ΕΦΥΓΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ


ΕΦΥΓΕ  Ο  ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

Η  Κεντρική  Επιτροπή  του  ΑΚΕΛ με βαρύτατη θλίψη ανακοινώνει το θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και τέως Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του Κόμματος, σύντροφου Δημήτρη Χριστόφια. Ο Δημήτρης Χριστόφιας εδώ και αρκετό διάστημα νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με βεβαρημένη την κατάσταση της υγείας του.


Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό του Δημήτρη Χριστόφια.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε στο κατεχόμενο σήμερα Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας, στις 29 Αυγούστου 1946.

Σε ηλικία δεκατεσσάρων χρονών έγινε μέλος της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών (Π.Ε.Ο.Μ.). Το 1964 έγινε μέλος του ΑΚΕΛ, της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (Π.Ε.Ο.) και της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (Ε.Δ.Ο.Ν.). Το 1969, στο 5ο Συνέδριο της Ε.Δ.Ο.Ν., εξελέγη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης. Το 1969 έφυγε για σπουδές στη Μόσχα, όπου σπούδασε Ιστορία στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης.

Το 1974, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Μόσχα, επέστρεψε στην Κύπρο και προσελήφθη στην Ε.Δ.Ο.Ν., της οποίας εξελέγη Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας. Το 1977 εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης, θέση την οποία κατείχε μέχρι και το 1987.

Το 1982 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής και το 1987 μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Μετά το θάνατο του Γενικού Γραμματέας του ΑΚΕΛ Εζεκία Παπαϊωάννου, στις 10 Απριλίου 1988, το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος τον όρισε προσωρινό Γενικό Γραμματέα. Στις 22 Απριλίου 1988 η ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής τον εξέλεξε Γενικό Γραμματέα, θέση την οποία κατείχε μέχρι της 21 Ιανουαρίου 2009.

Εξελέγη βουλευτής Κερύνειας με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις στις εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 και επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996, της 27ης Μαΐου 2001 και της 21ης Μαΐου 2006. Διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2001-2008.

Στις Προεδρικές εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου 2008 εκλέγθηκε ως ο 6ος κατά σειρά Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας το 2004 αναγορεύθηκε ως επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στις 20 Νοεμβρίου 2008, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στη Ρωσική πρωτεύουσα, αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν παντρεμένος με την Έλση Χηράτου με την οποία απέκτησαν δύο θυγατέρες, την Μαριάννα και την Χριστίνα και ένα γιό τον Χρίστο.

Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο του, τα παιδιά του και σε όλη του την οικογένεια.

---------------------------------------


Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ


του Πάνου Τριγάζη *

Ο πρόωρα χαμένος κύπριος ηγέτης Δημήτρης Χριστόφιας υπήρξε ένας αδογμάτιστος κομμουνιστής, όπως και το μεγάλο κόμμα που τον ανέδειξε, το ΑΚΕΛ. Είχαμε συναντηθεί και ανταλλάξει απόψεις πολλές φορές στην Κύπρο και την Αθήνα, τα τελευταία τριάντα χρόνια.


Διαδεχόμενος τον ιστορικό ηγέτη του ΑΚΕΛ, Εζεκία Παπαιωάννου, ο Χριστόφιας επέδειξε σπουδαία χαρίσματα, ενώ διακρινόταν και για το πηγαίο χιούμορ του. Θα τον χαρακτήριζα αληθινό κύπριο πατριώτη, όρος που σημαίνει πόνος για την de facto διχοτομημένη Κύπρο και διαρκής αγώνας  για την επανένωσή της, στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας. 

Με ηγέτη του τον Χριστόφια, το ΑΚΕΛ μόχθησε για το κίνημα επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αναπτύσσοντας στενές σχέσεις με όλες τις εκφράσεις της τουρκοκυπριακής Αριστεράς, που είναι εξίσου ισχυρή στην αντίστοιχη κοινότητα.
Είχε πλήρη επίγνωση ότι το περιστέρι της ειρήνης για να πετάξει και να σηκωθεί ψηλά στην Κύπρο χρειάζεται και τις δύο φτερούγες του σε κίνηση, δηλαδή, τόσο την ελληνοκυπριακή όσο και την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο σήμερα, που το νησί «της αγάπης και του ονείρου» βρίσκεται αντιμέτωπο με νέες απειλές εκ μέρους της Άγκυρας.

Με οδηγό την μεγάλη παράδοση του ΑΚΕΛ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, υπέρ των ευρύτερων δυνατών κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών, ο Χριστόφιας πέτυχε την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 2008, έχοντας προηγουμένως διατελέσει και πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου. Η προεδρία του συνέπεσε σε μεγάλο βαθμό και με την ανάδειξη του  Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, με αποτέλεσμα να σημειωθεί πρωτόγνωρη πρόοδος για την επίλυση του Κυπριακού, που αποτελεί κεκτημένο με τίτλο «συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ». Επιπλέον, θα μείνει στην ιστορία η γραμμή Χριστόφια-Ταλάτ για «λύση από τους κύπριους για τους κύπριους».

Επίτευγμα του Χριστόφια ως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και οι οριοθετήσεις ΑΟΖ με γειτονικές χώρες, διαδικασία που είχε αρχίσει και από προκατόχους τους. Έτσι, με Χριστόφια πρόεδρο, το 2010, η Κύπρος μπήκε στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, με τον εντοπισμό τεράστιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Τέλος, ιδιαίτερη πτυχή της δράσης του Δημήτρη Χριστόφια ήταν η έμπρακτη συμπαράστασή του στην πυρόπληκτη Ηλεία, που είναι ιδιαίτερη πατρίδα μου. Με την ιδιότητα του προέδρου της Βουλής της Κύπρου, το 2008, είχε επισκεφθεί την περιοχή, συνοδευόμενος από συνδικαλιστές της ΠΕΟ και του αντίστοιχου τουρκοκυπριακού συνδικάτου, για να κάνει συμβολική δενδροφύτευση στο χωριό Αγία Άννα, όπου και είχαμε συναντηθεί. Μεταγενέστερα, ως πρόεδρος της Κύπρου, φρόντισε να ολοκληρωθεί το έργο που είχε ξεκινήσει από τον προκάτοχό του Τάσσο Παπαδόπουλο, για την ανοικοδόμηση της μαρτυρικής Αρτέμιδας (35 νεκροί), στον δήμο Ζαχάρως, με έξοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πιστεύω, λοιπόν, ότι και η Ηλεία οφείλει να τιμά την μνήμη του Χριστόφια.

*Ο Πάνος Τριγάζης είναι  μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ 

________________________________________________________________________

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ    ΤΕΥΧΟΣ     ΑΡ. 49 ΤΗΣ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ    ΑΠΟΨΗΣ                                     ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ  ...

Το νέο blogspot μας - Αρχείο Τευχών "Δημοκρατικής Άποψης":