Ο κοσμικός φεντεραλιστής και ο υποτακτικός διχοτομιστής

Ο  κοσμικός  φεντεραλιστής  και  ο υποτακτικός  διχοτομιστής 


Η αντιπαράθεσή τους εδώ και μήνες και σχετίζεται με τις «προεδρικές» εκλογές στα κατεχόμενα που θα γίνουν σε έναν χρόνο – τον Μάιο του 2020.

Ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, δίνει τη μεγαλύτερη πολιτική μάχη της ζωής του στην προσπάθεια για ομοσπονδιακή επανένωση του νησιού και διαφύλαξη της διακριτής ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων.

Απέναντί του έχει τον νέο «κυβερνητικό» συνασπισμό στα κατεχόμενα, το Εθνικιστικό Κόμμα του Ερσίν Τατάρ, «πρωθυπουργού», και τον πλέον ευνοούμενο της Αγκυρας, «ΥΠΕΞ» Κουτρέτ Οζερσάι που προωθούν τη διχοτόμηση. Την αντιπαράθεση αυτή επηρεάζουν και οι επιλογές που κάνει ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, με τις μυστικές συναντήσεις του, πρώτα με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τώρα με τον Οζερσάι.


Προεκλογικό ζέσταμα

Η αντιπαράθεση Ακιντζί - Οζερσάι φουντώνει εδώ και μήνες και σχετίζεται με τις «προεδρικές» εκλογές στα κατεχόμενα που θα γίνουν σε έναν χρόνο – τον Μάιο του 2020. Προσέλαβε, ωστόσο, ανεξέλεγκτες διαστάσεις όταν αποκαλύφθηκε μυστική συνάντηση στις 4 Ιουνίου του Κουτρέτ Οζερσάι με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη. Δεν έφτανε αυτό, η «κυβέρνηση» Τατάρ – Οζερσάι γνωστοποίησε την Τετάρτη (19/6), εν μέσω γεωτρήσεων του «Φατίχ» και του «Γιαβούζ» στην ΑΟΖ, απόφασή της να αρχίσει προκαταρκτικές εργασίες στην ελεγχόμενη από τον τουρκικό στρατό περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου, γνωστή ως Βαρώσια, για να παραδοθεί στην πολιτική διοίκηση του ψευδοκράτους. Και στις δύο περιπτώσεις, ο Οζερσάι είχε προσυνεννοηθεί κατευθείαν με την Τουρκία σε ακόμα μία μεθοδευμένη κίνηση για παραμερισμό του Μ. Ακιντζί.

Ο Μ. Ακιντζί δεν άφησε τη θεσμική παράκαμψή του αναπάντητη, καθώς ως εκλεγμένος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων έχει αποκλειστική αρμοδιότητα χειρισμού του Κυπριακού και είναι ο μόνος συνομιλητής που τον αναγνωρίζει ο ΟΗΕ. Κατηγόρησε τον Οζερσάι για έλλειψη σεβασμού προς την ψήφο των Τουρκοκυπρίων που τον εξέλεξαν για 5 χρόνια και άφησε αιχμές εναντίον του ότι προωθεί την ατζέντα των δύο κρατών: «Ενόσω αυτό το καθήκον και η ευθύνη βρίσκονται στους ώμους μου, όλοι όσοι δεν έχουν λάβει αυτή την εξουσία κυνηγούν διαφορετικά οράματα και δεν πρόκειται να ανεχθούμε να βγαίνουν στο προσκήνιο».

Ο ευνοούμενος της Αγκυρας

Ο Οζερσάι διέκοψε τη συνεργασία του με τα κεντροαριστερά προοδευτικά τουρκοκυπριακά κόμματα που στηρίζουν λύση Ομοσπονδίας με τις ευλογίες του ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με τον Μ. Ακιντζί από τον Απρίλιο του 2018. Μετά το Κραντ Μοντάνα ο Τούρκος ΥΠΕΞ απαίτησε από την τουρκοκυπριακή πολιτική ηγεσία να εξετάσει λύση διχοτόμησης και να εγκαταλείψει την ομοσπονδία.

Ο Ακιντζί απέρριψε τη θέση αυτή, τονίζοντας δημόσια ότι ενόσω είναι ο εκλεγμένος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων θα εργαστεί μόνο για το συμφωνημένο πλαίσιο που καθορίζει ο ΟΗΕ. Εκτοτε, ο Μ. Τσαβούσογλου εκφράζει συνεχώς τη δυσαρέσκειά του προς τον Μ. Ακιντζί και διατυπώνει δημοσίως την κριτική του: «Δεν μπορεί ένα πρόσωπο να επιβάλλει τη θέση του στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Οζερσάι αποτελεί τον βραχίονα του Μ. Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα. Προσπαθεί να φτιάξει ηγετικό προφίλ και κατηγορεί συστηματικά τον Μ. Ακιντζί για όσες πρωτοβουλίες είχε αναλάβει κατά τις διαπραγματεύσεις με τον Ν. Αναστασιάδη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να υπάρξει επίλυση: «Οταν ο Ακιντζί πρότεινε για στρατηγική συμφωνία το έγγραφο Γκουτέρες (Απρίλιος 2018) το έμαθα από τις εφημερίδες. Ο Μ. Ακιντζί έδωσε χάρτη στον Ελληνοκύπριο συνομιλητή του [εννοεί τον Ν. Αναστασιάδη στο Μον Πελεράν], χωρίς να γνωρίζει η κυβέρνηση, ούτε και η “βουλή”».

Ο κυπριωτισμός του Ακιντζί

Ο Μ. Ακιντζί μπορεί να μην είναι αρεστός στην Τουρκία και ειδικά στον Τσαβούσογλου, αλλά εξακολουθεί να είναι λαοφιλής ανάμεσα στους Τουρκοκυπρίους που επιδιώκουν ειλικρινά λύση του Κυπριακού και, μέσω αυτής, την καταξίωσή τους στην Ευρώπη ως αυτόνομης φωνής, τόσο απέναντι στην ελληνοκυπριακή πλευρά ως ισότιμοι εταίροι, όσο και απέναντι στην Τουρκία.

Απαντώντας στον Οζερσάι, ο Μ. Ακιντζί τον χαρακτήρισε –χωρίς να τον κατονομάζει– υποτακτικό, σε επιλογές που δεν θέλουν οι Τουρκοκύπριοι: «Οι Τουρκοκύπριοι είναι περήφανοι για τη δημοκρατική, κοσμική, ανοιχτόμυαλη ταυτότητά τους και δεν υπάρχει κουλτούρα υποταγής στο “είναι” τους. Στην προεδρία που εκπροσωπεί τέτοιους πολίτες δεν υπάρχει ούτε και ένας άνθρωπος που να έχει μεγαλώσει μέσα σε κουλτούρα υποταγής», καταλήγει ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ποιες είναι οι προθέσεις Αναστασιάδη;

Η αιχμή Ακιντζί για υποτακτικούς διαβάζεται διπλά από τους προοδευτικούς Τουρκοκύπριους πολίτες. Αφορά και την Τουρκία και την ατζέντα αφομοίωσης και ισλαμοποίησης των κατεχομένων, εξ ου και η απάντησή του για την κοσμική ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων. Αφορά όμως και κρυφή ατζέντα Οζερσάι και τα όσα γίνονται στο παρασκήνιο, με τη συμμετοχή του Ν. Αναστασιάδη.

Σε όλο αυτό το πολιτικό μακελειό στα κατεχόμενα, ο Κύπριος πρόεδρος έκανε μόνο ένα σχόλιο: «Δεν θα παίρνω άδεια με ποιους θα συντρώγω…», ενώ ο ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης υποστηρίζει ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το Κυπριακό. Ωστόσο ο Οζερσάι έχει ήδη κάνει λόγο για το πόσο χρήσιμη είναι μια τέτοιας μορφής συνάντηση.

Παράλληλα όλοι γνωρίζουν στην Κύπρο ότι ο Ν. Αναστασιάδης δεν βλέπει πια τον Μουσταφά Ακιντζί ως τον εταίρο του για τη λύση ή τον φίλο του από τη Λεμεσό που ανήκουν στην ίδια γενιά Κυπρίων, αφοσιωμένοι στη συμφιλίωση και επανένωση. Εξάλλου οι πλείστοι πολιτικοί παράγοντες στο νησί είναι γνώστες από πρώτο χέρι του τρόπου που ο Ν. Αναστασιάδης εγκατέλειψε τις συνομιλίες στο Μον Πελεράν τον Νοέμβριο του 2016 και για το γεγονός ότι στο Κραντ Μοντάνα τον Ιούλιο του 2017, όταν όλοι περίμεναν να κλειδώσουν την ιστορική συμφωνία, ο Κύπριος πρόεδρος χτύπησε μυστικά την πόρτα του Τσαβούσογλου.

Ο ίδιος ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε ότι του εισηγήθηκε να φύγουν, να κερδίσει τις εκλογές και να διαπραγματευτούν λύση «δύο κρατών κάτω από την ομπρέλα της Ε.Ε.». Ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε επίσης ότι ο Ν. Αναστασιάδης κινήθηκε στην ίδια γραμμή και όταν τον συνάντησε τον Σεπτέμβριο του 2018 και πάλι χωρίς να το ξέρει ο Μ. Ακιντζί, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

______________________________________________________________________________

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ    ΤΕΥΧΟΣ     ΑΡ. 49 ΤΗΣ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ    ΑΠΟΨΗΣ                                     ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ  ...

Το νέο blogspot μας - Αρχείο Τευχών "Δημοκρατικής Άποψης":