60 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ – ΕΚΘΕΣΗ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ

60  ΑΡΘΡΑ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ  ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ  –  ΕΚΘΕΣΗ  ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ








Ο ΠτΔ ενημέρωσε απόψε τον λαό για το κυπριακό και την αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Άλλο χαλαρή ομοσπονδία, άλλο αποκέντρωση είπε.  […]   Διαβάστε Περισσότερα »








Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέντευξη του παρουσιάστηκε πρόχειρος, απροετοίμαστος, αντιφατικός και ανέτοιμος να προτείνει συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες θέσεις, σχολίασε στον ΑΣΤΡΑ, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού. Σχολιάζοντας τη χθεσινή συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Δαμιανού σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να διατηρεί πολιτική σοβαρότητα στη διαχείριση του Κυπριακού και δε […]   Διαβάστε Περισσότερα »





Με τις τελευταίες του δηλώσεις ο κ. Αναστασιάδης έδειξε για ακόμη μια φορά ότι δεν χώνεψε το θεμελιακό ζήτημα της πολιτικής ισότητας, αναφέρεται σε ανάρτησή του στο τουίτερ από τον λογαριασμό της «πρωθυπουργίας», ο Τουφάν Ερχιουρμάν. […]  Διαβάστε Περισσότερα »



. . . Για το επίμαχο ζήτημα των αρμοδιοτήτων που θα αποκεντρωθούν, το μόνο που είπε ο Πρόεδρος είναι ότι θα πάρει γνωματεύσεις από διεθνολόγους προτού αποφασίσει. Δηλαδή, άνοιξε το ζήτημα χωρίς καν να γνωρίζει αν υπάρχουν αρμοδιότητες που μπορούν να αποκεντρωθούν και ποιες είναι αυτές. […]  Διαβάστε Περισσότερα »



Κάθε άλλο παρά κατάφερε να διασκεδάσει τις ανησυχίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γύρω από τις ιδέες του για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία καθώς και για τα επόμενα βήματα για επίλυση του Κυπριακού. Η συνέντευξη Τύπου της Τρίτης δεν έριξε περισσότερο φως πάνω στις σκέψεις του Προέδρου αλλά αντιθέτως γέννησε μια σειρά από ερωτήματα. Πρώτη μεγάλη απορία που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι κατά πόσον υπάρχει πλάνο για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό, ή για την επόμενη μέρα σε περίπτωση που δεν υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη. […]  Διαβάστε Περισσότερα »


                                     
. . . «Είναι συστηματικές οι επαφές μας μαζί της, πολύ πρόσφατα είμασταν εκεί και συναντηθήκαμε με ηγέτες πολιτικών ομάδων, αποδίδουμε όμως ιδιαίτερη σημασία στην συνάντηση με την με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Φεντερικα Μονγεκρίνι γιατί είναι εκείνη η οποία χειρίζεται το κυπριακό από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανάφερε ο ΓΓ. […]  Διαβάστε Περισσότερα »



. . . Πρόσθεσε ότι προκύπτουν ερωτήματα καθώς ο Πρόεδρος υποστηρίζει ότι η ιδέα του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, αποσκοπεί στο να εγκαταλείψουν οι Τ/κ την απαίτηση για θετική ψήφο σε όλα τα ζητήματα. Ο κύριος Στεφάνου επανέλαβε τις ανησυχίες του ΑΚΕΛ αν ο κύριος Αναστασιάδης σκέφτεται ακόμη και τη λύση συνομοσπονδίας. […]  Διαβάστε Περισσότερα »





Η κ. Σπέχαρ αναφέρθηκε στη διαδικασία του Κρανς Μοντανά που έληξε, όπως είπε, χωρίς αποτέλεσμα, και την οποία ακολούθησε μια περίοδος έλλειψης εμπιστοσύνης και αλληλοεπίρριψης ευθυνών. Είπε πως η αναφορά του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην τελευταία του έκθεση ότι οι προοπτικές για συνολική λύση παραμένουν ζωντανές, θα πρέπει να δίνει ελπίδα σε όλους. […]  Διαβάστε Περισσότερα »




Τούτη την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντάται με την Ειδική Απεσταλμένη του Ο.Η.Ε κ. Λουτ, θέλουμε να εκφράσουμε την ελπίδα και την προσδοκία ότι αυτή η συνάντηση -και γενικότερα η επίσκεψη της κ. Λουτ- θα λειτουργήσει θετικά προς την κατεύθυνση υλοποίησης του στόχου, όπως οριοθετείται από τον Γ.Γ του Ο.Η.Ε στην πρόσφατη Έκθεσή του. Δηλαδή, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.  […]  Διαβάστε Περισσότερα »




Η Τζειν Χωλ Λούτ θα πραγματοποιήσει και άλλες συναντήσεις για το Κυπριακό αλλά σε αυτή τη φάση τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι σε θέση να τις ανακοινώσουν, σύμφωνα με δηλώσεις του Εκπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντουζαρίκ. Απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ανέφερε ότι η κ. Λουτ ήταν στην Κύπρο όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες και των δύο κοινοτήτων.   […]  Διαβάστε Περισσότερα »






Ν. Κιλζίλγιουρεκ: Αποτελεσματική συμμετοχή των τ/κ δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα 50-50 
Η ξαφνική στροφή Αναστασιάδη στην αποκεντρωμένη ομοσπονδία προκάλεσε έκπληξη και στην τ/κυπριακή κοινότητα, δήλωσε ο καθηγητής Νιαζί Κιλζίλγιουρεκ.
Μιλώντας στον Άστρα τόνισε ότι όσο χαλαρή και να είναι μια ομοσπονδία, η συμμετοχή των συνιστώντων μερών είναι καθορισμένη και πρόσθεσε ότι η προσέγγιση του προέδρου είναι λανθασμένη και εκτός ομοσπονδιακού πλαισίου. […]  Διαβάστε Περισσότερα »




Χωρίς ουσία είναι η προσπάθεια για αποκεντρωμένη ομοσπονδία αφού στις 23 εξουσίες που έχουν αποφασιστεί για την κεντρική κυβέρνηση καμία δεν αφορά την καθημερινότητα, τόνισε η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, σχολιάζοντας στον Άστρα την χθεσινή δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη ότι η αποκέντρωση θα αφορά θέματα της καθημερινότητας.  […]  Διαβάστε Περισσότερα »





Ο Τσαβούσογλου ή η ε/κ πλευρά δεν θέλει διαπραγματεύσεις πριν τον Μάη; Αποκαλυπτική συνέντευξη του ΓΓ ΑΚΕΛ για παρασκήνιο και τα ψέματα που λέει ο Πρόεδρος στο Ε. Συμβούλιο Σειρά ζητημάτων δακτυλοδείχνουν προθέσεις του Προέδρου ως προς τη λύση Αντρος Κυπριανού – Επικαιρότητα Αλλιώς Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εξηγεί τις ανησυχίες […]   Διαβάστε Περισσότερα »



Συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Άμυνας και Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι, αναμένεται να έχει την ερχόμενη Τετάρτη 7 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σύμφωνα με επίσημη σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν. […]  Διαβάστε Περισσότερα »


 


Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Μαλάς είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είναι οι τελευταίοι ηγέτες των δυο κοινοτήτων οι οποίοι μπορούν να φθάσουν σε μια συνεννόηση στο Κυπριακό, “οι εξελίξεις θα είναι πολύ καθοριστικές τα επόμενα χρόνια και δεν θα έχουμε τις ίδιες συνθήκες να συζητήσουμε και τα ίδια δεδομένα για το Κυπριακό”.  […]  Διαβάστε Περισσότερα »





Μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν ξεκάθαρο τι έπρεπε να γίνει για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Έπρεπε να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που έθετε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο κ. Γκουτέρες, αφού άκουσε τα εμπλεκόμενα μέρη, έκρινε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία και έδωσε ακόμα ένα μικρό χρονικό διάστημα για συνέχιση των βολιδοσκοπήσεων και των ζυμώσεων. Γι’ αυτό το λόγο απέστειλε την κ. Λουτ στην Κύπρο.
                     

Ενώ τόσο καιρό ο πρόεδρος δήλωνε και δηλώνει ότι θέλει επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ο ίδιος θέτει όρους και προϋποθέσεις, είπε ο κ. Στεφάνου, ενώ τελευταία θυμήθηκε και την αποκεντρωμένη ομοσπονδία.  […]  Διαβάστε Περισσότερα »

                                                               


Την θέση ότι δεν μπορούν να υπάρξουν διαδικασίες ανοικτού τέλους, όπως έχει καθοριστεί και στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, και πως πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία που θα φέρει αποτέλεσμα, μετέφερε στην Τζέιν Χολ Λουτ ο Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Μπαρίς Μπουρτζιού. Μετά τη συνάντηση με την κα Λουτ η οποία διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες, δεν έγιναν δηλώσεις αλλά εκδόθηκε μόνο μια σύντομη γραπτή δήλωση του κ. Μπουρτζιού στην οποία προστίθεται ότι ο κ. Ακιντζί εξέφρασε «για ακόμη μία φορά στην κ. Λουτ την σημασία της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής σε μια πιθανή λύση».





Ο ΥΠΕΞ ζήτησε να πέσουν οι τόνοι στο εσωτερικό μέτωπο γιατί αυτή η κατάσταση δεν βοηθά στη για επανέναρξη των συνομιλιών. . . . Ας μην καμώνονται ότι δεν καταλαβαίνουν, ήταν το σχόλιο του Γ.Γ του ΑΚΕΛ στην έκκληση του ΥΠΕΞ να πέσουν οι τόνοι στο εσωτερικό μέτωπο.




Σαν βόμβα έπεσε χθες στην κοινή γνώμη η αποκάλυψη εκ μέρους του αναπληρωτή προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών κ. Παναγιώτη Σαββίδη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους ενημέρωσε, σε συνάντηση που είχαν μαζί του, προεκλογικά, ότι «έκανε συζητήσεις στο παρασκήνιο για κάτι διαφορετικό στο Κυπριακό, κάτι το οποίο έχει μέσα στοιχεία και συνομοσπονδιακά και στοιχεία δύο κρατών». . […]  Διαβάστε Περισσότερα »






Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικό Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Τουφάν Ερχουρμάν, ζήτησαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει ποιες από τις αρμοδιότητες του ομοσπονδιακού κράτους θα πρέπει να μεταφερθούν σε επίπεδο συνιστωσών οντοτήτων, σε δηλώσεις τους ύστερα από συνάντηση που είχαν αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων στα κατεχόμενα.  . […]  Διαβάστε Περισσότερα »






Από χθες βρίσκεται και στο τραπέζι των συνομιλιών με την τ/κ πλευρά και η «αποκεντρωμένη», αλλιώς χαλαρή, ομοσπονδία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε με τον Τ/κ ηγέτη κ. Ακιντζί στην οικία Σπέχαρ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, δήλωσε ότι «ανέπτυξε τις απόψεις του για την αποκέντρωση των εξουσιών ώστε να μπορεί να […]  Διαβάστε Περισσότερα »




Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε. αναμένεται να συζητήσει σήμερα την έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ αναφορικά με την αποστολή των καλών του υπηρεσιών. Η έκθεση υποβλήθηκε ανεπίσημα στο Συμβούλιο στις 15 Οκτωβρίου και δόθηκε επίσημα στο Συμβούλιο την περασμένη βδομάδα. Η συζήτηση θεωρείται σημαντική αφού θα εξαρτηθεί και η στάση του ΟΗΕ σε ότι αφορά […]  Διαβάστε Περισσότερα »



 
Με συγκεκριμένη εντολή από Γκουτέρες έρχεται η Λουτ
Με συγκεκριμένη εντολή από τον Αντόνιο Γκουτέρες έρχεται την Τετάρτη στην Κύπρο, η ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ των Η.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΣΤΡΑ, η Τζέιν Χολ Λούτ θα θέσει στους 2 ηγέτες συγκεκριμένα ερωτήματα σε σχέση με την έκθεση του Γ.Γ και θα αφορούν: την ενσωμάτωση νέων προτάσεων, το θέμα μιας προσυμφωνίας για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένο πλαίσιο συζήτησης και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα κατάληξης και την δέσμευση των 2 πλευρών ότι δεν θα υπάρξουν ενέργειες που θα δυσχεράνουν το κλίμα επανέναρξης των συνομιλιών.  […]  Διαβάστε Περισσότερα »





Η συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων -η οποία εδώ και καιρό έπρεπε να γίνει- έχει αποδώσει κάποια θετικά αποτελέσματα.  […]  Διαβάστε Περισσότερα »




Ικανοποιημένος δήλωσε ότι επέστρεψε από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί επειδή ανακοινώθηκε ημερομηνία διάνοιξης των δύο οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου αλλά και επειδή στην κατ` ιδίαν συνάντηση συζήτησαν το μέλλον του νησιού «και αυτό είναι καλό». […]  Διαβάστε Περισσότερα »







Συνέντευξη στη Μαρία Φράγκου Δύο είναι τα βασικά θέματα που θίγει στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Πρώτον, η αγωνιώδης προσπάθειά του να στείλει το μήνυμα πως στο χέρι της ε/κ πλευράς βρίσκεται η πολιτική επιβίωση του Μουσταφά Ακιντζί, ως του ηγέτη που υπερασπίζεται την επιδιωκόμενη ομοσπονδιακή λύση και δεύτερον το μήνυμά […] Διαβάστε Περισσότερα »



Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικό Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Τουφάν Ερχουρμάν, ζήτησαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει ποιες από τις αρμοδιότητες του ομοσπονδιακού κράτους θα πρέπει να μεταφερθούν σε επίπεδο συνιστωσών οντοτήτων, σε δηλώσεις τους ύστερα από συνάντηση που είχαν αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων στα κατεχόμενα. […]  Διαβάστε Περισσότερα »




Τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Απλικίου- Λεύκας και Δερύνειας στις 12 Νοεμβρίου αποφάσισαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στη συνάντηση που είχαν στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.  […]  Διαβάστε Περισσότερα »





Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος στις λεγόμενες «εκλογές» του 2020 ο κ. Ακιντζί, ο εκπρόσωπός του είπε ότι όταν πλησιάσει ο καιρός, ο κ. Ακιντζί θα αποφασίσει αν θα διεκδικήσει και πάλι την λεγόμενη «προεδρία». […]  Διαβάστε Περισσότερα »
 



. . . Το δημοσίευμα που φέρει την υπογραφή της εφημερίδας και όχι κάποιου συντάκτη, αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί, ο οποίος ήταν παρών στη σύσκεψη στο «προεδρικό» στις 20 Απριλίου 2018 και μετέφερε την εικόνα ότι ο Μουσταφά Ακιντζί επέμεινε πολύ στο θέμα της ομοσπονδίας και χρησιμοποίησε τη λέξη παραίτηση. . . […]  Διαβάστε Περισσότερα »



Για τις 10 και 30 το πρωί είναι καθορισμένη η σημερινή συνάντηση των ηγετών των δυο κοινοτήτων, στην οικία της ειδική αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συναντηθούν αρχικά χωριστά και στη συνέχεια στην παρουσία της ειδικής αντιπροσώπου του γγ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Δεν έχει […]   Διαβάστε Περισσότερα »




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είναι έτοιμος για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που τερματίστηκαν στο Κρανς Μοντανά, δήλωσε την Πέμπτη ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας, επανατονίζοντας πως η λύση στο Κυπριακό για να είναι βιώσιμη πρέπει να είναι και λειτουργική. . . .  Παραδίδοντας τη διακήρυξη σε εκπρόσωπο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο ΓΓ της συντεχνίας των τουρκοκύπριων δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ εξέφρασε την ευχή ότι η συνάντηση των δύο ηγετών αύριο θα είναι μια νέα αρχή. […]  Διαβάστε Περισσότερα »




Δόθηκε ένα έγγραφο με εξουσίες που έχουν σημειωθεί ως συγκλίσεις στο κεντρικό κράτος, όχι θέσεις εκ μέρους του Προέδρου λένε τα κόμματα […]  Διαβάστε Περισσότερα »




Στις 31 Οκτωβρίου φθάνει στην Κύπρο η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, επιβεβαίωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) πηγή των Ηνωμένων Εθνών, κληθείσα να σχολιάσει σχετική είδηση του τ/κ «πρακτορείου ειδήσεων». […]  Διαβάστε Περισσότερα »




Εκδήλωση – κινητοποίηση διοργανώνουν την Πέμπτη 70 Ε/κ και Τ/κ συντεχνίες, πολιτικά κόμματα και οργανώσεις. Μιλώντας στον Άστρα ο γ.γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι την παραμονή της νέας συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί στις 5 το απόγευμα οι οργανώσεις και τα κόμματα που διοργάνωσαν τη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου θα ασκήσουν τη δική τους […] Διαβάστε Περισσότερα »
  



Με τον πρωτοσέλιδο τίτλο “Εάν η ομοσπονδία είναι χαλαρή ο Ακιντζί δεν μπορεί να μείνει στο προεδρικό”, η εφημερίδα “Κίπρις Ποστασί” αναφέρεται στη σύσκεψη τον περασμένο Απρίλιο στο «προεδρικό», κατά την οποία ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, φέρεται να είπε στον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι από το να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λύση χαλαρής ομοσπονδίας ή άλλου μοντέλου «προτιμά να παραιτηθεί» [..]  Διαβάστε Περισσότερα »




Κυκλοφόρησε χθες και επίσημα η έκθεση για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό. Πέραν της διόρθωσης κάποιων γραμματικών λαθών που υπήρχαν στο ανεπίσημο κείμενο που δόθηκε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 15 Οκτωβρίου, υπάρχουν μικροαλλαγές σε δύο σημεία της, τα οποία – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – δεν […]   Διαβάστε Περισσότερα »




ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗΣ- ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
. . . Οι  διακοινοτικές συνομιλίες είναι ο μόνος δρόμος για μια έντιμη και αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία ανάμεσα στις δυο κοινότητες, γι’ αυτό στηρίζουμε ενεργητικά και έμπρακτα την ειρηνική διαδικασία για επίλυση του κυπριακού, μέσω  σοβαρών και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. . . Να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 25 Οκτωβρίου εκδήλωση – κινητοποίηση για να επιδοθεί η παρούσα διακήρυξη στους δύο ηγέτες. Συγκεκριμένα, στις 5.00 μμ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το προεδρικό μέγαρο. Στην συνέχεια συγκέντρωση και πορεία από την είσοδο της οδού Λήδρας με κατάληξη το γραφείο του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. […]  Διαβάστε Περισσότερα »
  



Ο προβληματισμός του Προέδρου Αναστασιάδη για «αποκεντρωμένη ομοσπονδία» τέθηκε κάτω με έναν τρόπο πολύ πρόχειρο, πολύ επιπόλαιο, που όχι απλά και μόνο δεν υποβοήθησε στο να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά αντιθέτως προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην κοινωνία, έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων από τη μία και της κυβέρνησης από την άλλη και ταυτόχρονα προβληματισμό για το ποιες είναι πραγματικά οι προθέσεις Αναστασιάδη. […]  Διαβάστε Περισσότερα »




Απόψεις και ιδέες για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού, αναμένεται να καταθέσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μ. Ακιντζί, κατά την επικείμενη συνάντησή τους, […]  Διαβάστε Περισσότερα »




Επείγει η λύση του Κυπριακού και μόνος δρόμος για μια έντιμη και αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία ανάμεσα στις δύο κοινότητες είναι μέσω συνομιλιών, ανέφεραν σήμερα εκπρόσωποι ε/κ και τ/κ συντεχνιών και πολιτικών κομμάτων. Μιλώντας στη «Συνάντηση Ειρήνης και Επανένωσης», που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Chateau Status στη νεκρή ζώνη,  […]  Διαβάστε Περισσότερα »




Με την πρωτοβουλία επιχειρηματιών, Τουρκοκυπρίων και Μαρωνιτών, πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, συνάντηση στον Κοτσιάτη, με αποκλειστικό θέμα την προώθηση της επανεγκατάστασης στα μαρωνίτικα χωριά, με ιδιαίτερη αναφορά για επανεγκατάσταση στην Αγία Μαρίνα. […] Διαβάστε Περισσότερα »




Δύο τάσεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα βλέπει ο Νιαζί Κιλζίγιουρεκ, οι οποίες εκφράζονται απο τον Μουσταφά Ακκιντζί και τον Κουτρέτ Οζερσάι. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κύριος Ακκιντζί παραμένει στοχοπροσηλώμενος στη λύση Διζωνικής-Δικοινοτικής-Ομοσπονδίας, σε αντίθεση με τον κύριο Οζερσάι ο οποίος στρέφεται προς την κατεύθυνση της συνομοσπονδίας. Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο κύριος Κιλζίγιουρεκ είπε επίσης ότι […]   Διαβάστε Περισσότερα »






Η πολιτική ισότητα των Τ/κ και η αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων δεν μπορεί να είναι υπό συζήτηση, αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού προσθέτοντας ότι στη συνάντηση των δύο ηγετών στις 26 Οκτωβρίου ο Μουσταφά Ακιντζί στοχεύει στο να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες διάνοιξης των οδοφραγμάτων Δερύνειας – Απλικίου. […]  Διαβάστε Περισσότερα »




Ιδιωτικής φύσεως χαρακτηρίζεται από ε/κ πλευράς η συνάντηση που είχαν την Παρασκευή το βράδυ στη Λεμεσό ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης με τον τέως διαπραγματευτή της τ/κ κοινότητας και «υπουργό εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι. […]  Διαβάστε Περισσότερα »




Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι στην Κύπρο σε σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση απονομής μεταλλείων σε μέλη της αστυνομίας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNPOL). Πρόσθεσε πως η επικείμενη περίοδος […] Διαβάστε Περισσότερα »




Κλείδωσε η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί για την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στο σπίτι της ειδικής απεσταλμένης τους ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Ο κ. Ακιντζί, γράφει ο Τ/κ αρθρογράφος, διαμήνυσε στην κ. Σπέχαρ ότι επιθυμεί η συνάντηση να γίνει το συντομότερο, να ανακοινώσουν τις ημερομηνίες για τα οδοφράγματα. […]   Διαβάστε Περισσότερα »




O Σ. Στεφάνου … τόνισε, αν μέχρι τον Γενάρη δεν έχουμε διαπραγματεύσεις είναι αμφίβολο αν θα ανανεωθεί η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ή αν θα αλλάξουν οι όροι λειτουργίας της. Για το φυσικό αέριο ο κύριος Στεφάνου είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πείσει τα Η.Ε και τον διεθνή παράγοντα, ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει με το ενεργειακό της πρόγραμμα. […]  Διαβάστε Περισσότερα »




Ο Άντρος Κυπριανού σημείωσε ότι οι πάντες αναμένουν την επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για να μπορέσουν να διαδραματίσουν το ρόλο που ο καθένας του αναλογεί. […]  Διαβάστε Περισσότερα »




Χωρίς λύση έπονται δύσκολα για το Φ.Α.
Επικέντρωση στην επανέναρξη των συνομιλιών Αποθαρρύνουν ενέργειες έντασης στην ΑΟΖ οι ΗΠΑ Αναφορές στην έκθεση και για τις Τεχνικές Επιτροπές Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς και για αυτοδικαίωση, αλλά για προβληματισμό, πρωτίστως, σχετικά με το τι πρέπει να γίνει, σημειώνει το ΑΚΕΛ. Προβληματισμό προκαλούν και οι αναφορές του ΓΓ για […]   Διαβάστε Περισσότερα »




Σύμφωνα με τα στίγματα που έχουν δοθεί, η περιοχή δεν “πατάει” σε κάποιο από τα “οικόπεδα” της κυπριακής ΑΟΖ. Ωστόσο είναι μια περιοχή που στέλνει ένα σαφέστατο μήνυμα προς την Αθήνα. Κι αυτό το μήνυμα λέει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αφήσει την Ελλάδα να οριοθετήσει την ΑΟΖ της με βάση τα όσα δικαιούται και επιβάλλονται από το διεθνές δίκαιο.[…]   Διαβάστε Περισσότερα»




Αυστηρά είναι τα μηνύματα που στέλλει ο ΓΓ του ΟΗΕ με την τελευταία έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και αλίμονο σε κείνη την πλευρά που δεν τα λάβει υπόψη της. Για πρώτη φορά ο ΓΓ του ΟΗΕ κάνει αναφορά σε αποφυγή ενεργειών που μπορεί να κλιμακώσουν την ένταση σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη . . […] Διαβάστε Περισσότερα »




Στη βάση της ενημέρωσης που έτυχε για τις διαβουλεύσεις της κας Λουτ, καθώς και τις δικές του συζητήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο ΓΓ του ΟΗΕ, στην έκθεσή του, που κυκλοφόρησε το βράδυ της Δευτέρας προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκφράζει την πεποίθηση ότι: α) «Οι προοπτικές μιας συνολικής διευθέτησης μεταξύ των […]   Διαβάστε Περισσότερα »




Ζωντανές εκτιμά ότι παραμένουν οι προοπτικές μιας συνολικής διευθέτησης μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έκθεση των καλών του υπηρεσιών, ανεπίσημο αντίγραφο της οποίας δόθηκε πριν λίγο στα μέλη του Σ.Α. Ο κ. Γκουτέρες βασίζει αυτή του την πεποίθηση στην ενημέρωση που έλαβε από την απεσταλμένη του Τζέιν Χολ Λουτ, αλλά και τις επαφές του με τους δύο ηγέτες. […]  Διαβάστε Περισσότερα »




Ο δήμος της κατεχόμενης Λευκωσίας έχει κάνει προετοιμασίες για την διάνοιξη δύο ακόμη οδοφραγμάτων στην Λευκωσία, στην Πύλη Πάφου για πεζούς και στην Πύλη Αμμοχώστου για αυτοκίνητα, δήλωσε ο δήμαρχος Μεχμέτ Χαρμαντζί σημειώνοντας ότι στο θέμα αυτό είχαν αποστείλει από κοινού με τον Δήμαρχο Λευκωσίας, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζιη σχετικές επιστολές στους δύο ηγέτες. […]  ΔιαβάστεΠερισσότερα »


__________________________________________________________________________

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ    ΤΕΥΧΟΣ     ΑΡ. 49 ΤΗΣ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ    ΑΠΟΨΗΣ                                     ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ  ...

Το νέο blogspot μας - Αρχείο Τευχών "Δημοκρατικής Άποψης":