ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ και ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΙΕΡΙΔΗ - ΕΦΣΥΝ - 1

 ΕΠΙΚΑΙΡΑ  ΑΡΘΡΑ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΚΥΠΡΙΑΚΟ   και  ΤΗΝ  ΚΥΠΡΟ του  ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΙΕΡΙΔΗ - ΕΦΣΥΝ - 1

-  ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ  ΚΑΘΕ  ΒΔΟΜΑΔΑ


(συνέχεια στο:

του Κυριάκου Πιερίδη


-------------------------------
-------------------------------


του Κυριάκου Πιερίδη
. . . Η Κύπρος ταλανίζεται από ακόμα μία κρίση και η κυβέρνηση αποκρύβει την ευθύνη που έχει από την εποχή της προηγούμενης περιπέτειας: χαμηλές επενδύσεις σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. και, το χειρότερο, οι πλείστες στον κατασκευαστικό τομέα που δεν αποδίδουν περισσότερη παραγωγικότητα.. . . .

-------------------------------


του Κυριάκου Πιερίδη
Αν η Αθήνα θέλει να αποφύγει το γήπεδο της έντασης και η Λευκωσία την ολική ταπείνωση–διπλή διχοτόμηση στο νησί και στην ΑΟΖ, θα πρέπει να σκεφτούν πώς θα δώσουν σάρκα και οστά στην εύστοχη αναφορά του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εν μέσω κορονοϊού, με αποδέκτη την Τουρκία: (έχουμε) «μιαν ευκαιρία για άλλου είδους ματιά» (στις ελληνοτουρκικές σχέσεις), αφού «πολιτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν ενδεχομένως να μην έχουν νόημα στην παρούσα συγκυρία» . . .


-------------------------------


 του Κυριάκου Πιερίδη
Παρά τον αίσιο απολογισμό τής ώς τώρα πορείας της επιδημίας στην Κύπρο και τη χαλάρωση των μέτρων αποκλεισμού που ισχύει από την αρχή της εβδομάδας, η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν δείχνει καμία πρόθεση για επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης και η ήδη πληγείσα εμπιστοσύνη στο νησί φαίνεται να νοσεί πλέον βαριά...
 

-------------------------------

του Κυριάκου Πιερίδη
Το «τεστ» του κορονοϊού ανέδειξε τις αγκυλώσεις της αυτοαπομόνωσης
Καθώς συμπληρώνονται 16 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε., η εξωτερική πολιτική του Ν. Αναστασιάδη διαπνέεται περισσότερο από άρνηση και παραίτηση, ενεργώντας ακριβώς στον αντίποδα της της πολιτικής όσων συνέβαλαν στο σχέδιο ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2004, ανάμεσά τους και ο πολιτικός του μέντορας Γλαύκος Κληρίδης.
https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/241529_test-toy-koronoioy-anedeixe-tis-agkyloseis-tis-aytoapomonosis

-------------------------------



του Κυριάκου Πιερίδη
Την ώρα που το «Γιαβούζ» συνεχίζει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η Ευρώπη κόβει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Άγκυρας και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες ακυρώνουν τα σχέδιά τους στην περιοχή λόγω λόγω κρίσης, προκαλώντας σοβαρά ερωτήματα για τους αβάσιμους υπολογισμούς Αθήνας και Λευκωσίας.



-------------------------------

του Κυριάκου Πιερίδη
Με εκτιμήσεις για απώλειες 20% του ΑΕΠ την επόμενη διετία, με το δημόσιο χρέος στα ύψη και με τους τομείς του τουρισμού και των κατασκευών να πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία, η κυβέρνηση Αναστασιάδη καλείται να απαντήσει εάν θα συνεχίσει με το ίδιο αναπτυξιακό μοντέλο και την επόμενη ημέρα της κρίσης. . . .



-------------------------------


του Κυριάκου Πιερίδη
Η επιλογή των όσων κατευθύνουν την τύχη των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων είναι συνειδητή και σχετίζεται με προειλημμένες αποφάσεις για τσιμέντωμα του διαχωρισμού.



-------------------------------


του Κυριάκου Πιερίδη


 Εκτιμήσεις για ύφεση μεγαλύτερη και από 5% εάν η κρίση παραταθεί πέραν των 2-3 μηνών ● Χαμένο το 2020 για τον τουρισμό ● Το πολιτικό σύστημα θα κληθεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για την επόμενη μέρα.


-------------------------------

του Κυριάκου Πιερίδη
Η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού στην Κύπρο συμπληρώνει τρεις εβδομάδες, χωρίς να μπορεί κανείς να αποτολμήσει μια πρόβλεψη για την εκτόνωσή της. Με την εφαρμογή των πλέον αυστηρών μέτρων για κατ’ οίκον περιορισμό από την 23η Μαρτίου, τα βασανιστικά ερωτήματα που απασχολούν την κυπριακή κυβέρνηση παραμένουν . . . 
https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/236991_i-kypros-sta-katafygia


-------------------------------
του Κυριάκου Πιερίδη
Αυξημένος ο αριθμός των κρουσμάτων στο νησί σε σύγκριση με τον πληθυσμό
Ποια μέτρα παίρνει η κυβέρνηση Αναστασιάδη για την αναχαίτιση της πανδημίας  Καταστροφικές οι επιπτώσεις στον τουρισμό και στις κατασκευές. . . . .
 Περισσότερα στο:



-------------------------------
  


του Κυριάκου Πιερίδη
Τα πρώτα κρούσματα έγιναν η αφορμή για μια «πρόβα τζενεράλε» για το κλείσιμο των σημείων διέλευσης, τροφοδοτώντας τα πιο ακραία και τυφλά αντανακλαστικά μιας μερίδας πολιτικών στο νησί για οριστικό διαχωρισμό και διχοτόμηση.



-------------------------------


του Κυριάκου Πιερίδη
Στην γνωστή έκφραση της κυπριακής διαλέκτου, «τζιείνοι ποτζιεί, εμείς ποδά» (εκείνοι ας μείνουν από εκεί, εμείς εδώ) συνοψίζεται η νέα «σκληρή και καθαρή γραμμή» του Νίκου Αναστασιάδη, που έκλεισε τέσσερα από τα επτά σημεία διέλευσης στη γραμμή κατοχής ύστερα από 17 χρόνια.
Στην Κύπρο η απόφαση ελήφθη! Το κλείσιμο την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου τεσσάρων από τα επτά σημεία διέλευσης στη γραμμή κατοχής που χωρίζει το νησί σηματοδοτεί την υλοποίηση μιας νέας προσέγγισης στο Κυπριακό από την κυπριακή κυβέρνηση και τον πρόεδρο Αναστασιάδη. . . .
https://www.efsyn.gr/politiki/234157_i-ellinokypriaki-pleyra-sikose-mpares-diahorismoy


-------------------------------

του Κυριάκου Πιερίδη

Προτού αφεθεί να ξεχαστεί το σκάνδαλο με τα «χρυσά διαβατήρια», η Κύπρος υποβλήθηκε σε άλλο ένα μπαράζ διεθνών αποκαλύψεων, αυτή τη φορά για το ποδόσφαιρο.
Τη φήμη της «συνήθους υπόπτου» στον χώρο της Ευρώπης αποκτά η Κύπρος στα ζητήματα διαφθοράς. Τα απανωτά σκάνδαλα κυπριακής παραγωγής απασχολούν έντονα τόσο τα διεθνή ΜΜΕ όσο και την εσωτερική κοινή γνώμη. Μια σημαντική μερίδα πολιτών καθορίζει ήδη τη στάση της έναντι του Κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη, της κυβέρνησής του και αξιολογεί αυστηρά τη στάση των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων σε έναν χρόνο και των προεδρικών του 2023.
Σχεδόν δεν περνά μήνας που να μην... κερδίσει η Κύπρος διεθνή πρωτοσέλιδα για διαφθορά. Προτού αφεθεί να ξεχαστεί το σκάνδαλο με τα «χρυσά διαβατήρια», που ταλανίζει την κυβέρνηση, η Κύπρος υποβλήθηκε σε άλλο ένα μπαράζ διεθνών αποκαλύψεων, αυτή τη φορά για το ποδόσφαιρο. Δεκάδες «κόκκινοι» φάκελοι έχουν διαβιβαστεί από την UEFA στην κυπριακή Δικαιοσύνη για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα και στημένους αγώνες. Ακολούθησε σάλος και πλήθος άλλων αποκαλύψεων για προσυνεννοήσεις σωματείων, παραγόντων και διαιτητών στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. . . .


-------------------------------
  


του Κυριάκου Πιερίδη
Ο Νίκος Αναστασιάδης ζητά από τις Βρυξέλλες κυρώσεις που θα επιφέρουν κόστος στην Τουρκία, αλλιώς απειλεί με «οριζόντιο βέτο» σε κάθε συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.  Ούτε η Ε.Ε. πάντως, αλλά ούτε και ο ΟΗΕ προτίθενται να επιβάλουν σοβαρές κυρώσεις και ο κ. Γκουτέρες υποδεικνύει στη Λευκωσία να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις πριν να είναι πολύ αργά.
https://www.efsyn.gr/politiki/exoteriki-politiki/232236_i-syntagi-tis-akinisias 



-------------------------------

 του  Κυριάκου  Πιερίδη

Ο  πολιτικός  αγώνας  των προοδευτικών Τουρκοκυπρίων είναι απελπιστικά μοναχικός και αυτό δεν είναι καθόλου άσχετο με όσα συμβαίνουν στην Κύπρο από το Κρανς Μοντάνα και μετά: την αποστασιοποίηση του διεθνούς παράγοντα και το ροκάνισμα του χρόνου από την ελληνοκυπριακή ηγεσία, σε μια διαρκή μετατόπιση του στάτους κβο προς επικίνδυνη αποσταθεροποίηση.

-------------------------------


«Ρεύμα» Ακιντζί στην κοινωνία τωνΤουρκοκυπρίων

του Κυριάκου Πιερίδη

Η υποστήριξη που διαθέτει σήμερα, είναι πολλαπλάσια από το αθροιστικό ποσοστό μικρών κεντροαριστερών κομμάτων που τον στηρίζουν και με συγκρατημένους υπολογισμούς ξεπερνά το 30%. Το ποσοστό αυτό τού δίνει εισιτήριο για τον β΄ γύρο.
Σε ρυθμούς ροκ, σε μια κατάμεστη αίθουσα στη Βόρεια Λευκωσία, και την επίλυση του Κυπριακού στον πυρήνα των πολιτικών μηνυμάτων του, ο Μουσταφά Ακιντζί εξήγγειλε το βράδυ της Τετάρτης (5/2) την υποψηφιότητά του για επαναδιεκδίκηση της ηγεσίας της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας.


https://www.efsyn.gr/politiki/230423_reyma-akintzi-stin-koinonia-ton-toyrkokyprion

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

 

του Κυριάκου Πιερίδη


Η κυπριακή διπλωματία μετά βίας επιπλέει πλέον σε διεργασίες για το Κυπριακό που εξελίσσονται στον ΟΗΕ, ενώ στον χώρο των Βρυξελλών προσκρούει συνεχώς σε αντιφάσεις, με την ελπίδα να πετύχει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για όσα συμβαίνουν στις θάλασσες.

Την τάση για αλλαγή του στάτους κβο σε βάρος της κυπριακής κυβέρνησης εξαιτίας του αδιεξόδου στο Κυπριακό και της άγονης παρέλευσης του χρόνου επιβεβαιώνει το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με μικρές αλλά επώδυνες αποφάσεις, για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP στην Κύπρο.

https://www.efsyn.gr/politiki/229417_trypio-statoys-kbo

 

-------------------------------

 

 Κύπρος: τα αδιέξοδα και οι ψευδαισθήσεις

του Κυριάκου Πιερίδη


Η τουρκική γεώτρηση στο οικόπεδο 8 και οι πολλαπλές ζημιές που προξενεί. Άλλη μία ταπείνωση για τη χώρα, που βλέπει να χάνει τη διεθνή αξιοπιστία της στα μάτια του ΟΗΕ και της Ε.Ε., ενώ πληθαίνουν τα ερωτήματα για το αν η πολιτική που ακολουθεί η Λευκωσία συμβάλλει τελικά στην επίλυση ή οδηγεί στην παγίωση νέων τετελεσμένων και την οριστική διχοτόμηση.

Σε πολλαπλά αδιέξοδα βρίσκεται η κυπριακή κυβέρνηση, εξαντλώντας χωρίς έμπρακτο αποτέλεσμα όλα τα θεσμικά περιθώρια που διαθέτει διεθνώς και ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει την Τουρκία. Δυστυχώς για την Κύπρο, τα νέα τετελεσμένα στις θάλασσες εξελίσσονται σε μια επικίνδυνη περιπέτεια, τις συνέπειες της οποίας η Λευκωσία δεν είχε υπολογίσει.


https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/228394_kypros-ta-adiexoda-kai-oi-pseydaisthiseis

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


του Κυριάκου Πιερίδη


Ώρα κρίσιμων αποφάσεων για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, η οποία εκλέγει -σε δύο γύρους καθώς κανείς υποψήφιος δεν έχει μεγάλο προβάδισμα- ηγέτη και εκπρόσωπο στις διαπραγματεύσεις.

Οι δύο βασικές δυνάμεις είναι οι υποστηρικτές της επανένωσης, με προεξάρχοντα τον Μουσταφά Ακιντζί, και οι οπαδοί της διχοτόμησης και ενσωμάτωσης με την Τουρκία, με εκφραστή τον Ερσίν Τατάρ.

Στις 12 ή 19 Απριλίου θα διεξαχθούν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου κρίσιμες εκλογές ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα για την ανάδειξη του ηγέτη της και διαπραγματευτή στις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η έκβαση αυτής της εκλογικής μάχης είναι καθοριστική για τη μοίρα ολόκληρης της Κύπρου, όχι μόνο των Τουρκοκυπρίων.




------------------------------


του Κυριάκου Πιερίδη


Η εξαμηνιαία Έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες
Με αιχμές για την απουσία επίλυσης στο Κυπριακό και την κλιμακούμενη ένταση που προκαλούν τα ζητήματα του φυσικού αερίου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έδωσε την Πέμπτη (9/1) στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την εξαμηνιαία έκθεσή του για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης (UNFICYP).

Η αξιολόγησή του για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που τείνει να δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σαφής και ακριβώς αντίθετη από όσους θεωρούν ότι στο νησί επικρατεί η «συνήθης κατάσταση πραγμάτων». Ο Γκουτέρες όμως στην έκθεσή του γίνεται πολύ ξεκάθαρος για όσα τεκταίνονται, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι, αν δεν επαναδρομολογηθούν διαδικασίες για κατάληξη σε συνολική επίλυση, «οι εντάσεις στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονη αύξηση, ελάχιστες προοπτικές έχουν να κοπάσουν».


https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/226408_i-kypros-sti-zoni-ton-entaseon

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 


του Κυριάκου Πιερίδη


Με την έναρξη της νέας χρονιάς η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα και το Ισραήλ προχώρησαν την Πέμπτη 2/1/2020 στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed. Η υπογραφή χαρακτηρίζεται μια «ιστορική» κίνηση στη γεωστρατηγική σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου. Η τριμερής συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ συνιστά το αντίβαρο στην αυθαίρετη προσβολή υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ της Τουρκίας σε συμφωνία με τη Λιβύη, «κόβοντας» στα δύο την ανοιχτή θάλασσα.

Ο αγωγός-όνειρο έλαβε την πολιτική έγκριση των τριών χωρών σε επίπεδο κορυφής και με τον τρόπο αυτό προβάλλεται ως «εφικτός» και «εμπορικά βιώσιμος». Ακόμα και οι πλέον αισιόδοξοι όμως παραδέχονται ότι για να αποδειχτεί πόσο ρεαλιστικός είναι ο αγωγός, θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος και σκληρή δουλειά. Τι από όσα λέγονται μετρούν και πώς επηρεάζουν το σκηνικό με την απρόβλεπτη γείτονα Τουρκία;


https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/225537_eastmed-o-agogos-oneiro-me-treis-ypografes

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



του Κυριάκου Πιερίδη

Το 2019 κλείνει σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, με τις ειδήσεις από την Κύπρο να μοιάζουν με ιαχές μιας μακρόσυρτης αντιπαράθεσης που προσλαμβάνει μια επικίνδυνη κλιμάκωση. Το σκηνικό μοιάζει με άλλες εποχές, αλλά πόσο αλήθεια ανταποκρίνεται στους προβληματισμούς που αναπτύσσει η σύγχρονη κυπριακή κοινωνία;

Πολλά πράγματα επί του εδάφους εξελίσσονται διαφορετικά και αναδεικνύουν τις αθέατες πτυχές του Κυπριακού, άγνωστες σε όσους στηρίζονται μόνο στις τρέχουσες ειδήσεις των τηλεοπτικών καναλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο.




- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Η αυτοπαγίδευση της Κύπρου
του Κυριάκου Πιερίδη


Μία από τις χειρότερες περιόδους στην εξωτερική πολιτική της βιώνει η Κύπρος στο πιεστικό πια ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού. Αν κανείς κοιτάξει αντικειμενικά το σημερινό κυπριακό «κάδρο», η κλεψύδρα ολοένα και αδειάζει για την αναζήτηση συμβιβασμού στη βάση της Ομοσπονδίας.

https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/224159_i-aytopagideysi-tis-kyproy


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Το τίμημα της στασιμότητας
του Κυριάκου Πιερίδη


Αν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να μιμηθεί τον Ν. Αναστασιάδη και την κυπριακή διπλωματία, θα αρχίσει κι αυτός να καταναλώνει αδιάκοπα «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Το μετέωρο βήμα της Κύπρου προς τη Χάγη
του Κυριάκου Πιερίδη

Με μια νέα πρωτοτυπία στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της, η Λευκωσία προχώρησε στην αποστολή ενός φαξ με αποδέκτρια την τουρκική κυβέρνηση. Κοινοποίησε στην Άγκυρα την «πρόθεση να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην οριοθετημένη κυπριακή ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο.

https://www.efsyn.gr/politiki/exoteriki-politiki/222197_meteoro-bima-tis-kyproy-pros-ti-hagi


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 



Μια χαραμάδα ελπίδας για λύση

του Κυριάκου Πιερίδη 




Έχοντας πάρει το δίδαγμά του από το «ναυάγιο» του Κρανς Μοντάνα, ο γ.γ. του ΟΗΕ γνωρίζει πλέον πως για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό δεν αρκεί μια γενική συμφωνία σε βασικές αρχές -που υπάρχει- αλλά χρειάζεται και αμοιβαία πολιτική βούληση. Έτσι, με περίσσιο πείσμα, πλέον στοχεύει να γεφυρώσει το χάσμα των δύο πλευρών.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 


«Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά!»

του Κυριάκου Πιερίδη




Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έχει αποκτήσει πια την εμπειρία για να χειριστεί σκοπιμότητες και τακτικισμούς. Στο Βερολίνο θέλει να ξεκαθαρίσει την πρωταρχική ευθύνη Αναστασιάδη-Ακιντζί να κλείσουν την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού, χωρίς να ξανανοίγουν ατέρμονες συζητήσεις.






 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  

του Κυριάκου Πιερίδη
Το περιστατικό με τα «χρυσά διαβατήρια» είναι το τελευταίο μιας σειράς ενεργειών του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου που τον ταυτίζουν με τον ακραίο εθνικισμό, τον αναχρονισμό και την οπισθοδρόμηση και τη βαθιά οικονομική διαπλοκή με το πολιτικό σύστημα

 

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

Το δύσκολο ραντεβού του Βερολίνου
του Κυριάκου Πιερίδη

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει συγκαλέσει τριμερή συνάντηση υπό την αιγίδα του, με τους δύο Κυπρίους ηγέτες, τον Ν. Αναστασιάδη και τον Μ. Ακιντζί. Η προσδοκία του Γκουτέρες είναι να ανοίξει ο δρόμος για Πενταμερή Διάσκεψη, με τη συμμετοχή των δύο ηγετών και των 3 Εγγυητριών Δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Η.Β.), με παρατηρητή την Ε.Ε., όπως έγινε στο Κρανς Μοντάνα. Υπό τις παρούσες συνθήκες, όμως, είναι άγνωστο κατά πόσο ο γ.γ. θα καταφέρει να επιτύχει κάποια πρόοδο.

Ο Νοέμβριος ίσως αποδειχτεί ο πιο κομβικός μήνας για το μέλλον του Κυπριακού και μάλιστα με τελεσίδικο τρόπο για τη μοίρα των Κυπρίων. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει συγκαλέσει υπό την αιγίδα του τριμερή συνάντηση με τους δύο Κυπρίους ηγέτες, τον Ν. Αναστασιάδη και τον Μ. Ακιντζί. Η συνάντηση προγραμματίζεται να γίνει στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου και θα είναι η πρώτη μετά την αποτυχία στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας, πριν από 30 ολόκληρους μήνες!


 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

 

 

του Κυριάκου Πιερίδη
Η κυρίαρχη εντύπωση των Ευρωπαίων -ίσως πλέον και με τεκμηριωμένα στοιχεία- είναι πως τα περισσότερα διαβατήρια εκδόθηκαν μέσα από ένα καλοστημένο δίκτυο με μείγμα πολιτικής διαπλοκής και ιδιοτελών οικονομικών συμφερόντων
Στις Βρυξέλλες άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Μέχρι το τέλος του έτους θα γνωστοποιηθούν οι ελάχιστες κοινές διαδικασίες για την παραχώρηση της ευρωπαϊκής ιθαγένειας.
Το κυπριακό πρόγραμμα παραχώρησης διαβατηρίων έναντι επενδύσεων λειτούργησε ξανά ως το παράδειγμα προς αποφυγή, κινητοποιώντας το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αμυνθεί στην προφανή κατάχρηση. [ . . . ]
 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

 

 

Τα «χρυσά διαβατήρια» της Κύπρου


του Κυριάκου Πιερίδη

. . . Στα όρια διεθνούς διασυρμού βρίσκεται ξανά η Κύπρος μετά τη νέα αποκάλυψη για τις πρακτικές παραχώρησης «χρυσών διαβατηρίων», αυτή τη φορά στην οικογένεια του δικτάτορα της Καμπότζης. Το πρακτορείο Reuters άνοιξε τον νέο κύκλο γύρω από τη σκανδαλώδη πρακτική της Κύπρου εδώ και 6 χρόνια, αποκαλύπτοντας (16/10/2019) με εκτενές τηλεγράφημά του τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Ν. Αναστασιάδη για την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας στους στενούς συγγενείς του πρωθυπουργού Χουν Σεν. Πρόκειται για τον Καμποτζιανό πολιτικό που βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας, ασκώντας απόλυτη και αυταρχική εξουσία από το 1985. . . . .


 


                                                         - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 




Ένας «αιρετικός», που έσιει άλλον αέρα...
του Κυριάκου Πιερίδη


Ποιος είναι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης που τόλμησε να αμφισβητήσει την «Πηγή Ειρήνης» -τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία- προκαλώντας την οργίλη αντίδραση του Ερντογάν. Όσοι τον γνωρίζουν καλά τονίζουν ότι η τοποθέτησή του αυτή ακολουθεί τη στάση ζωής του υπέρ της ειρήνης και της συμφιλίωσης.

Πολλοί διερωτώνται αυτές τις μέρες για τον Μουσταφά Ακιντζί: ποιος είναι αυτός ο αιρετικός Τουρκοκύπριος και τι είναι αυτό που τον ώθησε να αμφισβητήσει την «Πηγή Ειρήνης» -τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία- προκαλώντας την οργίλη αντίδραση του Ερντογάν;


Το προοδευτικό ρεύμα των Τουρκοκύπριων που εκφράζει σήμερα ο Ακιντζί υπερασπίζεται την ιδεολογία του «τουρκοκυπριακού κυπριωτισμού», την ομοσπονδιακή επίλυση, την κοσμική παιδεία και ζωή. Τη νύχτα της εκλογής Ακιντζί, το 2015, οι Τουρκοκύπριοι υποστηρικτές του τραγουδούσαν την «Τηλλυρκώτισσα», ένα παραδοσιακό κυπριακό τραγούδι και στις δύο γλώσσες, την ελληνική και την τουρκική.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 



Αλλαγή ισορροπιών στην ανατολική Μεσόγειο
του Κυριάκου Πιερίδη


Το τουρκικό ναυτικό έχει επιβληθεί με την παρουσία του σε εκτενή περιοχή ανατολικά της Ρόδου
και μέχρι τα ανοιχτά του Αποστόλου Ανδρέα στην Κύπρο, ενώ το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» κινείται ανενόχλητο σε όλη τη νότια κυπριακή ΑΟΖ.

Μια αντικειμενική ανάλυση –μακριά από το ελεγχόμενο περιβάλλον ενημέρωσης στη Λευκωσία– δείχνει ότι το νησί βιώνει ασφυκτική πίεση από την Τουρκία, που παραπέμπει σε ξεχασμένες περιόδους, πολύ πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

Στη ζώνη της αστάθειας μετατοπίζεται επικίνδυνα η Κύπρος μετά την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την Τουρκία στις θάλασσες της ανατολικής Μεσογείου. Οι δυσμενείς εξελίξεις που πυροδότησε η απόφαση της Άγκυρας να διεξαγάγει γεώτρηση και στην οριοθετημένη κυπριακή ΑΟΖ, θέτουν πια εν αμφιβόλω το σύνολο του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου.

https://www.efsyn.gr/politiki/214465_allagi-isorropion-stin-anatoliki-mesogeio
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Η Τουρκία τραβάει την πρόκληση στα άκρα
του Κυριάκου Πιερίδη

Όπως είχε προαναγγείλει στις 30/9, η Άγκυρα διέταξε τη μεταφορά του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 7 της οριοθετημένης ΑΟΖ της Κύπρου, βυθίζοντας τη Λευκωσία σε πελάγη αμηχανίας και προκαλώντας σοβαρές αναταράξεις στο Κυπριακό.
Στην οδό της ραγδαίας κλιμάκωσης της έντασης με ανέκκλητα τετελεσμένα κινείται ξανά το Κυπριακό μετά την απόφαση της Τουρκίας να στείλει το «Γιαβούζ» για γεώτρηση στο τεμάχιο 7 της οριοθετημένης ΑΟΖ της Κύπρου.

Η απόφαση είχε προαναγγελθεί (30/9) κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας, παρουσία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν: «Θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα οι δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο που διεξάγονται στην υφαλοκρηπίδα που η Τουρκία έχει δηλώσει στα Ηνωμένα Έθνη και στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν γίνει με την ΤΔΒΚ» (το μη αναγνωρισμένο τ/κ κράτος), ανακοινώθηκε.



https://www.efsyn.gr/politiki/213468_i-toyrkia-trabaei-tin-proklisi-sta-akra



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Το Κυπριακό στην ανάπαυλα των εντάσεων
του Κυριάκου Πιερίδη



Δημοσίως η Τουρκία, διά του προέδρου της Τ. Ερντογάν, και η Κύπρος, διά του προέδρου της Ν. Αναστασιάδη, αναμετρήθηκαν με οξείς αλληλοκατηγορίες για το ποιος ευθύνεται για το αδιέξοδο

Την ίδια στιγμή όμως στους διαδρόμους οι ενδιαφερόμενες πλευρές ανέπτυξαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και οργάνωσαν συναντήσεις με ουσιαστικό περιεχόμενο.

https://www.efsyn.gr/politiki/212638_kypriako-stin-anapayla-ton-entaseon



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 


Το ρίσκο του φυσικού αερίου
του Κυριάκου Πιερίδη

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ»

Με την άτεγκτη στάση της Τουρκίας, που προσπαθεί να ακυρώσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας, το κέντρο βάρους του άλυτου Κυπριακού μετατοπίζεται, ενώ και στη διεθνή εικόνα οι ελληνοκυπριακές θέσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα έχουν κλονιστεί. Όσο συμβαίνουν αυτά, το πιθανό κέρδος για την Κύπρο από την εξόρυξη μοιάζει να εξανεμίζεται...



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Στη μέγκενη των νέων τετελεσμένων
του Κυριάκου Πιερίδη


Ο πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται πλέον μπροστά σε ένα σοβαρό δίλημμα: είτε να επιστρέψει ταχέως σε συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ, είτε να διολισθαίνει η Κύπρος σε νέα τετελεσμένα με ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης.


Στον ασφυκτικό κλοιό νέων τετελεσμένων για την Κύπρο, ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκης δέχτηκε την Τρίτη (10/9) στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη. Τα δεδομένα γύρω από την Κύπρο έπαψαν τους τελευταίους μήνες να είναι στατικά για την ελληνική εξωτερική πολιτική, συμπίπτοντας με την κυβερνητική αλλαγή και την άνοδο στην εξουσία της Ν.Δ.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



Ο Γκουτέρες έχει τον τελικό λόγο για το Κυπριακό
του Κυριάκου Πιερίδη


Ο Κύπριος πρόεδρος με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί

Έμφραγμα και νέο αδιέξοδο μετά την αποτυχία της απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ να βρει κοινό έδαφος για διαπραγματεύσεις με πιθανότητα κατάληξης.

Στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εναπόκειται πλέον η απόφαση για επανεκκίνηση της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού, μετά την αποτυχία της προσωπικής απεσταλμένης του Τζέιν Χολ Λουτ να βρει κοινό έδαφος για διαπραγματεύσεις «που να έχουν νόημα και πιθανότητες κατάληξης», όπως της είχε ζητήσει. Η αποστολή τής Τ. Λουτ αποδείχθηκε μάταια, παρά τις πολύωρες συζητήσεις σε ένα παρατεταμένο πήγαινε-έλα στις δύο μεριές της Λευκωσίας.




- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



Θεατές στη σιωπηρή διχοτόμηση
του  Κυριάκου  Πιερίδη

Νέα «ανέκκλητα τετελεσμένα» επί του εδάφους (εποικισμός Βαρωσίων), αλλά και στις θάλασσες (γεωτρήσεις) εφαρμόζει ανενόχλητα η Τουρκία, δίνοντας τις δικές της απαντήσεις σε όσα συμβαίνουν στην Κύπρο, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Κρανς Μοντάνα. Το σκηνικό προσομοιάζει με πορεία προς «σιωπηρή διχοτόμηση» και προδιαγράφει όσα θα ακολουθήσουν της ύστατης προσπάθειας για την επίλυση που καταβάλλει αυτή την περίοδο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.


Ορθόδοξη εκκλησία στην πόλη-φάντασμα της Αμμοχώστου, στην οποία οι Τουρκοκύπριοι έδωσαν
την περασμένη Πέμπτη, για πρώτη φορά από το 1974, πρόσβαση σε δημοσιογράφους
για να την επισκεφθούν και να τη φωτογραφίσουν.  AP Photo/Nedim Enginsoy






- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



«Νίκο και Μουσταφά, αφήστε τα λόγια και αρχίστε τις πράξεις»
του  Κυριάκου  Πιερίδη

Πολύ μακριά από τις αφηγήσεις των ελληνικών και τουρκικών ΜΜΕ για το Κυπριακό βρίσκεται η «γραμμή» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο φέρει τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί προ των ευθυνών τους για ουσιαστικές κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης και σύγκλισης στη διαπραγμάτευση - Ο γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες έχει καλέσει τους δύο ηγέτες σε τριμερή συνάντηση τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, όπου θα ζητήσει εγγυήσεις για αλλαγή πλεύσης.




- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



Ο  Αναστασιάδης  κατέθεσε  αντιπρόταση  για  το  αέριο
του  Κυριάκου  Πιερίδη

Μπορεί η συνάντηση του Κύπριου προέδρου με τον Μ. Ακιντζί στη Λευκωσία στο πλαίσιο μιας προπαρασκευαστικής διαβούλευσης να μην κατέληξε σε δέσμευση για το Κυπριακό, όμως σημειώθηκε πρόοδος -έστω μικρή- με τη μορφή της πρότασης Αναστασιάδη, να ενημερώνει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για τους σχεδιασμούς της Κύπρου.

Είχε προηγηθεί η απόρριψη της πρότασης Ακιντζί για συναπόφαση - συνδιαχείριση του ενεργειακού προγράμματος.





- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



 του Κυριάκου Πιερίδη

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υποστηρίζει ότι στην Κύπρο «το status quo δεν είναι βιώσιμο», όμως η Λευκωσία δεν δείχνει να λειτουργεί με την αίσθηση του κατεπείγοντος...


O Αντόνιο Γκουτέρες σε γεύμα με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί το 2017 στο Κρανς Μοντανά. Αυτή τη φορά ο γ.γ. του ΟΗΕ έχει διαμηνύσει στον πρόεδρο της Κύπρου και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη ότι στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου πρέπει να βγάλουν μόνοι τους τα κάστανα από τη φωτιά

Η συνάντηση της 9ης Αυγούστου ανάμεσα στον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μ. Ακιντζί δεν μοιάζει με όσες προηγήθηκαν. Η μεγαλύτερη διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι ο ΟΗΕ απαιτεί κοινή προσέγγιση και θεωρεί πως χωρίς πολιτική βούληση και έμπρακτη ώθηση από τους δύο, το Κυπριακό θα προσλάβει νέα τροπή με ανέκκλητες πλέον επιπτώσεις για το μέλλον του νησιού.





- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


του Κυριάκου Πιερίδη

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για προσπάθεια ομοσπονδιακής επανένωσης των δύο κοινοτήτων, υποδεικνύοντας στην ελληνοκυπριακή πλευρά τον όρο της πολιτικής ισότητας, τη συζήτηση του οποίου άνοιξε ξανά ο Ν. Αναστασιάδης, αμφισβητώντας τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σε θέματα ζωτικής σημασίας, όπως το φυσικό αέριο. Δύσκολες αποφάσεις θα κληθεί να πάρει τις επόμενες εβδομάδες ο Κύπριος πρόεδρος.
Ένας άντρας περπατά στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας που ελέγχεται από τις δυνάμεις του ΟΗΕ δίπλα σε έναν τοίχο στον οποίο είναι γραμμένο με σπρέι «Federal Solution» («Ομοσπονδιακή λύση»). Αυτό είναι και το ζητούμενο στη διαδικασία συνομιλιών που δρομολογεί εκ νέου ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Αντίστροφη μέτρηση για την τελική πράξη του Κυπριακού και την πολύχρονη προσπάθεια για ομοσπονδιακή επανένωση, ήχησε ο ΟΗΕ εν όψει του φθινοπώρου. Το ψήφισμα που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας, εξ αφορμής μιας ακόμα δύσκολης απόφασης για ανανέωση της θητείας της UNFICYP, περιέλαβε όλα τα επίμαχα ζητούμενα, καλώντας τα μέρη να ενεργήσουν με την «αίσθηση του επείγοντος».




- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


του Κυριάκου Πιερίδη

Η έντονη καχυποψία μεταξύ Λευκωσίας και Τουρκοκυπρίων προβληματίζει τον γ.γ. του ΟΗΕ που θέτει ως όρο για να ασχοληθεί ξανά με τους Κύπριους να επιβεβαιωθούν οι προηγούμενες συγκλίσεις των δύο πλευρών και να υπάρξουν πειστικές τοποθετήσεις για τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις μιας καταληκτικής διαπραγμάτευσης.
Ο Σεπτέμβριος μοιάζει να είναι κομβικός μήνας για την τύχη της Κύπρου. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών υπήρξαν καταιγιστικά για την αναγκαστική ευθυγράμμιση των προθέσεων του προέδρου Ν. Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μ. Ακιντζί, ανοίγοντας μια χαραμάδα για επιστροφή στο διαπραγματευτικό τραπέζι.



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


του Κυριάκου Πιερίδη

Ο γ.γ. του ΟΗΕ ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να παρατείνει κατά έξι μήνες την εντολή της αποστολής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και προσπαθεί να βρει τρόπο για να ξαναρχίσουν ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις. Στα θετικά, η σύνδεση κινητής τηλεφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών του νησιού.


____________________________________________________________________________________


ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ    ΤΕΥΧΟΣ     ΑΡ. 49 ΤΗΣ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ    ΑΠΟΨΗΣ                                     ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ  ...

Το νέο blogspot μας - Αρχείο Τευχών "Δημοκρατικής Άποψης":