ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Ε.Κ.Ε. ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΗΣ Ε.Κ.Ε. ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΔΡΑΣΗΣ 2017-2018

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ  ΤΗΣ  Ε.Κ.Ε. ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΗΣ Ε.Κ.Ε. ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΔΡΑΣΗΣ 2017-2018



(Μάρτιος 2018)



Συμπατριώτες, Συμπατριώτισσες,    

        Πέρσι τέτοιο καιρό συζητούσαμε το ίδιο θέμα στην Εκλογο-Απολογιστική Γ.Σ. με ένα πνεύμα ανάτασης. Η προηγούμενη διετία είχε να επιδείξει και παρουσιάσει ένα πολύπλευρο έργο: 80+ εκδηλώσεις, άλλες τόσες συμμετοχές σε εκδηλώσεις τρίτων, πολιτιστικές δράσεις και ομάδες, ένα μαζικό οδοιπορικό σε όλες τις κατεχόμενες περιοχές μας, ανελλιπή έκδοση του Ενημερωτικού Δελτίου, ανάπτυξη της ιστοσελίδας, των αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter), τακτική επικοινωνία με τα μέλη. Μια διετία που εύλογα χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη της Ε.Κ.Ε. Μια διετία που κάποιοι προσέφεραν χωρίς να σκεφθούν προσωπικό κόπο και θυσίες για να μπορέσουν να υλοποιηθούν όλα αυτά (ενώ κάποιοι άλλοι με μιζέρια ασκούσαν κριτική, δεν ερχόντουσαν ούτε στις εκδηλώσεις, και έβγαζαν τα απωθημένα τους – ιδεολογικά και άλλα). Και ήρθε ως φυσιολογική συνέπεια η συγκρότηση του νέου Δ.Σ. για πρώτη φορά ομόφωνα, από όλους τους συνδυασμούς, αποφασίζοντας επίσης ομόφωνα ένα πλαίσιο δράσης και ψήφισμα για το Κυπριακό.     

        Δυστυχώς, όμως και ενώ δεν στέγνωσε το μελάνι των ομόφωνων αποφάσεων, βρεθήκαμε μπροστά σε μια έκρυθμη κατάσταση που οδήγησε το Δ.Σ. σε σοβαρά προβλήματα, διαφωνίες και λίγες – άμαζες εκδηλώσεις. Αιτία: η αθέτηση συμφωνιών, η προβολή προσωπικών και κομματικών επιδιώξεων (σε αντίθεση προς τις ομόφωνες αποφάσεις μας), μια αυταρχική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά με διαστρέβλωση ή παραποίηση γεγονότων και ψέματα, από μέρους του Προέδρου και κάποιων μελών του Δ.Σ.    

Ξεκινώ από το τελευταίο: αυταρχική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά:
·     Τρανό παράδειγμα ο Απολογισμός Δράσης που παρουσίασε ο Πρόεδρος κ. Συλλούρης, ο οποίος σκόπιμα ποτέ δεν τον έφερε για έγκριση στο Δ.Σ. για να παρουσιάσει μια εικόνα ενός κόσμου «ηθικού, αγγελικά πλασμένου». Για να αιφνιδιάσει, να προκαταβάλει και να παραπλανήσει την Γ.Σ. και να αποσείσει τις βαρύτατες ευθύνες του.
·     Το ίδιο έκανε και με την ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Φεβρουάριο στην Αθήνα - την οποία όταν αρχικά πρότεινε να γίνει στην Κυπριακή Εστία αποδεχθήκαμε όλοι ομόφωνα σεβόμενοι το θεσμό. Ο τόπος άλλαξε για το Σπίτι της Κύπρου, προστέθηκε χωρίς τη γνώση μας συνδιοργανωτής η Ο.Κ.Ο.Ε., βγήκε πρόσκληση που εμείς ως συνδιοργανωτές είδαμε εκ των υστέρων και είχαμε το τραγελαφικό Συλλούρης να ομιλεί και Συλλούρης να χαιρετά (ο δεύτερος ως Πρόεδρος της Ο.Κ.Ο.Ε.).
·     Παρόμοια έγιναν και σε άλλες εκδηλώσεις με διοργανωτή την Ε.Κ.Ε. (να ανακοινώνεται συνδιοργανωτής η Ο.Κ.Ο.Ε. και ομιλητής ο ίδιος ως Πρόεδρος της Ο.Κ.Ο.Ε.) χωρίς ποτέ να ρωτηθεί το Δ.Σ. της Ε.Κ.Ε.
·     Να συγκαλούνται Δ.Σ. χωρίς να αναφορά στο Γραμματέα, με νεφελώδεις ημερήσιες διατάξεις (φυσικά πάντα για να αιφνιδιάζουμε τους επικριτές μας)
·     κ.ά. που θεωρώ περιττό να μεταφέρω αναλυτικά.      

Προχωρώ στην αθέτηση συμφωνιών:
·     Είχαμε παραβίαση της δέσμευσης όλων όσων προβλέπονταν να πάρουμε θέση και να εργαστούμε για να αντιμετωπισθούν και να εξαλειφθούν τα φαινόμενα καταστατικών και εκλογικών παραβιάσεων που καταγράφηκαν στην Ο.Κ.Ο.Ε. στην πορεία προς το 15ο συνέδριο της.
·     Αντ’ αυτού είχαμε (παρότι υπάρχει παραδοχή από όλους γι΄ αυτές τις παραβιάσεις), να στρουθοκαλίζουν κάποιοι και να κλείνουν το μάτι στην πλευρά που ήταν ο θύτης αυτών των παραβιάσεων και συμπλέοντας μαζί του να εξασφαλίζουν προσωπικά οφίκια και κομματικά οφέλη, αγνοώντας το 39% τριών συνδυασμών (στην Ο.Κ.Ο.Ε. - πολύ μεγαλύτερο αν δεν είχαν γίνει οι φερόμενες παραβάσεις) ή το 44,5% στην Ε.Κ.Ε.
·     Προφανής στόχος τους (επαναλαμβάνοντας όσα είδαμε και στην Κύπρο με την εκλογή του Προέδρου της Βουλής) να «παίζουμε» μια με την μία πλευρά και μια με την άλλη για να εξασφαλίζουμε οφίκια. Και έτσι έχουμε μια οικτρή μειοψηφία του 16,5% (368 ψηφίσαντες από φερόμενο σύνολο 2.254 ψηφισάντων -ακόμα και με αυτή την αλλοιωμένη σύνθεση των ψηφισάντων στην Ο.Κ.Ο.Ε. δηλ. η Ενωτική Δημοκρατική Πορεία και η Αγωνιστική Κίνηση) να κατέχει τα 2 ανώτατα αξιώματα του Πρόεδρου και Γενικού Γραμματέα στην Ο.Κ.Ο.Ε. και να θέλει μέσω της εναλλαγής να συνεχίσει να κατέχει το αξίωμα του Προέδρου στην Ε.Κ.Ε.
·     Φυσικά όπως γίνεται αντιληπτό δεν μπορούσαμε να ανεχτούμε, αυτή την κοροϊδία και εμπαιγμό. Και επειδή εμείς δεν ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές αρκετά νωρίς στο Δ.Σ. της Ε.Κ.Ε. αποφασίσαμε και το ανακοινώσαμε ότι υπαναχωρήσουμε έντιμα από τη στήριξη μας στον Πρόεδρο, την Εναλλαγή, και δηλώσαμε ότι δεν θα δεχόμασταν οτιδήποτε παραβιάζει το κοινό ομόφωνο πλαίσιο και τις ομόφωνες θέσεις στο Κυπριακό. Για μας ο κ. Συλλούρης ο συναινετικός, που παρουσιάστηκε στη συνέχεια με το πρόσωπο του προσωπικού και κομματικού συμφέροντος, της αμετροεπούς φιλοδοξίας, δεν μπορεί να έχει τη στήριξη μας.     

Σχετικά με την αντιδημοκρατική συμπεριφορά με διαστρέβλωση ή παραποίηση γεγονότων και ψέματα:
·     Τι άλλο είναι από ψέμα η εφεύρεση από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο Μασσοστασή μιας δήθεν συμφωνίας για αναστολή δράσης των άλλων 4 σωματείων της Αττικής; Πως τεκμαίρεται αυτό; Παρουσιάσατε κάποιο έγγραφο με υπογραφές που να λέει κάτι τέτοιο; Μπορεί μια τέτοια απόφαση να έχει ληφθεί ερήμην των βασικών οργάνων των 4 σωματείων, δηλ. των Γενικών Συνελεύσεων τους; Πως γίνεται η φερόμενη απόφαση να έχει ληφθεί το 2003 και οι Πρόσφυγες να κάνουν εκλογές το 2005 και ο ΣΚΕ το 2006;
·     Τι δικαίωμα έχει η Ε.Κ.Ε. να επεμβαίνει στα εσωτερικά μια ανεξάρτητης νομικής οντότητας όπως οι Πρόσφυγες; Γιατί τόση εχθρότητα; Από πού προκύπτει όλη αυτή η διαστρέβλωση; Και μια νέα παραποίηση: η Επιτροπή Προσφυγικών Θεμάτων της Ε.Κ.Ε. από εκτελεστικό βραχίονα της Ε.Κ.Ε. που στόχο έχει να υλοποιεί τις αποφάσεις του Δ.Σ. και της Γ.Σ. «ερμηνεύεται» ως ο εκπρόσωπος των προσφύγων.
·     Η περίπτωση της Νεολαίας είναι ακόμα μία περίπτωση άγαρμπης και ωμής παρέμβασης από τους γνωστούς κύκλους Συλλούρη και Μασσοστασή στα εσωτερικά της, παρερμηνεύοντας τους κανονισμούς, καταργώντας την αυτονομία και ανεξαρτησία της. Έτσι θέλουμε την Νεολαία; Να της λέμε τι θα κάνει; πότε θα το κάνει; ποιες αποφάσεις θα πάρει; Έτσι θα την φέρουμε κοντά και θα δημιουργήσουμε τη μετάβαση στην επόμενη γενιά; Με ποδηγέτηση;
·     Με την υπερβολική παρέμβαση στο Δ.Σ. της Ε.Κ.Ε. και «την βόμβα μεγατόνων» που έριξαν (όπως μας είπαν) είπαν και διαστρέβλωσαν και άλλα θέματα: μίλησε ο συνήγορος ότι θα ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις της Νεολαίας Ο.Κ.Ο.Ε. επειδή είναι «παράτυπη» η εκλογή της Προέδρου (δεν ξέρει ως δικηγόρος ότι όταν εκπέσει για κάποιο λόγο από το αξίωμα του κάποιο άτομο στην πολιτεία ή νομικούς φορείς δεν ακυρώνονται οι αποφάσεις του) ή ότι η Πρόεδρος της Νεολαίας Ε.Κ.Ε. και Νεολαίας Ο.Κ.Ο.Ε. όταν υπογράφει έγγραφα εκφράζει τις συλλογικές και όχι προσωπικές αποφάσεις.
·     Προς τι η «υπόδειξη» στην Πρόεδρο της Νεολαίας να παραιτηθεί άμεσα, γιατί αλλιώς αυτό θα έχει επιπτώσεις και στην προσωπική και πιθανόν επαγγελματική της ζωή. Γιατί τέτοιες κεκαλυμμένες απειλές που προκάλεσαν φόβο; 

Μία ακόμα παραπλανητική αναφορά είναι η κατηγορία ότι όλοι οι άλλοι έχουν κομματικά κίνητρα, ενώ εν είδη περιστέρας ο κ. Συλλούρης είναι όπως λέει «υπεράνω  κομμάτων και πολιτικών αντιλήψεων»
·     Ουδέν αναληθέστερο. Μήπως ο κ Συλλούρης και ο αντιπρόεδρος του δεν εκπροσωπούν το περιθωριακό ακροδεξιό κόμμα της «Αλληλεγγύης»; Άλλωστε όλο αυτό το show με τις καταθέσεις στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη, δεν γίνεται γι’  αυτό το λόγο;
·     Μήπως οι κ.κ. Μασσοστασής, Κουνναμάς και Κωνσταντινίδης δεν εκπροσωπούν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ΕΔΕΚ;
·     Μήπως η άρνηση τους να αποδεχτούν στην μεταβατική περίοδο (αντί της προσφυγής στα δικαστήρια) την λειτουργία του Κ.Σ. της Ο.Κ.Ο.Ε. με ΟΜΟΦΩΝΙΑ (για να ξεπεραστεί η στρεβλή σύνθεση στο Κ.Σ. της Ο.Κ.Ο.Ε.) όπως λένε και οι ίδιοι ξεκινά από την επιθυμία τους να αναθεωρήσουν την ακολουθούμενη εδώ και δεκαετίες γραμμή επίλυσης του Κυπριακού. Κάτι που με την ομοφωνία δεν θα μπορούσαν να το κάνουν;
·     Ε, λοιπόν σας έχω νέα. Μετά την προτροπή σας και του κοινού υποψηφίου σας, να πάρουν οι Προεδρικές εκλογές χαρακτήρα Δημοψηφίσματος, το Δημοψήφισμα έγινε. Και ο Κυπριακός Λαός με 65% επιβράβευσε τη συνέχιση της διαδικασίας. Και καλό θα είναι να δείτε τα αποτελέσματα της πρώτης μετεκλογικής δημοσκόπησης της CYMAR που έχει κάποια σοβαρά ευρήματα: ΔΗΚΟ από 17 στο 12%, ΣΚ ΕΔΕΚ και ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ στο 1%, Συμμαχία Πολιτών και Αλληλεγγύη στο 0,κάτι%.
·     Δεν αποτελεί παραβίαση των συμφωνιών του 1989 με τον τότε Πρέσβη της Κύπρου κ. Φρίξου Κολώτα με τα σωματεία και τους συνδυασμούς της παροικίας, που αποφασίστηκε να παρακαμφθούν οι όποιες διαφορές επί του Εθνικού θέματος και τα σωματεία και η Ο.Κ.Ο.Ε. να στηρίζει κριτικά στο θέμα αυτό την εκάστοτε δημοκρατικά εκλεγμένη Κυπριακή Κυβέρνηση. Αρχή που αποτέλεσε και την συγκολλητική ουσία κατά άλλα πολύ διαφορετικών ιδεολογικά συνδυασμών στα 29 χρόνια της λειτουργίας της Ο.Κ.Ο.Ε. και την Ε.Κ.Ε. και που προσπαθείτε να αλλάξετε. 

Όλη αυτή η κατάσταση οδήγησε σε επιπτώσεις που παραβίασαν τα δικαιώματα της Ε.Κ.Ε.:
·     Στην Ε.Κ.Ε. ουδέποτε στάλθηκε πρόσκληση για συμμετοχή στην αντιπροσωπεία της Ο.Κ.Ο.Ε. στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων. Και επειδή ξέρω την δικαιολογία, η μονομερής συμμετοχή του Λοίζου και μελών του συνδυασμού του δεν σημαίνει ότι κλήθηκε η Ε.Κ.Ε. Αυτό αποδεικνύεται με προσκόμιση αντίγραφου email που θα είχε αποσταλεί σε ένα από τα επίσημα email της Ε.Κ.Ε. Πλην όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν στάλθηκαν. Αντίθετα φίλοι του κ. Συλλούρη, από το Σύλλογο Βορείων Προαστίων που δεν είναι μέλος της Ο.Κ.Ο.Ε. κλήθηκαν
·     Από τον Νοέμβριο καλούμε τον κ. Συλλούρη, με την ιδιότητα τους ως Προέδρου της Ο.Κ.Ο.Ε. να αποστείλει στην Ε.Κ.Ε. την συμμετοχή της στα έξοδα της Κυπριακής Εστίας και την προκαταβολή από τα χρήματα της 1ης δόσης των Πολιτιστικών Υπηρεσιών για το 2016. Με διάφορες δικαιολογίες αυτό καθυστερεί.
·     Στο Άττικα TV o κ. Συλλούρης μιλούσε ως Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε. μη εκφράζοντας τις ομόφωνες αποφάσεις της στο Κυπριακό.
·     κ.ά.      

        Στο σημείο αυτό, και παρά την παραπλανητική ομιλία «απολογισμό» του κ. Συλλούρη θέλω από μέρους του Συνδυασμού να τονίσω ότι θα υπερψηφίσουμε τους Απολογισμούς και την έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής, καθόσον το όποιο έργο έγινε, κινήθηκε στη βάση των ομόφωνων πλαισίων προγραμματισμού του Δ.Σ. 


ΥΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ Γ.Σ. ΤΗΣ Ε.Κ.Ε.:








_____________________________________________________________________________ 

 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ    ΤΕΥΧΟΣ     ΑΡ. 49 ΤΗΣ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ    ΑΠΟΨΗΣ                                     ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ  ...

Το νέο blogspot μας - Αρχείο Τευχών "Δημοκρατικής Άποψης":