QUO VADIS ΚΥΠΡΟΣ; (25 άρθρα για τις συνομιλίες στο Κυπριακό και την "χαλαρή ομοσπονδία")

QUO  VADIS  ΚΥΠΡΟΣ;

 (25 άρθρα  για  τις  συνομιλίες  στο  Κυπριακό  και  την  "χαλαρή ομοσπονδία") 
  
  

Quo  vadis  Κύπρος;  Όταν ο εφιάλτης της διχοτόμησης κτυπά την πόρτα μας

 

Για την κρίσιμη φάση, ίσως την κρισιμότερη, που διέρχεται το Κυπριακό ακούμε μετ’ επιτάσεως αυτό τον καιρό και ιδιαίτερα μετά τις επαφές που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, οι συνεργάτες του και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ στη Νέα Υόρκη. Ακούσαμε για «παράθυρο ευκαιρίας που κλείνει», για «εθνικό τσουνάμι» που έρχεται, ενώ γνωρίζαμε πάντα, από την ιστορία του Κυπριακού, τους κινδύνους από τη στασιμότητα και το αδιέξοδο στο Κυπριακό. Ο εφιάλτης της διχοτόμησης κτυπά την πόρτα μας. Η πολιτική ηγεσία και πρώτιστα αυτοί που διαχειρίζονται το Κυπριακό, καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι της Ιστορίας. Πού πάμε; Πού οδηγείται η Κύπρος; […] ... Διαβάστε Περισσότερα »




Χαλαρή ομοσπονδία, με αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης και αναβάθμιση των εξουσιών των συνιστωσών πολιτειών. Αυτή είναι -για τον Νίκο Αναστασιάδη- η λύση στην εξίσωση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με προοπτικές επιτυχούς κατάληξης. Πώς όμως φτάσαμε μέχρι εδώ; […]   .... Διαβάστε Περισσότερα »






 
. . .  Ακόμα κι αν δεν γίνεται αποδεκτός ως «πρόεδρος», είπε, ως ηγέτης των Τ/κ ο ίδιος είναι αποδεκτός από τον κόσμο και έχει διάφορες επαφές και διαχειρίστηκε την διαδικασία των συνομιλιών μέχρι σήμερα. «Θα δούμε όλοι μαζί πως θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία. Θέλουμε ειρήνη και ευμάρεια. Δεν θέλουμε τη συνέχιση του στάτους κβο. Αυτό δεν ωφελεί κανέναν και ούτε θεωρώ ότι χρειάζεται να βγούμε εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ». . . .
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη ήταν ωφέλιμη και τον εμπιστεύεται, «ξέρει την στάση μας, ξέρει το θέμα, καταλαβαίνει, τα καταλαβαίνει όλα». […] ... Διαβάστε Περισσότερα »





 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε την διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει συνεπής στις θέσεις που υποστήριζε διαχρονικά, υπέρ της λύσης διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Αλέξη Τσίπρα. […] ... Διαβάστε Περισσότερα »






Κινήσεις που αποκρύβουν σκοπιμότητες βλέπει το ΑΚΕΛ αναφορικά με την θέση Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Άντρος Κυπριανού τόνισε ότι στο πλαίσιο Γκουτέρες το θέμα θεωρείται κλειστό αφού έμειναν μόνο 2 μικρά ζητήματα, και διερωτήθηκε γιατί τώρα ο Νίκος Αναστασιάδης θέτει στο τραπέζι τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης. Διερωτήθηκε επίσης πως θα […] .. Διαβάστε Περισσότερα »








Αρνητική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ την εισαγωγή στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, την έκκληση του κ. Γκουτέρες στις πλευρές να προχωρήσουν σε διάλογο επί του ζητήματος των ενεργειακών πέραν της αναφοράς του για αποφυγή ενεργειών που μπορεί να κλιμακώσουν την ένταση. […]  Διαβάστε Περισσότερα »




           
Το ναυάγιο του Κρανς Μοντανά επισφράγισε το αδιέξοδο, αφού η τουρκική αδιαλλαξία δεν επέτρεψε τη λύση. Η μακρά στασιμότητα που ακολούθησε αποδεικνύει την οριακή κατάσταση στο Κυπριακό, 44 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή. Ποια πρέπει να είναι η περαιτέρω πορεία; Σίγουρα όχι η βεβιασμένη επιδίωξη νέων συνομιλιών «έναντι παντός τιμήματος». [..] Διαβάστε Περισσότερα »




Λόγος για να έχει περιορισμένες εξουσίες η κεντρική κυβέρνηση έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν. Κι αν η πρόταση για συζήτηση (τροφή προς σκέψη) γινόταν σε κάποιο ουδετεροποιημένο χρονικό διάστημα, πιθανόν να ήταν χρήσιμη. Υπάρχουν επιχειρήματα και υπέρ και εναντίον. Γι’ αυτό δεν θα ασχοληθώ με την ουσία του θέματος. Θα αναφέρω μόνο ότι το να μειωθούν οι αρμοδιότητες, στις οποίες θα απαιτείται μια τουρκοκυπριακή ψήφος ή ουσιαστική συμμετοχή, δεν εξουδετερώνει τις πιθανές δυσλειτουργίες. Ναι, θα μειωθούν τα σημεία προστριβής. Όμως εκεί που θα παραμείνουν οι αρμοδιότητες στην κεντρική εξουσία θα συνεχίσουν να υπάρχουν οι πιθανότητες δυσλειτουργίας. […]  Διαβάστε Περισσότερα »





 
Ο ΠτΔ λέει ένα πράγμα, αλλά στην πράξη κάνει το αντίθετο «Τα λόγια πρέπει να συνοδεύονται από έργα» Βρετανός Ύπατος Αρμοστής: Στο τραπέζι υπάρχει μόνο η ΔΔΟ Ο ΠτΔ αναλώνεται σε τακτικισμούς και αντιφάσεις στο Κυπριακό, υπέδειξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Διερωτήθηκε πώς κάποιος να πιστώσει με ειλικρίνεια τον ΠτΔ, ο οποίος από τη μια […] .. Διαβάστε Περισσότερα »


 

Δεν είναι μόνο πληροφορίες αλλά είναι και δημοσιεύματα στον τύπο που κάνουν συγκεκριμένες αναφορές για το πότε ο πρόεδρος άρχισε παρασκηνιακά να μιλά για 2 κράτη, απάντησε στον Πρόδρομο Προδρόμου το μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης. Από καιρό, ανέφερε στον Άστρα, υπήρχε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τη λύση των δύο κρατών. Επισήμανε ότι […]  .... Διαβάστε Περισσότερα »





 Ανεξαρτήτως των λόγων, των ελατηρίων και των προθέσεων για τους οποίους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε τη σκέψη για «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία, αυτή εκ των πραγμάτων είναι λάθος και επικίνδυνη. Επειδή αντιστρατεύεται και υποσκάπτει την υλοποίηση του στόχου που ως ελληνοκυπριακή πλευρά θέσαμε και που ο Πρόεδρος πολλές φορές έχει διακηρύξει: το στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, έτσι όπως την έχει καθορίσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ. […] ... Διαβάστε Περισσότερα






Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, δήλωσε την Κυριακή, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλώνεται σε τακτικισμούς, αντιφάσεις και παλινδρομήσεις.  […] ... Διαβάστε Περισσότερα »






Επικίνδυνα χαρακτηρίζει τα πράγματα στο Κυπριακό ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, επικρίνοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ ότι δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν την κρισιμότητα της κατάστασης. […] ... Διαβάστε Περισσότερα »



Και  με τη λύση δύο κρατών, και όχι μόνο, με τη χαλαρή ομοσπονδία, όπως ανέφερε στο Εθνικό Συμβούλιο, φλερτάρει και συζητά παρασκηνιακά εδώ και αρκετό καιρό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την Τουρκία. Το όλο θέμα, είτε κατονομάζοντας τη λύση ως χαλαρή ομοσπονδία είτε χαλαρή συνομοσπονδία είτε και λύση δύο κρατών, με βάση τη γνωστή τακτική της σφυγμομέτρησης που εφαρμόζει ο ίδιος για να σταθμίζει τις αποφάσεις του, το έχει συζητήσει μέχρι στιγμής με εκατοντάδες άτομα στην ε/κ πλευρά.  […] .. Διαβάστε Περισσότερα »



Στεφάνου: Έχει τεθεί το θέμα της λύσης 2 κρατών – Ευθύνες βαραίνουν και τον ΠτΔ

 
Το ΑΚΕΛ κάνει επαφές με διπλωματικούς παράγοντες και γνωρίζει ότι έχει τεθεί δυστυχώς το θέμα της λύσης 2 κρατών, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Στέφανος Στεφάνου. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ευθύνες που βαραίνουν και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι το κυπριακό είναι σε κρίσιμη καμπή αφού όπως […]  ....  Διαβάστε Περισσότερα »





 
«Αν ο Πρόεδρος επιχειρήσει να θέσει προς συζήτηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη “χαλαρή ομοσπονδία”, ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν θα προχωρήσει σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων γιατί απλά θα θεωρήσει ότι τα όσα ζητά η ε/κ πλευρά είναι έξω και πέρα από τη γραμμή που έχει χαράξει και από το πλαίσιο που έχει καθορίσει».  […] ... ΔιαβάστεΠερισσότερα »






Αποσαφήνιση των φημών που ακούγονται για τη βάση χαλαρής Ομοσπονδίας, επιζητεί ο Τκ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τα τκ κόμματα της λεγόμενης κυβέρνησης,, ο κ. Ακιντζί, ανέφερε ότι αναμένει, στη συνάντησή του με το Νίκο Αναστασιάδη, περισσότερη αποσαφήνιση του θέματος. […] ... ΔιαβάστεΠερισσότερα »




«Με την τακτική που έχει ακολουθήσει μετά το Κρανς Μοντανά, o Πρόεδρος έχει δώσει την ευκαιρία σε κάποιους -στην Τουρκία και σε κάποιους εδώ στην Κύπρο- να θέτουν επί τάπητος λύση δύο κρατών. Η διχοτόμηση είναι αφέλεια να νομίζουμε ότι απλώς θα σημαίνει τη συνέχιση της ζωής μας όπως ακολουθεί σήμερα. Διχοτόμηση θα είναι η αφετηρία νέων περιπετειών για την Κύπρο, θα έχουμε δίπλα μας ένα τουρκικό κράτος το οποίο σε κάποιο στάδιο θα αναζητήσει ζωτικό χώρο για να επεκταθεί, και ο ζωτικός χώρος δεν θα είναι η θάλασσα αλλά το νότιο μέρος της Κύπρου». […].... Διαβάστε Περισσότερα » 







Κουράστηκε να ακούει για τσουνάμια κι άλλες εκτιμήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις στο κυπριακό και τα ενεργειακά, δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, δίνοντας παράλληλα τη διαβεβαίωση ότι θα πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού. Μιλώντας το βράδυ στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου στη […] ..  Διαβάστε Περισσότερα »





Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Την συνάντηση επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος μετά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, όταν ρωτήθηκε κατά πόσο έγινε ενημέρωση και για τη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αρκέστηκε να απαντήσει πως «έγινε ενημέρωση για όλες τις επαφές».
Για τη συνάντηση είχε μεσολαβήσει ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς. [..]...  Διαβάστε Περισσότερα » 






Για πρώτη φορά χθες ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ «προειδοποιούσε», σχεδόν με κυνισμό, για τα κακά που έπονται στο Κυπριακό στην πρώτη του εμφάνιση μετά τη Νέα Υόρκη.
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι «βλέπει το παράθυρο ελπίδας για λύση να κλείνει και δεν αντέχει, ούτε μπορεί να συμβιβαστεί». […]  ....  Διαβάστε Περισσότερα »



 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέτυχε παταγωδώς στο κυπριακό, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Ο Άντρος Κυπριανού τόνισε ότι όχι μόνο δεν επαναρχίζουν οι συνομιλίες αλλά δεν ξέρει κανένας ποια θα είναι η συνέχεια και αναφέρθηκε στην ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στο ότι έρχεται το σκάφος Πορθητής αλλά και στις εξελίξεις στη τουρκοκυπριακή κοινότητα. Διαβάστε επίσης: Αν. […]  ....  Διαβάστε Περισσότερα »




 

Τους «όρους» του και τον οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθηθεί από την άλλη πλευρά και την πλευρά του ΓΓ του ΟΗΕ προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για επανάληψη των συνομιλιών έθεσε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παρόλο που όλο αυτό το διάστημα ο ίδιος έλεγε ότι είναι έτοιμος για συνέχιση των συνομιλιών από κει που […]  .... Διαβάστε Περισσότερα »







Ο ΟΗΕ δεν έχει δώσει απεριόριστο χρόνο περισυλλογής στο κυπριακό τόνισε μιλώντας στον Άστρα, ο Τουμάζος Τσιελεπής.
Ο υπεύθυνος του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ, τόνισε ότι ο χρόνος για λήψη αποφάσεων στο Κυπριακό είναι μόλις 2 μήνες καθώς τον Ιανουάριο θα επανέλθει το ζήτημα της αποχώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από τους Αμερικανούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κ. Γκουτέρες δεν θα επισημοποιήσει το αδιέξοδο ούτε όμως θα δώσει επ’ αόριστον περίοδο χάριτος.   […]  .... Διαβάστε Περισσότερα »







“Εάν εξελιχτούν τα πράγματα προς την κατεύθυνση της μη λύσης, το τελικό αποτέλεσμα για τους τουρκοκύπριους θα είναι να αφανιστούν ως οντότητα”  […].... Διαβάστε Περισσότερα » 


______________________________________________________________________________

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ    ΤΕΥΧΟΣ     ΑΡ. 49 ΤΗΣ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ    ΑΠΟΨΗΣ                                     ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ  ...

Το νέο blogspot μας - Αρχείο Τευχών "Δημοκρατικής Άποψης":