«Συνήθης ύποπτος» στην Ε.Ε.

 «Συνήθης  ύποπτος»  στην  Ε.Ε. 

του  Κυριάκου  Πιερίδη 


Προτού  αφεθεί  να  ξεχαστεί  το  σκάνδαλο με τα «χρυσά διαβατήρια», η Κύπρος υποβλήθηκε σε άλλο ένα μπαράζ διεθνών αποκαλύψεων, αυτή τη φορά για το ποδόσφαιρο.

Τη φήμη της «συνήθους υπόπτου» στον χώρο της Ευρώπης αποκτά η Κύπρος στα ζητήματα διαφθοράς. Τα απανωτά σκάνδαλα κυπριακής παραγωγής απασχολούν έντονα τόσο τα διεθνή ΜΜΕ όσο και την εσωτερική κοινή γνώμη. Μια σημαντική μερίδα πολιτών καθορίζει ήδη τη στάση της έναντι του Κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη, της κυβέρνησής του και αξιολογεί αυστηρά τη στάση των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων σε έναν χρόνο και των προεδρικών του 2023.
Σχεδόν δεν περνά μήνας που να μην... κερδίσει η Κύπρος διεθνή πρωτοσέλιδα για διαφθορά. Προτού αφεθεί να ξεχαστεί το σκάνδαλο με τα «χρυσά διαβατήρια», που ταλανίζει την κυβέρνηση, η Κύπρος υποβλήθηκε σε άλλο ένα μπαράζ διεθνών αποκαλύψεων, αυτή τη φορά για το ποδόσφαιρο.

Δεκάδες «κόκκινοι» φάκελοι έχουν διαβιβαστεί από την UEFA στην κυπριακή Δικαιοσύνη για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα και στημένους αγώνες. Ακολούθησε σάλος και πλήθος άλλων αποκαλύψεων για προσυνεννοήσεις σωματείων, παραγόντων και διαιτητών στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. 
Διεθνής δυσφήμηση

Τα σκάνδαλα στην Κύπρο, έχοντας διαφορετικές αφετηρίες, συνδέονται μόνιμα με τα σοβαρά ελλείμματα διακυβέρνησης και το σύστημα διαπλοκής της εξουσίας με ιδιοτελή οικονομικά συμφέροντα. Με βάση τους διεθνείς δείκτες διαφάνειας (Παγκόσμια Τράπεζα, ΟΑΣΕ), η Κύπρος βρίσκεται σε συνεχή ελεύθερη πτώση και αυτό επηρεάζει σοβαρά την κυπριακή κυβέρνηση, την εικόνα που εκπέμπει στο εξωτερικό και την αποδοχή της στο εσωτερικό.

Δεν περνά μήνας που να μην... κερδίσει η Κύπρος διεθνή πρωτοσέλιδα για διαφθορά
Στα μάτια διεθνών παρατηρητών, το νησί δεν σημαίνει «ήλιος, παραλίες και θάλασσα» για νοσταλγικές διακοπές, αλλά μια παράξενη γκρίζα περίπτωση χώρας που απλώς έτυχε να έχει το ευεργέτημα της συμμετοχής στην Ε.Ε., αλλά η κυπριακή ηγεσία ποτέ δεν το πίστεψε πραγματικά. Με αυτή την οπτική γωνία και με βάση πολλά γεγονότα, η διεθνής κριτική δεν είναι αόριστη προς το σύστημα, αλλά στρέφεται προς το πρόσωπο που ηγείται της χώρας και παρακολουθεί τις πρακτικές που ακολουθεί.

Η έκταση της διαφθοράς για πρώτη φορά γίνεται τόσο αντιληπτή και στο εσωτερικό. Η κυπριακή κοινή γνώμη αισθάνεται ενοχλημένη και αντιδρά έντονα, με κάθε τρόπο. Πολύ πιθανόν το θέμα αυτό να καθορίσει τη στάση πολλών ψηφοφόρων εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων, το 2021 βουλευτικές και δημαρχιακές και ακολούθως το 2023 προεδρικές.

Στις πιο πρόσφατες έρευνες κοινής γνώμης, οι Κύπριοι κατατάσσουν τη διαφθορά ως το μείζον ζήτημα που τους απασχολεί, περισσότερο και από το Κυπριακό. Οι πολίτες θεωρούν ότι η διαφθορά είναι πρωτοφανής σε σχέση με το παρελθόν και καλύπτει πολλαπλά επίπεδα πολιτικής εξουσίας, φτάνοντας μέχρι το ανώτατο επίπεδο.

 εμπέδωση εντός και εκτός Κύπρου της διάχυτης αυτής εντύπωσης δεν είναι αβάσιμη – όπως και η κριτική, στρέφεται και προς το πρόσωπο του Νίκου Αναστασιάδη. Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες η κοινή γνώμη πληροφορήθηκε για τα δωρεάν αεροπορικά ταξίδια του Κύπριου προέδρου στις Σεϋχέλλες. Έκανε καλοκαιρινές διακοπές με την οικογένειά του, χρησιμοποιώντας το τζετ Σαουδάραβα σεΐχη. Όταν αυτό αποκαλύφθηκε, η προεδρία ισχυρίστηκε πως δεν υπήρξε κάτι επιλήψιμο για να δώσει αναφορά, πέρα από μια φιλική διευκόλυνση.

Από τη δημοσιογραφική έρευνα και με αδιάσειστα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, διαπιστώθηκε ότι ο Σαουδάραβας και δεκάδες άλλοι συγγενείς και συνεργάτες του ευεργετήθηκαν ως επενδυτές με «χρυσά διαβατήρια», αναπτύσσοντας τις… προσωπικές σχέσεις τους τόσο με τον πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τον Αρχιεπίσκοπο.

Ανάλογα γεγονότα, με τους ίδιους πρωταγωνιστές, αποκαλύφθηκαν και τον περασμένο Νοέμβριο, αφήνοντας σοβαρές απορίες για πρόσωπα που επωφελήθηκαν από το «επενδυτικό πρόγραμμα» στην 7ετία Ν. Αναστασιάδη χάρη στην πρόσβασή τους στην εξουσία και πιο συγκεκριμένα στον περίγυρο του Προεδρικού: με αδιαφάνεια, συνοπτικές διαδικασίες και προνομιούχους μεσάζοντες.

Η φθορά Αναστασιάδη

Η φθορά της εικόνας του προέδρου Ν. Αναστασιάδη, πολύ νωρίς κατά τη δεύτερη προεδρική θητεία του, δυνατόν να αποτελέσει τον αναγκαστικό λόγο που θα κλείσει τον πολιτικό κύκλο του, το 2023. Η πρακτική που εφάρμοσε επί μία 7ετία με τα «χρυσά διαβατήρια», ανασυγκροτώντας ένα επιλεγμένο τμήμα επιχειρηματιών στην κατασκευή πύργων και πολυτελών επαύλεων, βρίσκεται στο μικροσκόπιο όχι μόνο των ΜΜΕ.

Την Τετάρτη κυκλοφόρησε η σε βάθος αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας που κάνει κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Πρόκειται για πλήρη ακτινογραφία της κυπριακής οικονομίας, που φαινομενικά παρουσιάζεται ανθηρή, αλλά κρύβει μέσα της σοβαρές οικονομικές ανισορροπίες, που με τη σειρά τους δημιουργούν σωρεία από κοινωνικές ανισότητες.

Στην ουσία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδοκιμάζει την κυβέρνηση Αναστασιάδη διαψεύδοντας την εικόνα που προβάλλει, ότι η Κύπρος ξεπέρασε την οικονομική κρίση και τις συνέπειες του «κουρέματος» το 2013. Η κληρονομιά είναι όλη εκεί αφού, όπως σημειώνει η Επιτροπή, το ένα τρίτο των δανείων εξακολουθούν να είναι μη εξυπηρετούμενα και το ιδιωτικό χρέος είναι τεράστιο.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή κάνει λόγο για τις εξωτερικές αβεβαιότητες, πολιτικές και οικονομικές, που περιβάλλουν το νησί. Σε συνδυασμό με την ελάχιστη προσαρμογή στην κυκλική οικονομία και την κλιματική αλλαγή, η Επιτροπή προειδοποιεί: «Αν δεν αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες, ενδέχεται να παρεμποδίσουν τις μεσοπρόθεσμες οικονομικές της προοπτικές».

Από το 2016, μόλις αποχώρησε η τρόικα και η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο, η Επιτροπή είχε διαπιστώσει κάμψη της διάθεσης για αλλαγή. Το σύστημα αποδεικνύεται τέσσερα χρόνια μετά ότι επανήλθε στον… χειρότερο εαυτό του και μάλιστα με ένα νέο φτιαχτό πρότυπο: την ξέφρενη επένδυση σε κατασκευές, με έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων μέσω του επενδυτικού προγράμματος παραχώρησης υπηκοοτήτων, γνωστού και ως βιομηχανία «χρυσών διαβατηρίων».

Η πρόβλεψη της Επιτροπής είναι δυσοίωνη, καθώς σημειώνει ότι η ανάπτυξη που στηρίζεται στην κατοικία και την ιθαγένεια καθιστά αμφίβολη τη βιωσιμότητα του αναπτυξιακού μοντέλου του νησιού: «Η κατοικία και η ιθαγένεια από επενδυτικά προγράμματα, αποτελούν αιτία ανησυχίας...», υπογραμμίζει.

Επιπρόσθετα οι Βρυξέλλες διαψεύδουν τη ρητορική της κυβέρνησης ότι εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις. Ειδικότερα, αδειάζει τη Λευκωσία για την καθυστέρηση στην υιοθέτηση νομοθεσιών για καταπολέμηση της διαφθοράς, επικρίνει το δικαστικό σύστημα και την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης και την εκτέλεση δημόσιων συμβάσεων και θεωρεί αδύναμη την προοπτική για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Πρόκειται για κόλαφο στα όσα διατείνεται η κυπριακή κυβέρνηση, γιατί οι αξιολογήσεις αυτές επιβεβαιώνουν την απουσία πραγματικής ηγεσίας και την επικοινωνιακή διαχείριση μιας πλαστής ευημερίας.

Σημαντική μερίδα πολιτών καθορίζει ήδη τη στάση της έναντι του Κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη και της κυβέρνησής του και αξιολογεί αυστηρά τη στάση των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων σε έναν χρόνο και των προεδρικών του 2023.


___________________________________________________________________________________

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ    ΤΕΥΧΟΣ     ΑΡ. 49 ΤΗΣ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ    ΑΠΟΨΗΣ                                     ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ  ...

Το νέο blogspot μας - Αρχείο Τευχών "Δημοκρατικής Άποψης":