Τέλος Σεπτεμβρίου η έκθεση Λουτ για Κυπριακό

Τέλος  Σεπτεμβρίου  η  έκθεση  Λουτ  για  Κυπριακό

Έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις Γκουτέρες - Αναστασιάδη και Γκουτέρες - Ακιντζί στην Νέα Υόρκη τέλος Σεπτεμβρίου


Τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα ενημερώσει τον Γ.Γ των ΗΕ η Τζέιν Χολ Λούτ, όσον αφορά sτο αποτέλεσμα των επαφών που είχε με όλους τους εμπλεκόμενους στο κυπριακό.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΣΤΡΑ στην Νέα Υόρκη, Πανίκο Παναγιώτου, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν η κυρία Λούτ θα ενημερώσει τον Αντόνιο Γκουτέρες προφορικά ή γραπτώς, παρόλο που οι πληροφορίες λένε ότι θα καταγράψει τα συμπεράσματά της.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πάντως ότι ο Γ.Γ των Η.Ε δεν είναι διατεθειμένος τώρα να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Επίσης, είναι περιορισμένη η πιθανότητα για κοινή συνάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες με τους 2 ηγέτες στην Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Η.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ.Γ θα δει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου και την επομένη θα δει τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, μέρα κατά την οποία ο κύριος Αναστασιάδης θα αναχωρήσει από την Νέα Υόρκη.

Ο κύριος Γκουτέρες θα καταγράψει τα συμπεράσματα του στην έκθεση που θα δώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Οκτώβρη.

Στο μεταξύ δεν έχει ανακοινωθεί αν θα υπάρξει συνάντηση του Γ,Γ με τον Τούρκο Πρόεδρο. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Στο μεταξύ σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εγκαταλείψουν στρατιωτικά την Τουρκία για αυτό και συνεργάζονται με την Ελλάδα για την δημιουργία νέων αμερικανικών αεροπορικών και ναυτικών βάσεων, σε ελληνικό έδαφος.


__________________________________________________________________________ 



Όλες οι λεπτομέρειες για την τριμερή συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων στη Νέα Υόρκη

Την Τρίτη, στις 13:15 ώρα Νέας Υόρκης, πρόκειται να λάβει χώρα σε ιδιωτικό χώρο, στην αμερικανική μεγαλούπολη, η τριμερής συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων -Ελλάδας, Τουρκίας, Ηνωμένου Βασιλείου- με θέμα το Κυπριακό.

Αυτό ανέφερε καλά ενημερωμένη διπλωματική πηγή, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την τοποθεσία. 

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Χαντ.


__________________________________________________________________________





Όλα τα ενδεχόμενα για την έκβαση των συναντήσεων που θα έχουν οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό με τον ΓΓ του ΟΗΕ είναι ανοικτά, εκτιμούν αρμόδιες πηγές στη Λευκωσία. Ακόμα και το σενάριο να κλείσει η πόρτα στην όποια προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών φαίνεται να το συνυπολογίζει η Λευκωσία, έχοντας υπόψιν ότι οι μέχρι τώρα ενδείξεις για αλλαγή στάσης της Τουρκίας είναι αρνητικές.

Σ’ αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με δηλώσεις του ΥΠΕΞ στο κρατικό κανάλι, έχουν ετοιμαστεί «εναλλακτικές προτάσεις». Αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι μια πρόταση της Λευκωσίας, που έτυχε επεξεργασίας, για να κατατεθεί εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, «είναι τέτοια που θα είναι πολύ δύσκολο να την απορρίψει η τουρκική πλευρά, καθώς θα καταδείξει κακή βούληση».

Η πρόταση αυτή έχει στόχο να σπρώξει τη διαδικασία και δεν είναι επί της ουσίας του Κυπριακού. Πάντως δεν έχει ξεκαθαρίσει σε καμιά περίπτωση ποια είναι η ενημέρωση που θα κάνει η κα Λουτ στον ΓΓ του ΟΗΕ από την αποστολή και τις συναντήσεις που είχε με όλους τους εμπλεκόμενους.

Η κυπριακή κυβέρνηση εντάσσει την αποστολή της κας Λουτ στην «προετοιμασία» για έναρξη των διαπραγματεύσεων και μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, δεν αποκλείεται να επαναληφθεί.

Μπορεί όμως ο ΓΓ του ΟΗΕ, πέραν των χωριστών συναντήσεων που έχουν οριστεί για τους δύο ηγέτες (28 και 29 με Αναστασιάδη και Ακιντζί, αντίστοιχα), να ζητήσει συνάντηση με όλα τα μέρη ταυτόχρονα για να «διασταυρώσει και να επιβεβαιώσει» τις πληροφορίες για τις θέσεις ενός εκάστου των μερών, περιλαμβανομένης και της ΕΕ. Η Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται να ενημερώσει προφορικά εντός των ημερών τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για τα αποτελέσματα των επαφών της με τα δύο μέρη στην Κύπρο, τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και την ΕΕ. Στις 30 Οκτωβρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει προγραμματισμένη τη συζήτηση της έκθεσης του κ. Γκουτέρες για τις καλές του υπηρεσίες στην Κύπρο, η οποία θα κατατεθεί στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο ευρωπαϊκός άξονας

Η κυβέρνηση επενδύει ελπίδες για αλλαγή της στάσης της Τουρκίας στην περίπτωση που αναθερμανθεί το ενδιαφέρον της για ένταξή της στην ΕΕ.

Προσβλέπει δε σ’ αυτό το πλαίσιο να ασκηθούν πιέσεις για εφαρμογή των κυπρογενών της υποχρεώσεων, ενώ στο Κυπριακό αναμένει ότι οι Ευρωπαίοι θα είναι ξεκάθαρα αρνητικοί στη διατήρηση των εγγυήσεων από την Τουρκία και στο αίτημά της για ίση μεταχείριση των Τούρκων υπηκόων. Η κυβέρνηση παρουσιάζεται μάλιστα βέβαιη πως οι Ευρωπαίοι θα δεχθούν το 4:1 αν ισχύσει μόνο για την Κύπρο. Το χαρτί της Τουρκίας, από την άλλη, εξακολουθεί να είναι το μεταναστευτικό, ιδιαίτερα ενόψει αύξησης των προσφύγων από επίθεση στο Ιντλίμπ της Συρίας που μπορούν να βρουν διέξοδο μέσω Τουρκίας ή προς τη θάλασσα. Έτσι αξιολογείται ως πολύ σημαντική για τη συνέχεια των εξελίξεων η συνάντηση που θα έχει ο Τούρκος Πρόεδρος και ΥΠΕΞ με τη Γερμανίδα Καγκελάριο στις 28 Σεπτεμβρίου.





Με στόχο να μην υπάρξει αδιέξοδο στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, σε περίπτωση που η θέση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, είναι πως δεν υπάρχει έδαφος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η ελληνοκυπριακή πλευρά επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέει η κυβέρνηση, κάποιες ιδέες ώστε να βοηθηθεί η συνέχιση της διαδικασίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, αναμένεται να ενημερώσει προφορικά εντός των ημερών τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για τα αποτελέσματα των επαφών της με τα δυο μέρη στην Κύπρο, τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και την ΕΕ.

Ο κ. Γκουτέρες θα κάνει μια πρώτη συζήτηση για τα ευρήματα της κ. Λουτ με όλα τα μέρη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Επίσης η ίδια πηγή επεσήμανε πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο κ. Γκουτέρες να ζητήσει από την κ. Λουτ να πραγματοποιήσει ένα νέο γύρο επαφών με τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία για το Κυπριακό, ενόψει και της συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στις 30 Οκτωβρίου, της έκθεσής του για τις καλές του υπηρεσίες στην Κύπρο, η οποία θα κατατεθεί στα μέσα Οκτωβρίου.



Σε αναμονή της έκθεσης της απεσταλμένης του Τζέιν Χολ Λούτ, είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, πριν αποφασίσει την επόμενη κίνηση του στο Κυπριακό.

Απαντώντας σε ερώτηση στην ετήσια δημοσιογραφική διάσκεψη πριν από της έναρξη της Γενική Συνέλευσης, ο κ. Γκουτέρες είπε πως «σε σχέση με την Κύπρο, η Τζέιν Χολ Λουτ διεξάγει ακόμη ορισμένες επιπρόσθετες διαβουλεύσεις. Ασφαλώς, πρόσθεσε, αναμένω το ίδιο ανυπόμονα με σας την έκθεσή της, για να δω πως προχωρούμε».




Ευθύνες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη επιρρίπτει η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, τονίζοντας ότι δεν φαίνεται να υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος όσον αφορά την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για το κυπριακό.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ η πρώην ΥΠΕΞ είπε ότι η βάση της λύσης δεν θα αλλάξει μόνο σε περίπτωση αποτυχίας των νέων συνομιλιών, αλλά θα αλλάξει και αν παραμείνει το αδιέξοδο.
Χαρακτήρισε επικίνδυνη την τρέχουσα περίοδο για το κυπριακό και εμφανίστηκε απογοητευμένη λέγοντας ότι οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι και μπορεί να μην υπάρχει επιστροφή.

Η κυρία Μαρκουλλή σημείωσε ότι τόσο το Σ.Α όσο και ο Γενικός Γραμματέας των Η.Ε λένε ότι την κύρια ευθύνη την φέρουν οι 2 ηγέτες οι οποίοι πρέπει να επιδείξουν πολιτική βούληση για επανέναρξη του διαλόγου.

Εκτίμησε επίσης ότι πιθανόν να είναι καταπέλτης η έκθεση του Γ.Γ του ΟΗΕ που θα δοθεί στο Σ.Α στις 15 Οκτωβρίου.



__________________________________________________________________________


Eπίσκεψη  Τζέιν  Λουτ

Εκφράζουμε  την  ευχή  και  την προσδοκία όπως η επίσκεψη της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ, αποτελέσει την αφετηρία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Η εμπειρία στο Κυπριακό έχει αποδείξει ότι τα αδιέξοδα και η στασιμότητα, ειδικά όταν συνοδεύονται από επίρριψη ευθυνών και στη δική μας πλευρά οδηγούν κατά κανόνα σε νέα σοβαρά τετελεσμένα.

Για να πεισθεί ο ΓΓ του ΟΗΕ να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία που θα έχει νόημα, όπως ο ίδιος κατ’ επανάληψη αναφέρει στις σχετικές του Εκθέσεις, επιβάλλεται και οι δύο πλευρές να αποδεχθούν συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν και με την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε στο Κρανς Μοντανά.


Δεν έχουμε ενημέρωση τι είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κ. Λουτ. Ούτε βεβαίως ο Πρόεδρος αισθάνθηκε την ανάγκη να διαβουλευτεί με τις πολιτικές δυνάμεις πριν συναντηθεί με την ειδική απεσταλμένη. Ελπίζουμε να έδωσε μια επίσημη και  καθαρή απάντηση, όπως τη ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ στην τελευταία του Έκθεση για τις Καλές Υπηρεσίες.

Ελπίζουμε, επίσης, όπως η τουρκοκυπριακή πλευρά ενεργήσει θετικά έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Στις 17 Σεπτεμβρίου η έκθεση της Λουτ υποβάλει στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την έκθεσή της για τις διαβουλεύσεις της με τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό η ειδική απεσταλμένη του, Τζέιν Χολ Λουτ, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ενημερωμένη πηγή. Η κα Λουτ αναμένεται να συναντήσει τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, στις 11 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Στο Λονδίνο θα συναντηθεί, ενδεχομένως κατά το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου, με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ και τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Σερ Άλαν Ντάνκαν και στις Βρυξέλλες, ενδεχομένως στις 13 Σεπτεμβρίου, με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Υπενθυμίζεται πως η κα Λουτ συνάντησε στην Άγκυρα τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 30 Ιουλίου, ενώ στις 23 Ιουλίου είχε χωριστές συναντήσεις στην Κύπρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
Η ώρα της αλήθειας στο Κυπριακό πλησιάζει. Η προοπτική του Κυπριακού θα κριθεί από την απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες αν θα αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό.

Τούτες τις κρίσιμες ώρες έχει μεγάλη σημασία η ελληνοκυπριακή πλευρά να εκπέμπει μηνύματα ετοιμότητας να εμπλακεί σε ένα ουσιαστικό διάλογο έτσι όπως τον διαγράφει ο ΓΓ του ΟΗΕ, αποκλείοντας κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για άλλες λύσεις, πέρα από αυτή που περιγράφουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Οι δηλώσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα τόσο από τον Υπουργό Εξωτερικών όσο και από τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση.

Βέβαια, οι αποφάσεις του κ. Γκουτέρες δεν θα κριθούν από τις δημόσιες δηλώσεις που γίνονται, αλλά από την Έκθεση που θα ετοιμάσει η κ. Λουτ, όταν θα ολοκληρώσει τις επαφές της με τα εμπλεκόμενα μέρη. Με την Έκθεση και τις αποφάσεις του κ. Γκουτέρες θα διαπιστωθεί ποιες θέσεις έχουν τα εμπλεκόμενα μέρη και πόσο ικανοποιούν τις προϋποθέσεις που θέτει στις Εκθέσεις του ο ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

__________________________________________________________________________ 


Μαυρογιάννης: Το πλαίσιο Γκουτέρες μπορεί να οδηγήσει σε στρατηγική συμφωνία





Το πλαίσιο Γκουτέρες θα μπορούσε με καλή πίστη και πολιτική βούληση να οδηγήσει σε στρατηγική συμφωνία, που να δώσει αποφασιστική ώθηση στην προσπάθεια για λύση, δήλωσε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.



Υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει “βελούδινο διαζύγιο” για την Κύπρο».



Τα αποτελέσματα της εισβολής και της κατοχής «δεν αναιρούνται με την νομιμοποίηση τους και οι άνθρωποι μας δεν δικαιώνονται με την παραίτηση από τα δικαιώματα τους, το μέλλον δεν διασφαλίζεται με την ωραιοποίηση των προβλημάτων, τόνισε. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι η απελευθέρωση και η επανένωση της Κύπρου και των ανθρώπων της σε μια φυσιολογική ευρωπαϊκή κοινωνία».




__________________________________________________________________________ 


Εβδομάδα έντονων διπλωματικών επαφών για το κυπριακό





Εβδομάδα έντονων διπλωματικών επαφών για το κυπριακό θα αρχίσει από αύριο, ενώ η ειδική έκτακτη απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ ολοκληρώνει αύριο τις επαφές της με τα εμπλεκόμενα μέρη. Αύριο η κα Λουτ θα έχει επαφές σε Αθήνα, Λονδίνο και Βρυξέλες.



Αμέσως μετά θα συντάξει την έκθεση της την οποία θα παραδώσει στον Αντόνιο Γκουτέρες. Ακολούθως ο γ.γ. του ΟΗΕ στη βάση της έκθεσης θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του.


Στο μεταξύ διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα του διεθνούς οργανισμού εκτιμούν ότι ο γ.γ. δεν θα ρισκάρει να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία αν δεν διαφανεί ότι οι πλευρές, ιδιαίτερα στην Κύπρο είναι έτοιμες και αποφασισμένες να προχωρήσουν σε συνομιλίες με στόχο την επιτυχή κατάληξη τους.



Οι προθέσεις του κ. Γκουτέρες θα ξεκαθαρίσουν μετά τις συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ο γ.γ. αναμένεται να καταθέσει την έκθεση του στο Σ.Α. στις 15 Οκτωβρίου.



  __________________________________________________________________________ 

Τετ-ατετ θα έχει η ειδική έκτακτη απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά στην Αθήνα.

Η συνάντηση, θα γίνει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών που έχει η κα Λουτ με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να διερευνήσει τις προθέσεις και αν υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο επανέναρξης και επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων, όπως είναι ο στόχος του Αντόνιο Γκουτέρες.

Η κα Λουτ θα ολοκληρώσεις τις επαφές της με συνάντηση στις Βρυξέλες με την Υπάτη εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι καθώς και με το Λονδίνο. Στη συνέχεια, θα συντάξει την έκθεσή της την οποία θα παραδώσει στον Αντόνιο Γκουτέρες, στη βάση της οποίας ο ΓΓ του ΟΗΕ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του.


__________________________________________________________________________

 Κοτζιάς: Η Κύπρος να γίνει ένα κανονικό κράτος, χωρίς δικαιώματα παρεμβάσεων τρίτων

«Η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα κανονικό κράτος, μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ. Πρέπει να απολαμβάνει πλήρως όλα τα δικαιώματα μιας κανονικής κατάστασης, χωρίς `δικαιώματα` παρεμβάσεων τρίτων», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και επανέλαβε ότι για την Ελλάδα το Κυπριακό είναι ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής.

Σε ομιλία του στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (NUPI), στο `Οσλο, ενώπιον πολιτικών, ακαδημαϊκών και διπλωματών, αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε τις εσωτερικές της αντιφάσεις, τον μετεωρισμό της μεταξύ αλαζονείας και αυτοπεποίθησης, αλλά και τις αναθεωρητικές της τάσεις.

Απέναντι σε αυτήν την Τουρκία η Ελλάδα, όπως είπε, επιδιώκει να μειώνει τις εντάσεις, χωρίς όμως να δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι αδύναμη, φοβική και διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις στις αρχές και τις αξίες της. «Έχουμε μια διαφορετική άποψη για την αξία της ζωής και του πολέμου. Και αυτή είναι μια πολιτική ευθύνης», τόνισε ο κ. Κοτζιάς. Επεσήμανε ότι με την Τουρκία επιθυμούμε διάλογο και συνεργασία, αλλά παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας.

Στην ομιλία του με τίτλο «Αρχές της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής: Υπογραμμίζοντας τη Σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σκιαγράφησε το πλαίσιο της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής, μίας εξωτερικής πολιτικής «ειρήνης, έξυπνης ισχύος, διαλόγου», όπως είπε.

Επεσήμανε πως η ασκούμενη εξωτερική πολιτική χαρακτηρίζεται και από την «προώθηση μίας θετικής ατζέντας συνεργασίας», όπως εκφράζεται με τη διασυνοριακή συνεργασία της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, την πΓΔΜ και την Αλβανία στα θέματα της πολιτικής προστασίας, της ασφάλειας κ.λπ., και με τη συνεργασία με Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα και Κύπρο στο πλαίσιο της Euromed.

Η σύμπηξη συνεργειών, προκειμένου να ακουστεί και η φωνή των μικρότερων κρατών-μελών της ΕΕ στη συζήτηση για το μέλλον της Ένωσης, αλλά και οι έξι τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας και της Κύπρου, με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Αρμενία συμπληρώνουν την εικόνα μίας εξωτερικής πολιτικής που διαθέτει στρατηγική και είναι προσανατολισμένη στο μέλλον, ανέφερε.

 

 __________________________________________________________________________




Μαυρογιάννης: Βρισκόμαστε ενώπιον μιας πάρα πολύ κρίσιμης καμπής στο Κυπριακό


Πρέπει να βρεθούν τρόποι που να αποδεικνύουν την άμεση σχέση της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, επισημαίνοντας ότι αυτό απαιτεί πάρα πολλή δουλειά στο άμεσο μέλλον, ενώ χαρακτήρισε την παρούσα καμπή στο Κυπριακό πάρα πολύ κρίσιμη.

Είπε ότι η δική του εκτίμηση είναι ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πιθανότατα να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ανάγκης για κατάλληλη προετοιμασία για μια νέα διάσκεψη για το Κυπριακό.

Μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση του ΟΓΕΕ (Οργανισμός Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Λευκωσίας), στη Λευκωσία, είπε ακόμα ότι τα σημερινά δεδομένα επηρεάζονται από το γεγονός ότι επικρατεί διεθνώς "ένα κλίμα λίγο παράξενο, με την έννοια ότι αμφισβητείται για πρώτη φορά τόσο έντονα μετά το τέλος του Παγκοσμίου Πολέμου το σύστημα συλλογικής ασφάλειας υπό τα ΗΕ".
Αναφορικά με την κατάσταση στα κατεχόμενα, είπε ότι οι εξελίξεις είναι πάρα πολύ δραματικές, σημειώνοντας ότι η ενσωμάτωση των κατεχομένων με την Τουρκία έχει προχωρήσει όσο ποτέ πριν.

Στην ομιλία του, ο κ. Μαυρογιάννης ανέλυσε ενδελεχώς την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό και αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στα όσα έγιναν στις διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντάνα.

«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας πάρα πολύ κρίσιμης καμπής στο Κυπριακό», είπε ενώ επανέλαβε την αναφορά του σε «τέλος εποχής».

Αυτή τη στιγμή που μιλούμε, δεν ξέρουμε αν θα γίνει κάτι, τί θα γίνει, είπε, σημειώνοντας ότι μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα γίνονται προσπάθειες γιατί «ξέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική επιλογή παρά μέσω διαπραγματεύσεων» για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.


 __________________________________________________________________________

Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: «Το παρόν στάτους κβο δεν είναι λύση στην Κύπρο».

«Το παρόν στάτους κβο δεν είναι λύση στην Κύπρο. Θέλουμε να φύγει η Τουρκία από την Κύπρο και το στάτους κβο θέλει εκεί την Τουρκία».

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του κοινού, μετά την ομιλία του στο πολιτικό ίδρυμα των Χριστιανοδημοκρατών, Κόνραντ Αντενάουερ, στο Βερολίνο.

Ο ίδιος είπε πως δεν μπορεί να συγκριθεί η διαίρεση της Γερμανίας με τη διαίρεση της Κύπρου, καθώς στην Κύπρο έχουμε εισβολή και κατοχή.

Ο ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδης μιλώντας για την Τουρκία, τόνισε πως «ο ρόλος της Τουρκίας είναι αποσταθεροποιητικός στην περιοχή, όμως η Τουρκία θα είναι πάντοτε γείτονας μας. Για αυτό θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα μας με την Τουρκία».

Επίσης, πρόσθεσε πως η Τουρκία παίζει πολύ έξυπνα το χαρτί του μεταναστευτικού, ενώ για τον ρόλο της Γερμανίας, σημείωσε πως οι Γερμανοί αξιωματούχοι στις συζητήσεις τους με τους Τούρκους ομολόγους τους θέτουν πάντοτε το Κυπριακό ζήτημα.

 __________________________________________________________________________ 



Σπέχαρ: Σημαντικά τα ΜΟΕ στην ειρηνευτική διαδικασία

Καθώς και η συμπερίληψη της κοινωνίας των πολιτών αναφέρει η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης

Στη σημασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και της συμπερίληψης της κοινωνίας των πολιτών στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο αναφέρεται η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης η κ. Σπέχαρ αναφέρεται επίσης στο ρόλο των ανθρώπων σε όλο το νησί που εργάζονται από κοινού, με στόχο την επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης στην Κύπρο.

«Για τα Ηνωμένα Έθνη, το δικαίωμα στην ειρήνη δεν συνεπάγεται μόνο την απουσία βίαιων συγκρούσεων αλλά και την προστασία όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την υλοποίηση αναπτυξιακών στόχων» λέει.

Προσθέτει ότι αυτό μπορεί μόνο να επιτευχθεί εφόσον τα άτομα και οι κοινωνίες αναγνωρίσουν όχι μόνο τα δικά τους δικαιώματα, αλλά και τα δικαιώματα και τις ανάγκες των άλλων και εφόσον επιδείξουν ανεκτικότητα, αλληλεγγύη και αμοιβαία κατανόηση. «Στην Κύπρο, όπως και άλλου, όλοι μπορούν να συμβάλουν» από την μεριά τους, λέει.

Η Επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφέρεται παράλληλα στην πρόσφατη έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας προς τα μέρη στην Κύπρο, μέσω του ψηφίσματος 2430 (2018), να προωθήσουν την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και να επιδοθούν στην υλοποίηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ως τα δομικά στοιχεία για την ειρήνη. Παράλληλα, λέει ότι υπογραμμίζεται η σημασία της συμπερίληψης της κοινωνίας των πολιτών στην ειρηνευτικής διαδικασία, με έμφαση στις διακοινοτικές επαφές, τις ανταλλαγές και τη συνεργασία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης η κ. Σπέχαρ λέει ότι «τώρα περισσότερο από ποτέ, ο σκοπός της ειρήνευσης χρειάζεται την υποστήριξη όλων», ενώ σημειώνει και τη σημασία για μεγαλύτερη συμπερίληψη γυναικών και νέων. «Το να πιστεύεις στην ειρήνη δεν αρκεί. Όλες οι κοινότητες πρέπει να εργαστούν από κοινού για να γίνει πραγματικότητα» καταλήγει.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου.


 __________________________________________________________________________

 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ    ΤΕΥΧΟΣ     ΑΡ. 49 ΤΗΣ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ    ΑΠΟΨΗΣ                                     ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ  ...

Το νέο blogspot μας - Αρχείο Τευχών "Δημοκρατικής Άποψης":