ΕΚΠΕ: ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΙΟΥΝ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ  ΣΤΗΝ  ΑΘΗΝΑ

ΜΙΑ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΤΗΣ  ΕΝΩΣΗΣ  ΚΥΠΡΙΩΝ
 ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ  ΕΛΛΑΔΑΣ
Με μια αναιτιολόγητη απόφαση η συγκυριακή πλειοψηφία του Δ.Σ. της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.) αποφάσισε να εκκινήσει τη διαδικασία εκδίωξης από την Κυπριακή Εστία της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας – Κύπρος ’74 (Ε.Κ.Π.Ε.).

Μαζί της και μια σειρά Κυπριακές οργανώσεις [Τρικωμίτες, Μορφίτες, Πολιτιστικός Σύλλογος – Κύπρος (χορωδία), Ελλαδο-Κυπριακό-Επιμελητήριο, κ.ά.] που σύμφωνα με την απόφαση δεν θα μπορούν να έχουν την έδρα τους στην Κυπριακή Εστία, ενώ θα πρέπει να «ζητούν άδεια» από την Ε.Κ.Ε. για τις συνεδριάσεις, εκδηλώσεις και τις δράσεις τους. Στη συνέχεια θα κατέβουν και οι πινακίδες τους από την είσοδο.


Αυτό παρά την ρητή αναφορά στο ιδιωτικό συμφωνητικό παραχώρησης της Κυπριακής Εστίας από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου (ΙΑΚ) στην  Ε.Κ.Ε. και στην Ο.Κ.Ο.Ε., που προβλέπει ότι «δίδεται το δικαίωμα να επιτρέπεται και φιλοξενία άλλων Κυπριακών σωματείων ή οργανώσεων σχετικών με την Κύπρο». Η Ε.Κ.Ε. εκ του ιδιωτικού συμφωνητικού ανέλαβε συντονιστής. Η αναιτιολόγητη απόφαση ακόμα ελήφθη και κατά παραβίαση των συμφωνητικών παραχώρησης χρήσης που υπέγραψαν από 9ετίας οι υπό έξωση οργανώσεις (με την Ε.Κ.Ε. και την Ο.Κ.Ο.Ε. και τον αντίκλητο της ΙΑΚ, κ.Συμεών Χαραλάμπους), με βάση την οποία δίδεται η δυνατότητα τερματισμού των συμφωνητικών εφόσον «παραβιαστούν ουσιώδεις όροι του συμφωνητικού». 


Η απόφαση αυτή του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ε. βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με  την εύρυθμη και παραγωγική  λειτουργία της Κυπριακής Εστίας, με την παρουσία όλων των Κυπριακών σωματείων της Αττικής.

Επιπροσθέτως  κανένας  όρος  του συμφωνητικού δεν παραβιάστηκε, ούτε  και υπήρξε κοινή συμφωνία όλων των συμβαλλομένων.


Με την ίδια απόφαση του Δ.Σ.  καλούνται τα πολιτιστικά σχήματα: χορευτικά, θεατρικά, χορωδία, μουσικά, κλπ, που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή Εστία να ενταχθούν στην Ε.Κ.Ε. ως  οργανικά τμήματα της, ή να υποχρεωθούν να καταβάλλουν μηνιαία χορηγία, για τη χρήση της αίθουσας. Επιχειρείται  έτσι  η καθυπόταξη ή η διάλυση  των πολιτιστικών σχημάτων.  Ο πολιτισμός δηλαδή σε πλήρη έλεγχο και καλούπια.

Η αντιδημοκρατική αυτή πράξη δεν μας εξέπληξε, αφού η συγκυριακή πλειοψηφία του Δ.Σ. ακολουθεί με συνέπεια μια πολιτική  καθυπόταξης, ποδηγέτησης και χειραγώγησης του παροικιακού κινήματος. Είναι συνέχεια μιας  σειράς μέτρων που χαρακτηρίζονται από εκδικητικότητα, εμπάθεια και τιμωριτικότητα. Είναι το ίδιο καθεστώς που αμφισβητεί το δικαίωμα μας ως μελών της παροικίας να προσφύγουμε στη  δικαιοσύνη για τις παράνομες, αντικαταστατικές πράξεις νοθείας που οδήγησαν στην αλλοίωση των εκλογικών διαδικασιών στο 15ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.). Οι έωλες  αυτές διαδικασίες  είχαν σαν συνέπεια το σφετερισμό της ηγεσίας της Ο.Κ.Ο.Ε. από ισχνές συγκυριακές μειοψηφίες του 16,5%. Ένα καθεστώς, που για ιδιοτελείς λόγους και πολιτικές σκοπιμότητες, διέλυσε την συναινετική συνεργασία στο Δ.Σ. της Ε.Κ.Ε. και οδήγησε στην σύμπηξη της σημερινής  ετερόκλητης  συμμαχίας που πρόσκαιρα εκφράζει το Δ.Σ. της Ε.Κ.Ε.


Η πράξη για την εκδίωξη ακόμα έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την απόφαση της Γ.Σ. της Ε.Κ.Ε. της 17/03/2018 που αναφέρει: «Η Γενική Συνέλευση καλεί το Δ.Σ. της Ε.Κ.Ε. να αναπτύξει αγαστή συνεργασία και κοινές δράσεις με την Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας – Κύπρος ’74, προς όφελος των θεμάτων των Προσφύγων, του Κυπριακού και της Κύπρου

Παρά την ρητή αυτή απόφαση της Γ.Σ., η επαναδραστηριοποίηση της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας «Κύπρος 74» τους ενόχλησε  σφόδρα και αντέδρασαν έντονα υιοθετώντας αντιδημοκρατικές πρακτικές του παρελθόντος, που ζημίωσαν ανεπανόρθωτα το παροικιακό κίνημα. Η δημοκρατική διαδικασία της επαναδραστηροποίησης της Ε.Κ.Π.Ε., όπως η μαζική γενική συνέλευση, η μαζική προσέλευση προσφύγων στις κάλπες και η διάφανη εκλογική διαδικασία τους πανικόβαλλαν. Οι επιτυχημένες και με μεγάλη συμμετοχή τρεις μαζικές εκδηλώσεις του Σωματείου των Προσφύγων. στην Αθήνα, και η προβολή των θεμάτων των προσφύγων στους αρμόδιους φορείς και αρχές (Βουλή και Υπουργεία) με επίσκεψη στην Κύπρο, τους σπρώχνουν σε μια διαδικασία φίμωσης  του προσφυγικού κινήματος. Η ευκαιριακή αυτή πλειοψηφία του Δ.Σ. έχει  στόχο  τη  διαστρέβλωση   της  θέσης  της παροικίας, όσον αφορά  τη  στήριξή της  στις προσπάθειες  της πλειοψηφίας του Κυπριακού λαού και της  πολιτικής του ηγεσίας για επίτευξη εφικτής, έντιμης, και λειτουργικής λύσης.


Για δεύτερη φορά οι Πρόσφυγες  ( Ε.Κ.Π.Ε.) και τα προσφυγικά  σωματεία των Τρικωμιτών και Μορφιτών προσφυγοποιούνται στην ίδια τους  την πατρίδα από την τριανδρία που αποτελούν οι κύριοι : Λεωνίδας Μασσοστασής, Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε. που πρόσκειται στο κόμμα της ΕΔΕΚ. Όμηρος Παπασάββας, Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Ε. που εκφράζει σήμερα την απορριπτική ακροδεξιά. Γιώργος Συλλούρης, Πρόεδρος της Ο.Κ.Ο.Ε. που πρόσκειται στο κόμμα Αλληλεγγύη, της  κ. Ελένης Θεοχάρους.

Ζητούμε  από τους ευαίσθητους δημοκρατικά  πολίτες να αντιταχθούν στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις  που επιχειρούνται σε βάρος μας , καθώς  και από την Κυπριακή πολιτεία , την Εκκλησία  της  Κύπρου και όλον τον προσφυγικό κόσμο.   




________________________________________________________________

Η Δημοκρατική Συνεργασία, εκφράζει την έντονη αντίθεση της στην απαράδεκτη απόφαση της ευκαιριακής πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ε. να εκδιώξει την Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας, τα σωματεία των Τρικωμιτών και Μορφιτών, το Ελλαδο-Κυπριακό Επιμελητήριο κ.ά. από την Κυπριακή Εστία.

Μια απόφαση που παραβιάζει την απόφαση της Γ.Σ. της Ε.Κ.Ε. για «αγαστή συνεργασία και κοινές δράσεις με την Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας – Κύπρος ’74, προς όφελος των θεμάτων των Προσφύγων, του Κυπριακού και της Κύπρου»,αλλά και την υποχρέωση που απορρέει από το Ιδιωτικό Συμφωνητικό παραχώρησης με την ΙΑΚ, να φιλοξενούνται και να στεγάζονται οργανώσεις που έχουν σχέση με την Κύπρο.

 ________________________________________________________________

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ    ΤΕΥΧΟΣ     ΑΡ. 49 ΤΗΣ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ    ΑΠΟΨΗΣ                                     ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ  ...

Το νέο blogspot μας - Αρχείο Τευχών "Δημοκρατικής Άποψης":