ΤΕΡΜΑ Η ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;


ΤΕΡΜΑ  Η  ΔΩΡΕΑΝ  ΠΑΙΔΕΙΑ  ΣΤΗΝ  ΚΥΠΡΟ;

Παραθέτουμε ανακοίνωση της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ). Μια ακόμα συνέχεια της νέο-φιλελεύθερης αντίληψης των κυβερνόντων, που φυσικά για μια ακόμα φορά … εργάζεται υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων.

Αντί να συμμαζεύουν την κρίση που προκάλεσαν στο χώρο της παιδείας την επεκτείνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.


«Ως ΠΟΦΕΝ εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας με την προώθηση προπτυχιακών αυτοχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο ΤΕΠΑΚ. Πρόκειται για προγράμματα που θα είναι με δίδακτρα και θα προσφέρονται αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα. Ήδη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου οδεύει προς έγκριση διατμηματικό πρόγραμμα της σχολής θετικών επιστημών με δίδακτρα €6.500 το χρόνο. Στο ΤΕΠΑΚ προτείνεται η τροποποίηση των κανόνων φοίτησης που θα επιτρέπει την επιβολή διδάκτρων και στους προπτυχιακούς φοιτητές.

Στην δική μας αντίληψη η μόρφωση είναι κοινωνικό αγαθό και τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου δεν μπορούν να λειτουργούν με επιχειρηματική λογική. Η επιβολή διδάκτρων σε προπτυχιακά προγράμματα δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στην αποστολή του δημόσιου πανεπιστημίου. Η εκπαίδευση που προσφέρουν πρέπει να εξακολουθήσει να είναι δωρεάν και ταυτόχρονα προσβάσιμη από όλους τους νέους.

Σε περίπτωση που τα δημόσια πανεπιστήμια προχωρήσουν στη δημιουργία προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτή η πρακτική δεν θα ακολουθηθεί και σε όλα τα προγράμματα που προσφέρει το πανεπιστήμιο. 


Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ μπορούν κάλλιστα να προσφέρουν προγράμματα στην αγγλική γλώσσα, που να είναι όμως χωρίς δίδακτρα. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται και η προσέλκυση ξένων φοιτητών και ταυτόχρονα η διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Αυτό άλλωστε συμβαίνει σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως π.χ. στα δημόσια πανεπιστήμια της Γερμανίας.
Καλούμε τα δύο δημόσια πανεπιστήμια να εγκαταλείψουν άμεσα τις προσπάθειες για επιβολή διδάκτρων στο προπτυχιακό επίπεδο. Προς αυτή την κατεύθυνση, ως πρώτο βήμα, θα επιδιώξουμε το αμέσως επόμενο διάστημα συνάντηση με την ηγεσία των δύο πανεπιστημίων, αλλά και με τον Υπουργό Παιδείας και ακολούθως θα εξετάσουμε τις επόμενες ενέργειές μας».

_________________________________________________________________________

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ    ΤΕΥΧΟΣ     ΑΡ. 49 ΤΗΣ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ    ΑΠΟΨΗΣ                                     ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ  ...

Το νέο blogspot μας - Αρχείο Τευχών "Δημοκρατικής Άποψης":