ε.Κ.Ε. για κανένα θέμα ή επέτειο και απλώς συμμετείχαν σε εκδηλώσεις άλλων (Κυπριακή Πρεσβεία, Σπίτι της Κύπρου. Ίδρυμα Κακογιάννη) σαν «ουρά». Η συμμετοχή τους εξαντλείτο σ’ ένα χαιρετισμό και μόνο. Στην συνέλευση χαρακτηρίστηκαν από τρείς συνδυασμούς ως «εκδηλώσεις της προσκολλήσεως».
9.      Δεν στάθηκαν στο πλευρό των αναξιοπαθούντων συμπατριωτών μας, όπως πράξαμε εμείς στο παρελθόν με τις κοινωνικές παροχές – τρόφιμα. Δεν έκαναν τίποτα για την στήριξη των πυρόπληκτων στο Μάτι, παρά τις πομπώδεις ανακοινώσεις τους για δημιουργία εντυπώσεων.
10.  Εκπαραθύρωσαν παράτυπα «εν μια νυκτί» την Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας και άλλα τοπικά και προσφυγικά σωματεία από την Κυπριακή Εστία.
11.  Αντιτάχθηκαν σφόδρα στην επαναδραστηριοποίηση της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων «Κύπρος 74» και επέδειξαν αντιπροσφυγικό μένος. Καταπάτησαν την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του 2018 και απέκλεισαν κάθε σχέση και συνεργασία, σε μια προσπάθεια να καθυποτάξουν και να φιμώσουν τον σωματείο. Η Επιτροπή Προσφυγικών θεμάτων της ΕΚΕ (που αυθαίρετα μετέτρεψαν σε «Επιτροπή Προσφύγων» δεν ασχολήθηκε με τα θέματα των Κυπρίων Προσφύγων. Πλην μόνο ανακάλυψαν όψιμα σχεδόν ένα αιώνα μετά, τους Πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, του Πόντου, των Κωνσταντινουπολιτών.
12.  Επιχείρησαν πολιτικό bullying στους αντιπάλους τους και κυρίως στην νεολαία, με αποτέλεσμα την αποστασιοποίησή της από τα κοινά.
13.  Έκλεισαν το επί σειρά ετών περιοδικό της Ε.Κ.Ε., και μετέτρεψαν την ιστοσελίδα της Ε.Κ.Ε. σε εργαλείο των απορριπτικών, εθνικιστικών ιδεών τους, επιτιθέμενοι σε όσους τους αντιπαρατίθενταν.
14.  Προσπάθησαν να θέσουν εμπόδια στην ανάπτυξη του πολιτισμού, πλην μιας ιδιωτικής χορευτικής ομάδας που βαπτίστηκε ως χορευτικό της .ΟΚ.Ο.Ε.
15.  Αρνήθηκαν να αποπληρώσουν χρέη ή «διευκολύνσεις» προς την Ε.Κ.Ε. προφασιζόμενοι νομικίστικες θεωρίες για άτυπες διαδικασίες και παραγραφή οφειλών λόγω «παρέλευσης πενταετίας».
16.  Επιχείρησαν να προβάλλουν μέσα από την Ε.Κ.Ε. τους κομματικούς τους προϊσταμένους και τους φίλους τους εκφραστές του διαχρονικού απορριπτισμού, μέσα από κλειστές ισχνές εκδηλώσεις του πολιτικού περιθωρίου, χωρίς ουσιαστική συμμετοχή της παροικίας.
17. Αρνήθηκαν προτάσεις για κατοχύρωση του δημοκρατικού ελέγχου των εκλογικών διαδικασιών της 17ης Μαρτίου.



Όλα αυτά οδήγησαν την παροικία μια 30ετία πίσω (τότε που τα «έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά» της απορριπτικής ακροδεξιάς). Για όλους αυτούς τους ουσιαστικούς πολιτικούς και συνδικαλιστικούς λόγους οι τρεις συνδυασμοί μας καταψήφισαν τον απολογισμό του απορριπτικού και εθνικιστικού συνασπισμού της Ε.Κ.Ε.

Σας καλούμε όλους να προσέλθετε την Κυριακή 17 Μαρτίου, μαζί με τα μέλη της οικογένειάς σας, στις κάλπες στην Κυπριακή Εστία, για να διεκδικήσουμε μια διαφορετική διοίκηση της Ε.Κ.Ε., ένα νέο δημοκρατικό και πατριωτικό Δ.Σ. που να εργάζεται με ανιδιοτέλεια και αφοσίωση για τον τερματισμό της κατοχής, την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

·        ΝΑΙ! Θέλουμε εφικτή και δίκαιη λύση σε βραχύ ορίζοντα, πριν εκλείψει και η τελευταία γενιά των βιωματικών προσφύγων.
·         ΝΑΙ! Θέλουμε επίλυση των προβλημάτων μας ως απόδημοι Κύπριοι και ως πρόσφυγες.
·       ΝΑΙ! Θέλουμε την Κυπριακή Εστία ανοιχτή σε όλους τους Κύπριους και τα σωματεία τους, εργαστήρι για προβολή του Πολιτισμού μας.
·          ΝΑΙ! Θέλουμε την ισοτιμία μας ως Κύπριοι και ευρωπαίοι πολίτες.
·         ΝΑΙ! Θέλουμε ένα παροικιακό κίνημα που να μας αξίζει ως Κύπριους.
____________________________________________________________________________


ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ    ΤΕΥΧΟΣ     ΑΡ. 49 ΤΗΣ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ    ΑΠΟΨΗΣ                                     ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ  ...

Το νέο blogspot μας - Αρχείο Τευχών "Δημοκρατικής Άποψης":