Να ετοιμαζόμαστε για συνομιλίες, λέει ο Τουμάζος Τσιελεπής


«Ομοσπονδιακή  λύση  ή  διχοτόμηση»



Επιστρέφοντας σιγά-σιγά στην κανονικότητά μας μετά από δύο-δυόμισι μήνες παράλυσης σχεδόν των πάντων, λόγω αυστηρών περιοριστικών μέτρων για προστασία από τον νέο κορονοϊό, αναζωπυρώνεται και η συζήτηση για το Κυπριακό, ενόψει και των τ/κ «εκλογών» στα κατεχόμενα, που μετατέθηκαν από τον περασμένο Απρίλιο για τον ερχόμενο Οκτώβριο. «Με την πανδημία τα πράγματα στο Κυπριακό έγιναν ακόμα πιο δύσκολα, και για να κινηθεί κάτι πρέπει και να το θέλεις και να το προκαλέσεις. Είναι φανερό ότι με την ανάδειξη νέου Τ/Κ ηγέτη θα καταβληθεί μια νέα προσπάθεια, τουλάχιστον εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι», αναφέρει ο επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσιελεπής μιλώντας στον «Π». 

Ο κ. Τσιελεπής, που επί σειρά ετών συμμετείχε στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού από διάφορα πόστα, σημειώνει επίσης ότι «τρία ολόκληρα χρόνια δεν υπάρχει διαπραγμάτευση και πλέον είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε και να εξαρτιόμαστε σε ένα μεγάλο βαθμό από το ποιος θα είναι ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας από τον Οκτώβριο και μετά». Ανεξαρτήτως τούτου, όμως, «πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ουσιαστικές συνομιλίες», τονίζει. «Ακόμα και στην απευκταία περίπτωση που κερδίσει ένας από τους υποψηφίους που τάσσεται υπέρ της διχοτόμησης, μάλλον θα είναι κι αυτός αναγκασμένος να μπει σε μια διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία -όπως καταλαβαίνετε- θα έχει πολύ ζοφερές προοπτικές.


Εάν όμως κερδίσει ένας από τους υποψήφιους που τάσσονται υπέρ της λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδία (ΔΔΟ), τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα τα πράγματα να προχωρήσουν. Και γι’ αυτό, και στη μια και στην άλλη περίπτωση, εμείς πρέπει να είμαστε απολύτως έτοιμοι. Στην πρώτη περίπτωση, που κερδίσει ένας Τ/Κ ηγέτης που είναι υπέρ της οριστικής διχοτόμησης, τουλάχιστον θα φύγει η ρετσινιά από πάνω μας, θα φύγει η δαμόκλειος σπάθη ότι είμαστε το λιγότερο συνυπεύθυνοι για το γεγονός ότι δεν προχωρεί το Κυπριακό. Ενώ στη δεύτερη περίπτωση, θα υπάρχει μια ρεαλιστική προοπτική επιτυχούς κατάληξης, εφόσον βέβαια -και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό- συνεχίσουμε απ’ εκεί που είχαμε μείνει στο Κρανς Μοντανά», προσθέτει ο Τουμάζος Τσιελεπής. 

Λέτε «να είμαστε απολύτως έτοιμοι». Δηλαδή;
Πρέπει να αξιοποιηθεί το χρονικό περιθώριο μέχρι τον Οκτώβριο ώστε η ε/κ πλευρά να είναι πανέτοιμη για ουσιαστικές συνομιλίες – να ξέρει τι θέλει και τι επιδιώκει. Αν συμπεριφερθούμε σοβαρά, σε καμία περίπτωση δεν θα βγούμε χαμένοι. Διότι, εάν η Τουρκία συνεχίσει την πολιτική που διακηρύττει από το Κραν Μοντανά και μετά, τότε δεν θα μπορεί ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών σε έκθεσή του να καταγράφει ότι η Άγκυρα δεν ευθύνεται για τη μη επίλυση του Κυπριακού. Υπάρχει και μια άποψη του στυλ “και τι έγινε;”. Ωστόσο, το τις πταίει έχει άμεση σχέση με το τι θα επακολουθήσει.

Δημιουργία κλίματος
Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε την περίοδο μέχρι τον Οκτώβριο που θα διεξαχθούν οι τ/κ «εκλογές»;
Αυτή τη μικρή περίοδο των επόμενων μηνών μπορούμε να την αξιοποιήσουμε προς δύο κατευθύνσεις: Πρώτον, πρέπει να γίνονται κινήσεις που να δημιουργούν ένα ευνοϊκό κλίμα για ουσιαστική διαπραγμάτευση. Δηλαδή, πρέπει να εισακουστεί επιτέλους η επαναλαμβανόμενη έκκληση του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών ότι οι δύο ηγέτες πρέπει να απευθυνθούν στους πολίτες και να επεξηγήσουν τα πλεονεκτήματα και το περιεχόμενο της λύσης, και όχι να πράττουν το αντίθετο. Όσο για το δεύτερο το οποίο πρέπει να κάνουμε, το έχω ήδη πει. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ουσιαστική διαπραγμάτευση. Είμαι πεπεισμένος ότι με μια ευέλικτη και έξυπνη τακτική σε μια διαπραγματευτική διαδικασία έχουμε να κερδίσουμε και όχι να χάσουμε.

Να μην θεωρηθεί, όμως, παρέμβαση στα εσωτερικά των Τ/Κ, διότι βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η εμπλοκή στα της τ/κ κοινότητας είναι η καλύτερη συνταγή για να χάσει τις «εκλογές» ο κ. Ακιντζί.
Ναι, σίγουρα δεν μπορούμε και δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε, διότι όντως μπορεί να προκαλέσουμε και ζημιά. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Μήπως οι ενέργειές μας τα τελευταία τρία χρόνια ευνοούσαν στα κατεχόμενα τις δυνάμεις που θέλουν διχοτόμηση; Ας θέσουμε με ειλικρίνεια στον εαυτό μας και αυτό το ερώτημα. Διότι είναι ένα πράγμα να λέμε δεν θα βγούμε να στηρίξουμε τον Ακιντζί διότι θα τον ζημιώσουμε και είναι κάτι διαφορετικό -άθελά μας ίσως- να ευνοούνται με τη στάση μας κάποιες άλλες δυνάμεις…

Λόγια – πράξεις
Από πού θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μετά την «εκλογή» του νέου ηγέτη της τ/κ κοινότητας; Απ’ εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά;
Αυτή είναι τουλάχιστον η θέση των Ηνωμένων Εθνών και αυτή είναι η θέση που μέσα από αντιφάσεις και παλινδρομήσεις εκφράζει και η δική μας πλευρά. Το ζητούμενο, όμως, είναι αυτό να γίνει στην πράξη. Δεν μπορείς από τη μια να λες ότι είσαι έτοιμος να συνεχίσεις τη διαπραγμάτευση απ’ εκεί που είχε μείνει και από την άλλη να υποβάλλεις ιδέες εκτός του πλαισίου του γ.γ., οι οποίες μάλιστα να μην έχουν και καμία ρεαλιστική πιθανότητα να γίνουν αποδεκτές από την άλλη πλευρά. Πρέπει τα λόγια να συμβαδίζουν με τις πράξεις.

Ωστόσο, από τότε η Τουρκία έχει κάνει πολλές παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ – και συνεχίζει να κάνει. Αυτές οι εξελίξεις δεν αλλάζουν τις συζητήσεις του Κραν Μοντανά;
Βεβαίως αλλάζουν τα δεδομένα και, ναι, θα συνεχίσουν οι Τούρκοι να κάνουν αυτές τις ενέργειες επωφελούμενοι από το παρατεταμένο διαπραγματευτικό κενό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο γ.γ. στην έκθεση που υπέβαλε μετά το ναυάγιο του Κρανς Μοντανά κατέγραψε ότι η κατοχική δύναμη είχε συνεργαστεί για λύση. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επαναρχίσουμε ουσιαστική διαπραγμάτευση. Εκεί είναι που πραγματικά θα δοκιμαστεί η Τουρκία. Διότι, ό,τι και να κάνει και να λέει τώρα, η ώρα της αλήθειας θα έλθει μόνο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και όχι μέσα από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες εκτός διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Μήνυμα από Τσαβούσογλου;
Τι ήθελε να πει ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την πρόσφατη δήλωσή του πως στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ για το φυσικό αέριο η Άγκυρα θα επαναθεωρήσει τη συμφωνία αδειοδότησης με το ψευδοκράτος; Επιπλέον είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις της νοτιοδυτικά της Κύπρου.
Εκείνο που εγώ τουλάχιστον έχω καταλάβει από τη δήλωση Τσαβούσογλου είναι ότι αυτή έχει δύο σκέλη. Αρχικά λέει ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους και τότε η Τουρκία θα σταματήσει τις πειρατικές της ενέργειες εντός του κομματιού της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο η ίδια θεωρεί ΑΟΖ του ψευδοκράτους. Είναι μία τεράστια θαλάσσια περιοχή που δεν περιορίζεται μόνο στην ΑΟΖ των κατεχόμενων εδαφών, αλλά περνάει νότια και φθάνει μέχρι τις παρυφές της επαρχίας Πάφου. Πολύ προκλητική στάση. Ως γνωστόν, η Τουρκία έχει δύο ειδών διεκδικήσεις. Διεκδικεί για λογαριασμό της και διεκδικεί τάχα και για λογαριασμό των Τ/Κ. Αλλά όλες αυτές οι διεκδικήσεις αναφορικά με τη δήθεν ΑΟΖ του ψευδοκράτους, αυτό έχει πει στην πραγματικότητα και ο κ. Τσαβούσογλου, θα τερματιστούν αν τα βρουν οι δυο κοινότητες. Βεβαίως, σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έχει πει ότι εκεί θα συνεχίσουν τις ενέργειές τους. Όμως, και η Τουρκία θα έχει πρόβλημα. Εάν τα βρούμε οι δυο κοινότητες, θα ’ρθει και η σειρά της. Θα πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας, όχι μόνον το συμβατικό το οποίο δεν έχει υπογράψει η Τουρκία, αλλά και το εθιμικό. Δηλαδή, θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να τα βρούμε, και αν δεν τα καταφέρουμε μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, όπως προνοεί η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, θα πρέπει από κοινού να απευθυνθούμε σε ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο.

«Ομοσπονδιακή λύση ή διχοτόμηση»

Ερωτηθείς τι έπεται εάν τελικά δεν προκύψει νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό μετά τις τ/κ «εκλογές» ή εάν προκύψει αλλά καταλήξει σε ένα νέο αδιέξοδο, ο Τουμάζος Τσιελεπής απάντησε ότι σήμερα «είμαστε στο διά ταύτα», προσθέτοντας παράλληλα ότι «τα Ηνωμένα Έθνη και γενικότερα η διεθνής κοινότητα έχουν μπουχτίσει πλέον τόσα χρόνια να ασχολούνται με το Κυπριακό χωρίς αποτέλεσμα». Έχουμε φθάσει πολλές φορές κοντά στην πηγή, αλλά νερό δεν ήπιαμε, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. «Όλοι διαμηνύουν ότι το status quo (η υπάρχουσα κατάσταση των πραγμάτων) δεν είναι αποδεκτό και πρέπει να αλλάξει. Εάν, λοιπόν, η διεθνής κοινότητα καταλήξει στο συμπέρασμα -και δεν είμαστε και πολύ μακριά από αυτό- ότι το status quo δεν μπορεί να αλλάξει προς την κατεύθυνση του συμφωνημένου πλαισίου μιας ΔΔΟ, τότε είναι πιθανόν να αλλάξει προς μία άλλη κατεύθυνση, που σε εμάς τουλάχιστον δεν θα αρέσει καθόλου.

Είναι εδώ που πρέπει όλοι να αναλογιστούμε το εξής: Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που διαχρονικά υποστήριζαν λύση άλλη από τη ΔΔΟ, θεωρώντας ίσως ότι είναι εφικτή η λύση του ενιαίου κράτους. Κάποιοι μάλιστα προχωρούν και λένε ότι πρέπει να πάμε πίσω στην Κυπριακή Δημοκρατία, όχι του 1960 αλλά του 1964, δηλαδή να είμαστε εμείς οι απόλυτοι αφέντες στο νησί και οι Τ/Κ ας είναι εδώ ως μειονότητα. Πλέον, όμως, έχει αποδειχθεί αυτό που λέγαμε τόσα χρόνια οι δυνάμεις που υποστηρίζουμε τη ΔΔΟ. Ότι η εναλλακτική της ομοσπονδιακής λύσης είναι η διχοτόμηση.

Σήμερα, αυτό δεν είναι απλώς μία άποψη, επιβεβαιώνεται στην πράξη», σημείωσε. Τώρα, συνέχισε, που έχουν αρχίσει να γίνονται συζητήσεις και για άλλη λύση εκτός από εκείνην της ΔΔΟ, ακόμα και σε ψηλά δώματα, κανείς δεν μιλά για ενιαίο κράτος. «Όλοι μιλούν για μία μορφή διχοτόμησης. Είτε αυτό ονομάζεται συνομοσπονδία είτε δύο χωριστά κράτη είτε δεν ξέρω κι εγώ τι. Εδώ είναι, λοιπόν, που καλούμαστε όλοι να πούμε τι επιλέγουμε τελικά. Ομοσπονδιακή λύση ή διχοτόμηση;» κατέληξε ο κ. Τσιελεπής.



____________________________________________________________________________________

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ    ΤΕΥΧΟΣ     ΑΡ. 49 ΤΗΣ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ    ΑΠΟΨΗΣ                                     ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ  ...

Το νέο blogspot μας - Αρχείο Τευχών "Δημοκρατικής Άποψης":