ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ - Σχέδιο Εστία - Πώληση δανείων της Τράπεζας Κύπρου

ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ   -  Σχέδιο  Εστία  - 
Πώληση  δανείων  της  Τράπεζας  Κύπρου

Η  ανακοίνωση για πώληση δανείων ύψους €5 δις από την Τράπεζα Κύπρου σε επενδυτικό ταμείο του εξωτερικού αποτυπώνει με το πιο χαρακτηριστικό τρόπο ποιες ήταν οι πραγματικές επιδιώξεις της Κυβέρνησης τον περασμένο Ιούλη, όταν έφερνε στη Βουλή τα νομοσχέδια για το πλαίσιο αφερεγγυότητας και τις πωλήσεις δανείων. Ήθελε να δώσει περισσότερα εργαλεία κερδοφορίας στις τράπεζες, αδιαφορώντας για την προστασία των δανειοληπτών και της κοινωνίας.

Είναι σαφές ότι για την Κυβέρνηση η επίλυση του προβλήματος των ΜΕΔ περιορίζεται στη μείωση του αριθμητικού δείκτη των ΜΕΔ. Τους είναι αδιάφορο ποιες θα είναι οι συνέπειες και οι κίνδυνοι των μέτρων για την οικονομία και την κοινωνία, η οποία θα συνεχίσει να έχει το βάρος αποπληρωμής του υπέρογκου ποσού των δανείων. 

Οι όροι και η τιμή πώλησης των δανείων στο επενδυτικό ταμείο φέρνει επίσης στο προσκήνιο τα περιθώρια που έχουν οι τράπεζες για βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς.

Αντί η Κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα να ασκήσουν τον εποπτικό και ρυθμιστικό τους ρόλο, ώστε να προσφερθούν αντίστοιχοι ευνοϊκοί όροι αποπληρωμής και στους μεμονωμένους δανειολήπτες, συνεχίζουν να παραμένουν απαθείς θεατές σε ένα θέατρο που διεξάγεται σε βάρος της κοινωνίας. 

Για αυτό άλλωστε και εισέπραξαν τα εύσημα του απερχόμενου προέδρου της Τράπεζα Κύπρου κ. Άκκερμαν. Για ακόμα μια φορά προτίμησαν να είναι αρεστοί στις τράπεζες παρά ωφέλιμοι στην κοινωνία.  

___________________________________________________________________________ 

Απέδωσε το τελεσίγραφο της αντιπολίτευσης και η ΚΕΔΙΠΕΣ αναστέλλει τις εκποιήσεις

 Βουλή: Έδωσαν τελεσίγραφο στις τράπεζες για τις εκποιήσεις και αναμένουν

 Αναστολή εκποιήσεων κύριας κατοικίας έως τέλος Μαρτίου

 Επέκταση αναστολής εκποιήσεων κύριας κατοικίας εξετάζει εκτάκτως το ΔΣ του Συνδέσμου Τραπεζών

 Γ.Γεωργίου για καταχρηστικές ρήτρες: Η κυβέρνησης παραβιάζει κατάφορα τα δικαιώματα των δανειοληπτών

- - - - - *



Μαζικές εκποιήσεις και μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 3 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, δείχνουν τα νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Τα στοιχεία, τα οποία αφορούν τις συστημικές κυπριακές τράπεζες (Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική, Συνεργατική και RCB), αποτυπώνουν τη νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργήθηκε, αλλά παράλληλα φωτογραφίζουν […]  .... Διαβάστε Περισσότερα »


Όσα η κυβέρνηση ΔΗΣΥ υποσχέθηκε για την ελάχιστη -έστω- προστασία της πρώτης κατοικίας και της  μικρής επαγγελματικής στέγης των συνεπών δανειοληπτών, έμειναν ξανά γράμμα κενό. Οι εκποιήσεις προχωρούν πριν ακόμα ανακοινωθεί τίποτα για το Σχέδιο «Εστία», το οποίο οι κυβερνώντες είχαν πολυδιαφημίσει, προεκλογικά και μετεκλογικά.
Η κυβέρνηση φρόντισε για τις τράπεζες και άφησε ξανά εκτεθειμένους τους συνεπείς δανειολήπτες, τόνισε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας τις πληροφορίες που πληθαίνουν μέσω των ΜΜΕ ότι ολοένα και περισσότεροι δανειολήπτες παίρνουν επιστολή από τις τράπεζες ότι μπαίνουν σε διαδικασία εκποίησης της πρώτης κατοικίας τους.  […]  .... Διαβάστε Περισσότερα »


Οι τράπεζες έχουν προγραμματίσει εκποιήσεις τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στις οποίες περιλαμβάνονται ακίνητα εκατομμυρίων ευρώ.
Την ίδια ώρα το Κίνημα ενάντια στις εκποιήσεις προειδοποιεί ότι σύντομα θα γίνουν εκποιήσεις και 1ης κατοικίας.  […]  .... Διαβάστε Περισσότερα »




Οι τράπεζες έστειλαν συνολικά 6.867 επιστολές ειδοποίησης για πρόθεση πώλησης ακινήτων μέσω πλειστηριασμού, από το 3ο τρίμηνο του 2015 μέχρι το 2ο τρίμηνο του 2018. Μάλιστα με βάση στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας τα οποία εξασφάλισε η εφημερίδα μας, φέτος στάλθηκε διπλάσιος αριθμός επιστολών σε σχέση με πέρσι, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω […]   Διαβάστε Περισσότερα »

Σε ότι αφορά το σχέδιο Εστία ο κ. Δαμιανού επισήμανε ότι κανείς δεν μπορεί να εμπιστευθεί την κυβέρνηση, η οποία μέχρι τώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι προθέσεις της σε σχέση με το σχέδιο αυτό.  […]   Διαβάστε Περισσότερα »


Έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα 3,7 δισ. ευρώ καταθέσεις και 6,3 δισ. ευρώ δάνεια Το κλείσιμο της Συνεργατικής Τράπεζας έχει διαμορφώσει νέα εικόνα για το τραπεζικό σύστημα, αλλά και για την κοινωνία. Τα νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τις καταθέσεις και τα δάνεια το μήνα Σεπτέμβριο αποτυπώνουν για πρώτη φορά τις επιπτώσεις από το […]  Διαβάστε Περισσότερα »

Μικρότερο, αλλά και με διαφορετική στόχευση απ’ αυτήν που υποσχέθηκε η κυβέρνηση πριν την ψήφιση του νέου πλαισίου για τις εκποιήσεις, είναι το Σχέδιο Εστία. Δεν καλύπτει τους άνεργους και άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με χαμηλά εισοδήματα, αφού δεν πληρούν τα κριτήρια για βιώσιμη αναδιάρθρωση του δανείου τους, και δεύτερον δεν εξαιρεί τους στρατηγικούς […]   Διαβάστε Περισσότερα »



Η εξαγγελία από την κυβέρνηση του Φορέα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δανειοληπτών, αλλά το μόνο που κάνει είναι να μεταφέρει τα δάνεια και να επιζητείται με περισσότερη σκληρότητα η αποπληρωμή, τόνισε στον Άστρα η νομικός και εκπρόσωπος της Κίνησης Ενάντια στις Εκποιήσεις Αργεντούλα Ιωάννου. Σχολιάζοντας τις επιστολές που λαμβάνουν […]   Διαβάστε Περισσότερα »



 _________________________________________________________________________








ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ    ΤΕΥΧΟΣ     ΑΡ. 49 ΤΗΣ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ    ΑΠΟΨΗΣ                                     ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ  ...

Το νέο blogspot μας - Αρχείο Τευχών "Δημοκρατικής Άποψης":