ΕΧΟΥΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΙΣ Ο.Κ.Ο.Ε. & Ε.Κ.Ε. ΣΤΗΝ ΑΝΥΠΟΛΗΨΙΑ


ΕΧΟΥΝ  ΟΔΗΓΗΣΕΙ  ΤΙΣ  Ο.Κ.Ο.Ε.  &  Ε.Κ.Ε.  ΣΤΗΝ  ΑΝΥΠΟΛΗΨΙΑ




Περίληψη:
Σειρά ενεργειών, ανακοινώσεων, και παράτυπων αποφάσεων
έχουν οδηγήσει τις ευκαιριακές πλειοψηφίες σε Ε.Κ.Ε. και Ο.Κ.Ο.Ε. στην ανυποληψία, και μαζί τους τις οργανώσεις. 
Οι άλλοτε μαζικές και συναινετικές δράσεις έχουν δώσει 
τη θέση τους σε άμαζες, κομματικοποιημένες 
και απορριπτικές δράσεις.



Από τις αρχές τις δεκαετίας του 1990, οπότε και επήλθε συμφωνία για τα παροικιακά με τη συμβουλευτική παρέμβαση του τότε Πρέσβη κ. Φρίξου Κολώτα, η μεν Ε.Κ.Ε. οδηγήθηκε στον εκδημοκρατισμό και την καθιέρωση της απλής αναλογικής, η δε Ο.Κ.Ο.Ε. (που ιδρύθηκε ως αποτέλεσμα τότε) ακολούθησε μια συναινετική λειτουργία που την καθιέρωσε ως το κορυφαίο συντονιστικό όργανο των Κυπρίων της Ελλάδας. Αρχές δράσης και λειτουργίας τους απετέλεσαν η συναίνεση, τα κοινά προγράμματα δράσης, η επεξεργασία των ανησυχιών και προβλημάτων των Κυπρίων στην Ελλάδα, η προβολή του Κυπριακού πολιτισμού και εθίμων, η προβολή του Κυπριακού προβλήματος στη βάση της στήριξης της διακηρυγμένης πολιτικής της πολιτείας και του Εθνικού Συμβουλίου. Αποτέλεσμα: δεκάδες δράσεις, μαζικές εκδηλώσεις. Μια παρουσία με αξιώσεις και αντάξια των Κυπρίων.

Θλιβερή εξαίρεση οι κατά καιρούς προσπάθειες της ένοχης ακροδεξιάς, με διασπαστικές κινήσεις, που προσπαθούσε να δικαιώσει τις «ενωτικές» επιλογές της που οδήγησαν στη διπλή προδοσία: το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή – κατοχή.


Αυτό που βιώνουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με την διάλυση των συναινετικών διαδικασιών, είναι αναμφίβολα μια οπισθοδρόμηση. Ο Παροξυσμός  (της ευκαιριακής πλειοψηφίας στις Ο.Κ.Ο.Ε. και Ε.Κ.Ε.)  και η διολίσθηση στα κελεύσματα της ακροδεξιάς τους έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανείς για την Ο.Κ.Ο.Ε. και την Ε.Κ.Ε. γελοιότητες:

1.      Εκδίδουν ανακοίνωση και καλούν το ΡΙΚ να αποσύρει από το διαγωνισμό της Eurovision τη Φουρέϊρα. Σε όλη την Κύπρο, μόνο το ΕΛΑΜ και η Ο.Κ.Ο.Ε. έχουν  κάνει τέτοια ανακοίνωση! Στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή!

Συμμετοχή του ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ στα "Μακεδονικά" συλαλλητήρια

2.      Καλούν σε συμμετοχή σε συλλαλητήριο ακραίων εθνικιστικών και θρησκόληπτων καταστάσεων σχετικά με το Μακεδονικό, και ζητούν . . .  την «διενέργεια δημοψηφίσματος»! Τελικά δεν μας είπαν πόσοι Κύπριοι πήγαν;;;  Από τον τύπο είδαμε σημαίες της ακροδεξιάς κυπριακής φοιτητικής παράταξης ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ!!!

Διαδήλωση για το Μακεδονικό. Φωτογραφία του AFP


3.      Αρχικά σε σύσκεψη της Πρεσβείας (Γ. Συλλούρης, Ομ. Παπασάββας, Αλ. Κωνσταντίνου, δηλ. οι εκπρόσωποι των συνδυασμών Ενωτική Δημοκρατική Πορεία και ΕΛΛΑΣ) εκφράζουν αντίρρηση να κληθεί ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας ως ομιλητής στην εκδήλωση για την 20 Ιουλίου 2018 της Ο.Κ.Ο.Ε., Ε.Κ.Ε. και της Πρεσβείας (λόγω των «προσφάτων συμβάντων» – δηλ. συμφωνία των Πρεσπών). Στην πορεία ζητούν να «διερευνηθεί» αν μπορεί να έρθει ο κ. Κοτζιάς (μετά από την έντονη αντίδραση του Γραμματέα της Ε.Κ.Ε.). Δεν μας είπαν ποτέ βέβαια αν έγινε η «διερεύνηση», και ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

4.      Διοργανώνουν (Ο.Κ.Ο.Ε. και Ε.Κ.Ε. με τη συμβολή και συμμετοχή της Πρεσβείας) συγκεντρώσεις με μικρή συμμετοχή: Ομιλία Γιαννάκη Ομήρου στην Κυπριακή Εστία που παρευρέθηκαν λίγες δεκάδες άτομα (με ακόμα πιο λίγα από την παροικία), επετειακή εκδήλωση για τις 20 Ιουλίου στην Πρεσβεία παρευρέθηκαν επίσης λίγες δεκάδες άτομα (με πολυ λίγα από την παροικία), εκδήλωση για την επέτειο της Ανεξαρτησίας (η οποία διαφημίστηκε στην ιστοσελίδα:: «Με μια μεγάλη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί φέτος θα τιμηθεί η Επέτειος της Κυπριακής Ανεξαρτησίας . . .») στο Ίδρυμα Κακογιάννη παρευρέθηκε το 1/3 της αίθουσας χωρητικότητας 350 (πάλι με πολύ λίγα άτομα από την παροικία).  

      Το Σωματείο των Προσφύγων αντίστοιχα οργάνωσε την περίοδο αυτή τρεις μαζικές εκδηλώσεις: Μάρτης 2018 εκδήλωση για την ισοτιμία των Προσφύγων στην Πρεσβεία, Ιούνης 2018  εκδήλωση για το Κυπριακό στην Πρεσβεία και στις 19/7/2018 αντικατοχική εκδήλωση στην Καλλιθέα  όπου παρευρέθηκαν σχεδόν δύο εκατοντάδες άτομα (αν και ήταν «ένα μόνο σωματείο» όπως λένε και οι ίδιοι) σημαντικός αριθμός των οποίων ήταν από την παροικία.


     
Εκδήλωση για την επέτειο της ανεξαρτησίας στο Ίδρυμα Κακογιάννη


Η «Επίσημη» εκδήλωση στην Πρεσβεία 20/7/2018

Η αντικατοχική εκδήλωση της Ε.Κ.Π.Ε. στην Καλλιθέα
19/7/2018
       

5.   Οι συγκεντρώσεις που διοργανώνουν έχουν το χαρακτηριστικό γνώρισμα την προώθηση (κατά παραβίαση του ομόφωνου πλαισίου στο Κυπριακό και των δύο οργανώσεων) των ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΩΝ τους απόψεων («προειδοποιήσεις» τους ενάντια στους «οπαδούς της όποιας λύσης»). Παραβιάζοντας ακόμα τη θέση στο ομόφωνο πλαίσιο να είναι πλουραλιστική η παρουσίαση των προτάσεων και συζήτηση σε θέματα Κυπριακού και να ακούγονται όλες οι απόψεις.
  • Χαρακτηριστική είναι η εκδήλωση για την Επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας: Επιλέγεται χωρίς να έχουν ρωτηθεί τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ε. και του Κ.Σ. της Ο.Κ.Ο.Ε. ως κύριος ομιλητής ο κ. Γιαννάκης Μάτσης, χωρίς να καταβληθεί οιαδήποτε προσπάθεια να παρουσιαστεί η άλλη άποψη (υπέρ της Δ.Δ. Ομοσπονδίας και η οποία έλαβε στις «δημοψηφισματικού χαρακτήρα»  πρόσφατες Προεδρικές εκλογές το 65%).

 
ο κ. Γιαννάκης Μάτσης

Ο κ. Γ. Μάτσης επιλέγεται για να εκφράσει τις ιδιαίτερα ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΕΣ προσωπικές θέσεις του (κατά της Δ.Δ.Ομοσπονδίας, με αμφίβολες και παραπλανητικές αναφορές πχ ότι στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου Μακαρίου και Κυπριανού με τον Ντενκτάς το 1977 και 1979 δεν υπάρχει ο όρος διζωνική – παραλείποντας να πει ότι υπάρχει ο όρος δι-περιφερειακή, αμφίβολες αναφορές για συμφωνηθέντα στο Εθνικό

Συμβούλιο και τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ, αναφορές ότι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας «εκλέγονταν» από τους Βρετανούς, αναφορά στη «συνάντηση» Έλληνα αρxι-κατασκόπου που «μίλησε» με αγνοούμενο σε φυλακές στην Τουρκία – παραλείποντας να πει ότι τα οστά του συγκεκριμένου αγνοούμενου που βρέθηκαν στην Κύπρο, αναγνωρίσθηκαν με τη μέθοδο DNA, και πολλές άλλες ανακρίβειες και περιαυτολογήσεις από τη δική του δράση). Μια ομιλία που θύμιζε επικήδειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, παρά επετειακή αναφορά. 

6.  Δεν έκαναν παρά ελάχιστες πρωτογενείς εκδηλώσεις σαν Ε.Κ.Ε. για κανένα θέμα ή επέτειο και απλώς συμμετείχαν σε εκδηλώσεις άλλων (Κυπριακή Πρεσβεία, Σπίτι της Κύπρου, Ίδρυμα Κακογιάννη) σαν «ουρά». Η συμμετοχή τους εξαντλείτο σ’ ένα χαιρετισμό και μόνο. Οι περισσότερες εκδηλώσεις έγιναν με πενιχρή παρουσία μελων της παροικίας που τους γύρισε την πλάτη. Στις εκδηλώσεις που "προσκολούνταν" ενίοτε υπήρχε κάποια παρουσία ελέω των άλλων οργανωτών.


Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΜΑΣ


Θέτουμε ακόμα ερωτήματα για τη στάση της Πρεσβείας. Σε σχετική ανακοίνωση-αναγγελία της εκδήλωσης στο Ίδρυμα Κακογιάννη της 27/09/2018 στην ιστοσελίδα της αναφέρει: «Με μια μεγάλη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί φέτος θα τιμηθεί η Επέτειος της Κυπριακής Ανεξαρτησίας . . .». Η Πρεσβεία έκανε τηλέφωνα και καλούσε μέλη της παροικίας. Προφανώς κάλεσε ακόμα  εκπροσώπους φορέων και πολιτικών εκπροσώπων και κινητοποίησε το προσωπικό της. Τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά. Τα δύο τρίτα της αίθουσας στο Ίδρυμα Κακογιάννη ήταν κενά.
Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι: γιατί συναινεί στη μονομερή επιλογή ομιλητών (όπως πχ κ. Γιαννάκη Μάτση, τρεις φορές εκπροσώπων της ΕΔΕΚ σε 6 μήνες) και στην πράξη επιτρέπει την προβολή του ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΣΜΟΥ, ενώ στις παρεμβάσεις της απουσιάζει η προβολή της ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ της Κυπριακής Δημοκρατίας ;;;;;




Γιατί έλαμψε δια της απουσίας της από την μεγαλύτερη αντικατοχική εκδήλωση που διοργανώθηκε φέτος από το Σωματείο των Προσφύγων στην Καλλιθέα στις 19/07/2018, όταν εκεί παρευρίσκονταν ως κεντρικοί ομιλητές η Αναπλ. Κυβερνητική Εκπρόσωπος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου  ;;;;;

____________________________________________________________________

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ    ΤΕΥΧΟΣ     ΑΡ. 49 ΤΗΣ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ    ΑΠΟΨΗΣ                                     ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ  ...

Το νέο blogspot μας - Αρχείο Τευχών "Δημοκρατικής Άποψης":