Η Ο.Κ.Ο.Ε. ΣΕ ΚΡΙΣΗ

Η   Ο.Κ.Ο.Ε.   ΣΕ   ΚΡΙΣΗ

 

 


Σε προηγούμενη ανάρτηση γράφαμε ότι: «Σε σειρά σωματείων, και με μια ως φαίνεται συντονισμένη προσπάθεια από απερχόμενα στελέχη της Ο.Κ.Ο.Ε. δημιουργήθηκε μια ατμόσφαιρα από φαινόμενα καταστατικών και εκλογικών παραβιάσεων με σκοπό την αλλοίωση του αποτελέσματος του 15ου Συνεδρίου. Έγιναν καταστατικές παραβάσεις (μη τήρηση χρόνου ενημέρωσης του Κεντρικού Συμβουλίου (Κ.Σ.) της Ο.Κ.Ο.Ε. για την ημερομηνία διεξαγωγής των αρχαιρεσιών, μη συμμετοχή εκπρόσωπων του Κ.Σ. ή δικαστικών εκπροσώπων για έλεγχο των αρχαιρεσιών, μη τήρηση καταλόγων ψηφισάντων, ακόμα και μη υπογραφή και αυτού του καταλόγου μελών – κατά τρόπο που να ευνοεί την προσθήκη ατόμων και αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος -, μη αποστολή στις προβλεπόμενες από το Καταστατικό προθεσμίες του Εκλογικού Υλικού στην γραμματεία της Ο.Κ.Ο.Ε., μη σύγκληση στις προβλεπόμενες από το Καταστατικό προθεσμιών του Κεντρικού Συμβουλίου για Νομιμοποίηση των Συνέδρων, κ.ά.).

Ακόμα έγιναν μια σειρά ενστάσεις και καταγγελίες για αλλοίωση του αποτελέσματος σε πρωτοβάθμια σωματεία με προσθήκη ατόμων, και δόθηκαν δείγματα με εξόφθαλμες διαφορετικές υπογραφές και ταυτότητες μελών. Αυτά δημιουργούν μια ανώμαλη κατάσταση στην λειτουργία του δευτεροβάθμιου οργάνου εκπροσώπησης της παροικίας, και επιβάλλεται σύνεση και αποφασιστικότητα για το ξεπέρασμα τους».


ΟΙ ΚΑΤΑΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ:
·     Μη έγκαιρη ενημέρωση του ΚΣ για τις ημερομηνίες αρχαιρεσιών που έγιναν εκτός του ορισθέντος χρονοδιαγράμματος: Χανιά, Ξάνθη, Εύβοια, Λάρισα
·     Μη ύπαρξη καταλόγου ψηφισάντων ως ορίζουν οι οδηγίες του Κ.Σ.: Ρόδος, Πάτρα, Λάρισα.
·     Μη ύπαρξη εκπροσώπων της Ο.Κ.Ο.Ε. ή δικαστικού εκπρόσωπου: Θεσσαλονίκη, Λάρισα.
·     Έλεγχος εκλογικών διαδικασιών: Άρνηση αποδοχής δεύτερου εκπροσώπου της Ο.Κ.Ο.Ε. στα Γιαννιτσά. Διαμαρτυρία του σωματείου των Σερρών για χειραγώγηση των αρχαιρεσιών με αποτέλεσμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας την μη διεξαγωγή τους. Καταγγελίες στη Θεσσαλονίκη για παρεμπόδιση παρατηρητών συνδυασμού να επιτηρήσει εκλογικές διαδικασίες.
·    Μη αποστολή στις προβλεπόμενες από το Καταστατικό προθεσμίες του Εκλογικού Υλικού στην γραμματεία της Ο.Κ.Ο.Ε.: Θεσσαλονίκη.
·     Ενστάσεις για εκλογικές παραβάσεις στις αρχαιρεσίες κατά τρόπο που να ευνοεί την προσθήκη ατόμων και αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος: Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Πάτρα.
·     Σύγκριση υπογραφών ψηφισάντων και Κυπριακών ταυτοτήτων μελών, ιδίου ατόμου με προηγούμενες εκλογές που διαφέρουν εξόφθαλμα μεταξύ τους: Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Καβάλα, Πάτρα.
·     Μη τήρηση του Καταστατικού στη διαδικασία Νομιμοποίησης των Αντιπροσώπων. 

Κάναμε επανειλημμένες προσπάθειες να ξεπεραστεί η κρίση καταθέτοντας σε διάφορες φάσεις των διαβουλεύσεων προ και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου σειρά προτάσεων:
1.   Να γίνουν αποδεκτές οι προτεινόμενες θεραπείες που προβλέπει το Καταστατικό και ο Εσωτερικός Κανονισμός για τις διάφορες παραβάσεις που είχαν καταγραφεί (δηλαδή από επίπληξη μέχρι και τον αποκλεισμό αντιπροσώπων).
2.   Να γίνει αναβολή του συνεδρίου για 6 μήνες και διενέργεια εκλογών εκεί όπου υπάρχουν καταστατικές παραβιάσεις, βάσιμες ενστάσεις και αιτιολογημένες αποχές.
3.   Να συνέλθει το 15ο Συνέδριο και μην προχωρήσουμε σε εκλογική διαδικασία για ανάδειξη νέου κεντρικού συμβουλίου.
Να παραταθεί η θητεία του απερχόμενου Κ.Σ. για 6 μήνες ή να εκλεγεί μεταβατικό προσωρινό συναινετικό Κ.Σ. με μόνη αρμοδιότητα να διενεργήσει εκλογές εκεί όπου υπάρχουν καταστατικές παραβιάσεις, βάσιμες ενστάσεις και αιτιολογημένες αποχές από την εκλογική διαδικασία και συγκληθεί νέο εκλογικό συνέδριο μέσα σε έξι μήνες (Δεκέμβριο 2017), αφού γίνουν αρχαιρεσίες τον Οκτώβρη και Νοέμβρη.
4.   Να γίνουν αποδεκτές από το 15ο Συνέδριο οι προτάσεις (της Επιτροπής Καταστατικού και Κανονισμών) και να γίνει περαιτέρω επεξεργασία προτάσεων τους, ώστε να τροποποιηθεί ο Εσωτερικός Κανονισμός που να κατοχυρώνει αδιάβλητες, διαφανείς και δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες εκλογής αντιπροσώπων. 

Μετά τη σύγκληση του 15ου Συνεδρίου και την εκλογή νέου Κ.Σ. προτείναμε:
5.   Τη συγκρότηση ενός κοινής αποδοχής και εμπιστοσύνης Κ.Σ. της Ο.Κ.Ο.Ε. με τις εξής αρχές:
  • Επιλογή Προέδρου, Γεν. Γραμματέα, Οργαν. Γραμματέα, Ταμία από άτομα κοινής αποδοχής,
  • Επιλογή ισοτίμων Αντιπροέδρων στη συνέχεια, ώστε να συμμετέχουν όλες οι υπολειπόμενες συνιστώσες και συνδυασμοί,
  • Συγκρότηση από τους παραπάνω της Εκτελ. Γραμματείας, η οποία θα λειτουργεί αυστηρά με ομοφωνία,
  • Το Κ.Σ. θα εξαντλήσει την διετή θητεία του,
  • Στα θέματα τρέχουσας καθημερινότητας θα παίρνει αποφάσεις μέσω της παραπάνω ομοφωνίας,
  • Να εργαστεί για να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στο Καταστατικό και τον Εσωτερικό Κανονισμό που θα συμβάλουν ώστε να γίνει ανασύνταξη της Ο.Κ.Ο.Ε. και του παροικιακού κινήματος με στόχο τη δημοκρατική, διαφανή της λειτουργία. 

Όλες αυτές οι προτάσεις που αποσκοπούσαν σε ξεπέρασμα της κρίσης, δυστυχώς συνάντησαν την άρνηση της πλευράς που φέρεται να έχει δημιουργήσει τις παραβάσεις, συνεπικουρούμενη από τις διαπλεκόμενους συνδυασμούς ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ και ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ. 

Πρέπει να σημειωθεί ακόμα ότι κατά τη συγκρότηση του Κ.Σ. (αντί να γίνουν αποδεκτά τα παραπάνω για να ξεπεραστεί η κρίση) απαγορεύθηκε σε μέλος του Κ.Σ. που συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη να θέσει υποψηφιότητα (με γνωμάτευση του μη μέλους του Κ.Σ. Δρ. Αλ. Κωνσταντίνου de juris παρ΄ Αρείω Πάγω πάλι με … «νομικίστικα τερτίπια»). Και αυτό παρά την ρητή αναφορά του Εσωτερικού Κανονισμού που επιτρέπει με τηλεδιάσκεψη τη συμμετοχή των μελών του Κ.Σ. στην λήψη αποφάσεων. 

Έτσι παρ΄ όλες τις προσπάθειες που έγιναν από τρεις συνδυασμούς της Αττικής (Δημοκρατική Συνεργασία, Ανανεωτική Αγωνιστική, Αλληλεγγύη Εναλλακτική Πρωτοβουλία) δεν κατέστη δυνατή η εκλογή ενωτικού αντιπροσωπευτικού προεδρείου, για να οδηγήσει σε νέο εκλογικό και καταστατικό συνέδριο με δημοκρατικές και αδιάβλητες διαδικασίες. 

Αυτή η εικόνα του παροικιακού κινήματος στην Ελλάδα δεν τιμά κανέναν και πρωτίστως αυτούς που απαξιώνουν την Ο.Κ.Ο.Ε. οδηγώντας την σε δύσβατες ατραπούς. Με τις αντικαταστατικές παραβιάσεις και μεθοδεύσεις τους «έστησαν» ένα έωλο και νοθευμένης σύνθεσης 15ο συνέδριο.  

Δεν τιμά επίσης όσους κινήθηκαν με πολιτική ιδιοτέλεια και καιροσκοπισμό από τον τέταρτο και πέμπτο συνδυασμό των αρχαιρεσιών της Αττικής, και άδραξαν την ευκαιρία που τους δόθηκε για να αναρριχηθούν στην ανώτατη ηγεσία της Ο.Κ.Ο.Ε. (Πρόεδρος Γ. Συλλούρης και Γεν. Γραμματέας Λ. Κωνσταντινίδης), αν και αποτελούν περιθωριακή μειοψηφία στο παροικιακό κίνημα.(16,5% των συνέδρων), την εκλογή του συνεργαζόμενου μαζί τους Ντ. Αυγουστή ως Αντιπροέδρου, και τον διαμοιρασμό των υπολοίπων θέσεων στην ομάδα Κ. Σταματάρη, (με εκλογή του ιδίου ως Αναπληρωτή Προέδρου)

Αφού τονίσουμε για ακόμη μια φορά, ότι η εκπροσώπηση στο 15ο συνέδριο αλλοιώθηκε, με αποτέλεσμα να μην ήταν δυνατή η διενέργεια Καταστατικού Συνεδρίου, και η λήψη αποφάσεων ιδιαίτερα κατά την εκλογή του Νέου Κεντρικού Συμβουλίου, που να είναι αντιπροσωπευτική της βούλησης των μελών των σωματείων, θα προχωρήσουμε να στηρίξουμε όλους τους ενδιαφερόμενους στην παροικία που θα αναζητήσουν με δικαστική επίλυση την κάθαρση των όσων συμβαίνουν στην Ομοσπονδία.



Είμαστε βέβαιοι ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα επιτελέσει το έργο της στο ακέραιο και θα τερματίσει μια στρεβλή και διαβλητή εκλογική πρακτική. Η εξυγίανση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανανέωση του παροικιακού κινήματος σε όλα τα επίπεδα.

Τον λόγο έχει τώρα η δικαιοσύνη.

____________________________________________________________________________________

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ    ΤΕΥΧΟΣ     ΑΡ. 49 ΤΗΣ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ    ΑΠΟΨΗΣ                                     ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ  ...

Το νέο blogspot μας - Αρχείο Τευχών "Δημοκρατικής Άποψης":