ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΟΣ ΤΣΙΚΟΥΡΗΣ - O ΚΥΠΡΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΟΥΝΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ (1η Σεπτεμβρίου 1970)

ΓΙΩΡΓΟΣ  ΞΑΝΘΟΣ  ΤΣΙΚΟΥΡΗΣ 
ΚΥΠΡΙΟΣ  ΝΕΚΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΟΥΝΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
(1η Σεπτεμβρίου 1970)

Τιμή και δόξα όμως αρμόζει και σ’ ένα προγενέστερο του Πολυτεχνείου αντιστασιακό, στον Κύπριο αγωνιστή Γιώργο-Ξάνθο Τσικουρή, ο οποίος με τη συναγωνίστριά του Αντζελόνι, τόλμησε να υψώσει το ανάστημά του κατά του χουντικού κυκλώματος, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στην αυλή της Αμερικανικής Πρεσβείας την 1η Σεπτεμβρίου 1970. 

Ο Τσικουρής, αν και άσχετος με την τραγωδία του ελληνικού λαού μέσα στην οποία τον έρριψε η δικτατορία με τις εξορίες, τα βασανιστήρια, τους εξευτελισμούς και τη στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, εντούτοις θυσίασε τη ζωή του για την ανατροπή της, γιατί η ευαισθησία του για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δεν άντεχε τα όσα συνέβαιναν στη μεγάλη του Πατρίδα, την Ελλάδα. Ο ίδιος ζούσε σε ένα άλλο χώρο του Ελληνισμού, μέσα στον οποίο οι πολίτες του, απολάμβαναν τα αγαθά της ελευθερίας και της οικονομικής ευμάρειας. Ήταν πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Κατά το χρόνο της θυσίας του, βρισκόταν στο Μιλάνο, όπου σπούδαζε Φυσικο-μαθηματικός με υποτροφία της Ιταλικής Κυβερνήσεως. Τότε, έδινε τις Πτυχιακές του εξετάσεις, με προορισμό να επιστρέφει στην Κύπρο ως
εκπαιδευτικός, εις την Σχολή από την οποία πήρε και την υποτροφία, την Terra Santa Λευκωσίας. 

Εκεί όμως που αυτός προχωρούσε στην κατάκτηση του διπλώματός του, το οποίο και θα του άνοιγε το δρόμο για μια λαμπρή καριέρα, η Μούσα, του’ βαλε στα στήθια του Ελευθερίας κι Αντίστασης φλογέρα. Η αγανάκτηση που του προκαλούσε η ταπείνωση και η αγωνία του Ελληνικού Λαού, άνοιξε μέσα στη ψυχή του μονοπάτια αγωνιστικής αντίστασης, για ανατροπή της χουντικής τυραννίας. Γι’ αυτό εγκαταλείποντας και περγαμηνές και καριέρα, κατεβαίνει στην Αθήνα όπου με το άλικο αίμα του, ποτίζει πρώτος το δένδρο του αντιδικτατορικού αγώνα. Η θυσία του γίνεται το προζύμι του αντιχουντικού αγώνα και έναυσμα για γενικό ξεσηκωμό, ο οποίος και έφερε τελικά την ποθητή Ελευθερία στο λίκνο της Δημοκρατίας. 

Αυτός είναι ο Κύπριος μάρτυρας του αντιστασιακού κινήματος για το οποίο πιστεύω ότι του αρμόζει τιμή, τουλάχιστον ίση με εκείνη των ηρώων του Πολυτεχνείου και του οποίου όμως η προσφορά, περιέργως παρασιωπείται  στην χώρα της θυσίας του.

Στον Γιώργο Ξάνθο Τσικουρή
 Ο γιός της Κύπρου έπεσε
για την Ελλάδα μάνα
κι’ έγινε η θυσία του
αντίστασης καμπάνα.
Ο γυψωμένος της λαός
ξυπνώντας απ’ τη νάρκη
στη φοβισμένη του καρδιά
ελπίδας φλόγα ανάφτει.
Κι’ η φλογισμένη του
ψυχή τα σίδερά της λιώνει
και η ζωή ξανακυλά
στης Λευτεριάς το αλώνι.
Του αντρειωμένου η θανή
πυργώθηκε στο χρόνο
κι' ο ελληνισμός την χαιρετά,
σαν δίδαγμα, σαν νόμο.



__________________________________________________________________________

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ    ΤΕΥΧΟΣ     ΑΡ. 49 ΤΗΣ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ    ΑΠΟΨΗΣ                                     ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ  ...

Το νέο blogspot μας - Αρχείο Τευχών "Δημοκρατικής Άποψης":