ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ

ΟΙ  ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  ΣΤΟΝ  ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ


- - - - - - - - - - - - - - - - 


Πυρά Άντρου κατά της Νομικής Υπηρεσίας για Συνεργατισμό: Δύο χρόνια μετά το πόρισμα δεν έχουν κινηθεί

 Συνεργατισμός: Ο «μεγάλος υπεύθυνος» δεν κλήθηκε ακόμη για κατάθεση

 Υπερψηφίστηκε η πρόταση νόμου του Γ.Γ ΑΚΕΛ για δωδεκάμηνη αναστολή παραγραφής αγώγιμων δικαιωμάτων για Συνεργατισμό

 Αρέστη: Η ΚΕΔΙΠΕΣ διέρρευσε έγγραφα για να πληγεί το πόρισμα για τον Συνεργατισμό

 Ατιμώρητοι παραμένουν οι οικονομικοί εγκληματίες - Η εκ προμελέτης δολοφονία του Συνεργατισμού

 €10,000 το μήνα από το Δημόσιο και €1,500 έξτρα από τη ΣΕΔΙΠΕΣ

 Σκάνδαλο Συνεργατισμού: Εγγυημένα τα κέρδη της Altamira με επιπλέον ποσοστό επι των πωλήσεων

 Κούσιος «Δεν ντρέπομαι να πω ότι η ALTAMIRA, επέλεξε ως νομικό της σύμβουλο το γραφείο στο οποίο ήμουν συνέταιρος»

 Στα συντρίμια του Συνεργατισμού, η ΣΕΔΙΠΕΣ – ΚΕΔΙΠΕΣ συνεχίζει να εργοδοτεί golden boys

 Στην επιτροπή νομικών η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιμήκυνση του χρόνου άσκησης αστικών αγωγών στο Συνεργατισμό

 52 πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο Συνεργατισμό

 Σκάνδαλο Συνεργατισμού: Εγγυημένα τα κέρδη της Altamira με επιπλέον ποσοστό επί των πωλήσεων

 ΑΚΕΛ: Οι ένοχοι του εγκλήματος του Συνεργατισμού δεν θα γλιτώσουν έτσι εύκολα

 Ξεπούλημα Συνεργατισμού: «Αμπελοχώραφο Χάρη ο Συνεργατισμός μετά το 2013»

 Νέες καταγγελίες για τη διαχείριση των δανείων της ΚΕΔΙΠΕΣ από Altamira

 Γενικός Ελεγκτής: Γεωργιάδης – Χατζηγιάννης πίσω από τις ευθύνες για την Altamira

 Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για παράταση της παραγραφής των αδικημάτων για τον Συνεργατισμό

 Επιστολή Οδυσσέα προς ΓΔ Υπ. Οικονομικών: «Έχετε ευθύνη, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος παραγραφής»

 Σ. Στεφάνου για Συνεργατισμό: Η κυβέρνηση Συναγερμού τον οδήγησε μεθοδικά στο κλείσιμο προς όφελος ιδιωτικής τράπεζας

 Σκάνδαλο Συνεργατισμού: Δεν κλήθηκε ποτέ για κατάθεση ο Χάρης – Προς κουκούλωμα οι αστικές ευθύνες

Ξεπουλούν, κομπάζουν και προκαλούν… Πρέπει να φύγουν!

 Κουκούλωμα διά του ροκανίσματος του χρόνου – Ζημιές και για τα εγγόνια μας

 Αρέστη στον Astra 92,8 : Χατζηγιάννης-Κουρουνάς άτομα «κλειδιά» στην κατάρρευση του Συνεργατισμού (ηχητικό)

 Βόμβα για το σκάνδαλο Συνεργατισμού: Προς παραγραφή τα αστικά αδικήματα

 ΔΗΣΥ : Το κλείσιμο του Συνεργατισμού αναβάθμισε την οικονομία

 Αρέστη για Συνεργατισμό: Βάλτε τέλος στο φαγοπότι

 ΑΚΕΛ: «Το τεράστιο έγκλημα του Συνεργατισμού δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο-Ούτε πολιτικά, ούτε και δικαστικά»

 Καταπέλτης ο Αρέστη για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού – «Θριαμβολογούσε για το ξεπούλημα» ο Χάρης

 Προς παραγραφή οι ευθύνες του Χάρη Γεωργιάδη για τον Συνεργατισμό

- - - - - *

Ξεπουλούν, κομπάζουν και προκαλούν… Πρέπει να φύγουν!

 Κουκούλωμα διά του ροκανίσματος του χρόνου – Ζημιές και για τα εγγόνια μας

 Αρέστη στον Astra 92,8 : Χατζηγιάννης-Κουρουνάς άτομα «κλειδιά» στην κατάρρευση του Συνεργατισμού (ηχητικό) 

Βόμβα για το σκάνδαλο Συνεργατισμού: Προς παραγραφή τα αστικά αδικήματα

 ΔΗΣΥ : Το κλείσιμο του Συνεργατισμού αναβάθμισε την οικονομία

 Αρέστη για Συνεργατισμό: Βάλτε τέλος στο φαγοπότι

 ΑΚΕΛ: «Το τεράστιο έγκλημα του Συνεργατισμού δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο-Ούτε πολιτικά, ούτε και δικαστικά»



 Καταπέλτης ο Αρέστη για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού – «Θριαμβολογούσε για το ξεπούλημα» ο Χάρης

 Προς παραγραφή οι ευθύνες του Χάρη Γεωργιάδη για τον Συνεργατισμό

 Σενάριο Συνεργατισμού στις τράπεζες

Μέχρι τέλος του Οκτώβρη η έρευνα για τα 162 ΠΕΠ με δάνεια στο Συνεργατισμό

ΓΓ ΑΚΕΛ: Ζητά ενημέρωση για βαν, στημένους αγώνες & Συνεργατισμό

Προς νέο Συνεργατισμό;






- - - - - - - - - - - - - - - - -
ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ:




- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
Όλοι  πλην  ΔΗΣΥ  και .. «αντισυστημικού»  ΕΛΑΜ  θέλουν  παραίτηση  Χάρη
 
Σε πολιτική απομόνωση βρίσκονται η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ μετά την υπερψήφιση με μεγάλη πλειοψηφία από τα κόμματα (πλην ΔΗΣΥ – ΕΛΑΜ) του ψηφίσματος το οποίο αποδίδει ευθύνες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Το ψήφισμα, το οποίο υπερψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγους, Συμμαχία και Αλληλεγγύη, εντείνει την πίεση προς την κυβέρνηση αφού καλεί ευθέως τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Οικονομικών «να τερματίσουν την περιφρόνηση απέναντι στο πόρισμα και στην Ανεξάρτητη Επιτροπή και να επιδείξουν σεβασμό αναλαμβάνοντας έμπρακτα τις πολιτικές ευθύνες που τους αναλογούν». Μάλιστα για τον Χ. Γεωργιάδη ζητείται η «άμεση παραίτησή» του ή η παύση του από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Μεθόδευσαν στο παρασκήνιο τη διάλυση του Συνεργατισμού»

Το ψήφισμα υιοθετεί ουσιαστικά το σύνολο των συμπερασμάτων της έκθεσης της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, ενώ παραθέτει μεταξύ άλλων το εξής απόσπασμα: «Η τελική κατάρρευση του Συνεργατικού Τραπεζικού Συστήματος το 2018 δεν μπορεί ν’ αναζητείται στα όσα συνέβησαν πριν το 2013. Πρέπει ν’ αναζητηθεί σε λάθη, παραλείψεις, απραξία, ανικανότητα, εγκληματική αμέλεια και ίσως και παράνομες πρακτικές τα οποία διαπράχθηκαν απ’ όσους ανάλαβαν να χειρισθούν τις υποθέσεις του ΣΠΤ από την ανακεφαλαιοποίηση και εντεύθεν».

Επισημαίνεται επίσης ότι, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διαβεβαίωνε δημόσια ότι θα επέστρεφε το σύνολο των μετοχών του Συνεργατισμού δωρεάν πίσω στους πολίτες, «στο παρασκήνιο μεθόδευαν τη διάλυση του Συνεργατισμού». Ακόμη, επισημαίνεται ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πλήρη εικόνα για τα κακώς έχοντα στο ΣΠΤ» και παρατίθεται το απόσπασμα από το πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής στο οποίο αναφέρεται ότι: «ο ΠτΔ ενημερώθηκε για τις επερχόμενες δυσμενείς εξελίξεις κατά τη συνάντησή του με τη Διοικητή της ΚΤΚ στις 13/9/2017 όταν τα γεγονότα έτρεχαν προς ακραίες λύσεις». Παρά ταύτα, προστίθεται, ο ΠτΔ αποσιώπησε πλήρως τις δραματικές εξελίξεις «συμβάλλοντας έτσι στην τελική κατάρρευση του ΣΠΤ κάποιους μήνες αργότερα». Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι οι αποφάσεις για διάλυση του Συνεργατισμού φόρτωσαν στους φορολογούμενους 8 δισ. ευρώ.

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Συνταγματικό μου δικαίωμα»

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση συνεχίζει την αλαζονική της στάση τόσο απέναντι στο πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής όσο και απέναντι στη Βουλή. Μάλιστα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχολιάζοντας την απαίτηση των κομμάτων για παύση του Υπουργού Οικονομικών δήλωσε χθες ότι: «Έχει το δικαίωμα να έχει τις όποιες απόψεις η αντιπολίτευση και, βεβαίως, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ασκήσει τα συνταγματικά του δικαιώματα».


Άλλα λέγατε, άλλα κάνατε -Σώθηκε η Ελληνική σε βάρος του Συνεργατισμού

Έκκληση προς τη Βουλή να εναρμονιστεί με το περί δικαίου αίσθημα του λαού και να στηρίξει τους θεσμούς, υπερψηφίζοντας το κοινό ψήφισμα του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ για τον Συνεργατισμό, απηύθυνε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, κάνοντας λόγο για προμελετημένο έγκλημα από πλευράς της Κυβέρνησης, αναφορικά με την κατάληξη του Συνεργατισμού.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συνέχιση της συζήτησης για το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, είπε πως το πόρισμα είναι εμπεριστατωμένο και τεκμηριωμένο και δεν μπορεί να ερμηνεύεται επιλεκτικά.


Η Ερευνητική Επιτροπή, είπε, μελέτησε το σύνολο των γεγονότων και κατέληξε σε ένα συμπέρασμα και αν θέλουμε να είμαστε συνεπής σε αυτό που λέμε ότι πρέπει να γίνεται σεβαστό το πόρισμα πρέπει να το αποδεχτούμε, όλα τα υπόλοιπα είναι για να συσκοτίσουν και να αποενοχοποιήσουν τους ενόχους.

Ο κ. Λουκαΐδης απηύθυνε έκκληση να εναρμονιστεί η Βουλή με το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών και να στηριχθούν οι θεσμοί, «που υπονομεύθηκαν από τη βάναυση περιφρόνηση που έχει επιδειχθεί από την Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ προς αυτό το πόρισμα», υπερψηφίζοντας το ψήφισμα ανεξάρτητα, ανεξάρτητα αν υπάρχουν συγκεκριμένες επιφυλάξεις.

Ο Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι υπάρχουν αναντίλεκτα γεγονότα κι αυταπόδεικτες ευθύνες για ένα προμελετημένο έγκλημα που έγινε, και ασφαλώς όχι για μια επιτυχία.
Σήμερα, ανέφερε, έχουμε πάει σε μια κατάσταση ολιγοπωλίου στο τραπεζικό σύστημα, όπως ήταν ο σκοπός και ο στόχος της κυβέρνησης, κι έχουν ενισχυθεί οι καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών που έχουν απομείνει.

«Για την Κυβέρνηση, για τον Δημοκρατικό Συναγερμό ήταν και είναι επιτυχία. Για τους λίγους προνομιούχους, τους εκατομμυριούχους, τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, ήταν και είναι επιτυχία. Για τους πολλούς, όμως, για την κοινωνία, ήταν μια τεράστια καταστροφή» τόνισε, σε σχέση με την κατάληξη του Συνεργατισμού.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε αναφορά του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ότι προστάτευσαν τις καταθέσεις των πολιτών από το κούρεμα, αλλά, πρόσθεσε, στην ομιλία του την περασμένη βδομάδα επανέλαβε ότι ήθελε να κουρέψουμε του πολλούς του Συνεργατισμού από την αρχή, με την πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Γιούρογκρουπ. Μετά μας είπε και ότι έπρεπε να πάει σε εξυγίανση ο Συνεργατισμός διότι ήταν αφερέγγυος, για να υπάρξει δίκαιη μεταχείριση με τη Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου, είπε.

Ο κ. Λουκαΐδης παρέπεμψε στη συνέχεια σε απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το 2018, στην οποία αναφερόταν ότι η Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου βρίσκονταν σε χειρότερη κατάσταση από τον Συνεργατισμό, και ότι δεν ήταν αφερέγγυος σε αντίθεση με τις δύο αυτές τράπεζες.

«Λέτε ότι ήταν νομοτέλεια η κατάληξη του Συνεργατισμού», είπε, απευθυνόμενος στους Κυβερνώντες και πρόσθεσε ότι είναι ψέμα ότι η Κυβέρνηση είχε να διαχειριστεί 7 δισ. ΜΕΔ στον Συνεργατισμό. Τα ΜΕΔ που παραλάβετε ήταν 1,5 δισ. ευρώ, είπε, και έφτασαν τα 2,7 δισ. ευρώ με βάση στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας τον Νιόβρη του 2013, αφότου άλλαξε και ο τρόπος υπολογισμού και οι παραδοχές, έγινε το κούρεμα και ξεκίνησε η διαδικασία φτωχοποίησης. «Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπερτριπλασιάστηκαν όταν αναλάβατε τη διακυβέρνηση και μέχρι σήμερα δεν καταφέρατε να αντιμετωπίσετε αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα», σημείωσε.

Ο Γιώργος Λουκαΐδης κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών να απαντήσει αν τελικά ήταν η μονή εναλλακτική αυτό που συνέβηκε με τον Συνεργατισμό και παρέπεμψε σε δήλωση του Χάρη Γεωργιάδη στη Βουλή «πέντε μήνες πριν το προμελετημένο έγκλημα», ότι η στήριξη του €1,7 δισ., δόθηκε για να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των συμπολιτών μας και ότι ο Συνεργατισμός είχε σταθεροποιηθεί, παρά τις μεταβαλλόμενες εποπτικές απαιτήσεις, και βρισκόταν σε καλύτερη θέση από τις υπόλοιπες τράπεζες, ενώ πρόθεση της Κυβέρνησης ήταν να παραχωρηθούν όλες οι μετοχές στους Κύπριους πολίτες, χωρίς να τις πληρώσουν. «Άλλα λέγατε, άλλα εννοούσατε κι άλλα κάνατε. Είχατε αποφασίσει να σώσετε την Ελληνική σε βάρος αυτής της μεγάλης κοινωνικής κατάκτησης», είπε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.



Με το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, έχει εκτοξευθεί το δημόσιο χρέος

“Θεωρούμε ότι, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο έχει διαπιστώσει αυτό που και εμείς έχουμε πει: ότι ως αποτέλεσμα της συμφωνίας ξεπουλήματος του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα έχει εκτοξευθεί κατά 15 εκατοστιαίες μονάδες το δημόσιο χρέος, επομένως θα έπρεπε να είχε ασχοληθεί με το θέμα”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Άριστος Δαμιανού βουλευτής του ΑΚΕΛ, μετά από την Συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, αναφορικά με το Θεσμό του Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Το 2014 σε συνθήκες μνημονίων και πολιτικών σκληρής λιτότητας, ψηφίστηκε με τη δική μας διαφωνία, η νομοθεσία περί δημόσιας ευθύνης και δημοσιονομικού πλαισίου. Στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας, συστάθηκε και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το οποίο και έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες μεταξύ των οποίων, είναι και η παροχή, εκ των προτέρων αξιολογήσεων και εκτιμήσεων για τη δημοσιονομική πολιτική, αλλά την ίδια ώρα η δυνατότητα παροχής εκτιμήσεων εκ των υστέρων, για ανάλογες πολιτικές.
Έχει λεχθεί στην επιτροπή ότι δεν έχουν υπάρξει σημαντικές διαφωνίες με την Κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τα ζητήματα άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής, διότι επί της ουσίας οι πολιτικές που το ίδιο το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θεωρεί ότι πρέπει να εφαρμόζονται, ευθυγραμμίζονται με εκείνες της Κυβέρνησης, ή αντίστοιχα, εκείνες της Κυβέρνησης ευθυγραμμίζονται με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Εξαίρεση ενδεχομένως, να αποτελεί το Γενικό Σχέδιο Υγείας για το οποίο έχουν εκφραστεί ανησυχίες, τις οποίες όμως εμείς δεν συμμεριζόμαστε.

Ωστόσο, θεωρούμε ότι, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο έχει διαπιστώσει αυτό που και εμείς έχουμε πει: ότι ως αποτέλεσμα της συμφωνίας ξεπουλήματος του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα έχει εκτοξευθεί κατά 15 εκατοστιαίες μονάδες το δημόσιο χρέος, επομένως θα έπρεπε να είχε ασχοληθεί με το θέμα.

Εμπίπτει στις αρμοδιότητες του, αφορά τη λειτουργία του και είναι το κατ’ εξοχήν ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στα δημόσια οικονομικά. Έχουμε ρωτήσει κατά πόσον, προτίθενται εκ των υστέρων, να ασχοληθούν, αντιλαμβανόμαστε πως δεν υπάρχει καμιά τέτοια πρόθεση και εικάζουμε ότι δεν θα ήθελαν να συγκρουστούν σ’ αυτό το ζήτημα με την Κυβέρνηση, ένα θέμα το οποίο ωστόσο, έχει πληγώσει σε ανεπανόρθωτο βαθμό την κυπριακή οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Δημοσιονομικού Συμβουλίου εκεί και όπου θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης γενικότερα θεσμών της Δημοκρατίας, οφείλουμε να ενισχύουμε υλικοτεχνικά και σε ανθρώπινο δυναμικό, όταν ασφαλώς έρχονται ανάλογα αιτήματα από την Εκτελεστική Εξουσία.

Θα παρακολουθούμε τη λειτουργία του Συμβουλίου και θα προβαίνουμε σε ανάλογες τοποθετήσεις στη Βουλή.




Εκτεθειμένη η κυβέρνηση στον κόσμο που δεν αντέχει άλλο την αναισθησία της

Έστω και πολύ αργοπορημένα η κυβέρνηση ας εναρμονιστεί με το λαϊκό αίσθημα δήλωσε  ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Η ανακοίνωση:
Η κυβέρνηση επιτέλους ας αναλάβει τις ευθύνες της για την κατάρρευση του Συνεργατισμού

Χθες στη Βουλή των Αντιπροσώπων μια ισχυρή πλειοψηφία, με εξαίρεση το κυβερνών κόμμα και το ΕΛΑΜ, με ψήφισμα κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες που τις επιμερίζει το Πόρισμα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Το ψήφισμα απηχεί και εκφράζει την θέληση της κοινωνίας, η οποία είναι αγανακτισμένη από την απώλεια μιας από τις μεγαλύτερες κοινωνικές κατακτήσεις του λαού μας και ζητά η κυβέρνηση να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της.

Έστω και πολύ αργοπορημένα η κυβέρνηση ας εναρμονιστεί με το λαϊκό αίσθημα, έστω και μια φορά ας αναλάβει τις ευθύνες της και ας πάψει πάντοτε να ρίχνει τις ευθύνες σε άλλους. Αυτό κάνει σε όλα τα ζητήματα.

Αυτή η πρακτική της κυβέρνησης την αφήνει εκτεθειμένη στον κόσμο που πλέον δεν αντέχει την αναισθησία, την κοροϊδία και τον αυταρχισμό των κυβερνώντων.

https://dialogos.com.cy/ektetheimeni-i-kyvernisi-ston-kosmo-poy-den-antechei-allo-tin-anaisthisia-tis/




ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ

Ηχηρό μήνυμα θέλησαν να στείλουν οι πολίτες που έδωσαν μαζικά το παρόν τους στην πορεία διαμαρτυρίας που οργάνωσαν πέραν των είκοσι οργανώσεων έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, με αφορμή τα όσα αναφέρονται στο σχετικό πόρισμα της διερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού αλλά και την διαδικασία αποξένωσης των περιουσιακών του στοιχείων που ανήκαν σε οργανώσεις και κοινότητες.

Η πορεία ξεκίνησε από το Μέγαρο της ΠΑΣΥΔΥ και κατέληξε στο Προεδρικό, όπου έγινε συμβολικό άναμμα κεριών. Με συνθήματα και πανό που ζητούσαν την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων αλλά και την αναβίωση του Συνεργατικού κινήματος, οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τον οριστικό τερματισμό λειτουργίας ενός θεσμού που για πέραν από ένα αιώνα υπήρξε συνυφασμένος με την κυπριακή κοινωνία και οικονομία.

Η διαμαρτυρία ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της ειρηνική, ωστόσο δεν έλειψαν οι στιγμές όπου ανέβηκαν οι τόνοι, με γιουχαΐσματα και ξεσπάσματα διαδηλωτών, κυρίως σε αναφορές που γίνονταν στις ομιλίες των οργανωτών σε κρατικούς αξιωματούχους.


«Απόψε στέλνουμε το ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα ότι η κοινωνία των πολιτών αντιδρά και δε συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από την παραδειγματική τιμωρία όλων αυτών που ευθύνονται για την κατάρρευση του Συνεργατισμού», ανέφερε ό Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους στον χαιρετισμό του εκ μέρους των διοργανωτών.

«Ζητούμε επιτακτικά από την Κυβέρνηση την άμεση προώθηση των ενδεδειγμένων διαδικασιών για απόδοση πολιτικών, αστικών, αλλά και ποινικών ευθυνών σε όσους/-ες αποδεδειγμένα συνέβαλαν διαχρονικά με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους, στη διάλυση του Συνεργατισμού», είπε.

Ζήτησε ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατόν να σταματήσει αμέσως, “τις διαδικασίες ξεπουλήματος των περιουσιακών στοιχείων όλων των Συνεργατικών Ιδρυμάτων και να εξεύρει τρόπους για επιστροφή αυτών των περιουσιακών στοιχείων στους δικαιούχους τους, στις χιλιάδες δηλαδή των μελών των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων”.

Ανέφερε επίσης ότι αναμένουν από όλους τους αρμόδιους φορείς να υποβοηθήσουν τις προσπάθειες που έχουν ήδη ξεκινήσει,  για αναβίωση της ιδέας του υγιούς Συνεργατισμού.
«Αυτό είναι ένα διπλό ηθικό χρέος οφειλόμενο αφενός σε όλους αυτούς που οικοδόμησαν την ιδέα του Συνεργατισμού, σε πέτρινα χρόνια και αφετέρου στις επόμενες γενιές, στις οποίες ανήκει το μέλλον αυτού του τόπου», σημείωσε.

Ο κ. Σωκράτους ανέφερε επίσης ότι κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα θα μετατρέπονταν από ιδρύματα αλληλεγγύης και εξυπηρέτησης των πολιτών, σε χώρους εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων και ότι καθόλα εύρωστα και υγιή Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, με σχεδόν μηδενικό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα οδηγούνταν με αριστοτεχνικό τρόπο σε θνησιγενείς συγχωνεύσεις, απότοκο των οποίων θα ήταν, με μαθηματική ακρίβεια, η κατάρρευση και το ξεπούλημα.

Αναφερόμενος στο ιστορικό του Συνεργατισμού στην Κύπρο, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας είπε ότι πριν από 110 χρόνια το 1909 οι Αγρότες μαζί με τους δασκάλους άναψαν την δάδα του Συνεργατισμού, ιδρύοντας τη «Χωρική Τράπεζα Λευκονοίκου».

«Οι αγρότες, οι εκπαιδευτικοί, οι εργάτες, οι διανοούμενοι και γενικά ο απλός εργαζόμενος σε κάθε γωνιά της Κύπρου αγκάλιασαν την συνεργατιστική ιδέα και στη βάση της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας άρχισαν να ιδρύουν Συνεργατικά Ιδρύματα προς όφελος των απλών ανθρώπων και κατά της τοκογλυφίας και της εκμετάλλευσης», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο   Συνεργατισμός όλα αυτά τα χρόνια προσέφερε τα μέγιστα τόσο στην οικονομία της Κύπρου όσο και στον κάθε πολίτη ξεχωριστά, βοηθώντας τον να αποκατασταθεί οικογενειακά, επαγγελματικά, να μορφώσει τα παιδιά του και γενικά να ζει με αξιοπρέπεια, αλλά και με συνέπεια απέναντι στις υποχρεώσεις του, πιστωτικές και άλλες.

«Η άνθιση του υγιούς Συνεργατισμού στην Κύπρο, πλήγηκε ανεπανόρθωτα τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Σε μια περίοδο, που και πάλι πρώτιστο μέλημα των απλών ανθρώπων σε όλη την Κύπρο ήταν η διαφύλαξη και η συνέχιση της ιδέας του Συνεργατισμού, με ταυτόχρονη βελτίωση και εξυγίανση των δομών και των διαδικασιών του εκεί και όπου αποδεδειγμένα χρειαζόταν», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι τα μέλη των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων σε μια προσπάθεια να συνεχίσει ο Συνεργατισμός τον κοινωνικό του ρόλο, συναίνεσαν στις θεσμικές, λειτουργικές και άλλες αλλαγές που έπρεπε να γίνουν προκειμένου η όλη ιδέα και προσπάθεια, όχι απλώς να διατηρηθεί αλλά και να ενισχυθεί, αφού η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, όπως μετεξελίχθηκε, θα αποτελούσε το μοναδικό αμιγώς κυπριακό τραπεζικό ίδρυμα.

«Δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνονταν από τις αρμόδιες αρχές και τη διεύθυνση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας για ανάκαμψη και θετικούς δείκτες στην όλη προσπάθεια, ύπουλα και μεθοδικά, μετά από σωρεία σκανδάλων, λανθασμένων αποφάσεων αλλά και διαφθοράς η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και μαζί της όλα τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα οδηγήθηκαν στην οριστική κατάρρευση και στο κλείσιμο», σημείωσε.

Είπε ακόμα ότι ακόμη πιο τραγική εξέλιξη, αποτελεί χωρίς αμφιβολία, όχι απλώς η υφαρπαγή της περιουσίας όλων των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων αλλά και η διαδικασία αποξένωσής, εκποίησης και ξεπουλήματος της. Μιας περιουσίας που ανήκει αποκλειστικά στα μέλη των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων και επιβάλλεται να εξευρεθεί, σε πρώτο στάδιο, ο τρόπος ώστε αυτή να επιστρέψει στους κατόχους της.

Ο κ. Χάμπας σημείωσε ότι το κλείσιμο του Συνεργατισμού στην Κύπρο, σηματοδοτεί τον τερματισμό και την κατάρρευση της υγιούς συνεργατιστικής ιδέας στην Κύπρο που λειτούργησε, αναμφισβήτητα, προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών.
«Αποτελεί καθήκον μας να ανασηκώσουμε τη σκυτάλη του υγιούς Συνεργατισμού και να την παραδώσουμε ατόφια στα παιδιά μας για να την διαχειριστούν, καλύτερα σίγουρα, από εμάς προς όφελος του κοινωνικού συνόλου», πρόσθεσε.

Εξέφρασε επίσης την απαίτηση να αξιοποιηθούν όλα τα υπάρχοντα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου και του πρόσφατου Πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής και επιτέλους, να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι όσοι έχουν αποδεδειγμένα ευθύνες διαχρονικά στο άδικο κλείσιμο του Συνεργατισμού.

Σε υπόμνημα τους προς τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη οι αγροτικές Οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ, ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ, ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ, οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, η  Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ), οι Σύνδεσμοι Συνταξιούχων του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα και ειδικότερα ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δασκάλων, ο Σύνδεσμος Αφυπηρετησάντων Λειτουργών Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης (ΣΑΛΜΕΚ), ο Σύνδεσμος Απόστρατων Κυπριακού Στρατού, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΕΠΟΠΑΗ (ΟΗΟ ΣΕΚ), ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΠΑΣΕ – ΑΤΗΚ, η ΠΕΟ, το Κίνημα κατά των Εκποιήσεων, η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων, η ΠΟΦΕΝ και η ΠΣΕΜ, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία, αλλά και την αγανάκτησή τους για την μεθοδευμένη κατάρρευση του Συνεργατισμού και το κλείσιμό του, με όλα τα τραγικά επακόλουθα για το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας.

Οι πιο πάνω Οργανισμοί/Φορείς, καθώς και η Κοινωνία των Πολιτών, απαιτούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση την αξιοποίηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό και την ενεργοποίηση όλων εκείνων των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην απόδοση ευθυνών (πολιτικών, αστικών, ποινικών) διαχρονικά σε όσους/-ες αποδεδειγμένα σχετίζονται με την κατάρρευση του Συνεργατισμού, με παραδειγματική τιμωρία τους.

Την ανάληψη πρωτοβουλιών για τερματισμό των διαδικασιών αποξένωσης της περιουσίας του Συνεργατισμού και της εξεύρεσης τρόπου, προκειμένου αυτές να αποδοθούν, συμπεριλαμβανομένων των κτηρίων, των αποθηκών, των συσκευαστηρίων, των εργοστασίων, των οικοπέδων, στους νόμιμους δικαιούχους τους, που δεν είναι άλλοι από τα μέλη των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Την έμπρακτη στήριξη της προσπάθειας για αναβίωση της ιδέας υγιούς Συνεργατισμού στην Κύπρο, μιας ιδέας που ο απλός κόσμος στήριξε για δεκαετίες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, υπό το σύνθημα «Ο καθένας για όλους και όλοι για τον καθένα».
Οι Οργανώσεις και οι Φορείς, που αποτελούν την ομάδα που έχει συσταθεί για προώθηση των πιο πάνω αιτημάτων, θα βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση για αξιολόγηση των εξελίξεων και ανάληψη νέων πολύ δυναμικότερων, αν χρειαστεί, πρωτοβουλιών.

ΚΥΠΕ – 28/03/2019

- - - - - - - - - - - - - - - - - -


Ο  ΡΟΛΟΣ  ΤΟΥ  ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ

Οι κυβερνώντες οδήγησαν στοχευμένα τον Συνεργατισμό στη χρεοκοπία, θυσιάζοντας μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές και κοινωνικές κατακτήσεις του λαού μας. 

Στα 110 χρόνια της ύπαρξης του ο Συνεργατισμός αποτέλεσε τον οργανισμό που στήριξε τον πτωχόκοσμο από τους τοκογλύφους και τις ληστρικές πρακτικές των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Βοήθησε στην ανάπτυξη της υπαίθρου, των αγροτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην δυνατότητα απόκτησης στέγης.


Η ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ – ΟΙ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ΚΑΙ Η ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

Τα όσα αποκαλύπτονται στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό αναδεικνύουν δύο βασικά συμπεράσματα:

Πρώτο συμπέρασμα: η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού από το 2013 που ανέβαλε την ιδιοκτησία και τη διαχείριση του Συνεργατισμού συνεχώς έλεγε ψέματα και παραπληροφορούσε την κοινωνία για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Οργανισμός.

Υπενθυμίζουμε κατά καιρούς τι έλεγαν οι κυβερνώντες:
-        Πως η ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού ήταν επαρκής και πως άνοιγε μια νέα εποχή.
-        Πως  γίνονταν άλματα προόδου στον Συνεργατισμό  και ότι ο εποπτικός έλεγχος δεν θα μπορούσε να είναι πιο αυστηρός
-        Πως  ο ερασιτεχνισμός έδωσε τη θέση του στον επαγγελματισμό
-        Πως  αντιμετωπίζονταν όλα τα προβλήματα και ότι πετύχαιναν οι στόχοι.

Εκτός  από τα ψέματα που συνεχώς έλεγε η κυβέρνηση προεκλογικά εξιδανίκευσε τις εικόνες για το Συνεργατισμό. Είναι γνωστή η πρακτική τους. Το ίδιο έκαναν και το 2013 με το κούρεμα των καταθέσεων.

Δεύτερο συμπέρασμα: η κυβέρνηση μεθόδευσε το κλείσιμο του Συνεργατισμού και την απορρόφησή του από την Ελληνική Τράπεζα. Η αποκάλυψη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ότι η κυβέρνηση γνώριζε από το καλοκαίρι του 2017 για τα ελλείμματα στα κεφάλαια της ΣΚΤ και ότι είχε ανατεθεί σε ελεγκτικό οίκο η μελέτη για την απορρόφηση του Συνεργατισμού σε τράπεζα, αποδεικνύει ότι υπήρχε προσχεδιασμός και μεθόδευση, να διαλυθεί ένα φιλο-λαϊκός οργανισμός και να μείνουν μόνο οι ασύδοτες τράπεζες.

To 2018 μεθοδεύεται η διάλυση του Συνεργατισμού. Πρώτα η απαξίωση. Μετά η αγορά μεριδίων από ημέτερους στην Ελληνική Τράπεζα μέσω μετοχών της Δήμητρας Επενδυτικής και της Logicom. Φυσικά με δραστήριο ρόλο από τα γνωστά δικηγορικά γραφεία. Με μεθοδευμένη κατάληξη την παραχώρηση του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα πληρώνοντας την ή δίδοντας εγγυήσεις ύψους 7 δις.

Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού για τη χρεοκοπία του Συνεργατισμού και για το κόστος πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ (5,5 δις που δόθηκαν για την  ανακεφαλαιοποίηση και 7 δις τώρα) που θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες, είναι ασήκωτες.

Όλα στο βωμό του νέο-φιλελευθερισμού. Όλα στις ιδεολογικές εμμονές και αγκυλώσεις, και στην άγρα «ιδιωτικών» κερδών.



Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Οι ανησυχίες σε σχέση με την πορεία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας τα τελευταία χρόνια έχουν εκφραστεί σε αναρίθμητες περιπτώσεις δημόσια, ακριβώς καθόσον η συνολική διαχείριση από μέρους της Κυβέρνησης, (εφόσον το Κράτος είναι ο βασικός μέτοχος από το 2013 και εντεύθεν), υπήρξε κάκιστη με αποτέλεσμα η ΣΚΤ να πωληθεί μέσω μιας συμφωνίας η οποία ουδόλως εξυπηρετεί τα συμφέροντα είτε του Οργανισμού, είτε του Κράτους, είτε της Κυπριακής κοινωνίας γενικότερα.

Ζητήθηκε από το Γενικό Ελεγκτή να διερευνήσει το αδιάβλητο, την αξιοπιστία και τη νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για αποξένωση της ΣΚΤ. Αφορμή γι αυτό ήταν μεταξύ άλλων η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας τηλεοπτικά, μεσούσης μάλιστα της διαδικασίας, για το μοντέλο παράδοσης της τράπεζας σε ιδιώτες. Σημειώνεται ειδικότερα πως όταν έγιναν οι συγκεκριμένες δηλώσεις είχε ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τρεις επενδυτές για εξαγορά της ΣΚΤ ως ενιαία οντότητα. Ως εκ τούτου το βασικό αίτημα προς τον Γενικό Ελεγκτή ήταν ακριβώς να ελεγχθεί κατά πόσο υπήρξε μεθόδευση για πώληση του Οργανισμού στη συγκεκριμένη τράπεζα και με το μοντέλο που τελικά κατέληξε ενώ υπήρχαν προτάσεις για συνολική εξαγορά.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη το σύνολο πράξεων, αποφάσεων, αλλά και κατά την άποψη μας παραλείψεων και μεθοδεύσεων από μέρους της Κυβέρνησης σε σχέση με το μέλλον του Συνεργατισμού, εκτιμάται ότι η κατάληξη σε συμφωνία δεν είναι εξέλιξη που μπορεί να περάσει απαρατήρητη και χωρίς κανένα έλεγχο από τους αρμόδιους θεσμούς ως προς την νομιμότητα, καθώς και τις ευθύνες που πιθανώς βαραίνουν τη διοίκηση του Οργανισμού, αλλά και του Υπουργικού Συμβουλίου για αποφάσεις που έλαβε.  

Οι μεθοδεύσεις περιλάμβαναν (όπως έγινε και το 2013) εκβιαστικά διλλήματα: «ή κλείνει και μεταφέρεται η ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα, ή θα γίνει bail-in και θα κατασχεθούν οι καταθέσεις του κόσμου».

Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας ημερομηνίας 10/10/2017, περιλαμβάνει σοβαρά ευρήματα, παρατηρήσεις και συμπεράσματα μετά την έρευνα που διεξήγαγε ως αρμόδιος θεσμός. Πρέπει να ερευνηθεί τα όσα διαλαμβάνει, καθώς και το κείμενο της πρόσφατης συμφωνίας με την Ελληνική Τράπεζα και κατά πόσο αυτή εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Στην Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αναφέρονται οι κατά διαστήματα πιστώσεις που χορηγήθηκαν προς τη ΣΚΤ από το Κράτος, με έγκριση της Βουλής βέβαια, η οποία όμως είχε τις ρητές διαβεβαιώσεις του Υπουργού Οικονομικών από το 2013 ότι το ποσό των €1,5 δις. που θα δινόταν από το Κράτος για στήριξη του Συνεργατισμού θα ήταν υπεραρκετό και ότι με προσεκτική διαχείριση θα διαφυλασσόταν η κρατική επένδυση. Παρά λοιπόν τις τότε διαβεβαιώσεις (02/09/2013), έκτοτε το Κράτος κατέβαλε σε διαφορετικές μορφές πιστώσεις στον Οργανισμό που σήμερα συμποσούνται σε περίπου €4 δις. Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι ανησυχητικό, κατά την άποψη μας, για τη διαχείριση της οποίας τύγχανε ο Οργανισμός και βέβαια τα χρήματα του Κύπριου φορολογουμένου. Πρέπει ως εκ τούτου να αναζητηθούν ευθύνες.

Επιπρόσθετα, είναι ισχυρή η άποψη ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξαν σοβαρά κενά,  αδυναμίες και παραλείψεις στο μοντέλο διακυβέρνησης που εφαρμοζόταν στον Οργανισμό. Διαχείριση της οποίας τα κενά και αδυναμίες είχαν αντίκτυπο και συνέβαλαν στις συνεχείς αποτυχίες υλοποίησης επιχειρηματικών σχεδιασμών και επίτευξης στόχων που η ίδια η ΣΚΤ έθετε, κάτι που συνέτεινε στη συνεχή μείωση της αξίας του Οργανισμού.

Η Συμφωνία που έχει γίνει με την Ελληνική Τράπεζα, όπως και άλλα θέματα  που αφορούν στη διαχείριση της ΣΚΤ από τη διεύθυνση, αλλά κυρίως από το ΥΠΟΙΚ και κατά προέκταση την Κυβέρνηση, είναι σοβαρά και ουσιώδη τα οποία δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητα και χωρίς έλεγχο.

Ενόσω προχωρούν οι εργασίες της Ερευνητικής Επιτροπής ολοένα και περισσότερο γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού μεθόδευσε το κλείσιμο του Συνεργατισμού και με τα θετικά στοιχεία του Οργανισμού προχώρησε στη στήριξη μιας ιδιωτικής τράπεζας. Ο Συνεργατισμός μπορούσε να σωθεί, αλλά οι κυβερνώντες με αποφάσεις, πράξεις και παραλείψεις τους δημιούργησαν καταστροφικούς μονόδρομους για να οδηγηθεί ο Οργανισμός στο κλείσιμο και το ξεπούλημα.

Και ενώ όλα τα καλά στοιχεία δόθηκαν έναντι πινακίου φακής σε μια τράπεζα, οι φορολογούμενοι πολίτες φορτώθηκαν υπέρογκες ζημιές (δυνητικά αυτό υπολογίζεται στα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ) και υποθηκεύεται το μέλλον της κυπριακής οικονομίας με τη δραματική αύξηση του δημόσιου χρέους, ως τίμημα της εξυπηρέτησης, από μέρους των κυβερνώντων, μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι με την παράδοση στην Ελληνική Τράπεζα καταθέσεις πελατών της ΣΚΤ ύψους 9,7 δισ. ευρώ αυτή γίνεται η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο με μερίδιο αγοράς σε εξυπηρετούμενα δάνεια 22% και μερίδιο σε καταθέσεις 31%.




ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων και της γενικής κατακραυγής συστήνεται «Τριμελής Ερευνητική Επιτροπή» για να ερευνήσει το όλο θέμα.


ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΚΤΗΣ:

Σε επίμονες προσπάθειες του Υπουργείου Οικονομικών και της διοίκησης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) να αποτρέψουν τη διενέργεια ελέγχου από πλευράς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (ΕΥ) στον Συνεργατισμό, αναφέρθηκε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Καταθέτοντας για τρεις ώρες ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, ο Ελεγκτής έκανε λόγο για «επιπόλαιους χειρισμούς» και για «κακοδιαχείριση», ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ύπαρξης ποινικών ευθυνών.



Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι η ΕΥ στην προσπάθειά της να προβεί σε έλεγχο στον Συνεργατισμό συνάντησε έντονη αντίδραση τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών όσο και από τη Συνεργατική, κάνοντας λόγο για «εμμονή να αποτρέψουν τον έλεγχο», σε βαθμό, όπως είπε, που «δημιουργούσαν και ανύπαρκτα θέματα ως μια μορφή άσκησης ‘εκβιασμού’ των πολιτικών κομμάτων να θεσπίσουν νόμο για να αποτρέψουν τον έλεγχο».

Η πρώτη προσπάθεια για έλεγχο έγινε, όπως είπε, τον Μάιο του 2015, οπότε και υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις, στην πορεία όμως επετράπη στην ΕΥ να διενεργήσει τον έλεγχο και να δημοσιοποιήσει τη σχετική έκθεσή της για το 2014, τον Δεκέμβριο του 2015. Στη συγκεκριμένη έκθεση, σημείωσε, «υπήρχαν στοιχεία για κακοδιαχείριση με πιο κραυγαλέο την απαράδεκτη διαδικασία πρόσληψης του κ. Νικόλα Χατζηγιάννη ως γενικού διευθυντή».

Επικαλέστηκε σημείωμα του προϊστάμενου της μονάδας διαχείρισης στην ιδιοκτησιακή δομή πιστωτικών ιδρυμάτων του Υπουργείου Οικονομικών Διονύση Διονυσίου, στον οποίο ο τελευταίος ανέφερε ότι τυχόν έλεγχος από την ΕΥ θα μπορούσε να θεωρηθεί παρέμβαση του κράτους εκτός των πλαισίων που έχουν καθοριστεί.

Ο ΡΟΛΟΣ ΧΑΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ – ΟΙ ΚΟΥΜΠΑΡΟΙ, ΟΙ ΦΙΛΟΙ, ΟΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ:

Όσα ακούστηκαν από τον Γενικό Ελεγκτή για τα σκάνδαλα που δημιουργούσε η ομάδα του Χ. Γεωργιάδη, μπορούν να προκαλέσουν μόνο θυμό για το ότι αυτό το άτομο πληρώνεται ακόμα να το παίζει υπουργός, ενώ έχει τεκμηριωμένα κάνει παρατυπίες, παραπλανήσεις και συμπεριφερόταν λες και ζει σε κάποια άλλη εποχή, όπου πολιτική σημαίνει απλώς «πελατειακές σχέσεις»: «Γιωρκάτζη και Νιού έστελναν επιστολές στον Χάρη Γεωργιάδη για τη Συνεργατική»,


«Διαγραφές δανείων χιλιάδων ευρώ δι’ υπογραφής Χάρη Γεωργιάδη» [28/8], «Έρευνα κατά Γεωργιάδη και κουμπάρου του στην ανώτατη διεύθυνση της Σ.Κ.Τ.»…ο φίλος, ο κουμπάρος, ο συμμαθητής.

Αν η πολιτική ελίτ και ιδιαίτερα η συναγερμική της πτέρυγα δεν κατανοεί τις συνέπειες, ας συνεχίσει να καμώνεται ότι κοιμάται. Η ευθύνη, όμως, θα βαραίνει όσους σιωπούν ακόμα. Ο Χάρης, λοιπόν, δεν ήταν μόνο ο Χάρης που κάλυψε την παρατυπία της Σαββίας [την οποία παραδέχτηκε ο Χάρης, αλλά μάλλον δεν την κατάλαβε], ούτε το σενάριο διορισμών του Χατζηγιάννη και της Ειρένας.

Τώρα μάθαμε ότι ο Χατζήγιαννης ήταν υπό διερεύνηση στην Λαϊκή Τράπεζα. Και για να μην διερευνηθεί, προφανώς, τον πήρε ο Χάρης και τον έριξε επικεφαλής [την τυπική διάσταση την διευθέτησε ο ίδιος σαν «παπάς τζαι τατάς»] στο Συνεργατισμό – για να κάνει και εδώ τα «ύποπτα του» άραγε ή επίδειξη αδυναμίας να κάνει κάτι; …

Και σε όλη αυτήν την κωμωδία υπάρχει ίχνος ισονομίας πια;. Τον διερευνούν και ο υπουργός τον διορίζει επικεφαλής αλλού… Και μετά ο Χατζηγιάννης θα στήσει μια διαδικασία αυτοδιορισμού του. Και σε όλα αυτά να υπάρχει /ουν λίστα/ες με διαγραφές δανείων…

Και μετά μάθαμε ότι ένας από τους κολλητούς του Χατζηγιάννη που προσπάθησε να πουλήσει το σενάριο «πιστόλι στον κρόταφο» με άλλες λέξεις, ο Σταυρινίδης, ήταν επίσης κολλητός του Χάρη και επίσης διορισμένος απ’ εδώ και από εκεί…. Δεν έχει πιο κάτω … Η στοιχειώδης τσίπα θα απαιτούσε παραίτηση μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα. Διότι σαφώς τώρα υπάρχει η πιθανότητα αρκετοί να φοβούνται ακόμα να μιλήσουν λόγω της θέσης στην οποία γαντζώνεται ο Χάρης – φαντάσου δηλαδή να είχαμε ακούσει και άλλα…)

Αλλά ο Χάρης γαντζώνεται νευρωτικά και ένοχα από την καρέκλα, γιατί ξέρει ότι αν δεν είναι στην εξουσία θα μιλήσουν και άλλοι. Φοβάται… Και αυτόν τον τύπο έχει άτομα που τον υποστήριζαν και οι ίδιοι ταυτόχρονα τα έχουν …με τις πελατειακές σχέσεις;

Ο ΡΟΛΟΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗ (τ. ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ):

Κατά τα άλλα είχαμε και μια αποκάλυψη που έριξε φως και πάλι στην αμαρτωλή περίοδο εποπτείας του Ορφανίδη, η οποία φαίνεται να ήταν «δώστε τα όλα στις ημέτερες «ιδιωτικές/εμπορικές τράπεζες»: ήθελε ο Συνεργατισμός να παραμένει απαθής, ενώ οι ημέτερες τράπεζες [τις οποίες φαίνεται ότι προστάτευε ο Ορφανίδης] προσέλκυαν κεφάλαια προκαλώντας εκροές από τον Συνεργατισμό… 


Ο κ. Θεοδότου, ο οποίος διετέλεσε Μη Εκτελεστικό Μέλος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας από το 2007-2012 ως Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Συνομοσπονδίας δεν καυστηρίασε απλώς την έλλειψη εποπτείας, αλλά άγγιξε και την ουσία της κατεύθυνσης των συμφερόντων τα οποία εξυπηρετούσε ο Ορφανίδης και οι «καλύτεροι τραπεζίτες» του Αβέρωφ. 

Ο Ορφανίδης έκανε επίπληξη στον Συνεργατισμό για τα ψηλά επιτόκια – και  του είπε ο Θεοδότου ότι ήταν αναγκαίο, αφού οι εμπορικές τράπεζες είχαν ψηλά επιτόκια και άρα προκαλούσαν εκροές από τον Συνεργατισμό – του έλεγε, δηλαδή, ότι προσπαθούσε ο Συνεργατισμός να συμπεριφερθεί με τους κανόνες μιας έστω υποτυπώδους αγοράς. Και ο Ορφανίδης του έκανε επίθεση με το ότι «αυτά ανήκουν στο παρελθόν».

Άρα στο παρόν του Ορφανίδη, που έγινε εφιάλτης για εμάς σήμερα, θα έπρεπε να έχουν προνομιακή θέση η Λαϊκή, η Κύπρου και η Ελληνική και ο Συνεργατισμός να οδηγηθεί σε κρίση ανακεφαλαιοποίησης; ..Και αυτό ειπώθηκε το 2012 – δηλαδή τους πρώτους μήνες πριν αντικατασταθεί ο Ορφανίδης τον Μάιο και ενώ οι τράπεζες [και ο Συνεργατισμός] προσπαθούσαν να είναι έτοιμες για την ευρωπαϊκή οδηγία ανακεφαλαιοποίησης. Ο Ορφανίδης προφανώς ήθελε να επιχορηγήσει τις άλλες τράπεζες, σπρώχνοντας τον Συνεργατισμό στην κρίση. Είναι από καιρό που είχαν εμμονή μερικοί… Και τελικά έστησαν το κόλπο το 2017-18.

ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ – ΑΛΤΑΜΙΡΑ – ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Ειπώθηκε στις καταθέσεις: Οι επόπτες στη Φρανκφούρτη δεν ήθελαν να υπάρχει κρατική τράπεζα που να χειριστεί άμεση λύση στο μεγάλο μέρος του προβλήματος των ΜΕΔ και γι’ αυτό επήλθε αυτή η λύση για το Συνεργατισμό, με την πώληση τους στην ΑΛΤΑΜΙΡΑ.
 
Ως αποτέλεσμα με ιδιαίτερη ανησυχία ενημερωνόμαστε για την αποστολή δεκάδων επιστολών από την Altamira σε θεσμικούς ενοικιαστές διαμερισμάτων που ανήκαν στον Συνεργατισμό, για έξωση από τις κατοικίες τους.


Οι κατοικίες αυτές ανεγέρθηκαν στα πλαίσια του κοινωνικού ρόλου του Συνεργατικού Κινήματος. Παραχωρήθηκαν με χαμηλό ενοίκιο σε όσους είχαν ανάγκη. Οι κυβερνώντες θα μπορούσαν να ασκήσουν πραγματικά κοινωνική πολιτική στο στεγαστικό τομέα αλλά επέλεξαν να παραχωρήσουν τη διαχείριση των περιουσιακών αυτών στοιχείων (δηλαδή των διαμερισμάτων) στην Altamira δημιουργώντας ουσιαστικά ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα, αφού η Altamira με μόνο κριτήριο το κέρδος απειλεί σήμερα με έξωση εκατοντάδες οικογένειες.

Εκτός από το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα το οποίο δημιουργείται αφού αρκετές οικογένειες απειλούνται με έξωση, η ενέργεια αυτή απειλεί να φουσκώσει και άλλο τη φούσκα των ενοικίων με ευρύτερες επιπτώσεις.

Δυστυχώς και αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει τις έντονες μας ανησυχίες για τσουνάμι κοινωνικών επιπτώσεων και κοινωνικών προβλημάτων από το οικονομικό έγκλημα του Συνεργατισμού και την ανάθεση δανείων και περιουσιακών στοιχείων στην Altamira.

Καλούμε για ακόμα μια φορά τους κυβερνώντες να διαδραματίσουν επιτέλους το ρόλο τους, να θέσουν φραγμό στην κοινωνική αναλγησία και να προστατεύσουν εκατοντάδες οικογένειες από το ξεσπίτωμα.  Σε αντίθετη περίπτωση οι κοινωνικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες.

---------------
ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού τον περασμένο Ιούνιο, δια στόματος του Υπουργού Οικονομικών, δήλωνε σε σχέση με την απόφαση για απορρόφηση του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα ότι «αντιμετωπίζονται οριστικά όλοι οι κίνδυνοι και διασφαλίζονται οι καταθέσεις στο σύνολό τους».

Διερωτόμαστε αν οι κυβερνώντες θα τολμούσαν να επαναλάβουν και σήμερα (Σεπτέμβριο) αυτή την σκόπιμα παραπλανητική δήλωση, όπως αποδεικνύεται στην πράξη.

Διερωτόμαστε αν η κυβέρνηση τολμά να δηλώσει και σήμερα ότι όλα θα πάνε καλά, τώρα που πολλοί πολίτες με έκπληξη έχουν διαπιστώσει ότι έχουν συμψηφιστεί οι λογαριασμοί τους χωρίς να έχουν ενημερωθεί. 16.000 λογαριασμοί δεσμεύτηκαν, συμψηφίστηκαν ή κουρεύτηκαν χωρίς την πρότερη γνώση των κατόχων τους.Τελικά μετά από έντονες αντιδράσεις περί τις 5.000 λογαριασμούς μεταφέρονται στην Ελληνική Τράπεζα.


Τώρα, που σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά τη συμφωνία του Συνεργατισμού με την Ελληνική Τράπεζα έχει αυξηθεί το κόστος δανεισμού τόσο για νέα στεγαστικά όσο και για νέα επιχειρηματικά δάνεια.

Τώρα, που υπάρχει αναστάτωση στην κοινωνία και οι πολίτες δυσανασχετούν για καταχρηστικές χρεώσεις και αυθαίρετες αυξήσεις που επιβάλλονται από τράπεζες. 

Είναι φανερό πως το νέο τραπεζικό σκηνικό που έχει δημιουργήσει η εγκληματικά ετεροβαρής συμφωνία για το Συνεργατισμό που έκανε η κυβέρνηση, έχει ενισχύσει τη δυνατότητα των τραπεζών να αυθαιρετούν σε βάρος των πολιτών.

Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η κυβέρνηση παραμένει απαθής μπροστά σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Οι πολίτες συγκρίνουν την ταχύτατη αντίδραση της κυβέρνησης όταν είναι να διευθετηθούν ζητήματα που απασχολούν τις τράπεζες. Όταν είναι για τους πολίτες η κυβέρνηση δηλώνει απούσα.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης οι αντικρουόμενες δηλώσεις γύρο από το θέμα:
·         Χάρης Γεωργιάδης : «Λογική η απόφαση και απολύτως νόμιμη»
·         ΔΗΣΥ : καταδίκασε τους παράνομους και παράτυπους συμψηφισμούς δανείων
·         Πρόεδρος της Δημοκρατίας : Να γίνει έρευνα από τον χρηματοοικονομικό επίτροπο.

---------------



Σε Αριστοφανική κωμωδία παραπέμπουν οι χειρισμοί τους,
σε αρχαιοελληνική τραγωδία τα αποτελέσματα των χειρισμών τους

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, αναφέρθηκε χθες σε χειρισμούς που αφορούν στο συμψηφισμό στον πρώην Συνεργατισμό και οι οποίοι παραπέμπουν σε αριστοφανική κωμωδία. Τα αποτελέσματα όμως των κυβερνητικών χειρισμών και στο θέμα του συμψηφισμού, συνεχίζουν να θυμίζουν αρχαιοελληνική τραγωδία.

Συνειδητά, θυσίασαν σαν Ιφιγένεια το Συνεργατισμό, όχι χάριν των πολιτών αλλά των τραπεζιτών. Φόρτωσαν 40000 ευρώ στους φορολογούμενους πολίτες ανά τετραμελή οικογένεια. Άνοιξαν τον δρόμο ακόμη πιο διάπλατα ώστε να εκποιούνται με διαδικασίες εξπρές οι κύριες κατοικίες των ήδη θυμάτων της τραπεζικής κρίσης. Η πολιτική τους για λιγότερες και πιο εύρωστες τράπεζες, όπως οι ίδιοι την πρόταξαν για να δικαιολογήσουν το έγκλημα τους σε βάρος του συνεργατισμού, διευκολύνει ακόμη περισσότερο τις καταχρηστικές πραχτικές των τραπεζών σε βάρος των πελατών τους.

Στη λίστα των θυμάτων τους προστέθηκαν και οι επηρεαζόμενοι από τον συμψηφισμό, τις τραγικές συνέπειες του οποίου οφείλουν να διορθώσουν αμέσως, χωρίς όμως και πάλι τον λογαριασμό να καλεστούν να τον πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

 ---------------



Συμψηφισμός των καταθέσεων με δανειακές υποχρεώσεις

Της Άννας Θεολόγου, βουλευτή

Νιώθω αηδιασμένη από την τσαπατσουλιά και την ανοργανωσιά του Υπουργείου Οικονομικών σε συνεννόηση με την Κεντρική Τράπεζα και την νομική οντότητα που λέγεται ΚΕΔΙΠΕΣ για το θέμα του συμψηφισμού των καταθέσεων με δανειακές υποχρεώσεις...

Λειτουργούσαν με γνώμονα ΜΗΠΩΣ τους δοθεί περιορισμένη τραπεζική άδεια για να συνεχίσουν να ολοκληρώσουν την μετάβαση στην νέα οντότητα της πρώην Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, ο SSM δεν τους την έδωσε (και τους το είπε από τον Μάιο ότι δεν θα επιτραπεί κάτι τέτοιο) διότι ηλίου φαεινότερο είναι είτε έχεις άδεια τραπεζικών εργασιών είτε δεν έχεις και προχώρησαν να παραδώσουν την άδεια τραπεζικών εργασιών πρόωρα στις 31/8/18 ενώ μπορούσαν να παραδώσουν μέχρι τις 9/11/18 και να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες μέχρι τότε...

Υ.Γ1.  Λίγο έγκυος δεν μπορείς να είσαι επειδή έτσι θέλουν οι «Κυπραίοι» τεχνοκράτες έναντι των οδηγιών των Ευρωπαίων

Υ.Γ2. Μην ανησυχείτε δεν σκοπεύουν να παραιτηθούν...αλλά αναγνωρίζουν την ευθύνη τους!

 --------------- 





Κλείσιμο ΣΠΙ: Το τελικό χτύπημα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές


Με το κλείσιμο των υποκαταστημάτων των ΣΠΙ καταδικάζονται οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών
  • Στην περιοχή Φαρμακά επηρεάζονται οι κοινότητες: Φαρμακάς, Οδού, Γούρρι, Καμπί και Καλό Χωριό
  • Πρόβλημα στη διεκπεραίωση τραπεζικών λογαριασμών, πρόβλημα και στην τροφοδοσία, αφού έκλεισαν και παντοπωλεία
  • Το Καμπί  προκαλεί τις εμπορικές τράπεζες: όποια λειτουργήσει κατάστημα στην περιοχή, εκεί θα μεταφερθούν όλοι οι λογαριασμοί μας
  • Μεγάλο το πρόβλημα και σε κοινότητες στην Πάφο, με λήψη δυναμικών μέτρων προειδοποιούν Λύμπια, Ξυλοφάγου, Δρομολαξιά-Μενεού και άλλες περιοχές

Το ξεπούλημα του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα -πέραν των πολιτικών, οικονομικών και άλλων ευθυνών, που αυτές εξετάζονται στα πλαίσια της Ερευνητικής Επιτροπής- έχει σίγουρα προκαλέσει και σειρά προβλημάτων στο καταναλωτικό κοινό, άλλοτε πελάτες των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων. Σειρά ΣΠΙ, παγκύπρια, κλείνουν και δεν αντικαθίστανται ως καταστήματα της Ελληνικής. Κλείνουν καταστήματα που λειτουργούσαν σε καθημερινή βάση ή καταστήματα τα οποία μέχρι πρότινος -και μετά το τροϊκανό πέρασμα- λειτουργούσαν περιφερειακά με μερική απασχόληση.

Σε επικοινωνία με τους προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων περιοχών που επηρεάζονται σημαντικά από τον τερματισμό λειτουργίας των ΣΠΙ και της μη αντικατάστασής τους από τη νέα πραγματικότητα και κατέγραψε ενδιαφέρουσες απόψεις, και προπάντων προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Φαρμακά,  ανέφερε χαρακτηριστικά πως με το κλείσιμο της περιφερειακής συνεργατικής δημιουργείται πρόβλημα σε σειρά κοινοτήτων, οι κάτοικοι των οποίων εξυπηρετούνταν, όπως η Οδού, το Γούρρι, το Καμπί, ο Φαρμακάς και το Καλό Χωριό της Κλήρου. Αρχικά σταμάτησαν να τροφοδοτούν το Συνεργατικό Παντοπωλείο, ώσπου σιγά-σιγά κατάφεραν να το κλείσουν.

Όσον αφορά το Πιστωτικό Ίδρυμα, μας ανέφερε ότι «ενώ παλιά ήταν ανοιχτό καθημερινά, κατέληξε να λειτουργεί μόνο κάθε Τρίτη». Τώρα βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να ενημερώνονται για το κλείσιμό του.

Η πλησιέστερη τράπεζα για τους κατοίκους της περιοχής βρίσκεται στο Παλαιχώρι και στην Κλήρου, ενώ για τα ψώνια τους πρέπει να μεταβούν στο Αρεδιού, αφού ούτε το Καλό Χωριό ούτε η Κλήρου έχουν υπεραγορά.

Το οριστικό κλείσιμο της τράπεζας στον Φαρμακά δημιουργεί τεράστια προβλήματα, αφού λόγω της αστυφιλίας, πολλοί συνταξιούχοι δεν έχουν παιδιά που να κατοικούν στο χωριό. Για αυτούς είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να μετακινούνται κάθε μήνα ώστε να παίρνουν τη σύνταξή τους ή να κάνουν τα απαραίτητα ψώνια τους σε άλλη περιοχή.

Το Καμπί μελετά τρόπους συλλογικής αντίδρασης μέσα από τη συλλογή υπογραφών. Οι υπογραφές αυτές, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, θα σταλούν μαζί με επιστολή σε όλες τις άλλες τράπεζες, ενημερώνοντάς τις, πως όποια λειτουργήσει κατάστημα στην περιοχή, εκεί θα μεταφερθούν όλοι οι λογαριασμοί, “γιατί πλέον αυτό που τους ενδιαφέρει είναι τα κέρδη και όχι ο κόσμος ή η εξυπηρέτησή του”.

Μια άλλη περιοχή που πλήττεται σοβαρά είναι αυτή της Αμαργέτης και των γειτονικών χωριών, στην Πάφο, που εξυπηρετούνταν από το ίδιο Συνεργατικό Πιστωτικό Ίδρυμα.

Το εν λόγω κατάστημα λειτουργούσε υπό μερική απασχόληση κάθε Παρασκευή και είχε περιφερειακό χαρακτήρα, γιατί εξυπηρετούσε και τους κατοίκους των γύρω χωριών, όπως της Νατάς και της Ελεδιώς. Το κατάστημα θα λειτουργήσει για τελευταία φορά την Παρασκευή 14/9.

Η πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου της Αμαργέτης, κ. Ανδρούλα Κάιζερ, δήλωσε ότι δημιουργούνται αρκετά προβλήματα γιατί η πλειοψηφία των κατοίκων είναι ηλικιωμένοι, και διερωτάται «πώς θα αντεπεξέλθουν οι ηλικιωμένοι, αφού πλέον πρέπει να μεταβαίνουν στην Πάφο για να πάρουν τις συντάξεις τους και να κάνουν τις δουλειές τους».

Χαρακτηριστικά μας ανέφερε πως, ακόμα και όταν λειτουργούσε το ίδρυμα στο χωριό, η ίδια μετέφερε τους ηλικιωμένους με το αυτοκίνητό της. «Τώρα που θα πρέπει να πηγαίνουν στην Πάφο, ποιος θα τους παίρνει;».

Δυναμικές αντιδράσεις

Οι κάτοικοι των Λυμπιών και της Ξυλοφάγου δηλώνουν έτοιμοι να λάβουν μέτρα και να αντισταθούν στο κλείσιμο των τοπικών τους καταστημάτων.

Σε ανακοίνωσή του, το Κοινοτικό Συμβούλιο Λυμπιών ενημερώνει ότι η συνάντηση του Κοινοτικού Συμβουλίου και όλων των οργανωμένων συνόλων της κοινότητας Λυμπιών με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Τράπεζας που έγινε την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, δεν έφερε κανένα θετικό αποτέλεσμα, αφού δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τις εκκλήσεις και τα επιχειρήματα της αντιπροσωπείας της ακριτικής κοινότητας των Λυμπιών. Με βάση τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της τράπεζας, έγινε ξεκάθαρο ότι, για την τράπεζα, πάνω απ’ όλα είναι το οικονομικό της συμφέρον.

Για τους πιο πάνω λόγους, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση παγκοινοτικής εκδήλωσης διαμαρτυρίας το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου στις 10:30 π.μ. έξω από τα κτίρια της Συνεργατικής. Επίσης αποφασίστηκε η κλιμάκωση των μέτρων με εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Τράπεζας στη Λευκωσία, ενώ υπήρχαν και έντονες απόψεις, αν η Ελληνική Τράπεζα δεν διαφοροποιήσει τη θέση της, τότε όλοι οι κάτοικοι Λυμπιών θα προχωρήσουν σε απόσυρση των καταθέσεών τους.

Στην αντίδραση των κατοίκων των Λυμπιών προστίθεται και αυτή των κατοίκων της Ξυλοφάγου. Σε ανακοίνωσή τους, οι Λαϊκές Οργανώσεις Ξυλοφάγου και Συνοικισμού και η ΕΚΥΣΥ Ξυλοφάγου εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία και δυσαρέσκειά τους για το κλείσιμο της Συνεργατικής Ξυλοφάγου, αναφέροντας πως «είναι αδιανόητο σε μια κοινότητα των 10.000 κατοίκων να μην υπάρχει τράπεζα για εξυπηρέτηση των αναγκών τους».

Επίσης έχουν αναλάβει πρωτοβουλία να συναντηθούν με όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας, ώστε να συζητήσουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε, ενώ παράλληλα σημειώνουν πως θα προχωρήσουν σε μέτρα, μη αποκλειομένων και δυναμικών κινητοποιήσεων.

https://dialogos.com.cy/kleisimo-spe-to-teliko-chtypima-stis-oreines-kai-imioreines-perioches/





                                                                           ---------------
 

Προς διευθέτηση το θέμα με τους λογαριασμούς του Συνεργατισμού που δεν μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα
 

Λύση φαίνεται να δίνεται από την Ελληνική Τράπεζα, στο πρόβλημα 4562 λογαριασμών παρατραβήγματος οι οποίοι πάγωσαν από την πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) και δεν μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα αφού είχαν κατηγοριοποιηθεί ως μη εξυπηρετούμενοι.

Η λύση στο πρόβλημα, όπως ανέφερε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων, έχει δοθεί στα χαρτιά και αναμένονται οι σχετικές εγκρίσεις από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ), ώστε να προχωρήσει η μεταφορά των λογαριασμών.

Η λύση που βρέθηκε αφορά 4562 λογαριασμούς παρατραβήγματος, με συνολικό όριο περίπου 25 εκ ευρώ. και υπόλοιπο 21 εκατ. ευρώ. Από αυτούς 3673 είναι λογαριασμοί λιανικής τραπεζικής και 889 αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.






                                                                           ---------------
 



Διά χειρός «Τάσσου Παπαδόπουλου ΔΕΠΕ» η εταιρεία – διάδοχος της Συνεργατικής



Φωτογραφικός διαγωνισμός για πρόσληψη ξένων για τη διακυβέρνηση



Διά χειρός του δικηγορικού γραφείου «Τάσσου Παπαδόπουλου & Συνεργάτες ΔΕΠΕ» ετοιμάστηκε το καταστατικό και έγινε η εγγραφή στον Έφορο Εταιρειών, της εταιρείας η οποία αποτελεί τη διάδοχο της Συνεργατικής (Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων, η οποία είναι 100% θυγατρική της Συνεργατικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων – πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα).



Η πρώην Συνεργατική κατέθεσε στη Βουλή το ιδρυτικό έγγραφο και το καταστατικό της ΚΕΔΙΠΕΣ, τα οποία εγκρίθηκαν από τον Έφορο Εταιρειών, και τα οποία φέρουν τη σφραγίδα: «Δικηγορικόν Γραφείον Τάσου Παπαδόπουλου & Συνεργάτες ΔΕΠΕ».

Σημειώνεται ότι το υπό αναφορά δικηγορικό γραφείο συνεργαζόταν με τη Συνεργατική για θέματα που άπτονται του εγχώριου νομικού συστήματος. Αντίστοιχες υπηρεσίες προς την Τράπεζα παρείχαν και άλλα γραφεία, όπως το «Χρήστος Τριανταφυλλίδης».






Οι τρεις σταθμοί του Συνεργατισμού



Εν τω μεταξύ στα έγγραφα τα οποία κατέθεσε στη Βουλή η πρώην Συνεργατική, περιλαμβάνεται και το πιστοποιητικό εγγραφής της στον Έφορο Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών, το οποίο αποτυπώνει την ιστορία της Τράπεζας.

Όπως αναφέρεται στις 4 Δεκεμβρίου 1937 εγγράφηκε στον Έφορο η «Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα», η οποία στις 24 Ιουλίου 2017 μετονομάστηκε σε «Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα», ενώ στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 μετονομάστηκε σε «Συνεργατική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων».

Η επόμενη μέρα

Όσον αφορά την επόμενη μέρα, με βάση τα έγγραφα τα οποία κατατέθηκαν η κυβέρνηση φέρεται να ανέλαβε τέσσερις δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την έγκριση της κρατικής βοήθειας. Η πρώτη είναι ότι η διακυβέρνηση του Φορέα θα οριστεί με τρόπο ώστε «να διοικείται από εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες με πολυετή διεθνή εμπειρία στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των περιουσιακών στοιχείων των ακινήτων».

Το λεκτικό το οποίο αναφέρεται φωτογραφίζει ουσιαστικά την πρόσληψη εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό. Η δεύτερη δέσμευση είναι ότι ο Φορέας «δεν θα μπορεί σε καμιά περίπτωση να λάβει οδηγίες από το κράτος σχετικά με την αντιμετώπιση των μεμονωμένων δανείων». Η τρίτη είναι ότι «η επιτυχία του Φορέα στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αξιολογείται τακτικά και σε αυτή τη βάση θα προσαρμόζεται η επάρκεια των στρατηγικών και επιχειρησιακών σχεδίων». Και η τέταρτη ότι η καθημερινή διαχείριση (εξυπηρέτηση) των περιουσιακών στοιχείων θα γίνεται από «πλήρως ιδιωτική εταιρεία εξυπηρέτησης χωρίς οικονομική διασύνδεση με τον Φορέα».

Όπως αναφέρεται για την υλοποίηση των πιο πάνω βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις διαγωνισμοί για το διορισμό συμβούλων. Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά την επιλογή οίκου που θα αναλάβει το διορισμό των μελών του ΔΣ, ο δεύτερος την επιλογή οίκου ο οποίος θα υποβάλει συστάσεις για το νομικό πλαίσιο, την οργανωτική δομή, τη στρατηγική του Φορέα, την επιλογή του διαχειριστή και την εκποίηση της συμμετοχής της πρώην Συνεργατικής στην «Altamira», και ο τρίτος την επιλογή οίκου που θα παρακολουθεί την υλοποίηση του Καταλόγου Δεσμεύσεων προς την ΕΕ.

 
_____________________________________________________________________________

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ    ΤΕΥΧΟΣ     ΑΡ. 49 ΤΗΣ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ    ΑΠΟΨΗΣ                                     ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ  ...

Το νέο blogspot μας - Αρχείο Τευχών "Δημοκρατικής Άποψης":