Ο ΠΑΥΛΟΣ ΦΥΣΣΑΣ κοίταξε «το τέρας» στα μάτια

Ο  ΠΑΥΛΟΣ  ΦΥΣΣΑΣ  κοίταξε  «το τέρας»  στα  μάτια

Μελέτη που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο προσθέτει νέα στοιχεία για το ρόλο και την εμπλοκή της Χρυσής Αυγής στη δολοφονία του μουσικού και ακτιβιστή


«Θα παλέψουμε ως το τέλος για να μην παραδοθεί η γειτονιά του Παύλου στους δολοφόνους του. Δεν θα τους επιτρέψουμε να αλωνίζουν στις γειτονιές που μεγαλώνουν τα παιδιά μας, ποτίζοντας την ψύχη τους με τυφλό μίσος. Η καταδίκη των νεοναζί στο δρόμο πρέπει να υποδεχθεί την τυπική καταδίκη από τη δικαιοσύνη, που οφείλει να είναι βαριά και συνολική».

Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η οικογένειά του θυμίζει σε όλους πως ο φόβος και η ελευθερία είναι έννοιες που δεν συμβαδίζουν. Ο 34χρονος Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε με μαχαίρι στο Κερατσίνι, στην Αθήνα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013. Ο φερόμενος ως δολοφόνος, Γεώργιος Ρουπακιάς, συνελήφθη επ’ αυτοφώρω στη σκηνή του εγκλήματος καθ’ υπόδειξη του θύματος, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε προηγηθεί ολιγόλεπτη οργανωμένη επίθεση από άτομα της Χρυσής Αυγής.

Λίγες μέρες πριν από τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, παρουσιάστηκε στο δικαστήριο η μελέτη του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture, που βασίστηκε στο οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει στη δικογραφία (κοντινές κάμερες ασφαλείας, απομαγνητοφωνήσεις του εσωτερικού συστήματος επικοινωνίας της Αστυνομίας και του ΕΚΑΒ), καθώς και στις καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων.

Την έρευνα ζήτησε η οικογένεια Φύσσα με σκοπό να διερευνηθούν τα γεγονότα και να διαπιστωθεί η ακριβής θέση των εμπλεκόμενων προσώπων και η ακριβής χρονική αλληλουχία των γεγονότων.


Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, από τα αποτελέσματά της προκύπτει ότι η δολοφονία του Παύλου έγινε στο χρονικό πλαίσιο μεταξύ των 00:03:23 και 00:04:06. Λίγο νωρίτερα, στις 23:59:08, από την οδό Τσαλδάρη πέρασε το κομβόι των χρυσαυγιτών, μεταξύ των οποίων ήταν και το αυτοκίνητο του Ρουπακιά. Οι χρυσαυγίτες έρχονταν από την κατεύθυνση της λεωφόρου Σαλαμίνος, που οδηγεί στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής, στη Νίκαια και έστριψαν στην οδό Κεφαλληνίας, εφόσον δεν φαίνονται στην επίμαχη κάμερα που καλύπτει τη γωνία της οδού Ξάνθου.

Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των φίλων του Παύλου, ο Ρουπακιάς σταμάτησε μπροστά τους, ενώ αυτοί βρίσκονταν ακόμα στη συμβολή των οδών Κεφαλληνίας και Τσαλδάρη. Από τη θέση του οδηγού ο Ρουπακιάς ρώτησε τον Παύλο αν γνωρίζει την οδό Κεφαλληνίας.

Στη συνέχεια οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν στην παρέα του Φύσσα, περνώντας μπροστά από τους αστυνομικούς. Ο Παύλος και οι φίλοι του τράπηκαν σε φυγή προς την οδό Τσαλδάρη. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης οι διαβιβάσεις της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν για περίπου ένα λεπτό. Στο διάστημα αυτό το αυτοκίνητο του Ρουπακιά εισήλθε αντίθετα στην Τσαλδάρη και πάρκαρε δίπλα στο σημείο της δολοφονίας.

Βίντεο από κάμερα της οδού Τσαλδάρη 68 αποτυπώνει τη στιγμή της δολοφονίας, ενώ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τη στιγμή που ο Ρουπακιάς προσέγγιζε το σημείο του εγκλήματος ο Παύλος περιτριγυριζόταν από 3 – 4 άτομα της Χρυσής Αυγής. Σοβαρά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με την ολιγωρία των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, καθώς, όπως αποδεικνύεται από το οπτικοακουστικό υλικό, αν και είχαν φτάσει στην περιοχή πέντε λεπτά πριν από το συμβάν, αποφάσισαν να κάνουν τον κύκλο του οικοδομικού τετραγώνου, γεγονός που δεν διαβίβασαν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙΑΣ, ούτε ανέφεραν στις μαρτυρίες τους. Οι οκτώ αστυνομικοί που παρίσταντο στο σημείο ισχυρίστηκαν στις καταθέσεις τους ότι έφτασαν πολύ αργά για να αποτρέψουν την επίθεση.

Αντίθετα με τις μαρτυρίες των αστυνομικών, πληθώρα αυτόπτων μαρτύρων τούς τοποθετούν κοντά στη σκηνή του εγκλήματος, μερικά λεπτά πριν από τη δολοφονία. Ενώ οι αστυνομικοί υποστήριξαν τις αρχικές τους καταθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου, αυτές παρουσιάζουν αξιοσημείωτες ασυνέχειες και εγείρουν σημαντικά ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία τους.

Πέντε χρόνια από την ημέρα που ο Παύλος στάθηκε όρθιος και κοίταξε «το τέρας» στα μάτια, αποδεικνύοντας ότι ο φόβος και η ελευθερία, είναι έννοιες που δεν συμβαδίζουν, αναφέρει η οικογένεια Φύσσα. «Από τη μέρα αυτή και μέχρι σήμερα στεκόμαστε κι εμείς ακόμα εδώ, ακλόνητοι, απέναντι στους χρυσαυγίτες δολοφόνους του, που προσπαθούν απεγνωσμένα να αποδείξουν ότι είναι ένα δήθεν “νόμιμο” πολιτικό κόμμα και όχι μια νεοναζιστική οργάνωση με μόνο στόχο να κατασπαράξει όποιον φαντασιώνεται ως εχθρό της, σε συνεχεία των ιδεολογικών της προγόνων», τονίζει η οικογένεια σε σχετικό δελτίο Τύπου. 


«Η Χρυσή Αυγή βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο την ημέρα που δολοφόνησε τον Παύλο, ενώ τον Απρίλιο του 2015 δέχθηκε ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα: την έναρξη της δίκης της. Καθώς η διαδικασία σε λίγους μήνες φτάνει στις απολογίες και στη συνέχεια, μετά την πρόταση της Εισαγγελέως και τις αγορεύσεις, στην έκδοση της απόφασης, η ηγεσία και τα μέλη της συμμορίας καλούνται να απαντήσουν σε δεκάδες στοιχείων που αποδεικνύουν τον εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης. Ενώ μάλιστα οι χρυσαυγίτες αρχικά δήλωναν Έλληνες εθνικιστές και διαμαρτύρονταν πως η δίωξή τους είναι πολιτική, φτάσαμε πλέον στο “και τι έγινε που είμαστε ναζιστές”, όπως πολλάκις έχει ακουστεί από τους υπερασπιστές τους μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου…» προστίθεται, μεταξύ άλλων, στην ίδια ανακοίνωση.

Η οικογένεια Φύσσα αναφέρεται στη στάση που τηρεί η Χρυσή Αυγή, αφού «μετά τις διώξεις και την αντιφασιστική έκρηξη που ακολούθησε τον Σεπτέμβρη του 2013, αναγκάστηκε να εξαφανίσει τα τάγματα εφόδου των οργανωμένων επιθέσεων και των προκλητικών παρελάσεων στις γειτονιές.

Έπαψε η τρομοκρατία, που θεωρείται το υπέρτατο μέσο επιβολής και εδαφικοποίησής τους, σύμφωνα πάντα και με τα δημόσια λεγόμενα τόσο του ίδιου του αρχηγού όσο και του υπόλοιπου “βουλευτικού” πυρήνα. Έτσι, μη έχοντας πλέον το περιθώριο να δράσουν ανοιχτά, καταφεύγουν στον γνωστό “διπλό λόγο” και στην πολιτική μεταμφίεση. Ο διπλός λόγος είναι η προσπάθεια της Χ.Α. να εμφανιστεί “νομιμοφανής” προς τα έξω αλλά και να κλείσει το μάτι στα μέλη της, υπενθυμίζοντας ότι η βία παραμένει ο σκοπός και το μέσο». Χθες, Σάββατο, ήταν προγραμματισμένη εκδήλωση μνήμης και αγώνα στο Κερατσίνι. Στον νέο χώρο των Λιπασμάτων του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας θα λάμβανε χώρα μεγάλη συναυλία με τίτλο «5 ΧΡΟΝΙΑ #ΣΙΓΑ_ΜΗ_ΦΟΒΗΘΩ».

«Απανθρωπιά βλέπω στα μάτια τους… Ίχνος μετάνοιας»

Μόλις πρόσφατα, στις 22 Ιουλίου, δόθηκε συνέντευξητης Μάγδας Φύσσα, μητέρας του Παύλου. Μέσα από τον πόνο και την πίκρα της, η μάνα-σύμβολο δύναμης και αγώνα έβγαζε και μία κραυγή: «Να εξαφανίσουμε το έκτρωμα της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι μόνο ο δολοφόνος του Παύλου… είναι ποιος του όπλισε το χέρι». Τρία και κάτι χρόνια τώρα διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής. Η καταδίκη των δολοφόνων του γιου της, η καταδίκη της ίδιας της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής είναι το ζητούμενο για τη Μάγδα Φύσσα. Τη γυναίκα που έκανε τον πόνο της δύναμη. Τα δάκρυά της όπλα, για να πολεμήσει το «έκτρωμα» που εξαπλώνεται όχι μόνο στην Ελλάδα… «Έτσι ξεκινήσαμε. Και σε αυτό στοχεύουμε. Στην καταδίκη. Δεν είναι ο δολοφόνος μόνο… Είναι ποιος του όπλισε το χέρι. Δεν ήταν μόνος του εκείνο το βράδυ ο δολοφόνος. Ήταν ένα ολόκληρο τάγμα εκεί. Και μαχαίρωσε τον Παύλο. Έτσι απλά. Μεταξύ των δύο δεν είχε προηγηθεί τίποτα. Ούτε προκλήθηκε τίποτα. Είναι η μέθοδος, είναι ο τρόπος με τον οποίο έχουν εκπαιδευτεί. Γι’ αυτό λέω δεν είναι μόνο ο δολοφόνος. Είναι όλοι. Από εκεί ξεκινάει. Και από ό,τι έχουμε δει από τα αποδεικτικά στοιχεία, καμία κίνηση δεν γίνεται χωρίς να το ξέρει ο Αρχηγός».

Αυτή η γυναίκα έχει έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τους δολοφόνους του γιου της. Κι έχει προκληθεί τόσες φορές από αυτούς που διέταξαν και ολοκλήρωσαν το έγκλημά τους. Πόση δύναμη πρέπει να έχει αυτή η μάνα; «Ναι, δυστυχώς ναι. Στις αρχές αυτής της δίκης έγιναν αυτά που λέτε, αυτή η πρόκληση που περιγράφετε». Τι βλέπετε στα μάτια τους; Θράσος, περισσότερο; ρωτώ. «Απανθρωπιά. Αυτό βλέπω. Δεν υπάρχει ίχνος ανθρωπιάς πάνω τους.

Όλα τα κακά στοιχεία που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος, που μπορεί να βγάλει ένας άνθρωπος, τα βλέπεις επάνω τους.


Ίχνος μετάνοιας… Αντιθέτως, καμαρώνουν. Έχουν απέναντί τους τη μάνα που γέννησε αυτό το παλικάρι… Έχω την αίσθηση ότι δεν φτάνει ότι τον σκότωσαν, ότι τον δολοφόνησαν, έχουν ακόμα μένος μαζί του. Γιατί δεν δείλιασε. Γιατί δεν περίμεναν ότι θα πάρει τέτοια διάσταση η δολοφονική τους πράξη», μου απαντά. Και εξηγεί: «Με τη δολοφονία του Παύλου, χάσαμε το παιδί μας. Όμως, η δολοφονία του Παύλου μας ήταν καταπέλτης για αυτούς. Δεν περίμεναν ότι θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα. Αν το φαντάζονταν δεν θα το έκαναν. Αλλά κάποιος τους είχε δώσει πολλή δύναμη. Ήταν απόλυτα σίγουροι ότι δεν θα γίνει τίποτα. Θα ήταν άλλη μία δολοφονία, όπως του Σαχζάτ Λουκμάν, από το Πακιστάν, τις 17 του Γενάρη το 2013…

(απόσπασμα από τη συνέντευξη της Μάγδας Φύσσα στη Μαρία Φράγκου: Να εξαφανίσουμε το έκτρωμα της Χρυσής Αυγής, 22 Ιουλίου 2018).


________________________________________________________________________

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ    ΤΕΥΧΟΣ     ΑΡ. 49 ΤΗΣ    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ    ΑΠΟΨΗΣ                                     ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ    ΤΟ    ΝΕΟ  ...

Το νέο blogspot μας - Αρχείο Τευχών "Δημοκρατικής Άποψης":