1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - Ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας

1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - Ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας


Η ανακήρυξη της Κυπριακής Ανεξαρτησίας και μαζί της, η ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρξε το επιστέγασμα σκληρών και πολύχρονων αγώνων. Η Ανεξαρτησία της Κύπρου απάλλαξε την Κύπρο και το λαό της από την αποικιοκρατία, αλλά δυστυχώς δεν την απάλλαξε από εξαρτήσεις και δεσμεύσεις.

Η Ανεξαρτησία της Κύπρου ήταν κουτσουρεμένη από επαχθείς όρους και προϋποθέσεις που φρόντισαν οι Βρετανοί αποικιοκράτες –με τη συνεργασία των τότε κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας- να περιλάβουν στις γνωστές Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου.

Η κολοβωμένη ανεξαρτησία ήταν το αποτέλεσμα από τη μια, των μεθοδεύσεων της Βρετανικής αποικιοκρατίας για να διασφαλιστεί η συνέχιση της παρουσίας τους στο νησί, καθώς και του ΝΑΤΟ που ήθελε την Κύπρο προσδεμένη στο άρμα του, για να μπορεί να προωθεί τα άνομα σχέδιά του στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Από την άλλη, η κολοβωμένη ανεξαρτησία ήταν το αποτέλεσμα της κοντόφθαλμης πολιτικής της κυπριακής Δεξιάς, η οποία δεν επέτρεψε τη δημιουργία ενός ενωμένου μετώπου ολόκληρου του λαού ενάντια στην αποικιοκρατική δύναμη και έμεινε αγκιστρωμένη στο αντί-αριστερό της μένος και στις ψευδαισθήσεις της.

Δυστυχώς, η Κυπριακή Δημοκρατία στα πρώτα κρίσιμα χρόνια της ζωής της είχε λίγους υποστηρικτές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό, οι κυρίαρχες δυνάμεις στην ελληνοκυπριακή κοινότητα είδαν την ανεξαρτησία ως σκαλοπάτι προς την ένωση με την Ελλάδα και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ως σκαλοπάτι για τη διχοτόμηση. Με φόντο αυτό το σκηνικό, οι έξωθεν συνομωσίες και επεμβάσεις, που κυρίως επένδυσαν στον εθνικισμό και το σοβινισμό και στις δύο κυπριακές κοινότητες, βρήκαν πρόσφορο έδαφος. Η Κυπριακή Δημοκρατία αντί να στηριχθεί, υποσκάφθηκε και πολεμήθηκε. Οι δύο κοινότητες της Κύπρου αντί να συνεργαστούν βρέθηκαν σε σύγκρουση. Αποκορύφωμα των προβλημάτων και των συνομωσιών αποτέλεσε το δίδυμο έγκλημα που σχεδιάστηκε από το ΝΑΤΟ και διενεργήθηκε σε βάρος της Κύπρου το καλοκαίρι του 1974: το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ και η βάρβαρη τουρκική εισβολή του Αττίλα. Έκτοτε η Κύπρος πορεύεται με ανοικτές τις πληγές της τουρκικής κατοχής και της ντε φάκτο διχοτόμησης, οι οποίες και απειλούν το μέλλον της χώρας και του λαού μας.

Η διασφάλιση του μέλλοντος της χώρας και του λαού μας, επιβάλλει τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του τόπου και του λαού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού διαμέσου διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ.


Πενήντα εννέα χρόνια μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Ανεξαρτησίας το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται σήμερα σε πολύ κρίσιμη καμπή. Η επανέναρξη των συνομιλιών είναι ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να κρατήσει ακόμη ανοικτό το παράθυρο ελπίδας για επίλυση του Κυπριακού.

Αναμένοντας τις αποφάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ σχετικά με την προοπτική των διαπραγματεύσεων, επιβάλλεται να παραμείνουμε συνεπείς στη συμφωνημένη βάση λύσης της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια ώρα, επιβάλλεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκάθαρα, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και αμφισημίες, να δηλώνει την ετοιμότητά του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, όπως ο ΓΓ του ΟΗΕ εδώ και καιρό έχει καθορίσει.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα δοκιμαστούν όλοι για την πολιτική τους βούληση. Εκεί θα κριθεί αν και κατά πόσο τα εμπλεκόμενα μέρη, και πρωτίστως η Τουρκία, είναι έτοιμα να συνεργαστούν για επίτευξη λύσης, έτσι όπως περιγράφεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ. 
Για μια Κύπρο απαλλαγμένη από την κατοχή και τον εποικισμό, ενωμένη, με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες διασφαλισμένες. Μια Κύπρο που θα παρέχει μόνιμη ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία για όλους τους κατοίκους της.


Τιμώντας την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς όλους όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την κατάκτηση της ελευθερίας της, για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της δημοκρατίας και της νομιμότητας στη χώρα μας. Τιμούμε και στηρίζουμε τους συγγενείς των αγνοουμένων μας και τους εγκλωβισμένους μας, τους παθόντες και τους πρόσφυγες. Τιμούμε λαό μας, ο οποίος αγωνίζεται σε αντίξοες συνθήκες για τη δικαίωσή του.
 
 

1η Οκτωβρίου 1960 – Τι γιορτάζουμε σήμερα;

Άντρος Κυπριανού:«Αντί να γιορτάζουμε την Ανεξαρτησία της Κύπρου χαρούμενοι, την γιορτάζουμε με πικρία»

Κυπριακή ανεξαρτησία: παθήματα και μαθήματα

Σημαία της Κύπρου, μια «άτυχη» αλλά ωραία σημαία

Η ιστορία της κυπριακής σημαίας

1η Οκτωβρίου 1960: Η Κύπρος κηρύσσει και επισήμως την ανεξαρτησία της

60 χρόνια κυπριακής ανεξαρτησίας: Από τον αγώνα για ολοκλήρωση, στην πάλη για διάσωση της

60 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

ΥΜΝΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Οσάτσι: Ρωσία – Κύπρος: 60 χρόνια συνεργασίας

 
 
 
 



 
 
___________________________________________________________________________

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ    ΤΕΥΧΟΣ     ΑΡ. 49 ΤΗΣ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ    ΑΠΟΨΗΣ                                     ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ  ...

Το νέο blogspot μας - Αρχείο Τευχών "Δημοκρατικής Άποψης":